Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΑΠΦΩ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :ΓΙΑΜΑΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΟΜΑΔΑ Δ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΑΠΦΩ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :ΓΙΑΜΑΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΟΜΑΔΑ Δ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΑΠΦΩ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :ΓΙΑΜΑΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΟΜΑΔΑ Δ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ 24-01-2012

2 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ Λυρική ποιήτρια που έζησε στη Λέσβο στο δεύτερο μισό του 6ουπ.Χ.αι. Είναι πιθανό ότι γεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου. Ήταν σύγχρονη του Αλκαίου και του Πιττακού..

3 ➔ Η λυρική ποίηση, η ποίηση που εξυμνεί τον άνθρωπο, τη φύση, τον έρωτα και περιγράφει προσωπικά συναισθήματα και βιώματα βρίσκει στο πρόσωπο της Σαπφούς μία από τις πλέον άξιες εκπροσώπους της. Ο κόσμος της Σαπφούς είναι ο κόσμος της γυναίκας.

4 Η ΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ. Η ποίησή της δεν αναφέρεται σε ηρωικά κατορθώματα ή πολιτικά γεγονότα, αλλά, στις χαρές και τις λύπες του μικρού εκείνου κύκλου των κοριτσιών. Η

5 ΕΡΓΑ ΣΑΠΦΟΥΣ Η Σαπφώ έγραψε ερωτικά ποιήματα, ύμνους στους θεούς και επιθαλάμια (τραγούδια του γάμου). Η ποίησή της δονείται από αυθορμητισμό και έντονα αισθήματα. Αρκετοί από τους στίχους της μαρτυρούν έντονο ερωτισμό και λυρισμό. Από τα ποιήματά της, που συνέλεξαν οι Αλεξανδρινοί και δημοσίευσαν σε βιβλία, τα πιο διάσημα ήταν οι Ύμνοι και τα Επιθαλάμια.

6 ΠΟΙΗΜΑ ΣΑΠΦΟΥΣ Κέλομαί σε Γογγύλα Πέφανθι λάβοϊσά μα Γλακτίν αν σε δηύτε πόθος αμφιπόταταϊ. ταν καλάν α γαρ κατάγωγις αυτά απτόαισ' ιδοϊσαν, εγώ δε χαίρω, και γαρ αύτα δη τόδε μέμφεταί σοι Κυπρογένηα. Σε φωνάζω Γογγύλα Φανερώσου πάλι κοντά μου Το χιτώνα τον άσπρο σαν το γάλα όταν φοράς, νά 'ξερες τους πόθους που σε τριγυρίζουν όμορφη, και πώς χαίρομαι που δεν είμαι εγώ, μα η ίδια η Αφροδίτη που σε μαλώνει

7 ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ: Η Σαπφώ θεωρείται με την ποιήσή της, που ήταν γραμμένη στην αιολική διάλεκτο, ως η σημαντικότερη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΑΠΦΩ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :ΓΙΑΜΑΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΟΜΑΔΑ Δ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google