Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου Φοιτήτριες: Τυμπανάρη Ιωάννα ΑΕΜ:3655 Μπάκα Χριστίνα ΑΕΜ: 3605

2 Ερωτήματα 1. Ποιες προσεγγίσεις στην επαγγελματική ανάπτυξη είναι πιθανότερο να βοηθήσουν έναν νέο εκπαιδευτικό να γίνει πεπειραμένος; 2. Ως μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε ποιο βαθμό μπορεί ένας μεμονωμένος εκπαιδευτικός να συμμετάσχει στο μετασχηματισμό της « κοινότητας πρακτικής» των εκπαιδευτικών;

3 Βασικός στόχος είναι να εντοπιστούν οι κατάλληλες επιλογές και προσεγγίσεις επαγγελματικής ανάπτυξης. Η επαγγελματική ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τον επαγγελματικό μετασχηματισμό ο οποίος συνεπάγεται εμπιστοσύνη στη βελτίωση της πρακτικής και να μοιραστείτε την εκπαιδευτική σας εμπειρία με τα άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

4 Γνώση της τέχνης της διδασκαλίας
Προϋποθέσεις για το μετασχηματισμό της επαγγελματικής πρακτικής είναι: Α) διαρκής καλλιέργεια της γνώσης που αφορά την τέχνη της διδασκαλίας Β) η εφαρμογή αυτής της γνώσης στο σχεδιασμό και την παροχή διδασκαλίας, καθώς και τη δημιουργία ενός πλαισίου υποστήριξης της μάθησης.

5 Γνώση της τέχνης της διδασκαλίας
Η δεξιοτεχνική διδασκαλία προϋποθέτει: Α) αυτογνωσία σχετικά με τις εμπειρίες του εκπαιδευτικού και τη πολιτισμική οπτική Β) πολιτισμική γνώση σχετικά με τους μαθητές εντός και εκτός της τάξης Γ) γνώση του αναλυτικού προγράμματος και οι κατάλληλες αναδιαμορφώσεις του για προσεγγίσεις ποικιλόμορφων πληθυσμών

6 Αυτογνωσία Ο Locke ( 1988) δηλώνει ότι : Οι εκπαιδευτικοί μεταφέρουν στη σχολική τάξη πολλές « πολιτισμικές αποσκευές». Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εξετάσουν την δική τους πολιτισμική προέλευση για να κατανοήσουν βαθύτερα και να ανταποκριθούν στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της τάξης τους.

7 Γνώση του πολιτισμού προέλευσης των μαθητών
Η γνώση για τα βιώματα των μαθητών θα πρέπει να είναι συνεχείς διαδικασία. Για να επιτευχθεί θα πρέπει να μάθει ο εκπαιδευτικός περισσότερα για το πολιτισμό προέλευσης των μαθητών και στοιχεία του πολιτισμού τους. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί η σχολική επίδοση και θα συμμετέχουν ενεργά στη μάθηση.

8 Αλληλεπίδραση με μαθητές
Βασικό κομμάτι στη διδασκαλία είναι η αλληλεπίδραση και η επικοινωνία με τους μαθητές. Πηγές πληροφοριών είναι οι ίδιοι οι μαθητές. Σημαντικός παράγοντας είναι ο εκπαιδευτικός να ακούει τη φωνή των μαθητών και να την χρησιμοποιήσει ώστε να εμπλουτίσει τη σχολική μάθηση και να της προσδώσει περισσότερο νόημα.

9 Η Fine υποστηρίζει ότι αν η ζωή των μαθητών εισχωρήσει στο αναλυτικό πρόγραμμα η μάθηση θα έχει περισσότερο νόημα. Συμπερασματικά, σημαντική πτυχή της επαγγελματικής ανάπτυξης είναι να δοθεί προσοχή στη φωνή των μαθητών από διαφορετικές πολιτισμικές και εθνοτικές ομάδες.

10 Επανεξέταση του σχολικού αναλυτικού προγράμματος
Οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε πολιτισμικά ποικιλόμορφα περιβάλλοντα θα πρέπει να αναδιαμορφώσουν το αναλυτικό πρόγραμμα. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα πρέπει να συνδέεται με τη καθημερινή ζωή των μαθητών και να κατανοούν τον τρόπο που συνδέεται με την μελλοντική τους ζωή ως ενηλίκων.

11 Προσεγγίσεις στο μετασχηματισμό της επαγγελματικής πρακτικής
Επιτυγχάνεται με : Τη μελέτη της πρακτικής των εκπαιδευτικών Τη μελέτη της πρακτικής των ειδικών Ομάδες υποστήριξης των εκπαιδευτικών Επιμόρφωση εκπαιδευτικών με χορηγίες της σχολικής περιφέρειας Συνέδρια εκπαιδευτικών

12 6. Πανεπιστημιακά προγράμματα και σεμινάρια 7
6.Πανεπιστημιακά προγράμματα και σεμινάρια 7.Εκπαιδευτικούς ως μελετητές της εκπαίδευσης

13 Τη μελέτη της πρακτικής των εκπαιδευτικών
Αφορά το κατά πόσο οι μαθητές ανταποκρίνονται στη διδασκαλία. Ειδικότερα, αν εμπεδώνουν τη γνώση και τις δεξιότητες που μεταδίδει ο εκπαιδευτικός. Κάθε διδασκαλία πρέπει να έχει ισότιμα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να αναμορφώνει έτσι τη διδασκαλία του ώστε να κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών και να υπάρχει ενεργητική μάθηση.

14 Τη μελέτη της πρακτικής των ειδικών
Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παρατηρούν άλλους έμπειρους εκπαιδευτικούς που αποτελούν πρότυπα ορθής πρακτικής. Καλό είναι να συζητάνε, να συμβουλεύονται τους έμπειρους εκπαιδευτικούς και να τους περιγράφουν καταστάσεις στις οποίες οι μαθητές αποτελούν προκλήσεις και όχι προβλήματα.

15 Λόγοι παρατήρησης έμπειρων εκπαιδευτικών
1) Αποτελεί περιβάλλον ανάλυσης και συζήτησης 2) Προσφέρει ευκαιρίες αναστοχασμού της πρακτικής του κάθε εκπαιδευτικού 3) Βοηθάει σε καινούργιους τρόπους βελτίωσης της πρακτικής των εκπαιδευτικών.

16 Έμπειρος εκπαιδευτικός θεωρείται εκείνος που χρησιμοποιεί παραγωγικές τεχνικές. Δημιουργούν δηλαδή ένα υποστηρικτικό πλαίσιο μάθησης. Για να γίνει η παρατήρηση ενός έμπειρου εκπαιδευτικού χρειάζεται χρόνος και σχεδιασμός. Στη περίπτωση που ο εκπαιδευτικός δεν έχει πρόσβαση στη σχολική μονάδα χρήσιμες είναι και οι βιντεοταινίες

17 Ομάδες υποστήριξης των εκπαιδευτικών
Σκοπός δημιουργίας μιας ομάδας υποστήριξης των εκπαιδευτικών είναι μέσω της συνεργασίας να δοθούν εναλλακτικές λύσεις και επιλογές. Έτσι, θα δημιουργηθούν παραγωγικές μαθησιακές εμπειρίες σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές εμπειρίες.

18 Επιμόρφωση εκπαιδευτικών με χορηγίες της σχολικής περιφέρειας
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών με χορηγίες της σχολικής περιφέρειας γίνεται με σκοπό την επίλυση συγκεκριμένων προκλήσεων και ζητημάτων. Άτομα που συμμετέχουν στο σχεδιασμό επιμόρφωσης προσωπικού είναι : Α) Έμπειροι εκπαιδευτικοί της σχολικής περιφέρειας Β) Γονείς Γ) Μέλη κολεγίων ή πανεπιστημίων Δ) Εμπειρογνώμονες Ε) Σύμβουλοι με προκατασκευασμένα προγράμματα.

19 Τα προγράμματα αυτά από περιοχή σε περιοχή έχουν διαφορετικά αποτελέσματα.

20 Συνέδρια εκπαιδευτικών
Τα συνέδρια συνήθως παρέχουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν θεματικές συναντήσεις, σεμινάρια και αναφορές τις οποίες παρουσιάζουν εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές, συγγραφείς και ειδικοί σύμβουλοι.

21 Πανεπιστημιακά προγράμματα και σεμινάρια
Τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια προσφέρουν συνήθως πλήθος μαθημάτων, σεμιναρίων και προγραμμάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εκπαιδευτικών της τάξης.

22 Εκπαιδευτικούς ως μελετητές της εκπαίδευσης
Για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών χρειάζεται ενασχόληση με θεωρητικά ζητήματα της εκπαίδευσης. Αναγκαία είναι η συμμετοχή του εκπαιδευτικού σε μια επαγγελματική κοινότητα πρακτικής ώστε να καταναλώνεται και να παράγεται ενεργά νέα γνώση καθώς και να μοιράζεται τη γνώση και να μαθαίνει από του συναδέλφους .

23 Προτεινόμενες μαθησιακές εμπειρίες
Μελέτη της πρακτικής του εκπαιδευτικού, σύγκριση μαθητών με χαμηλή επίδοση για τη κατανόηση της μεροληψίας που υπάρχουν στην πρακτική του. Δημιουργία ομάδας μελέτης με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το ίδιο μάθημα ή έχουν την ίδια τάξη.

24 Καθορισμός συγκεκριμένων ζητημάτων η προκλήσεων που αφορούν μαθητές που προέρχονται από συγκεκριμένα πολιτισμικά ή εθνοτικά υπόβαθρα. Αναζήτηση βοήθειας από τον τοπικό εκπαιδευτικό σύλλογο και τοπικό γραφείο εκπαίδευσης.


Κατέβασμα ppt "Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google