Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τραυματισμοί-Πτώσεις-Κατάγματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τραυματισμοί-Πτώσεις-Κατάγματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τραυματισμοί-Πτώσεις-Κατάγματα

2 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

3 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ Τραύμα Μώλωπας Διάστρεμμα Έγκαυμα Κάταγμα

4 Τραύματα ΞΕΣΚΙΣΜΑ Τραυματισμός ή κάκωση είναι το σύνολο των βλαβών των ιστών πού προκαλούνται ακαριαίως κατά τη στιγμή του ατυχήματος, από διάφορες μορφές μηχανικών παραγόντων, όταν αυτοί υπερβούν τη φυσική αντοχή των ιστών και των οργάνων. ΓΔΑΡΣΙΜΟ (Εκδορά) ΒΙΑΙΗ ΑΠΟΚΟΠΗ ΚΟΨΙΜΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΤΡΥΠΗΜΑ

5 Αντιμετώπιση Αντιμετωπίστε την αιμορραγία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Διατηρήστε το τραύμα καθαρό και επιδέστε το ώστε να μειώσετε την απώλεια αίματος και να εμποδίσετε την μόλυνση .Αν το τραύμα είναι σοβαρό , ο τραυματίας πρέπει να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο.

6 Μώλωπας Μώλωπας (ή αλλιώς μελανιά) ονομάζεται ένα είδος τραύματος σε βιολογικούς ιστούς. Τα τριχοειδή αγγεία καταστρέφονται και κατά συνέπεια το αίμα διαρρέει γύρω από τους ιστούς.

7 Αντιμετώπιση Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες στην περιοχή της κάκωσης για να περιορίσετε την αιμορραγία και να μειώσετε το οίδημα.

8 Διάστρεμμα Διάστρεμμα ονομάζεται η βίαιη διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης.

9 ΕΓΚΑΥΜΑ Έγκαυμα καλείται η ιστική καταστροφή του δέρματος εξαιτίας της επίδρασης σε αυτό κάποιου βλαβερού αιτίου.

10 Ενθαρρύνατε τον πάσχοντα.
Αντιμετώπιση Ενθαρρύνατε τον πάσχοντα. Βάλτε το μέρος του σώματος που έπαθε το έγκαυμα κάτω από κρύο νερό ή μέσα σε κρύο νερό. Βγάλτε ό,τι σφίγγει το δέρμα(δαχτυλίδι)πριν αρχίσει να δημιουργείται οίδημα. Σκεπάστε την περιοχή με καθαρό κατά προτίμηση αποστειρωμένο όχι χνουδωτό επίθεμα.

11 Κάταγμα είναι το σπάσιμο ή το ράγισμα ενός οστού.
ΚΑΤΑΓΜΑ  Κάταγμα είναι το σπάσιμο ή το ράγισμα ενός οστού.

12 Είδη καταγμάτων

13 Αντιμετώπιση Τα άτομα που έχουν κατάγματα δεν πρέπει να κινούνται παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Ακινητοποιήστε και συγκρατήστε το τραυματισμένο μέλος δένοντάς το με ένα υγιές μέλος του σώματος με υποστηρίγματα και επιδέσμους ή νάρθηκα. Τοποθετήστε το μέλος που έχει κάταγμα ψηλότερα για να μειώσετε τη δυσφορία και το οίδημα.

14 ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ Η εξάρθρωση είναι μια σοβαρή πάθηση των αρθρώσεων.Μπορεί να προκληθεί από ένα σοβαρό ατύχημα και ως συνέπεια έχει την απομάκρυνση των αρθρικών επιφάνειων από τα οστά. Οι εξαρθρώσεις είναι πολύ οδυνηρές και η επαναφορά των οστών στη θέση τους πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό ή χειρουργό.

15 ΠΤΩΣΕΙΣ

16 ΠΤΩΣΕΙΣ Οι πτώσεις σκοτώνουν περισσότερα άτομα από οποιοδήποτε άλλο αίτιο με μοναδική εξαίρεση τα τροχαία ατυχήματα, και οι περισσότερες πτώσεις συμβαίνουν στο σπίτι, αφορούν δε τον πληθυσμό και των δύο φύλων, ανεξαρτήτου ηλικίας.

17 ΠΤΩΣΕΙΣ Η πρώτη κατηγορία παραγόντων είναι αυτοί που έχουν σχέση με την κατάσταση του ατόμου. Η δεύτερη κατηγορία παραγόντων που συντείνουν στην πτώση, στους τραυματισμούς και τα κατάγματα είναι οι εξωτερικοί παράγοντες του περιβάλλοντος. Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στις πτώσεις, τους τραυματισμούς και τα κατάγματα είναι πολλοί. 

18 ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/ http://www.allaboutvision.com
Βιβλίο ΄΄πρώτες βοήθειες΄΄ Dorling Kindersley

19 Κατερίνα Αλεξία Αναγνωστίδου
ΤΕΛΟΣ Κατερίνα Αλεξία Αναγνωστίδου


Κατέβασμα ppt "Τραυματισμοί-Πτώσεις-Κατάγματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google