Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή 3ο ΓΕΛ Πειραιά 3ο ΓΕΛ Πειραιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος: 2013-2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή 3ο ΓΕΛ Πειραιά 3ο ΓΕΛ Πειραιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος: 2013-2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή 3ο ΓΕΛ Πειραιά 3ο ΓΕΛ Πειραιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος: 2013-2014 Σχολικό Έτος: 2013-2014 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σίμηνα Ελένη ΠΕ 12.02, Γιώτας Ιωάννης ΠΕ11 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Σίμηνα Ελένη ΠΕ 12.02, Γιώτας Ιωάννης ΠΕ11 Τάξη που συμμετείχε στο πρόγραμμα: Β’ Τάξη που συμμετείχε στο πρόγραμμα: Β’

2 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Ένα μάλλον παρεξηγημένο φυσικό φαινόμενο είναι το περίφημο φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Ένα μάλλον παρεξηγημένο φυσικό φαινόμενο είναι το περίφημο φαινόμενο του Θερμοκηπίου. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο και είναι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης μας. Και ευτυχώς πού υπάρχει! Η ζωή θα είχε εκλείψει χωρίς την ύπαρξή του. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο και είναι τόσο παλιό όσο και ο πλανήτης μας. Και ευτυχώς πού υπάρχει! Η ζωή θα είχε εκλείψει χωρίς την ύπαρξή του. Οι θερμοκρασίες θα ήταν εξαιρετικά χαμηλές σε παγκόσμια και ετήσια βάση: Οι θερμοκρασίες θα ήταν εξαιρετικά χαμηλές σε παγκόσμια και ετήσια βάση: -18 βαθμοί Κελσίου, αντί των +15 πού είναι σήμερα. Επομένως απαγορευτικές για την ανάπτυξη ζωής, τουλάχιστον όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

3 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι η διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συγκρατεί θερμότητα και συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειάς του. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο μαθηματικό, αστρονόμο και φυσικό Ζοζέφ Φουριέ, το 1824. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο μαθηματικό, αστρονόμο και φυσικό Ζοζέφ Φουριέ, το 1824. Διερευνήθηκε συστηματικά από το Σουηδό χημικό Σβάντε Αρρένιους στον οποίο οφείλεται και η ονομασία του φαινομένου. Διερευνήθηκε συστηματικά από το Σουηδό χημικό Σβάντε Αρρένιους στον οποίο οφείλεται και η ονομασία του φαινομένου. Ζοζέφ Φουριέ Ζοζέφ Φουριέ

4 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Ο Αρρένιους το 1896, ανέπτυξε τη θεωρία ότι: Ο Αρρένιους το 1896, ανέπτυξε τη θεωρία ότι: Οι ραγδαία αυξανόμενες βιομηχανίες που στέλνουν άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα, δεν διαφέρουν, όσον αφορά τις επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές, από τα στοιχεία που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Οι ραγδαία αυξανόμενες βιομηχανίες που στέλνουν άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα, δεν διαφέρουν, όσον αφορά τις επιπτώσεις στις κλιματικές αλλαγές, από τα στοιχεία που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883. Σβάντε Αρρένιους Σβάντε Αρρένιους

5 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Τα τελευταία όμως χρόνια, ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης. Τα τελευταία όμως χρόνια, ο όρος συνδέεται με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης. Θεωρείται πως το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Θεωρείται πως το φαινόμενο έχει ενισχυθεί σημαντικά από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

6 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Συμβαίνει ως εξής: Συμβαίνει ως εξής: Η Γη, εξασφαλίζει τις ενεργειακές της ανάγκες από τον Ήλιο. Η Γη, εξασφαλίζει τις ενεργειακές της ανάγκες από τον Ήλιο. Μέρος αυτής της ακτινοβολίας κατακρατείται από την Γη ενώ το υπόλοιπο επιστρέφει στο διάστημα. Μέρος αυτής της ακτινοβολίας κατακρατείται από την Γη ενώ το υπόλοιπο επιστρέφει στο διάστημα. Μόνο το 51% της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται από την επιφάνεια της Γης και χρησιμοποιείται για την θέρμανση της. Μόνο το 51% της ηλιακής ακτινοβολίας απορροφάται από την επιφάνεια της Γης και χρησιμοποιείται για την θέρμανση της.

7 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Από το υπόλοιπο 49%: το 4% ανακλάται από την επιφάνεια και επιστρέφει προς το διάστημα, το 4% ανακλάται από την επιφάνεια και επιστρέφει προς το διάστημα, το 26 % ανακλάται πίσω από τα νέφη και τα σωματίδια της ατμόσφαιρας και το 26 % ανακλάται πίσω από τα νέφη και τα σωματίδια της ατμόσφαιρας και το 19 % απορροφάται από τα ατμοσφαιρικά αέρια, σωματίδια και νέφη. το 19 % απορροφάται από τα ατμοσφαιρικά αέρια, σωματίδια και νέφη.

8 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Έτσι η θέρμανση της Γης την μετατρέπει σε πομπό ακτινοβολίας. Έτσι η θέρμανση της Γης την μετατρέπει σε πομπό ακτινοβολίας. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ακτινοβολίας απορροφάται από τα λεγόμενα αέρια θερμοκηπίου της ατμόσφαιρας, τα οποία έχουν φυσική προέλευση. Γιατί το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ακτινοβολίας απορροφάται από τα λεγόμενα αέρια θερμοκηπίου της ατμόσφαιρας, τα οποία έχουν φυσική προέλευση. Τα αέρια αυτά θερμαινόμενα αρχίζουν και αυτά να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση υπέρυθρη ακτινοβολία. Τα αέρια αυτά θερμαινόμενα αρχίζουν και αυτά να εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση υπέρυθρη ακτινοβολία. Όμως το 90% οδηγείται στο έδαφος, το οποίο θερμαίνεται ακόμη περισσότερο, ενισχύεται η υπέρυθρη ακτινοβολία του και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται συνεχώς. Όμως το 90% οδηγείται στο έδαφος, το οποίο θερμαίνεται ακόμη περισσότερο, ενισχύεται η υπέρυθρη ακτινοβολία του και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται συνεχώς.

9 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Την μεγαλύτερη συνεισφορά στο φαινόμενο Θερμοκηπίου έχουν κατά σειρά: Την μεγαλύτερη συνεισφορά στο φαινόμενο Θερμοκηπίου έχουν κατά σειρά: οι υδρατμοί, οι υδρατμοί, το διοξείδιο τού άνθρακος και το διοξείδιο τού άνθρακος και τα νέφη, πού δεν προέρχονται κατ' ανάγκη απ΄ τις ανθρώπινες δραστηριότητες. τα νέφη, πού δεν προέρχονται κατ' ανάγκη απ΄ τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Συνεπώς το φαινόμενο θερμοκηπίου είναι φυσικό φαινόμενο. Συνεπώς το φαινόμενο θερμοκηπίου είναι φυσικό φαινόμενο.

10 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Βεβαίως οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του με την έκλυση ιχνοστοιχείων, όπως: Βεβαίως οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του με την έκλυση ιχνοστοιχείων, όπως: οι χλωροφθοράνθρακες. οι χλωροφθοράνθρακες.

11 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Δηλαδή οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενισχύουν το φαινόμενο θερμοκηπίου, δεν το προκαλούν. Δηλαδή οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ενισχύουν το φαινόμενο θερμοκηπίου, δεν το προκαλούν. Εξάλλου η συσσώρευση κυρίως διοξειδίου τού άνθρακα στην ατμόσφαιρα πραγματοποιείται από την εποχή τής Βιομηχανικής Επανάστασης τον 18ο αιώνα. Εξάλλου η συσσώρευση κυρίως διοξειδίου τού άνθρακα στην ατμόσφαιρα πραγματοποιείται από την εποχή τής Βιομηχανικής Επανάστασης τον 18ο αιώνα. Όμως έχει αυξηθεί κυρίως εξαιτίας: Όμως έχει αυξηθεί κυρίως εξαιτίας: της καύσης των ορυκτών καυσίμων και της καύσης των ορυκτών καυσίμων και της αποδάσωσης. της αποδάσωσης.

12 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι περίπου 20 και έχουν όγκο μικρότερο από 1% του συνολικού όγκου της ατμόσφαιρας. Τα σημαντικότερα είναι: Τα αέρια του θερμοκηπίου είναι περίπου 20 και έχουν όγκο μικρότερο από 1% του συνολικού όγκου της ατμόσφαιρας. Τα σημαντικότερα είναι: οι υδρατμοί (H2O), οι υδρατμοί (H2O), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το μεθάνιο (CH4), το μεθάνιο (CH4), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), το υποξείδιο του αζώτου (N2O), οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) και το τροποσφαιρικό όζον (O3). το τροποσφαιρικό όζον (O3).

13 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Κάθε μεταβολή στις συγκεντρώσεις αυτών των αεριών, διαταράσσει το ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή προκαλεί μεταβολή της θερμοκρασίας και κλιματικές αλλαγές. Κάθε μεταβολή στις συγκεντρώσεις αυτών των αεριών, διαταράσσει το ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή προκαλεί μεταβολή της θερμοκρασίας και κλιματικές αλλαγές. Σημαντικότερη είναι η μεταβολή του CO2, καθώς αποτελεί αέριο που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα με την καύση του πετρελαίου, του κάρβουνου και άλλων ορυκτών καυσίμων. Σημαντικότερη είναι η μεταβολή του CO2, καθώς αποτελεί αέριο που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα με την καύση του πετρελαίου, του κάρβουνου και άλλων ορυκτών καυσίμων.

14 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Σήμερα πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία επεξεργάζονται τις διαθέσιμες πληροφορίες προβλέπουν μελλοντικές κλιματικές αλλαγές. Σήμερα πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία επεξεργάζονται τις διαθέσιμες πληροφορίες προβλέπουν μελλοντικές κλιματικές αλλαγές. Δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασίας της Γης θα αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 0,3ο C ανά δεκαετία για τα επόμενα 100 χρόνια. Δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασίας της Γης θα αυξάνεται κατά μέσο όρο περίπου 0,3ο C ανά δεκαετία για τα επόμενα 100 χρόνια. Αν συμβεί όμως μια τέτοια αύξηση, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κλιματικές αλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες. Αν συμβεί όμως μια τέτοια αύξηση, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές κλιματικές αλλαγές με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι προβλέψεις -βασισμένες στους υπολογιστές- λένε πως μέχρι το τέλος του αιώνα θα ανυψωθεί η θερμοκρασία μέχρι 5,8ο C. Οι προβλέψεις -βασισμένες στους υπολογιστές- λένε πως μέχρι το τέλος του αιώνα θα ανυψωθεί η θερμοκρασία μέχρι 5,8ο C.

15 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Ένα σημαντικό θέμα είναι η επίδραση που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στο επίπεδο της θάλασσας. Αναμένεται άνοδος της επιφάνειας που θα οφείλεται: Ένα σημαντικό θέμα είναι η επίδραση που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας στο επίπεδο της θάλασσας. Αναμένεται άνοδος της επιφάνειας που θα οφείλεται: στη θερμική διαστολή των ωκεανών, στη θερμική διαστολή των ωκεανών, στο λιώσιμο των πάγων των οροσειρών και στο λιώσιμο των πάγων των οροσειρών και σε μικρότερο ποσοστό σε λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας. Παράλληλα η κατανομή και η συχνότητα των βροχοπτώσεων θα μεταβληθούν. Θα αυξηθούν οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και γενικά οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα είναι συχνότερες και εντονότερες. σε μικρότερο ποσοστό σε λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας. Παράλληλα η κατανομή και η συχνότητα των βροχοπτώσεων θα μεταβληθούν. Θα αυξηθούν οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και γενικά οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα είναι συχνότερες και εντονότερες.

16 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που ευθύνονται για την παραγωγή των αερίων του θερμοκηπίου και τα ποσοστά της συμμετοχής τους παρουσιάζονται στο σχήμα. Οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που ευθύνονται για την παραγωγή των αερίων του θερμοκηπίου και τα ποσοστά της συμμετοχής τους παρουσιάζονται στο σχήμα. Ο βασικότερος τομέας είναι η παραγωγή ενέργειας. Ακολουθούν: η παραγωγή ενέργειας. Ακολουθούν: η βιομηχανική δραστηριότητα, η βιομηχανική δραστηριότητα, οι μεταφορές και οι μεταφορές και οι αγροτικές δραστηριότητες. οι αγροτικές δραστηριότητες. Ωστόσο, αυτό που δεν φαίνεται εδώ είναι η συνολική ευθύνη κάθε χώρας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ιδιαίτερα, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

17 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Είναι προφανές ότι η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της Γη. Στο σχήμα φαίνεται η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1880 μέχρι το 2005. Είναι προφανές ότι η συσσώρευση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της Γη. Στο σχήμα φαίνεται η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από το 1880 μέχρι το 2005.

18 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν θα είναι ομοιόμορφη: Σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη δεν θα είναι ομοιόμορφη: στην τροπική ζώνη θα είναι μηδαμινή, ενώ στην τροπική ζώνη θα είναι μηδαμινή, ενώ στους πόλους η θερμοκρασία θα αυξηθεί μεταξύ 4oC και 7oC. στους πόλους η θερμοκρασία θα αυξηθεί μεταξύ 4oC και 7oC. Η μερική τήξη των πάγων και η διαστολή των ωκεάνιων υδάτων λόγω θέρμανσης τους θα ανυψώσουν τη στάθμη των θαλασσών μεταξύ 0,5 και 1,5μ. αν η μέση αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας φτάσει τους 4°C. Η μερική τήξη των πάγων και η διαστολή των ωκεάνιων υδάτων λόγω θέρμανσης τους θα ανυψώσουν τη στάθμη των θαλασσών μεταξύ 0,5 και 1,5μ. αν η μέση αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας φτάσει τους 4°C.

19 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: την κατάκλιση εύφορων χαμηλού ύψους εδαφών, την κατάκλιση εύφορων χαμηλού ύψους εδαφών, την αλάτωση του υδροφόρου ορίζοντα, την αλάτωση του υδροφόρου ορίζοντα, την μετακίνηση προς τα βόρεια της ζώνης των βροχοπτώσεων την μετακίνηση προς τα βόρεια της ζώνης των βροχοπτώσεων προς τα «νότια» για το νότιο ημισφαίριο και προς τα «νότια» για το νότιο ημισφαίριο και την κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής του πλανήτη. την κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής του πλανήτη.

20

21 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου συνεπάγεται περιστολή των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με Οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση της έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου συνεπάγεται περιστολή των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τις βιομηχανικές διαδικασίες και τις βιομηχανικές διαδικασίες και την παραγωγή ενέργειας. την παραγωγή ενέργειας. Έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση συνολικά το σύγχρονο μοντέλο της ανάπτυξης. Έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση συνολικά το σύγχρονο μοντέλο της ανάπτυξης. Και εδώ έγκειται στην ουσία και η δυσκολία επίλυσης του προβλήματος. Για να επιτευχθεί η μείωση τους, πρέπει οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες να περιορίσουν τους αναπτυξιακούς τους ρυθμούς. Για να επιτευχθεί η μείωση τους, πρέπει οι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες να περιορίσουν τους αναπτυξιακούς τους ρυθμούς.

22 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο τεράστιων οικολογικών καταστροφών από τη φρενήρη κατανάλωση ρυπογόνων καυσίμων. Έτσι βρισκόμαστε μπροστά στο κίνδυνο τεράστιων οικολογικών καταστροφών από τη φρενήρη κατανάλωση ρυπογόνων καυσίμων. Ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι η βαθμιαία ανάπτυξη και χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι ανεξάντλητες και καθαρές πηγές. Ελπίδα για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης είναι η βαθμιαία ανάπτυξη και χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι ανεξάντλητες και καθαρές πηγές.

23 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή ήπιες μορφές ενέργειας, είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως: Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας ή ήπιες μορφές ενέργειας, είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως: ο άνεμος, ο άνεμος, η γεωθερμία, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. η κυκλοφορία του νερού και άλλες.

24 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Συγκεκριμένα, ως ενέργεια από ανανεώσιμες μη ορυκτές πηγές θεωρείται η αιολική, η αιολική, ηλιακή, ηλιακή, γεωθερμική, γεωθερμική, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροθερμική και ενέργεια των ωκεανών, υδροηλεκτρική, υδροηλεκτρική, από βιομάζα, από βιομάζα, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια.

25 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους: Πρώτον, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως Πρώτον, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, εξόρυξη, άντληση ή άντληση ή καύση, καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη. Έτσι θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη.

26 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ηλιακή ενέργεια Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι : Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι : το φως ή φωτεινή ενέργεια, το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας. Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της. Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.

27 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου.

28 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Αιολική ενέργεια Αιολική ενέργεια Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Χαρακτηρίζεται ως "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, γιατί δεν εκπέμπει ρύπους. Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Χαρακτηρίζεται ως "ήπια μορφή ενέργειας" και περιλαμβάνεται στις "καθαρές" πηγές, γιατί δεν εκπέμπει ρύπους. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων. Αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Η αρχαιότερη μορφή εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας ήταν τα ιστία (πανιά) των πρώτων ιστιοφόρων πλοίων. Αργότερα οι ανεμόμυλοι στην ξηρά. Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια ελκυστική λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής. Το «καύσιμο» είναι άφθονο, άφθονο, αποκεντρωμένο και αποκεντρωμένο και δωρεάν. δωρεάν.

29 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Ακόμη: Ακόμη: δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα. οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι μικρές σε σύγκριση με τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα.

30 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Η σημερινή τεχνολογία βασίζεται σε ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή – και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο». Όταν εντοπιστεί μια ανεμώδης περιοχή – και εφόσον βέβαια έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μετρήσεις και μελέτες – για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο».

31 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Σε κάθε περίπτωση, πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Σε κάθε περίπτωση, πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ΑΠΕ θα πρέπει να έχει προηγηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή και τεράστιο πλήθος νησιών. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές παράλιες περιοχές «προσδίδουν πλεονέκτημα» στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν κυρίως στις νησιωτικές παράλιες περιοχές «προσδίδουν πλεονέκτημα» στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας. Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

32 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Υδροηλεκτρική Ενέργεια Το νερό κάνοντας τον "κύκλο του" στη φύση έχει δυναμική ενέργεια, η οποία όταν βρίσκεται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, μετατρέπεται σε κινητική. Το νερό κάνοντας τον "κύκλο του" στη φύση έχει δυναμική ενέργεια, η οποία όταν βρίσκεται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, μετατρέπεται σε κινητική. Με τα υδροηλεκτρικά έργα εκμεταλλευόμαστε την ενέργεια του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Με τα υδροηλεκτρικά έργα εκμεταλλευόμαστε την ενέργεια του νερού για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Υδραυλική και εν μέρει υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που αποταμιεύεται ως δυναμική ενέργεια μέσα σε βαρυτικό πεδίο. Υδραυλική και εν μέρει υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η ενέργεια που αποταμιεύεται ως δυναμική ενέργεια μέσα σε βαρυτικό πεδίο.

33 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Μπορεί να χρησιμοποιηθεί: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί: αυτούσια επιτόπου - π.χ. νερόμυλοι, αυτούσια επιτόπου - π.χ. νερόμυλοι, να μετατραπεί σε ηλεκτρική ή να μετατραπεί σε ηλεκτρική ή σε άλλες μορφές ενέργειας, που αποθηκεύονται και σε άλλες μορφές ενέργειας, που αποθηκεύονται και να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις. να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις.

34 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Ο άνθρωπος είχε εκμεταλλευτεί από παλιά την ενέργεια του νερού για τη λειτουργία υδρόμυλων, κυρίως, που άλεθαν τα σιτηρά. Ο άνθρωπος είχε εκμεταλλευτεί από παλιά την ενέργεια του νερού για τη λειτουργία υδρόμυλων, κυρίως, που άλεθαν τα σιτηρά. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν παραδοσιακές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με το νερό μικρών ταμιευτήρων. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν παραδοσιακές εγκαταστάσεις που λειτουργούν με το νερό μικρών ταμιευτήρων.

35 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Τα νερά που προέρχονται από την τήξη των πάγων, την τήξη των πάγων, του χιονιού, του χιονιού, της βροχής, της βροχής, έχουν ενέργεια καθώς κατεβαίνουν προς χαμηλότερες περιοχές. έχουν ενέργεια καθώς κατεβαίνουν προς χαμηλότερες περιοχές. Όμως, όταν η κάθοδός τους γίνεται από πολλά σημεία δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ενέργεια. Συγκεντρώνοντας όμως τα νερά σε τεχνητές λίμνες –ταμιευτήρες τεχνητές λίμνες –ταμιευτήρες σε μεγάλο υψόμετρο, στην ουσία αποθηκεύουμε την ενέργειά τους. σε μεγάλο υψόμετρο, στην ουσία αποθηκεύουμε την ενέργειά τους.

36 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Η εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας γίνεται με τη χρήση υδροηλεκτρικών έργων και με: Η εκμετάλλευση αυτής της ενέργειας γίνεται με τη χρήση υδροηλεκτρικών έργων και με: υδατοταμιευτήρες, υδατοταμιευτήρες, φράγματα, φράγματα, κλειστούς αγωγούς πτώσεως, κλειστούς αγωγούς πτώσεως, υδροστρόβιλους, υδροστρόβιλους, ηλεκτρογεννήτριες, ηλεκτρογεννήτριες, διώρυγες φυγής. διώρυγες φυγής.

37 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Φυσικά, μόνο σε περιοχές με σημαντικές υδατοπτώσεις, σημαντικές υδατοπτώσεις, πλούσιες πηγές και πλούσιες πηγές και κατάλληλη γεωλογική διαμόρφωση είναι δυνατόν να κατασκευασθούν υδατοταμιευτήρες. κατάλληλη γεωλογική διαμόρφωση είναι δυνατόν να κατασκευασθούν υδατοταμιευτήρες. Συνήθως η ενέργεια που τελικώς παράγεται, χρησιμοποιείται μόνο συμπληρωματικά με άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας, σε ώρες αιχμής. Συνήθως η ενέργεια που τελικώς παράγεται, χρησιμοποιείται μόνο συμπληρωματικά με άλλες συμβατικές πηγές ενέργειας, σε ώρες αιχμής. Στη χώρα μας η υδροηλεκτρική ενέργεια ικανοποιεί το 10% των ενεργειακών μας αναγκών. Στη χώρα μας η υδροηλεκτρική ενέργεια ικανοποιεί το 10% των ενεργειακών μας αναγκών.

38 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Σε πολλές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, το νερό των ταμιευτήρων χρησιμοποιείται: Σε πολλές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις, το νερό των ταμιευτήρων χρησιμοποιείται: για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό, στη συνέχεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον υδροηλεκτρικό σταθμό, στη συνέχεια αξιοποιείται για την ύδρευση κοντινών πόλεων και αξιοποιείται για την ύδρευση κοντινών πόλεων και για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων! για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων! Στη χώρα μας λειτουργούν μερικοί μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και πολλοί μικρότεροι, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε και άλλους σε πολλές περιοχές. Στη χώρα μας λειτουργούν μερικοί μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και πολλοί μικρότεροι, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε και άλλους σε πολλές περιοχές.

39 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Οι υδροηλεκτρικές μονάδες εκμεταλλεύονται μια φυσική συνεχή μέθοδο - την διαδικασία που προκαλεί τη βροχή και δημιουργεί τα ποτάμια. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες εκμεταλλεύονται μια φυσική συνεχή μέθοδο - την διαδικασία που προκαλεί τη βροχή και δημιουργεί τα ποτάμια. Ο υδρολογικός κύκλος είναι σημαντικός για τις υδροηλεκτρικές μονάδες επειδή η ροή νερού σ‘ αυτές εξαρτάται από αυτόν. Ο υδρολογικός κύκλος είναι σημαντικός για τις υδροηλεκτρικές μονάδες επειδή η ροή νερού σ‘ αυτές εξαρτάται από αυτόν. Λιγότερες βροχές σημαίνει λιγότερο νερό και λιγότερη παραγωγή ηλεκτρισμού. Λιγότερες βροχές σημαίνει λιγότερο νερό και λιγότερη παραγωγή ηλεκτρισμού. Λίμνη Πλαστήρα

40 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς μανομετρικού ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου. Η λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς μανομετρικού ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου. Για το σκοπό αυτό ένα φράγμα κατασκευάζεται εκεί όπου συγκρατεί την απαιτούμενη ποσότητα νερού στον δημιουργούμενο ταμιευτήρα. Για το σκοπό αυτό ένα φράγμα κατασκευάζεται εκεί όπου συγκρατεί την απαιτούμενη ποσότητα νερού στον δημιουργούμενο ταμιευτήρα. Το νερό κατά τη διέλευσή του από τον αγωγό πτώσεως κινεί έναν στρόβιλο ο οποίος θέτει σε λειτουργία τη γεννήτρια. Το νερό κατά τη διέλευσή του από τον αγωγό πτώσεως κινεί έναν στρόβιλο ο οποίος θέτει σε λειτουργία τη γεννήτρια.

41 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας καθορίζεται από : Η ποσότητα της παραγόμενης ενέργειας καθορίζεται από : τον όγκο του νερού που ρέει, τον όγκο του νερού που ρέει, τη διαφορά μανομετρικού ύψους μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειας του ταμιευτήρα και του στροβίλου, κ.α.. τη διαφορά μανομετρικού ύψους μεταξύ της ελεύθερης επιφάνειας του ταμιευτήρα και του στροβίλου, κ.α.. Συνεπώς, ο παραγόμενος ηλεκτρισμός εξαρτάται από την ποσότητα του νερού του ταμιευτήρα. Συνεπώς, ο παραγόμενος ηλεκτρισμός εξαρτάται από την ποσότητα του νερού του ταμιευτήρα.

42 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι. Μπορούμε : Να αλλάξουμε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης. Μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας Να αλλάξουμε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης. Μια λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, αντέχει περισσότερο χρόνο και αντέχει περισσότερο χρόνο και θερμαίνει λιγότερο τον χώρο που φωτίζει. θερμαίνει λιγότερο τον χώρο που φωτίζει.

43 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Να κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Να κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη. Το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι δροσερός προτιμάμε φυσικό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα. Κλείνουμε τον κλιματισμό μια ή δυο ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι. Το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι δροσερός προτιμάμε φυσικό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα. Κλείνουμε τον κλιματισμό μια ή δυο ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους δεν τους χρησιμοποιούμε. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους δεν τους χρησιμοποιούμε.

44 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων. Πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση. Πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση. Χρησιμοποιούμε το οικονομικό πρόγραμμα πλυσίματος στο πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Χρησιμοποιούμε το οικονομικό πρόγραμμα πλυσίματος στο πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Αποφεύγουμε τη χρήση στεγνωτηρίου ρούχων. Αποφεύγουμε τη χρήση στεγνωτηρίου ρούχων.

45 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Σβήνουμε την οθόνη του υπολογιστή και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε για αρκετή ώρα. Σβήνουμε την οθόνη του υπολογιστή και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε για αρκετή ώρα.

46 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Μαγειρεύοντας με σχεδόν κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας μπορεί να μειωθεί σημαντικά η θερμότητα που χρειάζεται για το μαγείρεμα. Μαγειρεύοντας με σχεδόν κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας μπορεί να μειωθεί σημαντικά η θερμότητα που χρειάζεται για το μαγείρεμα.

47 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Αποψύχουμε τακτικά τον ψυγειοκαταψύκτη ώστε να απομακρυνθεί ο πάγος από το εσωτερικό του. Αποψύχουμε τακτικά τον ψυγειοκαταψύκτη ώστε να απομακρυνθεί ο πάγος από το εσωτερικό του. Τον τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα ή την ηλεκτρική κουζίνα. Τον τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα ή την ηλεκτρική κουζίνα. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α).

48 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Τοποθετήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονoμούμε τουλάχιστον 150 € το χρόνο. Τοποθετήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονoμούμε τουλάχιστον 150 € το χρόνο. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη του συμβατικού θερμοσίφωνου σε χαμηλή θερμοκρασία μειώνοντας έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται. Επίσης μπορούμε να ρυθμίσουμε τον θερμοστάτη του συμβατικού θερμοσίφωνου σε χαμηλή θερμοκρασία μειώνοντας έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται.

49 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Προτιμάμε, ένα γρήγορο ντους αντί για ένα χρονοβόρο μπάνιο. Προτιμάμε, ένα γρήγορο ντους αντί για ένα χρονοβόρο μπάνιο. Όσο λιγότερο θερμό νερό χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια εξοικονομούμε. Όσο λιγότερο θερμό νερό χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια εξοικονομούμε.

50 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Τέλος εξοικονομούμε ενέργεια με τη σωστή μόνωση. Τέλος εξοικονομούμε ενέργεια με τη σωστή μόνωση. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού για κλιματισμό ή καλοριφέρ. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού για κλιματισμό ή καλοριφέρ. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης.

51 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και ενέργεια γενικότερα. Και βέβαια όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα και ενέργεια γενικότερα. Και βέβαια όλοι μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας φαίνεται ότι η χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας μπορεί να δώσει τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Επίσης με τη συνεχή ανάπτυξη της τεχνολογίας φαίνεται ότι η χρήση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας μπορεί να δώσει τη λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ελαττώσουμε την εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ελαττώσουμε την εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον. Έτσι θα καταφέρουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και αλλιώτικο αύριο. Έτσι θα καταφέρουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και αλλιώτικο αύριο.

52 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 3ου ΓΕΛ Πειραιά, «Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Σύγχρονη κατοικία», Σχολικό Έτος 2011-2012 Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 3ου ΓΕΛ Πειραιά, «Εξοικονόμηση Ενέργειας στη Σύγχρονη κατοικία», Σχολικό Έτος 2011-2012 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Β΄ τάξης και Γ΄ τάξης 3ου ΓΕΛ Πειραιά, «Νερό Ενέργεια-Ανακύκλωση», Σχολικό Έτος 2012-2013 Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Β΄ τάξης και Γ΄ τάξης 3ου ΓΕΛ Πειραιά, «Νερό Ενέργεια-Ανακύκλωση», Σχολικό Έτος 2012-2013 Βούτσινος Γ., Καλκάνης Γ., Κοσμάς Κ., Σούτσας Κ., «Διαχείριση Φυσικών Πόρων», ΙΤΥΕ Διόφαντος, Αθήνα 2013 Βούτσινος Γ., Καλκάνης Γ., Κοσμάς Κ., Σούτσας Κ., «Διαχείριση Φυσικών Πόρων», ΙΤΥΕ Διόφαντος, Αθήνα 2013 http://el.wikipedia.org/wiki/Φαινόμενο_του_θερμοκηπίου http://el.wikipedia.org/wiki/Φαινόμενο_του_θερμοκηπίου http://el.wikipedia.org/wiki/Φαινόμενο_του_θερμοκηπίου http://el.wikipedia.org/wiki/Ανανεώσιμες_πηγές_ενέργειας http://el.wikipedia.org/wiki/Ανανεώσιμες_πηγές_ενέργειας http://el.wikipedia.org/wiki/Ανανεώσιμες_πηγές_ενέργειας http://el.wikipedia.org/wiki/Αιολική_ενέργεια http://el.wikipedia.org/wiki/Αιολική_ενέργεια http://el.wikipedia.org/wiki/Αιολική_ενέργεια https://www.aegean.gr/gympeir/thermokipio.htm https://www.aegean.gr/gympeir/thermokipio.htm

53 Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Βαφειάδου Ναταλία Γιαννιώτη Νικολέτα Γλυνός Σπύρος Κοτσάι Ιωάννης Μανωλάκου Βασιλεία Μπαρκολιά Δήμητρα Μπίτα Ντάνιελ Μπούπας Αθανάσιος Πλιάκας Παναγιώτης Φράγκου Βενετσάνα Χριστόπουλος Γεώργιος


Κατέβασμα ppt "Ενέργεια –Κλιματική Αλλαγή 3ο ΓΕΛ Πειραιά 3ο ΓΕΛ Πειραιά Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σχολικό Έτος: 2013-2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google