Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεβόμαστε , προστατεύουμε, αναβαθμίζουμε το περιβάλλον… …αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεβόμαστε , προστατεύουμε, αναβαθμίζουμε το περιβάλλον… …αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεβόμαστε , προστατεύουμε, αναβαθμίζουμε το περιβάλλον… …αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΣΤΕΓΕΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ΤΑΞΗ Α’ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2017

2 Οι κάτοικοι των αστικών περιοχών αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα
Υποβάθμιση αστικού περιβάλλοντος

3 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΡΥΠΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΙ ΡΥΠΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ Απόστολος Νιαβής Γιάννης Λιάπης Πέτρος Παπαδογιαννάκης Στέφανος Καραηλίας Αναστάσης Καλλίγερος

4 ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, ως και ξηρή σκόνη. Το επίθετο «ασυνήθιστα» χρησιμοποιείται γιατί είναι συνηθισμένο η βροχή στη Γη να έχει (κάποιο) όξινο χαρακτήρα, λόγω της διάλυσης σε αυτήν αερίων συστατικών της με όξινη συμπεριφορά, όπως π.χ. το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

5 ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Επιφανειακά ύδατα και υδρόβια ζωή Έδαφος Ανθρώπινη υγεία
Η πτώση του pH στα επιφανειακά ύδατα από την όξινη βροχή (ή και άλλες πηγές ρύπανσης) έχει δραματικές επιπτώσεις σε πολλά υδρόβια είδη ζωής και ιδιαίτερα στα αυγά ή τα νεογνά τους, που συνήθως είναι πιο ευαίσθητα. Έδαφος Το έδαφος βλάπτεται σοβαρά από την όξινη βροχή. Πολλές εδαφόβιες μορφές ζωής δεν αντέχουν το χαμηλό pH και εξοντώνονται Ανθρώπινη υγεία Οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει και άμεσες βλάβες στην ανθρώπινη υγεία: Αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου και επιβαρύνεται η αναπνευστική λειτουργία σε ανθρώπους με προδιάθεση άσθματος.

6 ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ

7 ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ Ηχορύπανση είναι ο υπερβολικός και ενοχλητικός περιβαλλοντικός θόρυβος που προκαλείται από τον άνθρωπο, τα ζώα ή από μηχανές και διαταράσσει τη δραστηριότητα ή την ισορροπία του ανθρώπου και τη ζωή των ζώων.

8 ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ Η Ελλάδα έχει 5 πόλεις στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία. Στην Αθήνα, το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της «θορυβώδους κατάστασης»). Το δε καλοκαίρι, η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες πηγές ηχορύπανσης είναι τα Κέντρα Διασκέδασης και το πλήθος των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που προσφέρουν μουσική.

9 ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

10 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή η προσθήκη ουσιών (ρύπων) στην ατμόσφαιρα που υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα υπήρχαν. Στη σύγχρονη εποχή, συχνά η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

11 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως την υπερθέρμανση της γης, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Η τρύπα του όζοντος προκλήθηκε από τη χρήση των χλωροφθορανθράκων, απαγορευμένων σήμερα χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνταν στην ψυκτική και τα σπρέι. Η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται κυρίως από οξείδια, όπως οξείδια του αζώτου, του θείου, του άνθρακα και άλλα, και από αιθάλη (άκαυστος άνθρακας σε αέρια μείγμα αέρα).

12 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

13 ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ Πλέον χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού και να καθίστανται οι θάλασσες λιγότερο κατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερεντατική αλιεία.

14 ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ

15 ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ Η κατάσταση των μεγάλων ελληνικών πόλεων αναφορικά με το ποσοστό αστικού πράσινου που διαθέτουν είναι απογοητευτική. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι η μέση κάλυψη σε πράσινο των ελληνικών μεγαλοπούλεων σήμερα είναι για την Αθήνα περίπου το 7% της επιφάνειάς της και για τη Θεσσαλονίκη το 4-5% της επιφάνειάς της. Η έλλειψη πρασίνου αποτελεί το βασικό λόγο για τον οποίο ο αστικός χώρος στην Ελλάδα δεν αποτελεί δημοφιλή χώρο, άθλησης, ψυχαγωγίας και αναψυχής.

16 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΝΟΣ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

17 ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

18 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ομάδα εργασίας: Αντύπας Αντώνης Κίνοβας Γιώργος Πανταζή Δέσποινα

19 Ενεργειακό πρόβλημα: συσχέτιση των ενεργειακών αποθεμάτων που διαρκώς μειώνονται με τις απαιτήσεις για κατανάλωση ενέργειας που διαρκώς αυξάνονται Πιθανές Λύσεις: αποδοτικότερη χρήση της ενέργειας μείωση της κατανάλωσης υποκατάσταση των συμβατικών ενεργειακών πηγών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξασφάλιση των προϋποθέσεων (οικονομική ανάπτυξη, νομισματική σταθερότητα, ορθός καταμερισμός του πλούτου, σταθερότητα 10 τροφοδοσίας ενεργείας ) μιας μακροχρόνιας στρατηγικής επιτυχούς εκμετάλλευσης των ΑΠΕ.

20 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Ως (ΑΠΕ) έχουν οριστεί οι ενεργειακές πηγές, οι οποίες υπάρχουν άφθονες στο φυσικό περιβάλλον, είναι πρακτικά ανεξάντλητες και η χρήση τους δεν ρυπαίνει το περιβάλλον Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδραυλική ενέργεια Ενέργεια ωκεανών Βιομάζα Γεωθερμική ενέργεια

21 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Πλεονεκτήματα: Είναι πρακτικά ανεξάντλητες Είναι εγχώριες πηγές Είναι γεωγραφικά διεσπαρμένες και οδηγούν στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος Είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο Μειονεκτήματα: Έχουν χαμηλή πυκνότητα ισχύος και ενέργειας Παρουσιάζουν συχνά διακυμάνσεις στη διαθεσιμότητά τους Το κόστος επένδυσης ανά μονάδα εγκατεστημένης ισχύος παραμένει ακόμη υψηλό

22 Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα
Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα Ομάδα εργασίας: Κοντολέων Παναγιώτης Κουφάκης Μάνος Μόνος Αιμίλιος Παπανίκος Αλέξανδρος

23 Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα
Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα Με τον όρο «Πράσινη Στέγη», ονομάζουμε ένα δώμα το οποίο έχει μετατραπεί σε κήπο, ο οποίος όμως αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες με πολλά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Οι πράσινες στέγες είναι επίσης γνωστές ως φυτεμένα δώματα, πράσινες ταράτσες, οικολογικές στέγες, ταρατσόκηποι

24 Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα
Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα ΟΦΕΛΗ Επένδυση Οικονομία Πυροπροστασία Ηχομόνωση Αισθητική Αναβάθμιση Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ΟΦΕΛΗ Αντιπλημμυρική Προστασία Λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων Βελτίωση στην ποιότητα του αέρα Επιστροφή στις φυσικές λύσεις

25 Πράσινες στέγες - Φυτεμένα Δώματα στην Ελλάδα
Πράσινες στέγες Φυτεμένα Δώματα στην Ελλάδα Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την εφαρμογή των πράσινων στεγών, με ελάχιστη, ή και καθόλου επιτυχία. Για την ακρίβεια σημειώθηκαν και πολλές θεαματικές αποτυχίες που είχαν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη χρήση αυτής της εξαιρετικής ιδέας στη χώρα. Τρία ήταν τα βασικά προβλήματα σ' αυτές τις προσπάθειες. Το πρώτο πρόβλημα ήταν το στατικό φορτίο των διαθέσιμων συστημάτων που εφαρμόζονταν στην σεισμογενή ζώνη που ανήκει η Ελλάδα. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, ενώ η ύστατη πρόκληση ήταν οι αυξημένες ανάγκες άρδευσης και συντήρησης ατων υφιστάμενων συστημάτων. Αυτές τις προκλήσεις αντιμετώπισε αποτελεσματικά η ερευνητική ομάδα εταιρείας που παράγει το ελαφρύ, αυτοσυντηρούμενο, σύστημα που πλέον έχει καθιερωθεί και ως Οικοστέγες.


Κατέβασμα ppt "Σεβόμαστε , προστατεύουμε, αναβαθμίζουμε το περιβάλλον… …αξιοποιώντας τα στοιχεία της φύσης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google