Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια παρουσίασης : Παλιάτσου Ουρανία

2 Στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο στα σχολεία όλης της επικράτειας με θέμα την μνήμη του αγώνα του Οκτώβρη του 1940, το Μουσικό Σχολείο Άρτας πραγματοποίησε την Πέμπτη στις 27 – 10 – 2016 εκδήλωση μνήμης και τιμής με θέμα την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα.

3 Εισαγωγή: Με το λύχνο του άστρου (Οργανικό) Άγγελου Τερζάκη, Ελληνική εποποιία 1940-41, (απόσπασμα Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον Εστί, Ανάγνωσμα δεύτερο (Ζ΄) (απόσπασμα), Ήρθαν ντυμένοι ‘’φίλοι’’ αμέτρητες φορές οι εχθροί μου Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί, Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος Ποίηση: Γιώργος Σκούρτης Ενότητα πρώτη – εισβολή - έναρξη του πολέμου )

4 Άγγελου Τερζάκη, Ελληνική εποποιία 1940-41) (απόσπασμα) Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον Εστί, Ανάγνωσμα δεύτερο (Ε΄) (απόσπασμα), Τα θεμέλιά μου στα βουνά Μικρός λαός και πολεμά, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Ποίηση: Γιάννης Ρίτσος Ενότητα δεύτερη – πόλεμος - αντίσταση – ήρωες

5 Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον εστί, Ανάγνωσμα τέταρτο, Το οικόπεδο με τις τσουκνίδες Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον εστί, Ανάγνωσμα δεύτερο (ε΄), Με το λύχνο του άστρου Με το λύχνο του άστρου, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης Ενότητα τρίτη – θυσία – νεκροί

6 Μάρκου Αντωνίου, Ιώνιο, ΑνΗΣΥΧΟΣ (απόσπασμα) Χρήστου Ζαλοκώστα, Πίνδος, Η εποποιία στην Αλβανία (απόσπασμα) Οδυσσέα Ελύτη, Άξιον εστί, Το δοξαστικό (απόσπασμα) Ήρθ΄ ο καιρός, Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος Ποίηση: Νίκος Γκάτσος Ενότητα τέταρτη – μνήμη – τιμή

7 Την όλη δράση επιμελήθηκαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Γυμνασίου. Οι μαθητές μελέτησαν και επέλεξαν αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα και τραγούδια με θέμα τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940.

8 Συγκεκριμένα στηρίχτηκαν σε αποσπάσματα από το βιβλίο του Άγγελου Τερζάκη: Ελληνική εποποιία 1940-41, το ποιητικό έργο: Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη, το βιβλίο του Χρήστου Ζαλοκώστα: Πίνδος, Η εποποιία στην Αλβανία, και το ποιητικό έργο του Μάρκου Αντωνίου: Ιώνιο, ενός ποιητή που κατάγεται από το νομό μας.

9 Μουσικά οι μαθητές στηρίχτηκαν σε τραγούδια σε σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρου Ξαρχάκου, πάνω σε ποίηση του Γιώργου Σκούρτη, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου.

10 Η εκδήλωση χωρίστηκε σε 4 ενότητες που αφιερώθηκαν η πρώτη στην εισβολή και την έναρξη του πολέμου.

11 Η δεύτερη στην αντίσταση και στους ήρωες που ανέδειξε, η τρίτη στη θυσία και τους νεκρούς που άφησε πίσω του ο αγώνας.

12 Η τέταρτη και τελευταία στην μνήμη και την τιμή των ανθρώπων που χάθηκαν υπερασπιζόμενοι το ανεκτίμητο αγαθό της ελευθερίας.

13 Οι μαθητές που συμμετείχαν, εργάστηκαν με σεβασμό πάνω στα λογοτεχνικά κείμενα και τα τραγούδια που χρησιμοποίησαν για τη συγκεκριμένη δράση, μαθαίνοντας την ιστορία του τόπου τους και τους αγώνες των προγόνων τους μέσα από τα αυτά.

14 Στη συνέχεια θέλησαν να μοιραστούν την δική τους εμπειρία με τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους σε μια ιδιαίτερα θερμή μουσική παράσταση, μεστή νοημάτων και συναισθημάτων.

15 Παναγιώτης Γιαννούτσος Πέμπτη 27-10-2016 Μουσικό Σχολείο Άρτας


Κατέβασμα ppt "Μουσική παράσταση μνήμης για τον αγώνα του Οκτώβρη του 1940 ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 27 Οκτώβρη 2016 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Γιαννούτσος Παναγιώτης Επιμέλεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google