Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό που απαιτείται για ψήσιμο.  Αναφέρει τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.  Επεξηγεί τα διάφορα στάδια τα οποία περιλαμβάνει η μέθοδος μαγειρέματος. 

3  Είναι το ψήσιμο της τροφής με λίγο λάδι ή λίπος στον φούρνο.

4 Τα κρέατα, πουλερικά και τα κυνήγια αφού προετοιμαστούν τοποθετούνται σε: ειδικό ταψί για ρόστα. στρώμα από χοντροκομμένα λαχανικά και κόκαλα. μεταλλική σχάρα που τοποθετείται μέσα στο ταψί. με αυτό τον τρόπο οι παρασκευές δεν φουσκώνουν στα ίδια τους τα υγρά. κατά το ψήσιμο τα περιλούζουμε με τα υγρά τους. (basting) οι πατάτες τοποθετούνται σε λαμαρίνα με καυτό λάδι για να ψηθούν ομοιόμορφα.

5 Τα υγρά που κατεβάζουν τα κρέατα κατά το ψήσιμο τους χρησιμοποιούνται για να: περιχύσουμε τα ρόστα με αυτά κατά το ψήσιμο (basting). μετά το ψήσιμο μετατρέπονται σε σάλτσα (gravy) και περιχύνονται στα ρόστα πριν το σερβίρισμα τους. Τα ρόστα ψήνονται πριν από τη μέρα κατανάλωσης τους, διατηρούνται στο ψυγείο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε έκτακτες ανάγκες και σε μενού.

6  Φούρνοι συνηθισμένοι ή αερόθερμοι.   Ταψιά κατάλληλα για ρόστα.   Ειδικά γάντια ή χοντρά ρούχα για μεταφορά ζεστών αντικειμένων.   Θερμόμετρο για μέτρηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.  Πηρούνες και κουτάλες.

7  ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΗ ΨΗΝΟΥΜΕ Κρέατα, πουλερικά, κυνήγια, ψάρια, πατάτες, ξηροί καρποί, φρούτα κ. α.

8  η τροφή τοποθετείται πάντοτε σε ζεστό φούρνο.  χρησιμοποιούμε το κατάλληλο μέγεθος ταψιού γιατί :  α. το μικρό ταψί δυσκολεύει την επάλειψη των ρόστων με τα υγρά τους.  β. το μεγάλο ταψί προκαλεί κάψιμο των υγρών κάνοντας τη σάλτσα γκρέϊβι ακατάλληλη για χρήση.

9  χρησιμοποιείται θερμόμετρο για μεγάλα κομμάτια κρεάτων.   η διάρκεια ψησίματος καθορίζεται από το σχήμα, το είδος του κρέατος και την ποσότητα κοκάλων που περιέχει.

10 o ξεκοκάλισμα (boning) για να μειωθεί ο χρόνος ψησίματος, να διευκολυνθεί ο τεμαχισμός των ψημένων κρεάτων και για να γίνεται καλύτερος έλεγχος της μερίδας κατά το σερβίρισμα.  το δέσιμο της τροφής (tying) για να διατηρηθεί το σχήμα της τροφής.  το φούσκωμα των ρόστων στα υγρά τους, κατά το ψήσιμο αποφεύγεται με ένα από τους πιο κάτω τρόπους :

11  ταψιά με ψηλότερη βάση στη μέση.  στρώματα από λαχανικά και κόκαλα.  μεταλλική σχάρα.  (basting): περιχύνουμε τα ρόστα με τα υγρά τους για να ροδοκοκκινίζουν ομοιόμορφα και για να αποφεύγεται το κάψιμο και το στράγγισμα τους.  το γύρισμα της τροφής (turning) κατά το ψήσιμο επιβάλλεται για ομοιόμορφο ψήσιμο και χρώμα. 

12  βαθμός ψησίματος  α. Κόκκινο υγρό σημαίνει ωμό ρόστο – (Rare).  β. Ροζέ υγρό σημαίνει μισοψημένο ρόστο – (Medium Rare).  γ. Καθαρό υγρό σημαίνει ψημένο ρόστο – (Well Done).  Τεμαχισμός  με τη χρήση πιρούνας και ειδικού μαχαιριού, τα ρόστα κόβονται κάθετα στις ίνες, όταν περάσουν τουλάχιστο 30 λεπτά από την ώρα που βγαίνουν από τον φούρνο (resting time or period). 

13  οι φέτες πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος και μέγεθος.   ο τεμαχισμός κρεάτων είναι πολύ σημαντικός γι ’ αυτό ο μάγειρας πρέπει να είναι σε θέση να τον κάνει με δεξιοτεχνία.

14 ΡΟΣΤΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΒΟΔΙΝΟ 15 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ + 15 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΙΣΟΨΗΜΕΝΟ ΑΡΝΙΣΙΟ 20 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ + 20 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΑΡΝΙΣΙΟ 15 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ + 15 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΙΣΟΨΗΜΕΝΟ ΠΡΟΒΕΙΟ 20 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ + 20 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ 20 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ + 20 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ 25 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ + 25 ΛΕΠΤΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 20-25 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ 15-20 ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ½ ΚΙΛΟ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟ

15  Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό που απαιτείται για ψήσιμο.  Αναφέρει τα σημεία που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.  Επεξηγεί τα διάφορα στάδια τα οποία περιλαμβάνει η μέθοδος μαγειρέματος. 


Κατέβασμα ppt " Ορίζει και περιγράφει τη μέθοδο μαγειρέματος.  Αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τις τροφές που ψήνονται με τη μέθοδο και τον εξοπλισμό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google