Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σε εξέλιξη) Μαρία Μανιαδάκη Δικηγόρος,MLE Συντονίστρια Παρατηρητηρίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σε εξέλιξη) Μαρία Μανιαδάκη Δικηγόρος,MLE Συντονίστρια Παρατηρητηρίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σε εξέλιξη) Μαρία Μανιαδάκη Δικηγόρος,MLE Συντονίστρια Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης Εθνικό Συνέδριο LIFE NATURA THEMIS, Ηράκλειο, 9 Σεπτεμβρίου 2017 Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2 Διάγραμμα Παρουσίασης
Τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σύσταση, δομή, λειτουργία) Η μεθοδολογία της δικαστικής έρευνας Τα βασικά συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας Η δικαστική έρευνα στον γεωπληροφορικό χάρτη προσιτή στο ευρύ κοινό Χρήσιμα συμπεράσματα Διάγραμμα Παρουσίασης Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

3 Η Κρήτη στην Ελλάδα Δυτική Κρήτη Ανατολική Κρήτη

4 Γιατί στην Κρήτη; 30 % της συνολικής έκτασης της Κρήτης ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 (53 προστατευόμενες περιοχές) Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

5 Τα μοναδικά χαρακτηριστικά των Παρατηρητηρίων Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης
Ανεξάρτητη λειτουργία- εγγύηση αντικειμενικότητας Συστηματική καταγραφή των δικαστικών αποφάσεων των Ποινικών Δικαστηρίων της Κρήτης που αφορούν περιβαλλοντικά εγκλήματα με έμφαση στις περιοχές NATURA 2000 Συστηματική καταγραφή διοικητικών προστίμων που αφορούν περιβαλλοντικές παραβάσεις στην Κρήτη με έμφαση στις περιοχές NATURA 2000 Χωρο-χρονική αναφορά των συλλεχθέντων πληροφοριών μέσω GIS Άμεση διάχυση των πληροφοριών στο ευρύ κοινό Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6 Η μεθοδολογία της δικαστικής έρευνας
Εξασφάλιση αδειών από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για πρόσβαση στους φακέλους των δικογραφιών (5 στο σύνολο) Έρευνα σε δικογραφίες-συμπλήρωση προδιατυπωμένης φόρμας Ανάρτηση συλλεχθέντων δεδομένων στον γεωπληροφορικό χάρτη με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα Στατιστική ανάλυση των συλλεχθέντων δεδομένων Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

7 Προβλήματα που κατεγράφησαν κατά την έρευνα
ΚΑΜΙΑ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ μετά στο στάδιο της «ΜΗΝΥΣΗΣ» και του «ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ» !! Η έρευνα στις ποινικές δικογραφίες χρονοβόρα, επίπονη και χειρωνακτική ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ: (στο Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου) Έρευνα βιβλίου αποφάσεων με βάση τη δικάσιμο και εντοπισμός των περιβαλλοντικών υποθέσεων και του τελικού αποτελέσματός τους (αθώος ή ένοχος) 2. Έρευνα φακέλου αποφάσεων για λήψη στοιχείων για τυχόν καταδικαστική απόφαση 3. Έρευνα δικογραφίας για λήψη στοιχείων για τυχόν αθωωτική απόφαση 4. Έρευνα βιβλίου καταχώρησης καθαρογραφής απόφασης για τυχόν ασκηθείσα έφεση 5. Έρευνα βιβλίου αναβολών για λήψη στατιστικών στοιχείων για αναβληθείσες υποθέσεις Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

8 Η προδιατυπωμένη φόρμα συλλογής στοιχείων
Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

9 Βασικά συμπεράσματα από τη μέχρι σήμερα δικαστική έρευνα
Το περιβαλλοντικό έγκλημα στο σύνολο των υποθέσεων ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ- έτος 2015: Μελετήθηκαν υποθέσεις/ Περιβαλλοντικές 304 Αναβλήθηκαν 7210 υποθέσεις (Ποσοστό αναβολών: 52,19%) Ποσοστό περιβαλλοντικού εγκλήματος επί των δικασθεισών υποθέσεων: 4,60 % ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ- έτος 2015: Μελετήθηκαν υποθέσεις/ Περιβαλλοντικές 313 Αναβλήθηκαν 136 περιβαλλοντικές υποθέσεις (Ποσοστό αναβολών: 43,40%) Ποσοστό περιβαλλοντικού εγκλήματος επί των εισαχθεισών υποθέσεων: 1,27 % Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

10 Η διάρκεια από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της
Η διάρκεια από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ : 4,96 έτη σε περιοχές NATURA 2000 (στοιχεία α΄εξαμήνου 2015) 5,16 έτη στο σύνολο των περιοχών (στοιχεία β΄εξαμήνου 2015) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ: 4 χρόνια (στοιχεία έτους) Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

11 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ 4,7 ΕΤΗ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΛΕΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ

12 Ποσοστό περιβαλλοντικών εγκλημάτων σε περιοχές NATURA 2000 και μη
ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ (στοιχεία α΄εξαμήνου 2015): Εντός NATURA 2000: 70 από 184 (38,04%) Εκτός NATURA 2000: 114 από 184 (61,96%) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ (στοιχεία έτους): Εντός NATURA 2000: 67 από 313 (21%) Εκτός NATURA 2000: 246 από 313 (79%) Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

13 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

14 Η δικαστική εξέλιξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Δυτική Κρήτη
Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

15 Η δικαστική εξέλιξη των περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Ανατολική Κρήτη (στοιχεία έτους)
Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

16 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

17 Ο μέσος όρος των επιβληθεισών ποινών
ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ: 9,3 μήνες φυλάκισης σε περιοχές NATURA 2000 (χαμηλότερη ποινή 20 μέρες και υψηλότερη 24 μήνες φυλάκιση- α΄εξάμηνο 2015) 7,7 μήνες φυλάκισης στο σύνολο των περιοχών (χαμηλότερη ποινή 10 ημέρες και υψηλότερη 1 έτος φυλάκιση- β΄εξάμηνο 2015) Επιπλέον χρηματικές ποινές όπου επιτάσσει ο νόμος (συνήθως στα αυθαίρετα) Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

18 Συχνότητα περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Δυτική Κρήτη σε περιοχές NATURA 2000 (στοιχεία α΄ εξαμήνου 2015) Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

19 Συχνότητα περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Δυτική Κρήτη σε όλες τις περιοχές (στοιχεία β΄εξαμήνου 2015) Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

20 Συχνότητα περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Ανατολική Κρήτη
Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

21 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ

22 Η δικαστική έρευνα στον γεωπληροφορικό χάρτη προσιτή στο ευρύ κοινό
Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

23 Χρήσιμα συμπεράσματα Απαρχαιωμένο-χειρωνακτικό το σύστημα αρχειοθέτησης μετά το στάδιο της μήνυσης και του προσδιορισμού/ εξαιρετικά δυσχερής έως αδύνατη οποιαδήποτε στατιστική έρευνα πολλών ετών Οι περιβαλλοντικές υποθέσεις δεν είναι αμελητέες στο σύνολο της δικαστικής ύλης Τεράστιο ποσοστό αναβολών Μεγάλη διάρκεια από την τέλεση της πράξης μέχρι την εκδίκασή της Μεγάλα ποσοστά εγκληματικότητας σε περιοχές NATURA 2000 Μεγάλα ποσοστά αθώωσης και παραγραφής Οργιάζει η αθώωση στην αυθαίρετη δόμηση Μετρίου μεγέθους οι επιβαλλόμενες ποινές Έλλειψη στοχευμένης αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού εγκλήματος Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

24 Χρήσιμα συμπεράσματα Έλλειμμα διοίκησης, νομοθεσίας και δικαιοσύνης για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας Απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός διοίκησης, νομοθεσίας και δικαιοσύνης με στόχο την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος Επιτυχημένος συγκερασμός της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

25 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!
Μαρία Μανιαδάκη Συντονίστρια Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης Το έργο LIFE14/GIE/GR/ χρηματοδοτείται σε ποσοστό 60% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE “Περιβαλλοντική Διακυβέρνηση & Πληροφόρηση” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κατέβασμα ppt "Η δικαστική έρευνα που διεξάγεται από τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικού Δικαίου της Κρήτης (σε εξέλιξη) Μαρία Μανιαδάκη Δικηγόρος,MLE Συντονίστρια Παρατηρητηρίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google