Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ; Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ; Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ; Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται.

3

4 Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης;
Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης;  Η σωματική κακοποίηση Η σεξουαλική κακοποίηση  Η συναισθηματική κακοποίηση  Η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο  Η εκμετάλλευση

5 AΣ ΞΕΚΙΝΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

6 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ H βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες ετών. Εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία. ΚΥΡΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΣΕΒΗ

7 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Πολλές φορές είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς μια κατάσταση ή ένα περιστατικό βίας. Άλλες πάλι, υπάρχει το ενδεχόμενο η κακοποίηση να υπάρχει και να μην αναγνωρίζεται. Ο βασικότερος τρόπος για να την αντιληφθεί κάποιος άνθρωπος είναι αρχικά να εντοπίσει ότι τόσο η σωματική ή η πνευματική ακεραιότητα του, όσο και η ελευθερία του έχουν καταπατηθεί. Με λίγα λόγια, η κακοποίηση εις βάρος των γυναικών έχει να κάνει με την άσκηση κάποιας βίαιης συμπεριφοράς ή στάσης που προκαλεί ζημιά και πληγώνει τη γυναίκα που τη δέχεται. Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές πληγές, οι οποίες είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, ειδικά όταν η κακοποίηση συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που αν δε διακοπεί μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

8 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΣΕΒΗ
Η κακοποίηση μπορεί να «ντυθεί» με πολλές μορφές και να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, ανάλογα με τη συμπεριφορά, το περιβάλλον και τον άνθρωπο που τη προκαλεί. Μπορεί να χαρακτηριστεί βάσει της βίαιης πράξης και της άμεσης συνέπειας που έχει σε μια γυναίκα. Με γνώμονα αυτό, η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική, όταν προκαλούνται φθορές και τραύματα στο σώμα, ψυχολογική ή/και συναισθηματική όταν επηρεάζεται αρνητικά ο ψυχικός και συναισθηματικός κόσμος μιας γυναίκας, σεξουαλική στη περίπτωση που μια γυναίκα έχει εξαναγκαστεί σε σεξουαλική πράξη, και οικονομική όταν στερείται των απαραίτητων αγαθών για την επιβίωση της.

9 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ Υπολογίζεται ότι το 70% των γυναικών έχουν υπάρξει θύματα βίας σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ διάφορες οργανώσεις κάνουν έκκληση για υιοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καλούνται να βάλουν τέλος σε κάθε είδους σεξιστική συμπεριφορά. Η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί και κάθε είδους σεξουαλικές βιαιοπραγίες καθώς και το εμπόριο λευκής σαρκός και οι καταναγκαστικοί γάμοι προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ατόμου στη σύγχρονη κοινωνία. ΚΥΡΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΤΣΗ ΣΕΒΗ

10 Ποια πρεπει να είναι η μέριμνα της πολιτείας
Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την αύξηση σε αριθμό, αλλά και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων χώρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Δεν αρκεί μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία. Το κράτος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη για τη φυσική προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, αλλά και την ψυχολογική, κοινωνική, νομική και οικονομική στήριξή τους. Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση για το πρόβλημα, αλλά και για τους τρόπους απεγκλωβισμού της γυναίκας από μια τέτοια σχέση. Επιπλέον υπάρχει μεγάλη έλλειψη κέντρων ψυχικής υγείας, όπου θα μπορούν ψυχοθεραπευτικά, άντρες και γυναίκες, να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους και να ελαχιστοποιήσουν την αίσθηση ανεπάρκειας του ψυχισμού τους. 

11 Διεθνης Μερα Κατα Την Κακοποιηση Της Γυναικας
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

12 Βίντεο για την κακοποίηση της γυναίκας

13 ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΥ

14 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ Η κακοποίηση των παιδιών είναι η σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση ή παραμέληση του παιδιού ή παιδιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Τμήμα Παιδιών και Οικογενειών (DCF) ορίζουν την παιδική κακοποίηση ως μια πράξη ή σειρά πράξεων ή παράλειψη από έναν γονέα ή άλλο φροντιστή που προκαλεί βλάβη στην υγεία, δυναμικό για βλάβη ή απειλή βλάβης του ενός παιδιού. Κακοποίηση παιδιών μπορεί να συμβεί στο σπίτι του παιδιού, ή σε οργανισμούς, σχολεία ή κοινότητες το παιδί που αλληλεπιδρά. Στις δυτικές χώρες, την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης θεωρείται υψηλής προτεραιότητας, καθώς και λεπτομερείς νόμους και πολιτικές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Διαφορετικές χώρες έχουν αναπτύξει τις δικές τους ορισμούς του τι συνιστά κακοποίηση των παιδιών για τους σκοπούς της αφαίρεσης ενός παιδιού από την οικογένειά του / της ή / και τη δίωξη για ποινικό αδίκημα. Η κακοποίηση των παιδιών είναι «κάθε πρόσφατη πράξη ή παράλειψη από την πλευρά του γονέα ή φροντιστή που οδηγεί σε θάνατο, σοβαρή σωματική ή συναισθηματική βλάβη, σεξουαλική κακοποίηση ή εκμετάλλευση, μια πράξη ή παράλειψη η οποία συνιστά άμεσο κίνδυνο σοβαρής βλάβης» . Η κακοποίηση των παιδιών είναι η σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση ή παραμέληση του παιδιού ή παιδιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το Τμήμα Παιδιών και Οικογενειών (DCF) ορίζουν την παιδική κακοποίηση ως μια πράξη ή σειρά πράξεων ή παράλειψη από έναν γονέα ή άλλο φροντιστή που προκαλεί βλάβη στην υγεία, δυναμικό για βλάβη ή απειλή βλάβης του ενός παιδιού. Κακοποίηση παιδιών μπορεί να συμβεί στο σπίτι του παιδιού, ή σε οργανισμούς, σχολεία ή κοινότητες το παιδί που αλληλεπιδρά.

15 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΕΙΔΗ)
Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει τη σωματική βία που κατευθύνεται σε ένα παιδί από έναν ενήλικα. Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών (CSA) είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης στην οποία ενήλικες ή ηλικιωμένους έφηβος κάνουν καταχρήσεις ενός παιδιού για σεξουαλική διέγερση. Η συναισθηματική κακοποίηση ορίζεται ως η παραγωγή των ψυχολογικών και κοινωνικών ελαττωμάτων στην ανάπτυξη ενός παιδιού, ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς, όπως δυνατές φωνές, αγενής συμπεριφορά, απροσεξία, σκληρή κριτική, και δυσφήμηση της προσωπικότητας του παιδιού. Εξαναγκαστική εργασία. Παραμέληση των παιδιών είναι η αδυναμία του γονέα ή άλλο πρόσωπο με ευθύνη για το παιδί να παρέχει την απαιτούμενη τροφή, ένδυση, στέγη, ιατρική περίθαλψη, ή την εποπτεία στο βαθμό του παιδιού για την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία απειλούνται με βλάβη. Παραμέληση είναι επίσης μια έλλειψη προσοχής από τους ανθρώπους γύρω από ένα παιδί, και η μη παροχή των σχετικών και κατάλληλων ανάγκαιων για την επιβίωση του παιδιού, η οποία θα είναι έλλειψη προσοχής, αγάπης, και ανατροφής . Μερικές από τις παρατηρητικές ενδείξεις σε ένα παραμελημένο παιδί περιλαμβάνουν: το παιδί συχνά απουσιάζει από το σχολείο, ικετεύει ή κλέβει τρόφιμα ή χρήματα, στερείται απαιτείται ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη, είναι βρώμικο, ή δεν διαθέτει επαρκή ρουχισμό για τις καιρικές συνθήκες.

16 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ Παιδική κακοποίηση υπήρχε κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, αλλά μόνο πρόσφατα, οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται διαφορετικά γι’ αυτό το θέμα, να δημιουργούν νομικούς ορισμούς για την κακοποίηση, να ορίζουν κυβερνητικούς φορείς οι οποίοι έχουν τη δύναμη να απομακρύνουν παιδιά από τα σπίτια τους, καθώς και να διεξάγουν χιλιάδες ερευνητικές μελέτες επάνω στο θέμα.

17 ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ Το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από όσο γνωρίζουμε όμως καλύπτεται από έντονη μυστικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Βρετανικού Οργανισμού για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης τα ¾ των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά δε θα μιλήσουν σε κανένα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας για αυτήν. Aκόμη από όσα παιδιά μιλήσουν, ελάχιστα θα φθάσουν να απασχολήσουν τις αστυνομικές αρχές, τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τους επαγγελματίες υγείας.

18 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ Ευρήματα ερευνών έχουν δείξει ότι τα κορίτσια κακοποιούνται με συχνότητα 3 φορές υψηλότερη από ότι τα αγόρια, ότι τα αγόρια είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για συναισθηματική παραμέληση και σοβαρή σωματική βλάβη από ότι τα κορίτσια και ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κακοποιηθούν σεξουαλικά από τη ηλικία των 3 ετών και άνω. Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν οι έρευνες. Τα περισσότερα παιδιά θύματα κακοποίησης και παραμέλησης δεν ανιχνεύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στη σεξουαλική κακοποίηση ειδικά, όπου δεν υπάρχουν απαραίτητα σωματικές ενδείξεις, η μυστικότητα και η ντροπή εμποδίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που γνωρίζουν να ζητήσουν βοήθεια.

19 << ΚΑΚΟΠΟΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ >>

20 χαρακτηριστικά του κακοποιημένου
Σοβαρές διαταραχές συμπεριφοράς Μειωμένη αυτοεκτίμηση Απόσυρση Εναντιωματική συμπεριφορά Μεγάλη διεγερσιμότητα Ψυχαναγκαστικές τάσεις Μαθησιακές δυσκολίες Μειωμένη ικανότητα για ευχαρίστηση

21 Αυτοί που κακοποιούν Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες για φροντίδα και στήριξη τόσο από κοινωνικούς φορείς, όσο και από ειδικούς ψυχικής υγείας Μπορεί να χαρακτηρίζονται από: Σοβαρές ψυχικές δυσκολίες (π.χ. πληρούν τα κριτήρια για ψυχιατρικές διαγνώσεις όπως, κατάθλιψη, διαταραχή προσωπικότητας, σπανιότερα ψυχωτικές διαταραχές). Περιορισμένες νοητικές ικανότητες. - Σημαντική δυσκολία να ελέγχουν τον εαυτό τους και τις παρορμήσεις τους (κυρίως τις επιθετικές). Συναίσθημα βαθιάς ανεπάρκειας για το γονικό τους ρόλο και για την εικόνα του εαυτού τους γενικότερα. Έντονες (ναρκισσιστικές) ανάγκες για εξάρτηση και προσοχή από τους άλλους, τις οποίες τείνουν να καλύπτουν χρησιμοποιώντας τα παιδιά τους ως πηγή φροντίδας Κακές σχέσεις με τους δικούς τους γονείς. Οι περισσότεροι γονείς που κακοποιούν έχουν υπάρξει θύματα ή μάρτυρες βίαιων σκηνών μέσα στις δικές τους οικογένειες. Συχνότερη χρησιμοποίηση λεκτικής επιθετικότητας, σωματικής τιμωρίας και επιβολής δύναμης στα παιδιά συγκριτικά με φυσιολογικούς γονείς. Τάση να αντιλαμβάνονται και να περιγράφουν το παιδί με τρόπο αρνητικό.

22 ΠΗΓΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ KAKOΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
KAKOΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

23 ΠΑΝΤΩΣ ΤΥΠΟΥ

24 EΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ <<ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ>>
ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΩΡΑ ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΠΑ ΟΜΑΔΑ ΑΡΜΑΟΣ ΝΙΚΟΣ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ (ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ) ΚΥΡΙΤΣΗ ΜΑΡΙΑ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ (ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ) ΛΑΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ (ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ) ΜΠΟΤΣΗ ΣΕΒΗ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ (ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΑΣ) ΝΙΚΟΛΑΡΗ ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΑ DESIGN MONTAZ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ POWER POINT & ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ; Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google