Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ Μαγδαληνή Αγγέλικα Γιώτα Γκαγιάννη Κατερίνα Καμβρογιάννη Μάτα Γεωργούδη Δήμητρα Ρούση ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ Μαγδαληνή Αγγέλικα Γιώτα Γκαγιάννη Κατερίνα Καμβρογιάννη Μάτα Γεωργούδη Δήμητρα Ρούση ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ Μαγδαληνή Αγγέλικα Γιώτα Γκαγιάννη Κατερίνα Καμβρογιάννη Μάτα Γεωργούδη Δήμητρα Ρούση ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α’ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2015 - 2016

2 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η αναπαραγωγή είναι η βιολογική διαδικασία με την οποία παράγεται κάθε νέος οργανισμός και είναι το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ζωής. Οι μέθοδοι αναπαραγωγής μπορούν να ομαδοποιηθούν στη σεξουαλική και στην ασεξουαλική αναπαραγωγή.

3 ΑΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Στην ασεξουαλική αναπαραγωγή, ένας οργανισμός αναπαράγεται χωρίς την ανάγκη αλληλεπίδρασης με άλλον οργανισμό του ίδιου είδους. Η διχοτόμηση ενός βακτηρίου σε δύο είναι ένα παράδειγμα ασεξουαλικής αναπαραγωγής. Οι μονοκύτταροι οργανισμοί δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, δεδομένου ότι τα περισσότερα φυτά μπορούν να αναπαραχθούν ασεξουαλικά.

4 ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ Η σεξουαλική αναπαραγωγή απαιτεί την αλληλεπίδραση δυο οργανισμών, ένα από κάθε φύλο. Τα δύο φύλα είναι το Αρσενικό και το Θηλυκό. Η αναπαραγωγή των ανθρώπων είναι ένα παράδειγμα σεξουαλικής αναπαραγωγής. Γενικά, οι πιο περίπλοκοι οργανισμοί αναπαράγονται σεξουαλικά, ενώ οι απλούστεροι, συνήθως μονοκύτταροι οργανισμοί αναπαράγονται ασεξουαλικά.

5 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Το αναπαραγωγικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων με σκοπό την αναπαραγωγή των έμβιων όντων. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την λειτουργία παίζουν και ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό όπως ορμόνες και φερομόνες. Στις περιπτώσεις αμφιγονικής αναπαραγωγής το αναπαραγωγικό σύστημα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα όργανα του αναπαραγωγικού συστήματος διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Στον άνθρωπο είναι το αιδοίο για τις γυναίκες και το πέος για τους άνδρες.

6 Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας Το αναπαραγωγικό σύστημα του άντρα ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

7 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι "έγκυος" και για το μωρό πριν τη γέννησή του "έμβρυο".

8 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Μία φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Το πρώτο τρίμηνο εγκυμονεί για τη μέλλουσα μητέρα και τους μεγαλύτερους κίνδυνους για μία ενδεχόμενη αποβολή - ονομάζεται έτσι ο θάνατος από φυσιολογική αιτία ενός εμβρύου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα υγείας του εμβρύου, της μητέρας ή σε κάποια βλάβη που προκλήθηκε μετά τη σύλληψη.

9 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Το σώμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την εγκυμοσύνη παρά μόνο όταν το γονιμοποιημένο ωάριο (στο στάδιο της βλαστοκύστης) εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας, περίπου 7 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Από τη στιγμή εκείνη και μετά το ωάριο στέλνει την εντολή στο σώμα να συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη (από το ωχρό σωμάτιο). Τότε αρχίζει να παράγεται και η hCG ( χοριακή γοναδοτροπίνη), δηλαδή η ορμόνη της εγκυμοσύνης. Σε μία φυσιολογική κύηση τα επίπεδα της ορμόνης hCG διπλασιάζονται κάθε δεύτερη ημέρα, μέχρι περίπου την 9η εβδομάδα κύησης.

10 ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Για το λόγο αυτό ένα τεστ εγκυμοσύνης για να έχει θετική ένδειξη θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 ημέρες από τη γονιμοποίηση του ωαρίου προτού ανιχνευτεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

11 Επιπλοκές και διακοπή της κύησης Δυστυχώς, για διάφορους λόγους, κάθε εγκυμοσύνη δεν φτάνει, μερικές φορές, στο τέλος της. Μπορεί για παράδειγμα, μια εγκυμοσύνη που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα, να διακοπεί πριν την 22η εβδομάδα, όταν δηλαδή το έμβρυο είναι ανώριμο να επιζήσει. Τότε γίνεται λόγος για αυτόματη αποβολή. Εάν, αντίθετα, το γονιμοποιημένο ωάριο εγκατασταθεί έξω από τη μήτρα, πρόκειται για εξωμήτρια κύηση, που θα διακοπεί κι αυτή αρκετά νωρίς.

12 Αυτόματη αποβολή Στο 60% των περιπτώσεων, η αποβολή προκαλείται από εμβρυϊκές ανωμαλίες, στο 15% σε λόγους που αφορούν τη μητέρα, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το γεννητικό σύστημα της μητέρας. Συχνά, όμως, οι λόγοι αυτόματης αποβολής παραμένουν άγνωστοι.

13 Εξωμήτρια κύηση  Η εξωμήτρια κύηση αφορά εγκυμοσύνη κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εγκαθίσταται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Γενικά, αυτό συμβαίνει σε μία από τις σάλπιγγες, μπορεί όμως να συμβεί και στην ωοθήκη ή στην κοιλιακή κοιλότητα. Φυσικά, η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να εξελιχθεί κανονικά και προορίζεται να διακοπεί μέσα στους πρώτους τρεις μήνες.  Στο 30% των περιπτώσεων η εξωμήτρια εγκυμοσύνη εμφανίζεται με απώλειες αίματος μετά από λίγες ημέρες και οπωσδήποτε μέσα στις 2 εβδομάδες από την απουσία της περιόδου. Γι’ αυτό, μπορεί μια γυναίκα να μπερδευτεί και να μην υποψιαστεί ακόμη πως είναι έγκυος.

14 ΑΜΒΛΩΣΗ  Η έκτρωση ή άμβλωση είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος.  Η άμβλωση προκαλείται τεχνητά με χημικές, χειρουργικές ή άλλες μεθόδους. Το διεθνές όριο των 24 εβδομάδων καθορίστηκε με βάση την ελάχιστη ηλικία κυήσεως, που επιτρέπει σε ένα έμβρυο που θα γεννηθεί να είναι βιώσιμο (Σημειώνεται ότι η διάπλαση της καρδιάς ολοκληρώνεται την 23η εβδομάδα).

15 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Η ηλικία Η ηλικία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει.Η ηλικία Η ηλικία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει.

16 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα Το βάρος Τόσο τα υπερβολικά κιλά όσο και τα λίγα κιλά σε σχέση με το ύψος μιας γυναίκας, μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες να μείνει έγκυος.Το βάρος Τόσο τα υπερβολικά κιλά όσο και τα λίγα κιλά σε σχέση με το ύψος μιας γυναίκας, μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες να μείνει έγκυος.

17 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα Το κάπνισμα Η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει οιστρογόνα, την ορμόνη που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ωορρηξίαΤο κάπνισμα Η νικοτίνη και άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να παράγει οιστρογόνα, την ορμόνη που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την ωορρηξία

18 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα Το αλκοόλ Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.Το αλκοόλ Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν 60% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.

19 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα Η καφεΐνη Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 500 mg καφεΐνης την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητα να συλλάβουν.Η καφεΐνη Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 500 mg καφεΐνης την ημέρα έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητα να συλλάβουν.

20 Παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα Η περίοδος Η τακτική έμμηνος ρύση αποτελεί μια ένδειξη τακτικής ωορρηξίας, Εάν συνήθως γνωρίζετε ακριβώς πότε πρόκειται να αδιαθετήσετε κάθε μήνα, είναι πολύ πιθανό να έχετε τακτική ωορρηξία.Η περίοδος Η τακτική έμμηνος ρύση αποτελεί μια ένδειξη τακτικής ωορρηξίας, Εάν συνήθως γνωρίζετε ακριβώς πότε πρόκειται να αδιαθετήσετε κάθε μήνα, είναι πολύ πιθανό να έχετε τακτική ωορρηξία.

21 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ  ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ  ΕΙΚΟΝΕΣ GOOGLE


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ - ΣΥΛΛΗΨΗ Μαγδαληνή Αγγέλικα Γιώτα Γκαγιάννη Κατερίνα Καμβρογιάννη Μάτα Γεωργούδη Δήμητρα Ρούση ΓΕΛ ΖΑΓΟΡΑΣ ΤΑΞΗ : Α’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google