Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

2 ΟΡΙΣΜΟΣ Πρώτη βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος η σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά μέχρι την μεταφορά του στο νοσοκομείο. ΣΚΟΠΟΣ: Μας είναι η διατήρηση της ζωής η πρόληψη της επιδείνωσης της κατάστασης η ανακούφιση από τον πόνο και η βοήθεια για ανάκαμψη σπουδαίος ρόλος στην παροχή πρώτων βοηθειών είναι η ψυχραιμία

3 ΕΚΤΙΜΗΣΗ Πάντα να ενεργείτε βάση σχεδίου έχοντας στο μυαλό σας βασικές ενέργειες που πρέπει να εφαρμόσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης 1) φροντίστε για την ασφάλεια την δική σας καθώς και του θύματος 2)αξιολογείστε την κατάσταση του θύματος (αν έχει της αισθήσεις του) 3) ζητήστε βοήθεια 4)καλέστε το 166 αν χρειάζεται

4 Σειρά παροχής πρώτων βοηθειών
Πριν προχωρήσετε στην παροχή πρώτων βοηθειών πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε το πρόβλημα στην συνέχεια να σκεφτείτε τους παράγοντες επιδεινώσεις της υπάρχουσας κατάστασης και τέλος να προβείτε σε ενέργειες που θα εξαλείψουν αυτούς τους παράγοντες, δηλαδή θα δώσετε της πρώτες βοήθειες

5 Κράμπες Οι μυϊκές κράμπες είναι συνηθισμένες να μπορούν να διακόπτουν με διάταση του μυς. Ο μυς σε κράμπα μπορεί να είναι σκληρός ή να προέχει. Οι μυϊκές συσπάσεις είναι διαφορετικές από τους μυϊκούς σπασμούς (τικ), που καλύπτουν σε άλλο άρθρο.

6 Αιμορραγίες Εξωτερική αιμορραγία Η εξωτερική αιμορραγία είναι εμφανής και χρειάζεται να ελεγχθεί με απλά μέσα πριν μεταφερθεί ο τραυματίας στο νοσοκομείο. Όταν παθαίνουν οι άνθρωποι μεγάλη αιμορραγία, από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχεται αυτή, νιώθουν μεγάλη αδυναμία, ζαλάδες, κρυώνουν, χλομιάζουν, ο σφυγμός γίνεται συχνότερος, μικρός. Κρύος ιδρώτας περιλούζει το μέτωπο. Η πίεση πέφτει. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό του αίματος που αποβάλλεται, τόσο βαρύτερη είναι η κατάσταση που επακολουθεί. Αν η αιμορραγία δε σταματά εύκολα τότε συνοδεύουμε το θύμα μέχρι το Νοσοκομείο, πιέζοντας δυνατά με το χέρι μας. Ένα μυστικό είναι ότι δε βγάζουμε κάθε τόσο τις γάζες για να δούμε αν σταμάτησε η αιμορραγία.

7 Οι κακώσεις μαλακών μορίων χωρίζονται σε δυο κατηγορίες
Πρώτη κατηγορία είναι : Κλειστές κακώσεις (θλάση). Θλάση είναι η κάκωση των μαλακών μορίων χωρίς λύση της συνέχειας του δέρματος. Δεύτερη κατηγορία είναι οι ανοιχτές κακώσεις (τραύματα) . Τραύμα είναι η λύση της συνέχειας του δέρματος ή και των υποκείμενων ιστών.

8 Ρινορραγία Η ρινορραγία ή επίσταξη είναι η αιμορραγία από τη μύτη. Πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή κατάσταση (υπολογίζεται ότι το 10 με 12% των ανθρώπων έχουν ένα επεισόδιο επίσταξης στην διάρκεια της ζωής τους) , η οποία συνήθως δεν οφείλεται σε σοβαρά αίτια και μπορεί τις περισσότερες φορές αντιμετωπισθεί χωρίς τη βοήθεια ιατρού. Οι ρινορραγίες χωρίζονται στις πρόσθιες (συχνότερες και αθωότερες, κατά τις οποίες, όταν ο ασθενής είναι καθιστός, η έξοδος του αίματος γίνεται από τη μύτη) και στις οπίσθιες (σπανιότερες και σοβαρότερες συνήθως σε ηλικιωμένους, κατά τις οποίες, όταν ο ασθενής είναι καθιστός το αίμα ρέει και στο φάρυγγα και βγαίνει με βήχα από το στόμα).

9 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ Το έγκαυμα είναι ένα είδος τραυματισμού στη σάρκα ή στο δέρμα που προκαλείται από τη θερμότητα τον ηλεκτρισμό , τις χημικές ουσίες την τριβή ή την ακτινοβολία. Τα εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο την επιφανειακή επιδερμίδα είναι γνωστά ως επιφανειακά ή εγκαύματα πρώτου βαθμού. Η απαιτούμενες θεραπείες εξαρτούνται από την σοβαρότητα του εγκαύματος. Τα επιφανειακά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με απλά αναλγητικά πόνου , ενώ τα βαριά εγκαύματα ενδέχεται να απαιτηθεί παρατεταμένη θεραπεία σε εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασής εγκαυμάτων.

10 ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Στηθάγχη Η στηθάγχη είναι παροξυσμός θωρακικού πόνου που εντοπίζεται στην προκάρδια περιοχή και αποτελεί την κυριότερη κλινική εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Χαρακτήρες του στηθαγχικού πόνου Συχνά περιγράφεται σαν σφίξιμο, κάψιμο, πίεση ή πνιγμονή ή γενικότερα σαν δυσφορία που εντοπίζεται πίσω από το στέρνο και μερικές φορές αντανακλάται στο αριστερό χέρι και αριστερή κάτω γνάθο. Στεφανιαία νόσο Η κυριότερη αιτία της στεφανιαίας νόσου είναι η αρτηριοσκλήρυνση των στεφανιαίων αρτηριών η οποία ευθύνεται σε ποσοστό περίπου 90%. Κατά την αρτηριοσκλήρυνση αναπτύσσονται αθηρωματώσεις πλάκες εντός του έσω χιτώνα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου στένωση του αυλού του αγγείου. Έτσι όταν το αίμα που φθάνει στο μυοκάρδιο με τις στεφανιαίες αρτηρίες δεν επαρκεί για τις ανάγκες της καρδιάς, τότε εμφανίζεται καρδιακή ισχαιμία και πόνος (στηθάγχη). Έτσι δημιουργείτε το ΕΜΦΡΑΓΜΑ.

11 Έμφραγμα Η καρδιακή προσβολή απειλεί άμεσα την ζωή. Είναι η νέκρωση τμήματος του μυοκαρδίου , η οποία οφείλεται σε μεγάλη ελάττωση ή πλήρη διακοπή του αίματος, το οποίο μεταφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και το οξυγόνο στην περιοχή αυτή. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διακοπή της ροής του αίματος οφείλεται στην ανάπτυξη θρόμβου στην περιοχή της στένωσης της αρτηρίας λόγο αρτηριοσκλήρυνσης. Χαρακτηριστικά του εμφράγματος Πρώτη εκδήλωση του εμφράγματος είναι ο ισχυρός πόνος που μοιάζει με τον πόνο της στηθάγχης . Παρουσιάζεται στην προσπάθεια , αλλά και στην ηρεμία και διαρκεί πολύ. Δεν υποχωρεί με την ανάπαυση και δεν βελτιώνεται με την λήψη νιτρογλυκερίνης, όπως γίνεται στην στηθάγχη. Ο πόνος εντοπίζεται πίσω από το στέρνο (μοιάζει σαν μαχαιριά στο στήθος) . Ο πάσχων καταλαμβάνεται από αίσθημα αγωνίας και φόβου ότι θα πεθάνει, γίνεται ωχρός, το μέτωπό του ιδρώνει και τοποθετεί τα χέρια μπροστά στην καρδιά.

12 Αντιμετώπιση ακραίων θερμοκρασιών του σώματος
Θερμοπληξία Είναι η υπερθέρμανση του σώματος δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας του ,η οποία μπορεί να ανέβει σε υψηλά και επικίνδυνα επίπεδα. Η θερμοπληξία είναι μια βαριά και επείγουσα κλινική κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σε περιόδους καύσωνα και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους και εξασθενημένα άτομα. Χαρακτηριστικά Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να μοιάζουν με αυτά της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η αντιμετώπιση της θερμοπληξίας απαιτεί γρήγορο δρόσισμα του σώματος για να χαμηλώσει η υψηλή θερμοκρασία του. Ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό μέρος και να του ριχθεί άφθονο νερό ή να δροσιστεί με ένα πανί βουτηγμένο σε κρύο νερό.

13 Θερμική εξάντληση Η θερμική εξάντληση είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα προτού εξελιχθεί σε θερμοπληξία Η διαφορά της θερμοπληξίας με τη θερμική εξάντληση και την ηλίαση είναι ότι στη θερμοπληξία το άτομο έχει υψηλό πυρετό και δεν ιδρώνει. Θεωρείται πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση και συνήθως χρήζει μεταφοράς στο νοσοκομείο Συμπτώματα : Συχνά συνοδεύεται από σπασμούς ή μυϊκές κράμπες Έντονη εφίδρωση Ωχρότητα Κόπωση και αδυναμία Ζάλη Πονοκέφαλος Ναυτία , Τάση για εμετό Υπόταση και λιποθυμία Ο σφυγμός γρήγορος και αδύναμος Αναπνοή γρήγορη και βαθιά

14 Υποθερμία είναι η επιστημονική ονομασία της κατάστασης του οργανισμού, κατά την οποία αυτός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι παράγει. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος πέφτει κάτω από 35 βαθμούς Κελσίου το αποτέλεσμα είναι η υποθερμία. Φυσιολογική θερμοκρασία Σε νέους υγιείς ενήλικες, η μέση θερμοκρασία του σώματος είναι 36,8. Παρά το γεγονός ότι θερμοκρασίες σώματος πάνω από 37,2 και κάτω από 35,5 είναι γενικώς παθολογικές, η θερμορυθμιστική λειτουργία του «θερμοστάτη» του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και τροποποιείται με την πάροδο της ηλικίας. Υποθερμία

15 Συμπτώματα υποθερμίας
-Ανεξέλεγκτο ρίγος -Δυσκολίες ομιλίας με μπέρδεμα του λόγου -Χαμηλή συχνότητα αναπνοής -Κρύο και χλωμό δέρμα -Απώλεια συντονισμού των κινήσεων, απώλεια συνείδησης, λιποθυμία -Παράλογη συμπεριφορά ή απάθεια -Καρδιακός παλμός που είναι αδύναμος, ακανόνιστος ή μη ψηλαφητός -Μαζί με την υποθερμία μπορεί να συνυπάρχει και κρυοπάγημα.

16 Διάστρεμμα Διάστρεμμα ονομάζεται η βίαιη διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης,που συνοδεύεται συχνά από διάφορης έκτασης και βαρύτητας ρήξης. Ανάλογα με την βαρύτητα της κάκωσης διακρίνονται τρεις βαθμοί διαστρέμματος 1ου βαθμού(ελαφρό διάστρεμμα),όπου έχουμε διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης η ρήξη ελάχιστων συνδεσμικών ινών. 2ου βαθμού:(μέσης βαρύτητας),όπου έχουμε μερική ρήξη των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης κατά 50% περίπου των συνδεσμικών ινών. 3ου βαθμού: (βαρύ διάστρεμμα) όπου έχουμε πλήρη ρήξη των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης.

17 Βήματα αντιμετώπισης του διαστρέμματος
1)Ξεκουράστε το τραυματισμένο άκρο πχ αποφεύγετε να μένετε όρθιοι γιατί ο πόνος γίνεται έντονος και προκαλείται οίδημα στην περιοχή εάν ο τραυματισμός είναι στο πόδι 2)Τοποθετήστε ψυχρά επιθέματα στην άρθρωση όπως παγοκύστη ή παγάκια από τη κατάψυξη του ψυγείου τυλιγμένα σε μια πετσέτα. Η εφαρμογή του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 10 με 20 λεπτά, ενώ η τοποθέτηση τους θα πρέπει να γίνεται κάθε μία ώρα το 24 ωρο. Εάν υπάρχει ψυκτικό σπρέι, τότε ψεκάστε για 5 με 10 δευτερόλεπτα από απόσταση περίπου 5 εκ και επαναλάβετε σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες. 3)Ακινητοποιήστε την άρθρωση με τη βοήθεια ενός ελαστικού επιδέσμου. Εφαρμόστε ελαστική επίδεση με ήπια πίεση ειδικά αν η περιοχή είναι πρησμένη. 4)Αν στο διάστρεμμα έχει συμβεί στον αστράγαλο, τότε το άτομο ξαπλώνει στο κρεβάτι και ανασηκώνει το πάσχον πόδι σε υψηλότερο επίπεδο από την οριζόντια θέση ώστε να διευκολυνθεί η φλεβική επιστροφή. Αν το διάστρεμμα έχει γίνει στο χέρι (σπανιότερα) τότε φτιάχνουμε με ένα ελαστικό επίδεσμο και το κρεμάμε.

18 Εξάρθρημα Τι είναι η νόσος;
Η αποδιοργάνωση μιας άρθρωσης με συνοδό ρήξη του αρθρικού θυλάκου και των συνδέσμων αυτής ονομάζεται εξάρθρημα.

19 Λιποθυμία Συμπτώματα Πριν την λιποθυμία το άτομο αισθάνεται: Ζάλη
Βουητά στα αυτιά Ναυτία Θολή όραση Κρύος ιδρώτας

20 Πρώτες βοήθειες 1)Ξαπλώστε και ανυψώστε τα πόδια για να διευκολύνετε την αιμάτωση του εγκεφάλου 2)Γυρίστε το κεφάλι στο πλάι (για αποφυγή εισρόφησης 3)Χαλαρώστε τα σφιχτά ρούχα (ζώνη, γραβάτα, στηθόδεσμο) 4)Αερίστε το χώρο και απομακρύνετε τους περίεργους 5)Έλεγξε αναπνοή και σφυγμό 6)Όταν ξαναβρεί τις αισθήσεις,δώστε του να πιει υγρά 7)Όταν συνέλθει δεν πρέπει να σηκωθεί για 15 λεπτά περίπου

21 Κατάγματα Κατάγματα είναι σπασμένα οστά. Εάν έχετε ένα πλήρες ή μερικό κάταγμα, έχετε ένα σπασμένο κόκκαλο. Θεραπεία για κάταγμα Οι γιατροί χρησιμοποιούν γυψεπιδέσμους, νάρθηκες, ήλους, πλάκες με βίδες, σύρματα ή άλλες συσκευές για να κρατήσουν ένα σπάσιμο στη σωστή θέση κατά τη διάρκεια επούλωσης (πώρωσης) του κατάγματος.

22 Διάσειση Η διάσειση (concussion) είναι αποτέλεσμα τραυματισμού του εγκεφάλου από βίαιο τράνταγμα ή πλήγμα της κεφαλής που προκαλεί τουλάχιστον προσωρινή απώλεια της λειτουργίας του εγκεφάλου. Στην εγκεφαλική διάσειση υπάρχει παροδική  διαταραχή του εγκεφάλου, χωρίς βλάβη των εγκεφαλικών κυττάρων. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα: 1) η άμεση απώλεια της συνείδησης (διάρκειας λίγων δευτερολέπτων μέχρι το πολύ 1 ώρα) και 2) η αμνησία για μια μικρή χρονική περίοδο. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η διάσειση δε συνοδεύεται πάντα από απώλεια των αισθήσεων. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά.

23 Σημεία και συμπτώματα  Μικρής διάρκειας απώλεια της συνείδησης ή της μνήμης μετά από τραυματισμό της κεφαλής.  Κεφαλαλγία. Λιποθυμική τάση.  Ναυτία ή εμετός.  Ελαφρά διαταραγμένη όραση.  Δυσκολία συγκέντρωσης. Επείγοντα σημεία και συμπτώματα  Επίμονη σύγχυση ή παραλήρημα.  Επίμονη ζάλη.  Προοδευτικός λήθαργος.  Διαστολή της κόρης.  Διαταραχή του λόγου.  Τμηματική παράλυση.  Λήθαργος. Κώμα.

24 Ξένο σώμα στον λάρυγγα Ορισμός
Ένα στερεό σώμα στο λάρυγγα που έχει μεταφερθεί με την εισπνοή ή με εισρόφηση, όπως ένα τεμάχιο κρέατος, σκληρό γλυκό, παραμάνα ή νόμισμα. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αποτελούν κίνδυνο απόφραξης του αεραγωγού.

25 Συμπτώματα  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, πνιγμό, δύσπνοια, σταθερό άλγος ή απώλεια της φωνής.

26 Εργασία τμήματος ΑΥ1 του 6ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
Εργασία τμήματος ΑΥ1 του 6ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ

27 Συμμετείχαν οι μαθητές :
ΒΑΡΒΑΤΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΟΥΜΑ ΛΟΥΚΙΑ ΘΩΜΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΕΡΙ ΚΙΑΡΑ ΜΠΑΚΑ ΤΖΕΣΙΑΝΝΑ ΝΑΚΕ ΤΖΙΛΝΤΑ ΠΑΤΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΠΟΥΣΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΛΙΧΑΝΤΖΙ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΙΝΓΚ ΝΑΤΑΛΙΑ ΣΙΝΓΚΖΟΝ ΣΕΡΛΙΝ ΣΤΟΙΑΝΟΒΑ ΣΟΝΙΑ ΤΣΕΛΙΜΠΑΣΗ ΙΖΑΜΠΕΛΑ ΤΣΙΝΑΡΙ ΛΕΝΤΙΝΑ ΦΑΝΗ ΕΛΕΝΗ


Κατέβασμα ppt "ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google