Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Με το νόμο 3996 που ισχύει από 5 Αυγούστου 2011 έγινε αναμόρφωση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Με το νόμο 3996 που ισχύει από 5 Αυγούστου 2011 έγινε αναμόρφωση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ

2 ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Με το νόμο 3996 που ισχύει από 5 Αυγούστου 2011 έγινε αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και προστέθηκαν ρυθμίσεις γύρω από την κοινωνική ασφάλιση Γνωμοδότηση Ν. Σ. Κ. αριθ. 310/2015 Αρμοδιότητα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ως προς τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας καθώς και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας ( Αρμοδιότητα Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ως προς τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας καθώς και της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας ). Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ( Σ. ΕΠ. Ε.) Αποτελεί τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ορθή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας Σκοπεύει στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.

3 Ο ΡΌΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  Επίβλεψη και έλεγχος της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας για τα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.  Εξέταση καταγγελιών για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για τα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλεια και υγεία στην εργασία  Πληροφόρηση εργαζομένων και εργοδοτών για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας

4 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  Έρευνα των αιτιών και των συνθηκών των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών  Ο έλεγχος όλων των επιχειρήσεων και των χώρων εργασίας  Πραγματοποίηση στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης και ελέγχων στους εργασιακούς χώρους  Συμφιλίωση εργοδοτών και εργαζομένων και επίλυση εργατικών διαφορών  Επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και εισήγηση ποινικών κυρώσεων στο πλαίσιο του κατασταλτικού ρόλου του Σ. ΕΠ. Ε

5 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΊ ΣΤΌΧΟΙ ΤΟΜΈΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΏΝ ΣΧΈΣΕΩΝ  Αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας  Προστασία εργαζομένων από εργοδοτικές αυθαιρεσίες  Προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό  Μείωση παραβατικών εργοδοτικών συμπεριφορών  Ενημέρωση εμπλεκόμενων μερών για το νέο καθεστώς των εργασιακών θεμάτων  Καθιέρωση του συμφιλιωτικού και συμβουλευτικού ρόλου του Σ. ΕΠ. Ε. Στη σύγχρονη αγορά εργασίας  Εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων  Ενίσχυση των συνεργασιών με άλλα ελεγκτικά σώματα με παρεμφερείς αρμοδιότητες

6 ΑΡΜΟΔΙΩΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  Επιθεώρηση και έλεγχος χώρων εργασίας και επιχειρήσεων  Διαρκής βελτίωση της εργατικής νομοθεσίας  Προστασία ασφάλειας και υγείας στην εργασία  Εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες  Καταγγελίες  Έλεγχος της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης  Ηλεκτρονική διακυβέρνηση  Κανονισμοί εργασίας  Συμφιλίωση – Εργατικές διαφορές  Συμβουλευτική υποστήριξη  Ετήσια έκθεση πεπραγμένων / Παραγωγή αναφορών  Επικοινωνία – Συνεργασία με Υπηρεσίες και Φορείς  Έλεγχος απασχόλησης παράνομα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών  Έλεγχος δραστηριότητας των ΙΓΕΕ & ΕΠΑ  Λοιπά θέματα

7

8 ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

9 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ : ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΘΟΝΤΑ  Ως εργατικό ατύχημα από βίαιο συμβάν, το οποίο επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας, ή εξ αφορμής αυτής, σε εργάτη, ή υπάλληλο των εργασιών, ή επιχειρήσεων, νοείται κάθε απότομο γεγονός, βίαιο γεγονός, εφόσον αυτό προκάλεσε στον εργαζόμενο ανικανότητα να εργασθεί πάνω από 4 ημέρες ή και απώλεια ζωής ακόμα.  Βίαιο γεγονός σημαίνει να υπάρχει έκτακτη και αιφνίδια επίδραση εξωτερικού παράγοντα, που δεν έχει σχέση με την οργανική κατάσταση του εργαζομένου.  Ο παθών από εργατικό ατύχημα, ασφαλισμένος ή όχι στο ΙΚΑ, και αναλόγως τα μέλη της οικογένειάς του, διατηρούν κατά του εργοδότη ή των προστηθέντων από αυτόν προσώπων τις αξιώσεις τους για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, εφόσον το ατύχημα οφείλεται σε πταίσμα τους, που συνιστά η αμέλεια ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων από γενικές ή ειδικές διατάξεις όρων ασφάλειας των εργαζομένων.

10 Η αξίωση χρηματικής ικανοποίησης της ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης τους, κατά τα άρθρα 299 και 932 ΑΚ είναι διαφορετικής φύσης και δεν καλύπτεται από την απαλλαγή τους από κάθε υποχρέωση για αποζημίωση, ή από την ειδική αποζημίωση κατά τον ν. 551/1915, που αφορούν αξιώσεις καθαρά περιουσιακού χαρακτήρα ( ΟλΑΠ 1117/1986, ΑΠ 855/2010). Η υποχρέωση αποζημίωσης κατά το κοινό δίκαιο ρυθμίζεται κυρίως από το άρθρο 914 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο, όποιος ζημίωσε άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει, κατά τα οριζόμενα ειδικότερα στα άρθρα 297 και 298 ΑΚ ( ΑΠ 1858/2011).

11 ΤΙ ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΌ ΑΤΎΧΗΜΑ Προϋπάρχουσα ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ή επιδεινώνεται κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από κανονικές συνθήκες δεν αποτελεί εργατικό ατύχημα. Αν όμως η ασθένεια προήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας κάτω από εξαιρετικές και ασυνήθιστες συνθήκες χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα. Από τη νομολογία έχει κριθεί ότι υπέρμετρη προσπάθεια του εργαζόμενου που προκάλεσε θάνατο ή ανικανότητα για εργασία είναι εργατικό ατύχημα. - Έτσι, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, που προκλήθηκε από ασυνήθιστους όρους εργασίας και δυσμενείς συνθήκες κρίθηκε από τα Δικαστήρια ότι αποτελεί εργατικό ατύχημα. -Εργατικό ατύχημα έχει κριθεί επίσης οτιδήποτε αποτελεί επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας, που προκλήθηκε από υπέρμετρη προσπάθεια που κατέβαλε ο εργαζόμενος κατά την εκτέλεση της εργασίας του κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. - Ακόμα σαν εργατικό ατύχημα έχει χαρακτηριστεί εκείνο που συνέβη εξαιτίας ανάθεσης βαρείας εργασίας σε μη αποθεραπευθέντα εργαζόμενο.

12 ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΤΆΞΕΙΣ ΚΑΛΎΠΤΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΌ ΑΤΎΧΗΜΑ ; Οι σχετικές με τα εργατικά ατυχήματα διατάξεις καλύπτουν τρεις περιπτώσεις ατυχημάτων : α ) Κατά την εκτέλεση της εργασίας : Εκείνα που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας σαν άμεση συνέπεια αυτής ( τραυματισμός του εργαζομένου από μηχάνημα, πτώση κατά την εκτέλεση της εργασίας κλπ ). β ) Με αφορμή την εργασία : Εκείνα που συμβαίνουν με αφορμή την εργασία, δηλαδή εκτός του τόπου και του χρόνου εργασίας, με την προϋπόθεση να έχουν έστω και έμμεση σχέση με την εργασία. Έχει κριθεί από τα Δικαστήρια ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα και εκείνα που συμβαίνουν κατά την μετάβαση στην εργασία, ή κατά την ενέργεια μιας πράξης προς το συμφέρον του εργοδότη, ακόμα και χωρίς την εντολή του, ή κατά την διάρκεια της μεσημβρινής διακοπής στον τόπο της εργασίας κατά την προσέλευση ή αναχώρηση και για χρονικό διάστημα μιας ώρας αντίστοιχα. γ ) Από επαγγελματική ασθένεια : Εκείνα που οφείλονται σε επαγγελματική ασθένεια. Επαγγελματικές ασθένειες είναι αυτές που οφείλονται στις επιδράσεις των συνθηκών εργασίας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στον Κανονισμό Ασθένειας του ΙΚΑ. Ευρύτερα, όμως, και κάθε επιδείνωση προϋπάρχουσας ασθένειας που συνέβη λόγω εξακολούθησης της αυτής εργασίας αποτελεί επίσης εργατικό ατύχημα.

13 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

14

15 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΏΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε ξαφνικά, μέχρι την μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

16 ΠΡΌΣΘΕΤΕΣ ΟΔΗΓΊΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΉ ΠΡΏΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΏΝ  Μην μετακινείτε το θύμα, εκτός αν είναι αναγκαίο, για λόγους ασφαλείας.  Καθυσηχάστε το  Σκεπάστε το και διατηρήστε το ζεστό.  Καλέστε γιατρό ή ασθενοφόρο.

17 ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑΥΛΙΚΑ Οινόπνευμα Οξυζενέ Παυσίπονο - Αντιπυρετικό Αντιϊσταμινική αλοιφή Βαμβάκι Γάζες αποστειρωμένες Επίδεσμοι Λευκοπλάστες Ενεργό άνθρακαΘερμόμετρο Φυσιολογικό ορόΣύριγγες μιας χρήσεως Νάρθηκες Γάντια μιας χρήσεως Αεραγωγό Σημειωματάριο – Στυλό Ξηρό πάγο ΠΡΟΣΟΧΗ : Ποτέ δεν πρέπει να δίνετε φάρμακα χωρίς εντολή γιατρού.

18 ΠΡΏΤΕΣ ΒΟΉΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΕΓΚΑΎΜΑΤΟΣ Έγκαυμα είναι η βλάβη που προκαλείται στο ανθρώπινο σώμα, εξ ᾿ αιτίας της επαφής του, με κάποιου είδους θερμότητα. ΔΙΑΚΡΊΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 1 ου βαθμού - όταν το κάψιμο περιορίζεται στην επιφάνεια, το δέρμα φαίνεται κόκκινο, είναι θερμό όταν το αγγίζουμε και δεν υπάρχουν φουσκάλες. 2 ου βαθμού - όταν το κάψιμο έχει πάει βαθύτερα, το δέρμα είναι κατακόκκινο, έχει κάνει φουσκάλες και προκαλεί δυνατό πόνο. 3 ου βαθμού - όταν το κάψιμο φτάνει μέχρι το υποδόριο λίπος και τα οστά και προκαλούνται βλάβες στα νεύρα, στα αιμοφόρα αγγεία, στους μυς και το δέρμα είναι ξηρό και σκληρό.

19 ΟΙ ΠΡΏΤΕΣ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΆΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΟΎΜΕ ΕΊΝΑΙ : Δεν τρίβουμε, ούτε πιέζουμε την καμένη περιοχή. Δεν χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητους επιδέσμους. Παίρνουμε αναλγητικά για να μην πονάμε.  Εάν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό, ( βαθύ ή έχει μεγάλη έκταση, ή και τα δύο ), ή εάν εμφανιστούν σημάδια λοίμωξης ( αν κοκκινίσει και πρηστεί ), πρέπει να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.  Επειδή τα εγκαύματα στο πρόσωπο, στις παλάμες και στα πέλματα θεωρούνται από τα πιο σοβαρά, χρειάζεται άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο.  Εάν ο ασθενής είναι παιδί, είναι ασφαλέστερο να ζητείται η συμβουλή γιατρού, ανεξάρτητα από το αν η περιοχή του εγκαύματος φαίνεται μικρή ή όχι.

20

21 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΛΕΚΡΟΠΛΗΞΙΑ Τα συμπτώματα που είναι πιθανό να εκδηλωθούν είναι τα εξής : - Ασφυξία - Σοκ - Απώλεια αισθήσεων - Εγκαύματα - Καρδιακή αρρυθμία - Οπτικές λάμψεις - Κώφωση - Σπάσμο

22 ΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΚΆΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΛΕΚΡΟΠΛΗΞΙΑ -K ατεβάστε αμέσως το γενικό διακόπτη ή βγάλτε την ηλεκτρική συσκευή από την πρίζα. - Αν δεν μπορείτε να το κάνετε, απομακρύνετε το θύμα από την πηγή του ηλεκτρισμού ως εξής : πατήστε και με τα δυο σας πόδια πάνω σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από υλικό που είναι κακός αγωγός της θερμότητας ( ξύλο, λάστιχο ή χαρτί ). Πάρτε ένα μακρύ ξύλινο αντικείμενο ( π. χ. ένα σκουπόξυλο ) και σπρώξτε το θύμα μακριά από την πηγή του ηλεκτρισμού. Προσοχή : A παγορεύεται να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντικείμενο φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό. - Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο ή μεταφέρετε το θύμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

23 Πρώτες βοήθειες - Αν το θύμα δεν έχει σφυγμό και δεν αναπνέει, κάντε καρδιοαναπνευστική. Αν έχει σφυγμό, αλλά δεν αναπνέει, προχωρήστε σε τεχνητή αναπνοή. - Αν το θύμα έχει χάσει τις αισθήσεις του, ξαπλώστε το στο πλάι, με το κεφάλι του να στηρίζεται σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα διπλωμένο ύφασμα και με λυγισμένο το γόνατό του που δεν ακουμπά στο έδαφος. - Εφόσον το θύμα διατηρεί τις αισθήσεις του, βοηθήστε το να ξαπλώσει ανάσκελα στο έδαφος και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή ένα διπλωμένο ύφασμα κάτω από τους αστραγάλους του. - Αν διαπιστώσετε ότι το θύμα φέρει εγκαύματα με διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά, τοποθετήστε πάνω τους κομπρέσες με δροσερό νερό ή πάγο τυλιγμένο σε πετσέτα και αφήστε τα εκεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε και σκεπάστε τα εγκαύματα με μία γάζα. - Αν διαπιστώσετε πως τα εγκαύματα έχουν διάμετρο που ξεπερνά τα 5 εκατοστά, σκεπάστε τα με μία γάζα. Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται να ακουμπήσει στην περιοχή του εγκαύματος νερό, βρεγμένη κομπρέσα ή πετσέτα τυλιγμένη σε πάγο. - Φροντίστε για τη μεταφορά του θύματος στο πλησιέστερο νοσοκομείο. - Ενημερώστε το ιατρικό προσωπικό που θα περιθάλψει το θύμα σχετικά με την τάση του ρεύματος, δηλαδή αν ήταν οικιακό ρεύμα χαμηλής τάσης ή βιομηχανικό ρεύμα υψηλής τάσης.

24 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΊΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΊΑ Με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με την ηλίαση και την θερμοπληξία. Για να δούμε τι είναι και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Ηλίαση Η ηλίαση είναι η διαταραχή που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο με ακάλυπτο το κεφάλι και τον αυχένα. Κατά τις μεσημβρινές ώρες, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη, ο κίνδυνος ηλίασης είναι μεγαλύτερος. Αντιμετώπιση : Όταν κάποιος πάθει ηλίαση πρέπει : Να του ανασηκώσουμε ελαφρά το κεφάλι. Να του δροσίσουμε το κεφάλι και τον αυχένα με νερό. Να του δώσουμε να πιει κρύα ποτά ( όχι οινοπνευματώδη ) ή χυμούς φρούτων μέχρι το σώμα να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

25 ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ Θερμοπληξία Ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (36,8+/-0,4 0C), με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών που έχει. Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Εκδηλώνεται με εγκεφαλικές διαταραχές, υψηλότατο πυρετό και απουσία εφίδρωσης. Για να συμβεί θερμοπληξία σε κάποιον άνθρωπο θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα τα εξής : Υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με υψηλή υγρασία, ( ώστε να εμποδίζεται η απώλεια θερμότητας με εξατμίσεις ) και προδιατεθειμένος οργανισμός.

26 Μέτρα για την πρόληψη της θερμοπληξίας :  Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο.  Προτιμούμε σκιερά και δροσερά μέρη, ντυνόμαστε ελαφρά με άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.  Αποφεύγουμε χώρους με συνωστισμό.  Κάνουμε χλιαρά ντους, πίνουμε πολλά υγρά.  Καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ιαματικό νερό σε μορφή σπρέι και να ψεκάζουμε συχνά τα σημεία του σώματος μας που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.  Σε έντονη εφίδρωση, φροντίζουμε για την λήψη αλατιού για να κρατηθεί το επίπεδο των υγρών στον οργανισμό.  Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά, καταναλώνουμε μικρά, ελαφρά γεύματα, χωρίς λιπαρά, αλλά με πολλά φρούτα και λαχανικά.  Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία σε ζεστούς χώρους με άπνοια και μεγάλη υγρασία.  Δεν περνάμε και δεν τρέχουμε πολλή ώρα κάτω από τον ήλιο, αποφεύγουμε τις μεγάλες διαδρομές με τα μέσα συγκοινωνίας.  Τέλος, ζητάμε την συμβουλή του γιατρού μας για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

27 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ Πνιγμός είναι όλα τα ασφυκτικά φαινόμενα και οι πολύπλοκες βιοχημικές μεταβολές και διαταραχές που ακολουθούν την απόφραξη των αεροφόρων οδών από βύθιση του σώματος στο νερό.

28 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΌ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

29


Κατέβασμα ppt "ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΡΑ ΣΟΦΙΑ. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Με το νόμο 3996 που ισχύει από 5 Αυγούστου 2011 έγινε αναμόρφωση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google