Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Erasmus+ Συμπλήρωση & Υποβολή Αιτήσεων στις Βασικές Δράσεις 1 & 3

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Erasmus+ Συμπλήρωση & Υποβολή Αιτήσεων στις Βασικές Δράσεις 1 & 3"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Erasmus+ Συμπλήρωση & Υποβολή Αιτήσεων στις Βασικές Δράσεις 1 & 3
Συμπλήρωση & Υποβολή Αιτήσεων στις Βασικές Δράσεις 1 & 3 (τομέας «Νεολαία») 13 Ιανουαρίου 2017, Λευκωσία

2 Δομή παρουσίασης Γενικές πληροφορίες για σχέδια κινητικότητας στον τομέα της νεολαίας (ΒΔ1 και ΒΔ3) Οδηγίες Συμπλήρωσης Αίτησης για Βασική Δράση 1 και Βασική Δράση 3

3 Στόχοι σχεδίων Κινητικότητας στον τομέα της νεολαίας
Ειδικοί στόχοι: Βελτίωση βασικών δεξιοτήτων των νέων, συμπεριλαμβανομένων των νέων με λιγότερες ευκαιρίες, ενίσχυση της ενεργής συμμετοχής στη δημοκρατική ζωή και στο χώρο εργασίας, προώθηση διαπολιτισμικού διαλόγου & κοινωνικής ένταξης. Ενίσχυση της ποιότητας του youth work, μέσα από συνεργασίες μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας και φορέων που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων σε θέματα πολιτικής για τη νεολαία σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και αναγνώριση της μη τυπικής & άτυπης μάθησης. Ενδυνάμωση της διεθνούς διάστασης των δραστηριοτήτων για τη νεολαία, καθώς και της ικανότητας των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας, μέσα από συνεργασία μεταξύ φορέων από Ευρωπαϊκές χώρες, χώρες Εταίρους και διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Σημειώνεται ότι η Εθνική Υπηρεσία, έχει θέσει ως εθνικές προτεραιότητες για το την κοινωνική ενσωμάτωση, τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, την προώθηση του εθελοντισμού και την απασχολησιμότητα/ επιχειρηματικότητα.

4 Στάδια ενός σχεδίου κινητικότητας
Προετοιμασία: επιλογή εταίρων, πρακτικές διευθετήσεις, επιλογή συμμετεχόντων, σύσταση συμφωνιών, γλωσσική/ πολιτισμική προετοιμασία. Υλοποίηση: πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων κινητικότητας. Παρακολούθηση: αξιολόγηση δραστηριοτήτων, αναγνώριση των μαθησιακών αποτελεσμάτων (Youthpass), διάδοση των αποτελεσμάτων του σχεδίου. -Όπως αντιλαμβάνεστε το σχέδιο είναι κάτι ευρύτερο και περιλαμβάνει τη δραστηριότητα . Η χρονική του περίοδος είναι πάντα μεγαλύτερη από αυτή της δραστηριότητας και εντός του χρονικού πλαισίου του σχεδίου πρέπει να υλοποιηθούν και οι δαπάνες που έχουν αναφερθεί στην αίτηση ούτως ώστε να είναι επιλέξιμες για κάλυψη από το Πρόγραμμα.

5 Επιχορηγούμενες Δραστηριότητες
Βασική Δράση 1 (Μαθησιακή κινητικότητα ατόμων) Ανταλλαγές Νέων Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EEY) Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) ( Κινητικότητα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας (youth workers) Βασική Δράση 2 (Στρατηγικές Συμπράξεις) Στρατηγικές Συμπράξεις Βασική Δράση 3 (Υποστήριξη σε μεταρρυθμίσεις πολιτικής) Διαρθρωμένος Διάλογος: Συναντήσεις νέων & φορέων χάραξης πολιτικής στον τομέα της νεολαίας

6 Προϋπολογισμός 2017 - Νεολαία
Συνολικός προϋπολογισμός : € ΚΑ1: € Ανταλλαγές Νέων: € Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία: € Κινητικότητα Youth Workers: € KA2: € KA3: € Σημειώνεται ότι ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων που ακολουθείται από την Εθνική Υπηρεσία, είναι περίπου 1/3 ανά κύκλο υποβολής αιτήσεων.

7 Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Μη κερδοσκοπικοί, μη κυβερνητικοί οργανισμοί (ΜΚΟ) Σωματεία Ευρωπαϊκές ΜΚΟ για τη νεολαία Κοινωνικές επιχειρήσεις Άτυπες ομάδες νέων (πρέπει να αποτελούνται από τουλάχιστον τέσσερα μέλη ηλικίας 13-30, ένας Νομικά Υπεύθυνος) Δημόσιοι φορείς σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο Κερδοσκοπικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Όλοι οι πιο πάνω θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε χώρα του Προγράμματος ή σε χώρα εταίρο που γειτνιάζει με την ΕΕ (βλ. σελ στον Οδηγό του Προγράμματος). Οργανώσεις από επιλέξιμες Χώρες Εταίρους του Προγράμματος μπορούν να λάβουν μέρος μόνο ως εταίροι (όχι ως αιτούντες) στα σχέδια. Σημειώνεται ότι για σχέδια ΕΕΥ, όλες οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο σχέδιο και είναι από Χώρες του Προγράμματος και Χώρες Εταίρους του Προγράμματος που γειτονεύουν με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι διαπιστευμένες.

8 Αριθμός και προφίλ συμμετεχόντων οργανισμών – ΒΔ1
Μια δραστηριότητα κινητικότητας πρέπει να είναι διακρατική και να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο συμμετέχουσες οργανώσεις (αποστολής και υποδοχής) από διαφορετικές χώρες. Εάν ένα σχέδιο κινητικότητας νέων προβλέπει μόνο μία δραστηριότητα, ο συντονιστής οργανισμός πρέπει να ενεργήσει και ως οργανισμός αποστολής ή ως οργανισμός υποδοχής. Εξαίρεση αποτελούν τα σχέδια Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, όπου ο συντονιστής οργανισμός μπορεί, αλλά δεν πρέπει κατ’ ανάγκη, να ενεργήσει ως οργανισμός αποστολής ή υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, ο συντονιστής δεν μπορεί να είναι οργανισμός από Χώρα εταίρο που γειτονεύει με την ΕΕ.

9 Αριθμός και προφίλ συμμετεχόντων οργανισμών – ΒΔ3
Στη Βασική Δράση 3 υπάρχουν δυο ειδών δραστηριότητες: Διακρατικές / Διεθνείς συναντήσεις: η δραστηριότητα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο συμμετέχουσες οργανώσεις από τουλάχιστον δύο διαφορετικές χώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον η μια να είναι Χώρα του Προγράμματος. Εθνική συναντήσεις: η δραστηριότητα περιλαμβάνει μια τουλάχιστον οργάνωση από χώρα του Προγράμματος.

10 Συμμετέχοντες ανά είδος δραστηριότητας
Βασική Δράση 1: Ανταλλαγές νέων: Νέοι ηλικίας μεταξύ 13 – 30, μόνιμοι κάτοικοι στη χώρα όπου εδρεύει ο οργανισμός αποστολής/ υποδοχής. Οι αρχηγοί των ομάδων (leaders), θα πρέπει να είναι άνω των 18 χρονών. Κάθε εθνική ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 4 νέους συμμετέχοντες και 1 αρχηγό ομάδας. Ο συνολικός αριθμός συμμετεχόντων σε μια Ανταλλαγή Νέων, θα πρέπει να κυμαίνεται από 16 μέχρι 60 άτομα.

11 Συμμετέχοντες ανά είδος δραστηριότητας
Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS): Νέοι ηλικίας μεταξύ μόνιμοι κάτοικοι στη χώρα όπου εδρεύει ο οργανισμός αποστολής. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων, 30 άτομα. Κινητικότητα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας (Youth workers): Δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων, 50 άτομα. Οι εκπαιδευτές θα πρέπει να είναι μόνιμοι κάτοικοι στη χώρα όπου εδρεύει ο οργανισμός αποστολής/ υποδοχής. -Ένας νέος μπορεί να συμμετάσχει μόνο 1 φορά σε σχέδιο Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσία (ΕΕΥ), εκτός εάν πραγματοποιήσει μια σύντομη ΕΕΥ μέχρι 2 μήνες, οπότε μπορεί να πραγματοποιήσει και μια δεύτερη με μέγιστη διάρκεια τους 10 μήνες (δηλ. η συνολική διάρκεια να μην υπερβαίνει τους 12 μήνες).

12 Συμμετέχοντες ανά είδος δραστηριότητας
Βασική Δράση 3: Νέοι ηλικίας μεταξύ 13 – 30, μόνιμοι κάτοικοι στη χώρα όπου εδρεύει ο οργανισμός αποστολής/ υποδοχής. Οι φορείς χάραξης πολιτικής / εμπειρογνώμονες στο πεδίο των πολιτικών για τη νεολαία, δεν έχουν όριο ηλικίας ή γεωγραφικό περιορισμό. Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων στο σχέδιο, 30 άτομα.

13 Ρόλοι οργανισμών – Αιτών οργανισμός (συντονιστής)
Ο αιτών οργανισμός είναι υπεύθυνος για: την εξεύρεση των εταίρων. τη συμπλήρωση και την υποβολή της αίτησης για την κινητικότητα. την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης. τη διαχείριση της επιχορήγησης. την υποβολή της τελικής έκθεσης.

14 Ρόλοι οργανισμών – Οργανισμός υποδοχής
Ο οργανισμός υποδοχής είναι υπεύθυνος για: την υποδοχή των συμμετεχόντων την παροχή προγράμματος δραστηριοτήτων την παρακολούθηση και στήριξη των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της κινητικότητας την έκδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης (Youthpass).

15 Ρόλοι οργανισμών – Οργανισμός αποστολής
Ο οργανισμός αποστολής είναι υπεύθυνος για: την επιλογή των συμμετεχόντων την προετοιμασία τους πριν τη δραστηριότητα την αποστολή τους στο εξωτερικό την παρακολούθηση και την στήριξή τους, κατά τη διάρκεια της κινητικότητας.

16 Διάρκεια Σχεδίου / Κινητικοτήτων
Διάρκεια Σχεδίου: 3 μέχρι 24 μήνες (για όλες τις δραστηριότητες της ΒΔ1 και ΒΔ3) Διάρκεια Δραστηριοτήτων: Ανταλλαγές Νέων: 5-21 ημέρες, εξαιρουμένων των ημερών ταξιδίου. Δραστηριότητες κατάρτισης και δικτύωσης youth workers: 2 ημέρες-2 μήνες, εξαιρουμένων των ημερών ταξιδίου. Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS): από 2 μέχρι 12 μήνες, με εξαίρεση τα σχέδια που περιλαμβάνουν νέους με λιγότερες ευκαιρίες ή άνω των 10 εθελοντών, τα οποία μπορούν να έχουν διάρκεια από 2 εβδομάδες μέχρι 2 μήνες. Βασική Δράση 3: δεν υπάρχει καθορισμένη διάρκεια δραστηριοτήτων.

17 Εξεύρεση Εταίρων Τρόποι εξεύρεσης εταίρων στον τομέα της νεολαίας: (1) Πλατφόρμα εξεύρεσης εταίρων OTLAS του SALTO-YOUTH  (2) Eurodesk: Μπορείτε να αποστέλλετε αιτήματα εξεύρεσης εταίρων στην ηλεκτρονική διεύθυνση (3) Ιδιωτικές πρωτοβουλίες: Μια άλλη επιλογή εξεύρεσης εταίρων είναι κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που διατίθενται ηλεκτρονικά. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής: (4) Κατάλογος διαπιστευμένων οργανώσεων για EVS

18 Χρηματοδότηση ΒΔ1 και ΒΔ3
Υπάρχει διαφοροποίηση στο είδος και τις κατηγορίες κονδυλίων, ανάλογα με τη δραστηριότητα Έξοδα ταξιδίου Οργανωτικά έξοδα Ατομική υποστήριξη (μόνο για EVS) Γλωσσική προετοιμασία (μόνο για EVS) Υποστήριξη συμμετοχής ατόμων με ειδικές ανάγκες Ειδικές δαπάνες

19 Έξοδα Ταξιδίου (ΒΔ1 και ΒΔ3)
Χιλιομετρική απόσταση Ποσό επιχορήγησης σε Ευρώ ανά συμμετέχοντα 10 – 99 20 100 – 499 180 500 – 1999 275 2000 – 2999 360 3000 – 3999 530 4000 – 7999 820 8000+ 1300

20 Οργανωτικά Έξοδα Αφορούν δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση της δραστηριότητας. Οι πιο κάτω τιμές αφορούν στην υλοποίηση δραστηριοτήτων στην Κύπρο. Βασική Δράση 1: Ανταλλαγές νέων: €32 / ανά άτομο / ανά ημέρα Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (EVS): €21 / ανά άτομο / ανά ημέρα Κινητικότητα ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας: €58 / ανά άτομο / ανά ημέρα Βασική Δράση 3: €32 / ανά άτομο / ανά ημέρα. Σημειώνεται ότι για να αιτιολογείται η ημερήσια επιχορήγηση, οι ημερήσιες δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν μια λογική διάρκεια (π.χ. 7-8 ώρες).

21 Επιπρόσθετες δαπάνες Ατομική υποστήριξη (μόνο EVS): €4 / ανά άτομο / ανά ημέρα Γλωσσική Υποστήριξη (μόνο EVS από 2 μήνες και άνω): Δεν παρέχεται επιχορήγηση για την εν λόγω δαπάνη, εφόσον πλέον τα ελληνικά παρέχονται μέσω του διαδυκτιακού εργαλείου εκμάθησης γλωσσών της ΕΕ (Online Linguistic Support-OLS). Υποστήριξη συμμετοχής ατόμων με ειδικές ανάγκες: 100% των πραγματικών δαπανών βάσει αποδεικτικών. Ειδικές Δαπάνες (βάσει αποδεικτικών): κόστος έκδοσης οικονομικής εγγυητικής επιστολής – κάλυψη 75% κόστος για ακριβά ταξιδιωτικά έξοδα από και προς συγκεκριμένες περιοχές (βλ. σελ. Οδηγού) – μέγιστη κάλυψη μέχρι 80% δαπάνες για βίζα, άδεια παραμονής, εμβολιασμούς - κάλυψη 100% των πραγματικών δαπανών. Επιπλέον, για τη ΒΔ3: κόστος για (διαδικτυακές) διαβουλεύσεις και δημοσκοπήσεις νέων και δράσεις διάχυσης αποτελεσμάτων – κάλυψη 75% υποστήριξη συμμετοχής ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες – κάλυψη 100% (μη συμπεριλαμβανομένων εξόδων ταξιδίου και οργανωτικών εξόδων)

22 Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Αιτήσεων- Επιλέξιμη Περίοδος Δραστηριοτήτων
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Για σχέδια που ξεκινούν από: Βασική Δράση 1 – KA105 (Youth Exchanges, Mobility of Youth Workers, EVS) 2 Φεβρουαρίου :00μ. (ώρα Βρυξελλών) Μεταξύ 1 Μαΐου και 30 Σεπτεμβρίου 2017 26 Απριλίου :00μ. (ώρα Βρυξελλών) Μεταξύ 1 Αυγούστου και 31 Δεκεμβρίου 2017 4 Οκτωβρίου :00μ. (ώρα Βρυξελλών) Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Μαΐου 2018 Βασική Δράση 2 – KA205 (Strategic partnerships in the field of youth) Μεταξύ 1 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου 2017 Μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 31 Ιανουαρίου 2018 Μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 31 Μαΐου 2018 Βασική Δράση 3 – KA347 (Διαρθρωμένος Διάλογος μεταξύ Νέων και Υπευθύνων Χάραξης Πολιτικής) Καταληκτική ημερομηνία υποβολής Για σχέδια που ξεκινούν από: Βασική Δράση 1 – KA105 (Youth Exchanges, Mobility of Youth Workers, EVS) 2 Φεβρουαρίου :00μ. (ώρα Βρυξελών) Μεταξύ 1 Μαΐου και 30 Σεπτεμβρίου 2017 26 Απριλίου :00μ. (ώρα Βρυξελών) Μεταξύ 1 Αυγούστου και 31 Δεκεμβρίου 2017 4 Οκτωβρίου :00μ. (ώρα Βρυξελών) Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Μαΐου 2018 Βασική Δράση 2 – KA205 (Strategic partnerships in the field of youth) Μεταξύ 1 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου 2016 Μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2016 Μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Μαΐου 2017 Βασική Δράση 3 – KA347 (Διαρθρωμένος Διάλογος μεταξύ Νέων και Υπευθύνων Χάραξης Πολιτικής) - Απλά να διευκρινιστεί ότι λέγοντας ότι το σχέδιο θα πρέπει να ξεκινάει εντός της συγκεκριμένης περιόδου, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει και να ολοκληρωθεί κιόλας ή ότι και η δραστηριότητα θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός της συγκεκριμένης περιόδου. Ένα σχέδιο θα μπορούσε να ξεκινήσει και την τελευταία μέρα της επιτρεπτής χρονικής περιόδου που δίνεται ανά καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και να είναι επιλέξιμο.

23 Υποβολή αίτησης για Σχέδια Κινητικότητας στον τομέα της Νεολαίας (ΚΑ105) & Συναντήσεις νέων με φορείς χάραξης πολιτικής - Διαρθρωμένος Διάλογος (ΚΑ347)

24 Υποβολή αίτησης Για να υποβάλει αίτηση ένας οργανισμός/ άτυπη ομάδα νέων θα πρέπει: Να εγγραφεί στο Participants’ Portal και να λάβει PIC number (personal identification code – 9 digits) εάν δεν διαθέτει ήδη (απαιτείται ECAS account). Να μελετήσει τον Οδηγό του Προγράμματος και να βεβαιωθεί ότι πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Να μελετήσει τους οικονομικούς όρους του προγράμματος και τις επιλέξιμες δαπάνες. Να συμπληρώσει και να υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία. - Τα κριτήρια επιλεξιμότητας διαφέρουν ανάλογα με τη δράση που θέλετε να υλοποιήσετε, π.χ. ενώ οι άτυπες ομάδες νέων είναι επιλέξιμες για τη ΒΔ1, δεν μπορούν να συμμετέχουν στην ΕΕΥ.

25 Συμπλήρωση Αίτησης Τα γκρίζα πεδία συμπληρώνονται αυτόματα.
Τα ροζ πεδία είναι υποχρεωτικά και πρέπει να συμπληρωθούν από τον αιτητή. Τα κίτρινα πεδία είναι προαιρετικά.

26 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
B. Context Επιλέγετε τη γλώσσα στην οποία θα συμπληρώσετε την αίτηση. Παρόλο που η αίτηση είναι στα αγγλικά μπορείτε να τη συμπληρώσετε στην ελληνική γλώσσα. B.1. “Project Identification” Απαιτείται τίτλος του σχεδίου σε ελληνικά & αγγλικά, η ημερομηνία έναρξης του σχεδίου και η διάρκεια. Η ημερομηνία λήξης εισάγεται αυτόματα. Το πεδίο “Applicant Organisation Full Legal Name” θα συμπληρωθεί αυτόματα. B.2. “National Agency of the applicant organisation” Επιλέγετε την Εθνική Υπηρεσία στην οποία θα υποβληθεί η αίτηση (CY02 για τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου) -Πριν ξεκινήσετε με την συμπλήρωση της αίτησης θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό έντυπο. Άρα ελέγχεται στο πάνω μέρος τη χρονολογία και την Βασική Δράση, για τη ΒΔ1 πρέπει να γράφει ΚΑ105 και για τη ΒΔ3 να γράφει ΚΑ347 και στο σημείο Β. σωστός κύκλος υποβολής αιτήσεων. -Η αίτηση θα πρέπει να συμπληρώνεται σε 1 γλώσσα. -Καλό θα ήταν όταν εισάγετε την ημερομηνία έναρξης να πατήσετε το validate, ούτως ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι ημερομηνίες του σχεδίου σας είναι σωστές εφόσον σε περίπτωση που είναι λανθασμένες, ανοίγει ένα παράθυρο που σας ενημερώνει.

27 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
C. Participating organisation(s) C.1. “Applicant Organisation” Εισάγετε το PIC Number του αιτούντος οργανισμού και τα απαραίτητα πεδία συμπληρώνονται αυτόματα. C.1.1 “Profile” Συμπληρώνετε το προφίλ του οργανισμού σας. (Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του τύπου της οργάνωσης/άτυπης ομάδας σας!)

28 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
C.1.2. “Accreditation” Στη ΒΔ1, το πεδίο αυτό αφορά μόνο τις διαπιστευμένες οργανώσεις EVS & ο κωδικός διαπίστευσης τους συμπληρώνεται αυτόματα. C.1.3. “Background and experience” Περιγράφετε εν συντομία τον οργανισμό, τις δραστηριότητες και την εμπειρία του οργανισμού σε σχέση με τη θεματική με την οποία καταπιάνεται το σχέδιο, καθώς και το προφίλ του προσωπικού που θα εμπλακεί στο σχέδιο. Δηλώνετε κατά πόσον έχετε αιτηθεί ή λάβει επιχορήγηση από Πρόγραμμα της Ε.Ε., κατά τους 12 τελευταίους μήνες. C.1.4 – C.1.5 “Legal Representative” & “Contact Person” Συμπληρώνετε τα στοιχεία του ατόμου που είναι νομικά εξουσιοδοτημένος να υπογράφει νομικά έγγραφα εκ μέρους της οργάνωσης ή της άτυπης ομάδας νέων και τα στοιχεία του ατόμου επικοινωνίας που θα είναι το σημείο επαφής για το σχέδιο. - C.1.3 θα πρέπει να δηλώνετε σύμφωνα και με την ερώτηση, όχι μόνο τα σχέδια για τα οποία λάβατε επιχορήγηση, αλλά και όλα τα σχέδια για τα οποία έχετε υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση. - C.1.5 Το άτομο επικοινωνίας μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε σχέδιο αλλά ο νόμιμος εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι ο ίδιος. Σε περίπτωση που θα αλλάξει ο Νόμιμος εκπρόσωπος της οργάνωσης, η Εθνική Υπηρεσία θα πρέπει να ενημερωθεί επίσημα και η αλλαγή θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Επίσης το άτομο επικοινωνίας θα έχει πρόσβαση στο Mobility Tool, όπου υποβάλλεται ο τελικός απολογισμός και το EPRP (Erasmus+ Project Result Platform) όπου οι οργανώσει ανεβάζουν τα αποτελέσματα των σχεδίων τους.

29 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
C.2 “Partner Organisation” Συμπληρώνετε το PIC Number τουλάχιστον ενός οργανισμού. C2.1 – C2.5 “Profile”, “Accreditation”, “Background and Experience”, “Legal representative”, “Contact Person” Τα σημεία είναι τα ίδια που αναφέρθηκαν για τον αιτούντα οργανισμό πιο πάνω, με τη διαφορά ότι στο κομμάτι C.2.3 ζητείται μόνο μια σύντομη παρουσίαση του εταίρου οργανισμού. - Μήνυμα για ρυθμίσεις ασφαλείας για το Adobe reader, κάνετε Save

30 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
D. “Description of the project” Περιγράφετε το σχέδιο που προτίθεστε να υλοποιήσετε (όπως στόχοι και σύνδεσή του με τους στόχους του Erasmus+ και της εν λόγω Δράσης, ανάγκες και ζητήματα με τα οποία θα καταπιαστεί το σχέδιο, κλπ). Προσοχή: Θα πρέπει να δίνετε ολοκληρωμένη και σαφή απάντηση σε κάθε υποσημείο του ερωτήματος. E. Participants Profile Περιγράφετε το προφίλ των συμμετεχόντων κάθε δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων νέων με λιγότερες ευκαιρίες (π.χ. το υπόβαθρό τους, τις ανάγκες τους και πως επιλέγηκαν ή πρόκειται να επιλεγούν, ηλικία και πώς θα διασφαλιστεί η ισορροπία των φύλων). E.1. Participants with Fewer Opportunities Σε περίπτωση συμμετοχής ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες, πρέπει να δηλώνετε τα εμπόδια/ δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Επίσης, για τη ΒΔ3 θα πρέπει να αναφέρεται και συγκεκριμένα ο αριθμός των νέων με λιγότερες ευκαιρίες που αναμένεται να συμμετέχουν στο σχέδιο και να εξηγείται ο τρόπος επιλογής και διασφάλισης της συμμετοχής τους. Ε.2. “Learning outcomes” Αναφέρετε ποιά αναμένετε να είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα και οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν μέσα από το σχέδιο και με ποιο τρόπο/ εργαλεία αυτά θα πιστοποιηθούν. Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό εργαλείο αναγνώρισης δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης είναι το Youthpass, ενώ δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε εθνικό επίπεδο. Περιγραφή των δραστηριοτήτων αναστοχασμού των συμμετεχόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας. - Θα πρέπει να δηλώνετε ένα λογικό αριθμό νέων με λιγότερες ευκαιρίες που αναμένετε να συμμετέχουν στο σχέδιο βάσει και του τρόπου με τον οποίο σκοπεύετε να διασφαλίσετε αυτή τη συμμετοχή, εφόσον έχει παρατηρηθεί σε αρκετές περιπτώσεις στην αίτηση να δηλώνονται οι μισοί συμμετέχοντες ως νέοι με λιγότερες ευκαιρίες και στον τελικό απολογισμό να μην υπάρχει ούτε ένας τέτοιος νέος.

31 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
F. “Preparation” Ειδικά για τη ΒΔ3, θα πρέπει να καταγραφεί τι θα γίνει στην περίοδο προετοιμασίας από τον οργανισμό σας και τυχόν εταίρους, πριν από την υλοποίηση της κυρίως δραστηριότητας, πώς οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν/ενημερωθούν για τις θεματικές, τις δραστηριότητες και τη μεθοδολογία και πώς θα γίνει η επικοινωνία με εταίρους και φορείς χάραξης πολιτικής. F.1- F.3 “Practical Arrangements”, “Project Management”, “Preparation of Participants” Περιγράφετε τις απαραίτητες πρακτικές διευθετήσεις πριν από κάθε κινητικότητα (π.χ. οργάνωση ταξιδίου, τόπος διαμονής, θέματα ασφάλειας), τη διαχείριση του σχεδίου από πλευράς εσωτερικών συμφωνιών με εταίρους κλπ, καθώς και την προετοιμασία των συμμετεχόντων. -Στο “F.1. Practical Arrangements” θα πρέπει να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τα ζητούμενα. -Το F.1 αναφέρεται και στη ΒΔ1 και στη ΒΔ3, ενώ τα F.2 και F.3 μόνο στη ΒΔ1.

32 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
G. “Main Activities” Περιγράφετε το πλαίσιο και τους στόχους έκαστης δραστηριότητας και πώς ανταποκρίνεται στους στόχους του σχεδίου (Σημείο D) Ποια είναι τα βασικά στοιχεία (είδος, τόπος διεξαγωγής, ημερομηνίες, μέθοδοι κτλ.) Συνεργασία και τρόπος επικοινωνίας με εταίρους Εάν υπάρχει ανάγκη για συνοδούς ΑμΕΑ (“accompanying persons”) & ενισχυμένη καθοδήγηση να αιτιολογηθεί επαρκώς Θα πρέπει να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το χώρο όπου θα φιλοξενηθεί η κάθε δραστηριότητα (venue) και τις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Στη ΒΔ3, το συγκεκριμένο κομμάτι δεν αναλύεται σε υπο-ερωτήματα όπως στη ΒΔ1. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να αναφερθούν όλα τα πιο πάνω όταν περιγράφετε τις κύριες δραστηριότητες σας.

33 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
G.1 “Activities’ Details” Εάν θα υλοποιήσετε προπαρασκευαστική συνάντηση (Advance Planning Visit) που ισχύει μόνο για Ανταλλαγές Νέων και EVS, ή το σχέδιο σας θα περιλαμβάνει πέραν της 1 δραστηριότητας, θα πρέπει να δημιουργηθούν ξεχωριστές δραστηριότητες με όλες τις κινητικότητες. Θα πρέπει να συμπληρώνετε χρονολογικά τις δραστηριότητες. Θα πρέπει να επιλέγετε το σωστό είδος δραστηριότητας. «Programme Countries» - σχέδια με συμμετοχή χωρών του Προγράμματος ΜΟΝΟ (βλ. σελ. 23 Οδηγού Προγράμματος). «Partner Countries»- σχέδια στα οποία συμμετέχει έστω και μια Γειτονική Χώρα Εταίρος της Ε.Ε. (βλ. σελ. 24 του Οδηγού Προγράμματος). Σημειώνεται ότι στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις μπορούν να συμμετέχει μόνο 1 άτομο ανά οργάνωση. Μπορεί να συμμετέχει και δεύτερο άτομο, εφόσον είναι νέος συμμετέχοντας (για τις Ανταλλαγές Νέων) ή εθελοντής με λιγότερες ευκαιρίες (για την ΕΕΥ). Επίσης δεν θεωρούνται επιλέξιμα τα έξοδα διαμονής για τους συμμετέχοντες από την οργάνωση φιλοξενίας, εκτός από πλήρως αιτιολογημένες περιπτώσεις. Το ίδιο θα ισχύει και για τις ημέρες ταξιδίου και τα ταξιδιωτικά έξοδα ιδίως όταν αφορούν μετακινήσεις εντός της ίδιας πόλης . Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδια ΕΕΥ, συναντήσεις προετοιμασίας μπορούν να υλοποιηθούν μόνο για σχέδια στα οποία συμμετέχουν άτομα με λιγότερες ευκαιρίες.

34 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
Καταχωρείτε τις κινητικότητες δίνοντας τα εξής στοιχεία: - Όνομα οργάνωσης/άτυπης ομάδας νέων - Χώρα αποστολής και υποδοχής - Πόλη διεξαγωγής (venue) - Απόσταση – distance band (με τη χρήση του distance calculator) - Ημερομηνία έναρξης και λήξης της δραστηριότητας (χωρίς τις ημέρες ταξιδίου) - Ημέρες ταξιδίου - Συνολικός Αριθμός συμμετεχόντων (συμπεριλαμβανομένων αρχηγών ομάδων και τυχόν συνοδών) - Αριθμός ΑμΕΑ (επί του συνόλου των συμμετεχόντων) - Αριθμός νέων με λιγότερες ευκαιρίες (επί του συνόλου των συμμετεχόντων) - Αριθμός συνοδών-φροντιστών για ΑμΕΑ (επί του συνόλου των συμμετεχόντων) - Αριθμός αρχηγών ομάδων (Ανταλλαγές Νέων), facilitators/trainers (Κινητικότητα Youth Workers) – επί του συνόλου των συμμετεχόντων Στη ΒΔ347, από το σύνολο των συμμετεχόντων, πρέπει να δηλωθεί ξεχωριστά και ο αριθμός των νέων συμμετεχόντων. -Θα πρέπει να καταγράφετε και τους Κύπριους συμμετέχοντες. -Θα πρέπει να επιλέγετε τη σωστή χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του τόπου διαμονής ενός συμμετέχοντα ή του τόπου όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο που θα χρησιμοποιήσει (εάν είναι πιο μακριά από το τόπο διαμονής του) και το χώρο διεξαγωγής της δραστηριότητας, σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που σας βγάζει το εργαλείο της Ε.Ε.. Η Υπηρεσία θα προβαίνει σε ελέγχους κατά την αξιολόγηση του τελικού απολογισμού και θα προχωράει σε αποκοπές του εν λόγω κονδυλίου σε περίπτωση που δηλώθηκε λανθασμένη χιλιομετρική απόσταση. Δεν θα πρέπει να γίνονται ξεχωριστοί υπολογισμοί των διαφόρων τμημάτων (σταθμών) του ταξιδιού. Επίσης για τις μετακινήσεις των Κύπριων συμμετεχόντων εντός της ίδιας πόλης δεν θα εγκρίνονται ταξιδιωτικά έξοδα. Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος και τους κανόνες χρηματοδότησης, μπορεί να εγκριθεί στον υπολογισμό των οργανωτικών εξόδων 1 ολόκληρη ημέρα πριν από τη δραστηριότητα και 1 ημέρα μετά τη δραστηριότητα για σκοπούς ταξιδίου, μόνο στην περίπτωση που αυτές είναι απαραίτητες.  Εξυπακούεται ότι για τους συμμετέχοντες που προέρχονται από την οργάνωση φιλοξενίας, δεν πρέπει να δηλώνονται ημέρες ταξιδίου.   Θα πρέπει επίσης να διακρίνεται εύκολα στο ημερήσιο πρόγραμμα, ποιες μέρες θεωρούνται αποκλειστικά ημέρες ταξιδίου (εάν υφίσταται) και ποιες είναι οι ημέρες δραστηριοτήτων (περιλαμβάνουν δηλαδή έστω και μια δραστηριότητα του προγράμματος). Παρόλο που τα άτομο με ειδικές ανάγκες εμπίπτουν και στην κατηγορία νέων με λιγότερες ευκαιρίες δεν θα πρέπει να δηλώνονται και στις δυο κατηγορίες. Σε περίπτωση που θέλετε να έχουν συνοδό θα πρέπει να αναφερθούν στη στήλη με τα άτομα με ειδικές ανάγκες. -Για το APV, τα άτομα της οργάνωσης δεν θα πρέπει να δηλώνονται ως συνοδοί, εφόσον οι συνοδοί αφορούν μόνο άτομο με αναπηρίες.

35 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
Η κάθε ροή (flow) αφορά την κινητικότητα των συμμετεχόντων 1 χώρας. Για να προσθέσετε κινητικότητες, θα πρέπει να πατήσετε το «+». Για να προσθέσετε δραστηριότητα (σε περίπτωση που είναι περισσότερες από μια ή θα διοργανώσετε προπαρασκευαστική συνάντηση), θα πρέπει να πατήσετε το «Add activity». Οι δραστηριότητες θα πρέπει να συμπληρώνονται με χρονολογική σειρά.

36 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
G.1.1 “Summary of Activities and Participants” Συμπληρώνεται αυτόματα. H. Follow up H.1 - H.3 “Impact”, “Dissemination of projects Result”, “Evaluation” Περιγράφετε τον αναμενόμενο αντίκτυπο του σχεδίου στους συμμετέχοντες, τους εμπλεκόμενους οργανισμούς αλλά και την ευρύτερη κοινωνία, τις δραστηριότητες διάδοσης των αποτελεσμάτων, καθώς και τις δραστηριότητες αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων του σχεδίου. Για τα σχέδια της ΒΔ347, θα πρέπει να αναφερθεί και ο αναμενόμενος αντίκτυπος στους φορείς χάραξης πολιτικής και τις πολιτικές για τους νέους σε τοπικό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

37 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
Ι. Budget Ι.1 – Ι.3 “Travel”, “Individual support” (μόνο για EVS), “Organisational support” Τα πεδία αυτά συμπληρώνονται αυτόματα εφόσον συμπληρώσετε το G1. Για τα σχέδια EVS διάρκειας 2 μηνών και άνω, κάτω από το «Organisational support», ανοίγει ένα επιπλέον πεδίο, το «Linguistic Support», το οποίο αφορά στη γλωσσική υποστήριξη που θα παρέχεται στους εθελοντές. Σε αυτό το πεδίο τόσο στο «Linguistic Assessment» όσο και στο «Language Course» στο Group 1, θα πρέπει να αναφέρετε το συνολικό αριθμό των εθελοντών που θα λάβουν μέρος στο σχέδιο σας, ούτως ώστε να λάβετε ειδικές άδειες για χρήση του διαδυκτιακού εργαλείου της Ε.Ε. για την αξιολόγηση και εκμάθηση γλωσσών (Online Linguistic Support-OLS). Σημειώστε ότι για εθελοντές από Ελλάδα μπορούν να ζητηθούν άδειες για αξιολόγηση και μαθήματα στην αγγλική γλώσσα. Σε περίπτωση που αναμένετε να χρειαστείτε επιπλέον οικονομική υποστήριξη για άτομα με ειδικές ανάγκες ή θα έχετε κάποιες ειδικές δαπάνες, θα πρέπει να συμπληρώσετε και τα σημεία I.4 και I.5 (απαιτούνται αποδεικτικά). Οι ειδικές δαπάνες θα πρέπει να αναλύονται και να αναφέρονται ξεχωριστά τα κόστη έκαστης δαπάνης. -Η αρίθμηση στη ΒΔ3 είναι λίγο διαφορετική γιατί λείπει το I.2. individual support.

38 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
J. “Project Summary” Περίληψη του σχεδίου στα ελληνικά (εάν η αίτηση συμπληρώνεται στα ελληνικά) και στα αγγλικά, στην οποία να αναφέρονται το περιεχόμενο, οι σκοποί και οι στόχοι, ο αριθμός και το προφίλ των συμμετεχόντων, οι προγραμματισμένες δραστηριότητες, οι πρακτικές διαδικασίες διαχείρισης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και ο αντίκτυπος τους, αλλά και μακροχρόνια οφέλη του σχεδίου. J1 – J2.1 “Summary of Participating organisation”, “Summary of Activities and Participants”, “Budget Summary”, “Project Total Grant” Συμπληρώνονται αυτόματα

39 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
K. “Checklist” Bεβαιωθείτε ότι η αίτησή σας πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται. L. “Data Protection Notice” Διαβάστε το σημείωμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. M. “Declaration of Honor” Τυπώστε, υπογράψτε και σφραγίστε την υπεύθυνη δήλωση, την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επισυνάψετε στην αίτηση (υπογράφεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο).

40 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
N. “Annexes” Με την αίτηση θα πρέπει να επισυνάψετε: - Την Υπεύθυνη Δήλωση υπογραμμένη από το Νόμιμο εκπρόσωπο. - Τις συμφωνίες (mandates) με τους εταίρους, υπογεγραμμένες και από τα δυο μέρη. - Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων (excel template), για κάθε προγραμματισμένη δραστηριότητα. Σημείωση: Τα έγγραφα που αποδεικνύουν την οικονομική ικανότητα της οργάνωσης σας, για επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν τις €60,000, θα πρέπει να ανεβάζονται στην Πύλη Συμμετεχόντων με την υποβολή της αίτησης. Δεν ισχύει για δημόσιους φορείς ή διεθνείς οργανισμούς. Τα πρότυπα έγγραφα των συμφωνιών με τους εταίρους και του προγράμματος δραστηριοτήτων, μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας erasmusplus.cy. Για το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το κατάλληλο έγγραφο ανάλογα με τη δραστηριότητα που σκοπεύετε να υλοποιήσετε. Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικό να επισυνάπτετε ξεχωριστό ημερήσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για κάθε δραστηριότητα, καθώς και για τη συνάντηση προετοιμασίας (APV). Επίσης, θα πρέπει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων να συμπληρώνεται ορθά, με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται (π.χ. αριθμός δραστηριότητας, συμμετέχοντες οργανισμοί, τόπος διεξαγωγής, μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν, κτλ) και οι δραστηριότητες θα πρέπει να χωρίζονται με ακριβείς ώρες (π.χ. δραστηριότητες γνωριμίας και σπασίματος πάγου μεταξύ 9-11 πμ) και όχι απλά σε προ μεσημβρίας (am) και μετά μεσημβρίας (pm). Όσον αφορά σχέδια κατάρτισης για Youth Workers, σε περίπτωση που συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ελεύθερος χρόνος για τους συμμετέχοντες, είθισται να αφιερώνεται μόνο μισή ημέρα. Σημειώνεται ότι για τα σχέδια της ΒΔ3, είναι πολύ σημαντικό οι δραστηριότητες να έχουν μια λογική διάρκεια (π.χ. 7-8 ώρες ανά ημέρα), ούτως ώστε να αιτιολογείται η επιχορήγηση των 32ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα.

41 Συμπλήρωση Αίτησης - Πεδία
Ο. “Submission”: Πριν την υποβολή της αίτησης, παρακαλούμε όπως την επικυρώσετε (validate) (Ο.1). Για την ηλεκτρονική υποβολή χρειάζεστε σύνδεση με το διαδίκτυο (Ο.2). Πατήστε Submit. Εάν δεν μπορέσετε να την υποβάλετε ηλεκτρονικά, θα πρέπει να στείλετε την αίτηση μαζί με τα επισυναπτόμενα, με στην Εθνική Υπηρεσία εντός 2 ωρών από την λήξη της προθεσμίας υποβολής, επισυνάπτοντας φωτογραφία (snapshot) του “submission summary” στο οποίο θα φαίνονται οι αποτυχημένες απόπειρες ηλεκτρονικής υποβολής. Επίσης, σε περίπτωση που σας βγάλει οποιοδήποτε παραθυράκι που να αναφέρει κάποιο λάθος να το βγάζετε και αυτό screen shot και να το επισυνάπτετε (Ο.3). Περιγραφή της κατάστασης υποβολής της αίτησης (Ο.4). Εκτυπώστε την και κρατήστε το αντίγραφό (Ο.5).

42 Σημεία για προσοχή Τονίζεται ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των σημείων όπου ζητείται περιγραφή των δραστηριοτήτων, ειδικά στις περιπτώσεις που το σχέδιο περιλαμβάνει περισσότερες από μια δραστηριότητες, οπότε και θα πρέπει να περιγράφονται ξεχωριστά. Επιπλέον, στις περιπτώσεις 2 δραστηριοτήτων, θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα η σύνδεση μεταξύ τους.

43 Κριτήρια Αξιολόγησης Σχεδίου
Σχετικότητα του σχεδίου (relevance) – 30 μονάδες Ποιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του σχεδίου – 40 μονάδες Αντίκτυπος και Διάδοση – 30 μονάδες -σχετικότητα με τους στόχους του Προγράμματος γενικά και της συγκεκριμένης δράσης ειδικά, αλλά και τις ανάγκες των συμμετεχόντων, την εμπλοκή νέων με λιγότερες ευκαιρίες, τα ποιοτικά μαθησιακά αποτελέσματα. -σχεδιασμός όλων των φάσεων του σχεδίου, σχέση των δραστηριοτήτων με τους στόχους που τέθηκαν, η ποιότητα των μεθόδων που θα χρησιμοποιηθούν, η συνεργασία μεταξύ των εταίρων. -η ποιότητα των μέτρων αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, τον αντίκτυπο στους συμμετέχοντες και την ευρύτερη κοινωνία, τα μέσα διάδοσης των αποτελεσμάτων.

44 Κριτήρια Αξιολόγησης Σχεδίου
Για να μπορέσει ένα Σχέδιο να διεκδικήσει επιχορήγηση, θα πρέπει να πάρει: τουλάχιστον τις μισές μονάδες ανά κριτήριο αξιολόγησης τουλάχιστον 60 μονάδες συνολικά και

45 Χρήσιμες Πληροφορίες Ιστοσελίδα της ΕΕ: plus/index_en.htm Ιστοσελίδα των Εθνικών Υπηρεσιών: Οδηγός του Προγράμματος (Programme Guide) Αιτήσεις Mandates Τηλέφωνα Επικοινωνίας: Facebook:

46 Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!
Ερωτήσεις;


Κατέβασμα ppt "Erasmus+ Συμπλήρωση & Υποβολή Αιτήσεων στις Βασικές Δράσεις 1 & 3"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google