Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φοιτητές Λάππα Κυριακή Λαρδής Δημήτρης Ξανθοπούλου Βερόνικα Τσαλούκα Αναστασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φοιτητές Λάππα Κυριακή Λαρδής Δημήτρης Ξανθοπούλου Βερόνικα Τσαλούκα Αναστασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φοιτητές Λάππα Κυριακή Λαρδής Δημήτρης Ξανθοπούλου Βερόνικα Τσαλούκα Αναστασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ

2 Πρωτεύουσα : Ρίγα (641,007) Έκταση : 64.589 τετρ. χλμ. ( όσο περίπου η μισή Ελλάδα ). Κλίμα : Ηπειρωτικό. Μέσες θερμοκρασίες : καλοκαίρι 17°C, χειμώνας -5°C. Η Λετονία στο μεγαλύτερο τμήμα του εδάφους της έχει υψόμετρο μέχρι 300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχουν περί τις 3.000 λίμνες, καθώς επίσης 750 ποτάμια μήκους άνω των 10 χλμ. και 17 ποτάμια μήκους άνω των 100 χλμ. Το 44,7% της έκτασης της χώρας καλύπτεται από δάση. Μέλος Ε. Ε.: από το 2004 Μέλος Ευροζώνης : από το 2014 Μέσος Μισθός : 599 € Μέσος Κατώτερος Μισθός : 287 € Ανεργία : 9,70%

3 Πληθυσμός : 1.985.600 κάτοικοι (2015 est.). Πληθυσμός άνω των 65: 17.2% ΑΕΠ : 30,91 $ billions Ποσοστό του ΑΕΠ για την Υγεία : 5.71% (2013) Κατά κεφαλή δαπάνη για την Υγεία : 1,310 PPPs Ιδιωτική κατά κεφαλή δαπάνη για την υγεία : 499 PPPs (95,7% δαπάνη νοικοκυριών ) Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού είναι, με βάση εκτιμήσεις του 2015, τα 74,23 χρόνια. Οι άνδρες ζουν 69,62 χρόνια και οι γυναίκες ζουν 79,07 χρόνια. Θνησιμότητα Νεογνών ( ανά 1000 γεννήσεις ): 5.2 Euro Health Consumer Index: 593 (27 η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες )

4 Βασίζεται σε ένα μοναδικό συνδυασμό γενικής θεσπισμένης φροντίδας Υγείας που χρηματοδοτείται από την φορολογία, με διαχωρισμό αγοραστών – προμηθευτών και ένα συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών παροχών. Υπάρχει υψηλή ιδιωτική δαπάνη κυρίως σε μη συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς και για τα περισσότερα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας. Η κεντρική κυβέρνηση συλλέγει τους φόρους μέσω της γενικής φορολογίας. Η Βουλή εγκρίνει τον προϋπολογισμό του NHS ( δημόσιος οργανισμός του Υπουργείου Υγείας ). Αντίστοιχα το Υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί τον NHS.

5 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜ O ΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

6 Επιπτώσεις στην παροχή φροντίδας υγείας εξαιτίας μειωμένης διαθεσιμότητας Κλείσιμο δομών παρόχων υπηρεσιών υγείας Εξαιτίας μειωμένων πλέον εισοδημάτων (παράλληλα με αυξημένη ανεργία) και προβλημάτων υποδομής των οδικών δικτύων και ΜΜΜ, επιβαρύνεται η πρόσβαση των ατόμων που ζουν σε επαρχιακές περιοχές σε πρωτοβάθμιες δομές φροντίδας υγείας και σε κέντρα πρώτων βοηθειών Αύξηση της μετανάστευσης νέων ατόμων, εργαζομένων στον τομέα της υγείας εξαιτίας των δυσχερών συνθηκών εργασίας (μειωμένη επένδυση στην ποιότητα στην παροχή φροντίδας υγείας, μειωμένες δυνατότητες για επαγγελματική εξέλιξη, κτλ) Μειωμένη επίγνωση δικαιωμάτων στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν.

7 Επιπτώσεις στα νοικοκυριά Αύξηση αναγκών για φροντίδα ψυχικής υγείας εξαιτίας της δυσμενούς κατάστασης ( απώλεια εργασίας, στρες στην εργασία και τις διαπροσωπικές σχέσεις, αίσθημα ανασφάλειας, ανάγκες που όλο αναβάλλονται, κτλ ). Αύξηση αναγκών για φροντίδα σωματικής υγείας εξαιτίας ανθυγιεινών συνηθειών ζωής ( αλκοολισμός ) που προέκυψαν και μειωμένης δαπάνης των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας για προληπτική ιατρική. Μειωμένη προσβασιμότητα δημόσιων υπηρεσιών υγείας εξαιτίας και της αύξησης των ιδιωτικών πληρωμών, πολλώ δε μάλλον ιδιωτικών παρόχων υγείας. Λόγω ανεργίας, απώλεια ασφαλιστικής κάλυψης. Προώθηση της πρώιμης συνταξιοδότησης, ενώ ο μέσος όρος μισθών του εργαζόμενου πληθυσμού την ίδια περίοδο μειώθηκε. Αυξημένος αριθμός αυτοκτονιών, περισσότερο από 17% μεταξύ 2007 και 2008, ιδίως στις περιοχές με μεγαλύτερη ανεργία.

8 Επιπτώσεις σε ευπαθείς ομάδες Ρομά, εξαιτίας ρατσισμού και διάκρισης Μετανάστες, εξαιτίας ξενοφοβίας και διάκρισης Ηλικιωμένοι άνθρωποι με ανικανοποίητες ανάγκες εξαιτίας του κόστους, των λιστών αναμονής ή της απόστασης. Χρόνια πάσχοντες από νόσο ή αναπηρία, εξαιτίας κόστους κυρίως Άτομα με ψυχική νόσο

9

10 Εφαρμογή προγράμματος Social Safety Net Strategy:  Απαλλαγή νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα, κάτω συγκεκριμένου ποσού κατά κεφαλήν, από συμπληρωμές.  Δικαίωμα έκπτωσης 50% στις συμπληρωμές για εισοδήματα συγκεκριμένου εύρους.  Διατήρηση και επέκταση κάλυψης των ευπαθών ομάδων.  Ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών παροχής φροντίδας Υγείας. Πλήρης κάλυψη δαπανών σε παιδιά και εγκύους, καθώς και δαπανηρές νοσηλείες ασθενών με μεγαλύτερη ανάγκη. Ενίσχυση του θεσμού των GP και προέκταση του ρόλου τους ως gate keepers για την κατεύθυνση των πραγματικά πασχόντων στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. Ανάπτυξη συμβουλευτικής τηλεφωνικής υπηρεσίας από οικογενειακό ιατρό και προγραμμάτων e-Health ( ενημέρωση μέσω Διαδικτύου για παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες υγείας ).

11 Ενίσχυση και μετατόπιση πόρων σε ΚΨΥ και εξωτερικές ψυχιατρικές δομές. Ενίσχυση και βελτίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας του πληθυσμού με στόχο μακροπρόθεσμα, την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων. Μετασχηματισμός δομών παροχής υπηρεσιών υγείας που υπολειτουργούν ή επρόκειτο να καταργηθούν σε δομές παροχής επείγουσας και εξωνοσοκομειακής φροντίδας με οικονομικά κίνητρα για παρόχους. Αναδιοργάνωση Δημοσίων Ιδρυμάτων (συγχωνεύσεις και περιορισμός των Δευτεροβάθμιων και Τριτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας με ταυτόχρονη ανακατανομή προσωπικού) και κατ΄επέκταση εξοικονόμηση πόρων που διατίθεντο για την λειτουργία τους. Μετακίνηση προς την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (αποїδρυματοποίηση από τις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές), με αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών για μακροχρόνιες νοσηλείες οι οποίες σχετίζονται με επιπλοκές, αλόγιστη χρήση ιατρικοφαρμακευτικού υλικού και εξετάσεων.

12 Μείωση Δημόσιας Δαπάνης : κατάργηση κάλυψης για συγκεκριμένες παροχές και αύξηση συμπληρωμών με την καθιέρωση ορισμένου ποσοστού οικονομικής συνεισφοράς των πολιτών κατά την χρήση Υπηρεσιών Υγείας. Αύξηση συμπληρωμών για εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Εξορθολογισμός κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης με καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφισης τόσο για τα φάρμακα όσο και για τις εξετάσεις. Προώθηση της πρώιμης συνταξιοδότησης. Πρόσληψη λιγότερο δαπανηρών υπαλλήλων προσωρινής εργασίας. Περικοπές μισθών υπαλλήλων. Εξοικονόμηση σε λειτουργικά κόστη.

13 Καθορισμός μέγιστου ορίου προϋπολογισμού για τους προμηθευτές υγείας περιορίζοντας τις αποζημιώσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο ελάχιστο. Αναζήτηση νέων χρηματοδοτήσεων από ερευνητικά προγράμματα, κοινότητες, ιδιώτες, δωρεές, ΜΚΟ. Αύξηση των συντάξεων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών Υγείας της τρίτης ηλικίας. Εφαρμογή μέτρου "Feldsher points" - ενίσχυση δομών σε επαρχιακές περιοχές με ιατρικό προσωπικό. Ενίσχυση της κατ΄οίκον φροντίδας ιδιαίτερα συγκεκριμένων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα.

14 Παρά τις επιμέρους ομοιότητες, Ελλάδα και Λετονία είναι δύο πολύ διαφορετικές περιπτώσεις. Ενώ στην Ελλάδα η συνταγή της δημοσιονομικής προσαρμογής περιείχε κυρίως φόρους, στη Λετονία επιλέχθηκε ένας πολύ πιο δύσκολος, αλλά μακροπρόθεσμα, ίσως, περισσότερο αποδοτικός δρόμος : αυτός της δραστικής περιστολής δημοσιών δαπανών, των μεταρρυθμίσεων και των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Συνεργασίες και οργανωμένες έρευνες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγουν τον δρόμο για πρόοδο και διασφάλιση του πανανθρώπινου αγαθού της Υγείας. Ελπίδα και ευχή τόσο για την Λετονία και την Ελλάδα, όσο και για όλες τις χώρες του κόσμου να μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις των χαλεπών εποχών στον τομέα της Υγείας.

15


Κατέβασμα ppt "Φοιτητές Λάππα Κυριακή Λαρδής Δημήτρης Ξανθοπούλου Βερόνικα Τσαλούκα Αναστασία ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google