Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

J-ohN Gerakos Γκίνης Κωνσταντίνος. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "J-ohN Gerakos Γκίνης Κωνσταντίνος. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 J-ohN Gerakos Γκίνης Κωνσταντίνος

2 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πρώτες προσπάθειες των Σουηδών, Φιλανδών και Αμερικανών. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973 όταν ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα» δημιούργησε την πρώτη συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο. Όμως, ως ληξιαρχική πράξη γέννησής της θεωρείται η 3η Απριλίου 1973 όταν ο δόκτωρ Μάρτιν Κούπερ της «Μοτορόλα» δημιούργησε την πρώτη συσκευή που έμοιαζε με φορητό ασύρματο.3η Απριλίου3η Απριλίου Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Είχε ύψος 25 εκατοστά και βάρος 900 γραμμάρια. Ήταν το πρώτο σύγχρονο κινητό τηλέφωνο με τον κωδικό MotorolaDynaTAC. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Η Bell πήρε τη ρεβάνς το 1978, κατασκευάζοντας το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του '80 στη Σκανδιναβία. Το πρώτο κινητό που έλαβε άδεια έγκρισης ήταν το μοντέλο της «Μοτορόλα» DynaTAC8000X. Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων τα οποία έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους. Στην αρχή της δεκαετίας του '90 άρχισε η απογείωση των κινητών τηλεφώνων τα οποία έγιναν μικρότερα (100-200 γραμμάρια), χωρούσαν στην παλάμη και έμπαιναν έστω και με δυσκολία στην τσέπη του χρήστη τους.

3 Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών. Περάσαμε έτσι στα κινητά της δεύτερης γενιάς (2G), που παρείχαν και άλλες ευκολίες, όπως την αποστολή σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) και τη λήψη φωτογραφιών. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Στις αρχές του 21ου αιώνα ήλθαν τα κινητά τρίτης γενιάς (3G), με τις απεριόριστες δυνατότητες των πολυμέσων. Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη ξεπερνά το 30% Σήμερα, η διείσδυση του κινητού τηλεφώνου στον πλανήτη ξεπερνά το 30% Η φιλανδική εταιρεία Nokia, με μερίδιο αγοράς 36%, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως. Η φιλανδική εταιρεία Nokia, με μερίδιο αγοράς 36%, κατέχει την πρώτη θέση στις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως.

4 ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (νυν TIM). Στην Ελλάδα η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της το 1992, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση δύο αδειών. Ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από τη διαδικασία αδειοδότησης προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αντέτεινε την αφερεγγυότητα του οργανισμού (καθυστερήσεις στις συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων που έφθανε και τα 15 χρόνια, Υπόθεση Τόμπρα κ.ά.), αλλά και τα οικονομικά οφέλη, που θα είχε από τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικές εταιρείες. Τελικά, οι δύο άδειες κατακυρώθηκαν στην Panafon (νυν Vodafone), πολυμετοχική εταιρεία με επικεφαλής την αγγλική Vodafone, και στην ιταλική Telestet (νυν TIM). H ΤΙΜ ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου. H ΤΙΜ ξεκίνησε την εμπορική της εκμετάλλευση στις 29 Ιουνίου 1993 και η Panafon την 1η Ιουλίου του ίδιου χρόνου.29 Ιουνίου1η Ιουλίου29 Ιουνίου1η Ιουλίου Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) Η Cosmote, συμφερόντων ΟΤΕ, ήταν o τρίτος παίκτης της αγοράς (Ιανουάριος 1998) Η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006). Η Q, εταιρεία του ομίλου Φέσσα, ο τέταρτος (19 Ιουνίου 2002). H Q στη συνέχεια εξαγοράσθηκε από την TIM (Ιανουάριος 2006).19 Ιουνίου19 Ιουνίου Έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, ΤΙΜ, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Έτσι σήμερα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες, ΤΙΜ, Vodafone και Cosmote, που είναι η ηγέτιδα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας.

5 Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700- 1400€, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Τους πρώτους μήνες του 1993 τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο στην Αττική και τα νησιά του Σαρωνικού. Το κόστος ήταν απαγορευτικό για τους πολλούς. Οι συσκευές στοίχιζαν από 700- 1400€, το τέλος ενεργοποίησης 85€, το μηνιαίο πάγιο 40€ και το λεπτό ομιλίας 0,25€. Έτσι, μόνο 1000 ήταν οι συνδρομητές τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων. Οι εκτιμήσεις των «ειδικών» έκαναν λόγο για 200.000 συνδρομητές μέσα σε μια δεκαετία. Απέτυχαν παταγωδώς στις προβλέψεις τους. 13 χρόνια μετά, λειτουργούσαν στη χώρα μας 13.551.000 συσκευές (Δεκέμβριος 2006), που καλύπτουν το 120,5% του ελληνικού πληθυσμού, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε αναλογία πληθυσμού και κινητών τηλεφώνων.

6 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ Οι κίνδυνοι για την υγεία που παρουσιάζουν τα κινητά τηλέφωνα και οι παράγοντες που τους επηρεάζουν. Οι κίνδυνοι για την υγεία που παρουσιάζουν τα κινητά τηλέφωνα και οι παράγοντες που τους επηρεάζουν. Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας διευκολύνοντας αρκετά τη ζωή μας, ωστόσο, πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για την υγεία μας; Είναι γεγονός ότι με βάση το μέχρι σήμερα απολογισμό πολλών επιστημονικών ερευνών, δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, με την προϋπόθεση ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν υπερβαίνει τις προτεινόμενες διεθνείς αναγνωρισμένες οδηγίες.Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Άλλωστε, ακόμη και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων προτείνουν την προμήθεια ακουστικών hands free ή bluetooth, αν πρόκειται να γίνει εκτεταμένη χρήση του κινητού. Όσο για τα παιδιά, σ' αυτά η χρήση των κινητών θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερη, επειδή είναι περισσότερο ευαίσθητα σε σύγκριση με τους ενήλικες. Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας διευκολύνοντας αρκετά τη ζωή μας, ωστόσο, πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι για την υγεία μας; Είναι γεγονός ότι με βάση το μέχρι σήμερα απολογισμό πολλών επιστημονικών ερευνών, δεν υπάρχουν αποδείξεις για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, με την προϋπόθεση ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν υπερβαίνει τις προτεινόμενες διεθνείς αναγνωρισμένες οδηγίες.Τα αποτελέσματα αυτά δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν. Άλλωστε, ακόμη και οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρίες κινητών τηλεφώνων προτείνουν την προμήθεια ακουστικών hands free ή bluetooth, αν πρόκειται να γίνει εκτεταμένη χρήση του κινητού. Όσο για τα παιδιά, σ' αυτά η χρήση των κινητών θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερη, επειδή είναι περισσότερο ευαίσθητα σε σύγκριση με τους ενήλικες.

7 Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το είδος του κινητού, από την τιμή S. A. R, τη διάρκεια και τη συχνότητα της συνομιλίας, τη συνολική διάρκεια χρήσης του κινητού σε χρόνια, την ισχύ της εκπομπής και τον τρόπο χρήσης της συσκευής. Οι μελέτες έδειξαν μείωση της γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης, ανωμαλία πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ενδεχόμενη καρκινογένεση. Η παρατεταμένη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει επίσης στον βλάβες στον εγκέφαλο: πονοκεφάλους, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες και περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου. Οι βλάβες αυτές επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τον εγκέφαλο των εφήβων, πόσο μάλλον των παιδιών, οι οποίοι κάνουν αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων.. Πάντως, τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται, σύμφωνα με έρευνες στο εξωτερικό, για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, αφού αποτελούν τον κορυφαίο παράγοντα εκδήλωσης απροσεξίας στους οδηγούς. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το είδος του κινητού, από την τιμή S. A. R, τη διάρκεια και τη συχνότητα της συνομιλίας, τη συνολική διάρκεια χρήσης του κινητού σε χρόνια, την ισχύ της εκπομπής και τον τρόπο χρήσης της συσκευής. Οι μελέτες έδειξαν μείωση της γονιμότητας, επιτάχυνση της γήρανσης, ανωμαλία πολλαπλασιασμό των κυττάρων και ενδεχόμενη καρκινογένεση. Η παρατεταμένη χρήση του κινητού μπορεί να προκαλέσει επίσης στον βλάβες στον εγκέφαλο: πονοκεφάλους, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες και περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου. Οι βλάβες αυτές επηρεάζουν ακόμη περισσότερο τον εγκέφαλο των εφήβων, πόσο μάλλον των παιδιών, οι οποίοι κάνουν αυξανόμενη χρήση των κινητών τηλεφώνων.. Πάντως, τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται, σύμφωνα με έρευνες στο εξωτερικό, για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων, αφού αποτελούν τον κορυφαίο παράγοντα εκδήλωσης απροσεξίας στους οδηγούς. Όπως και να έχουν τα δεδομένα για τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας, είναι καλό να προσέχει ο καθένας από μας πώς τα χρησιμοποιεί, αν και ότι κι αν προταθεί από τους ειδικούς μάλλον είναι ανώφελο, αφού φαίνεται ότι είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να παραδειγματιστεί από κανέναν. Όπως και να έχουν τα δεδομένα για τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας, είναι καλό να προσέχει ο καθένας από μας πώς τα χρησιμοποιεί, αν και ότι κι αν προταθεί από τους ειδικούς μάλλον είναι ανώφελο, αφού φαίνεται ότι είμαστε τόσο εξαρτημένοι από αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση κανένας να παραδειγματιστεί από κανέναν.

8 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Το ισχύον σύστημα κινητής τηλεφωνίας στηρίζεται στην ύπαρξη κεραιών-σταθμών βάσης εγκατεστημένων με μορφή κυψέλης. Οι κεραίες βάσης επικοινωνούν μεταξύ τους δημιουργώντας δίκτυο επικοινωνίας, ενώ παράλληλα μπορούν και διαχειρίζονται τις κλήσεις που λαμβάνουν από τα κινητά τηλέφωνα. Κατά τη διαδικασία αυτή, όπως είναι φανερό συμβαίνουν τα εξής: Πρώτον: H κεραία βάσης εκπέμπει ακτινοβολία οριζοντίως με κατευθυνόμενη δέσμη προς την πλησιέστερη κεραία βάσης ή και σε περισσότερες από μία. Δεύτερον: H κεραία βάσης εκπέμπει μικρότερης ισχύος ακτινοβολία προς το έδαφος ώστε να είναι δυνατή η λήψη του σήματος από το αντίστοιχο κινητό τηλέφωνο. Τρίτον: Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ακτινοβολία την ώρα της συνομιλίας προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τον τρόπο σχεδίασής του. Τέταρτον: η ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα εξαρτάται από δύο παράγοντες. Από την ευκολία λήψης του σήματος που εκπέμπει η «πλησιέστερη» κεραία βάσης (δηλαδή όταν υπάρχει πολύ κοντά κεραία βάσης τότε το κινητό εκπέμπει μικρή ένταση ακτινοβολίας), αλλά και από την ένταση της φωνής.

9 H επικινδυνότητα των ακτινοβολιών που αναφέραμε είναι φυσικό να έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα. Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα δύο ανεξάρτητες αρχές έχουν προτείνει τα λεγόμενα «όρια ασφαλούς εκθέσεως», ή αλλιώς «όρια ασφαλείας», των ανθρώπων στην ακτινοβολία αυτή. Φυσικό κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώσει τα δικά της «όρια ασφαλείας» συνεκτιμώντας τα επιστημονικά δεδομένα. H διακύμανση ανάμεσα στις χώρες είναι πολύ μεγάλη.. Στην Ελλάδα, με την κοινή υπουργική απόφαση του 2000 έχουν θεσπισθεί όρια κατά 20% αυστηρότερα από τα προταθέντα. H επιστημονική κοινότητα (με επιδημιολογικές μελέτες, μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα), εμφανίζεται να είναι διχασμένη ως προς την επικινδυνότητα και αυτό γιατί οι μισές έρευνες δείχνουν επικινδυνότητα, ενώ οι άλλες μισές δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι τα προταθέντα από το 1998 όρια ασφαλείας δεν παρέχουν ασφάλεια από τις ακτινοβολίες της κινητής τηλεφωνίας (και όχι μόνο) στην υγεία του ανθρώπου…

10 ΔΙΚΤΥΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Εν αρχή ην το κέντρο Εν αρχή ην το κέντρο Η βάση του δικτύου είναι το Κέντρο Διανομής MSC (Mobile Switching Center).Το κέντρο αυτό έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τεράστιο όγκο κλήσεων και κινητών σε αναμονή, πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό των συνδρομητών που είναι χρήστες του δικτύου. Το επόμενο βήμα είναι τα τοπικά κέντρα εγγραφής χρήστη (ΗLR). Το Home Location Register είναι μια βάση δεδομένων, η οποία διαχειρίζεται τα στοιχεία του συνδρομητή/χρήστη, ο οποίος σαν τόπο κατοικίας έχει δηλώσει τον τόπο που καλύπτει το συγκεκριμένο κέντρο. Βέβαια, το ΗLR εξυπηρετεί το συνδρομητή που βρίσκεται στο σπίτι του. Όλοι, όμως, ξέρουμε ότι το κινητό μας λειτουργεί το ίδιο καλά είτε κοντά στο σπίτι μας είτε και πολύ μακριά από αυτό. Η βάση του δικτύου είναι το Κέντρο Διανομής MSC (Mobile Switching Center).Το κέντρο αυτό έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τεράστιο όγκο κλήσεων και κινητών σε αναμονή, πολύ μεγαλύτερο από τον αριθμό των συνδρομητών που είναι χρήστες του δικτύου. Το επόμενο βήμα είναι τα τοπικά κέντρα εγγραφής χρήστη (ΗLR). Το Home Location Register είναι μια βάση δεδομένων, η οποία διαχειρίζεται τα στοιχεία του συνδρομητή/χρήστη, ο οποίος σαν τόπο κατοικίας έχει δηλώσει τον τόπο που καλύπτει το συγκεκριμένο κέντρο. Βέβαια, το ΗLR εξυπηρετεί το συνδρομητή που βρίσκεται στο σπίτι του. Όλοι, όμως, ξέρουμε ότι το κινητό μας λειτουργεί το ίδιο καλά είτε κοντά στο σπίτι μας είτε και πολύ μακριά από αυτό. Εδώ, έρχεται να παίξει το ρόλο του το εικονικό κέντρο εγγραφής χρήστη (VLR) το οποίο αναλαμβάνει δράση ώστε να διαχειρίζεται τις κλήσεις από και προς το συνδρομητή, όταν εκείνος βγει από τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το οικείο ΗLR. Πρακτικά, το VLR έχει παρόμοια δομή με το HLR και σκοπός του είναι να διαχειρίζεται καλύτερα τις κλήσεις κατά τις ώρες εργασιακής αιχμής, όταν ο συνδρομητής βρίσκεται μακριά από το σπίτι του. Εδώ, έρχεται να παίξει το ρόλο του το εικονικό κέντρο εγγραφής χρήστη (VLR) το οποίο αναλαμβάνει δράση ώστε να διαχειρίζεται τις κλήσεις από και προς το συνδρομητή, όταν εκείνος βγει από τη γεωγραφική περιοχή που καλύπτει το οικείο ΗLR. Πρακτικά, το VLR έχει παρόμοια δομή με το HLR και σκοπός του είναι να διαχειρίζεται καλύτερα τις κλήσεις κατά τις ώρες εργασιακής αιχμής, όταν ο συνδρομητής βρίσκεται μακριά από το σπίτι του.

11

12 Επόμενο βήμα, στο οποίο δρομολογείται η διαχείριση ενός κινητού, είναι ο Σταθμός Βάσης (Base Service Station). Πρόκειται για μία μονάδα, η οποία αποτελεί το πρώτο ασύρματο κομμάτι του δικτύου -αφού τα MSC, ΗLR και VLR συνδέονται μεταξύ τους ενσύρματα μέσω σταθερών πολυκάναλων γραμμών- Ο BSS αναλαμβάνει τη διαχείριση των κλήσεων σε μια απολύτως συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται από ένα δίκτυο περιφερειακών κεραιών - κυψελών (οι οποίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι 3 ανά BSS). Επόμενο βήμα, στο οποίο δρομολογείται η διαχείριση ενός κινητού, είναι ο Σταθμός Βάσης (Base Service Station). Πρόκειται για μία μονάδα, η οποία αποτελεί το πρώτο ασύρματο κομμάτι του δικτύου -αφού τα MSC, ΗLR και VLR συνδέονται μεταξύ τους ενσύρματα μέσω σταθερών πολυκάναλων γραμμών- Ο BSS αναλαμβάνει τη διαχείριση των κλήσεων σε μια απολύτως συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή που καλύπτεται από ένα δίκτυο περιφερειακών κεραιών - κυψελών (οι οποίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι 3 ανά BSS). Ο τελευταίος κρίκος που συνδέει το κινητό με το δίκτυο είναι η κεραία βάσης. Πρόκειται για τις κεραίες που βλέπουμε τόσο συχνά σε ταράτσες, λόφους και σε άλλα ψηλά σημεία. Κάθε τέτοια κεραία εξυπηρετεί μία κυψέλη, η οποία είναι και το βασικό στοιχείο ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ο αριθμός των συνδρομητών που εξυπηρετεί ένα δίκτυο σε κάποια περιοχή -η πυκνότητά του δηλαδή- είναι ανάλογος προς τον αριθμό των κυψελών στις οποίες είναι "χωρισμένη" η περιοχή. Ο τελευταίος κρίκος που συνδέει το κινητό με το δίκτυο είναι η κεραία βάσης. Πρόκειται για τις κεραίες που βλέπουμε τόσο συχνά σε ταράτσες, λόφους και σε άλλα ψηλά σημεία. Κάθε τέτοια κεραία εξυπηρετεί μία κυψέλη, η οποία είναι και το βασικό στοιχείο ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Ο αριθμός των συνδρομητών που εξυπηρετεί ένα δίκτυο σε κάποια περιοχή -η πυκνότητά του δηλαδή- είναι ανάλογος προς τον αριθμό των κυψελών στις οποίες είναι "χωρισμένη" η περιοχή. Κάθε κινητό, για να βρίσκεται σε αμφίδρομη επαφή με το δίκτυο, χρειάζεται δύο συχνότητες, μία για να "στέλνει" και μία για να "λαμβάνει". Έτσι, πρακτικά, ανά κυψέλη, υπάρχουν 20 διαθέσιμα ζεύγη συχνοτήτων ή 100 κανάλια. Για αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου, κάθε κανάλι χωρίζεται, με την τεχνική της πολυπλεξίας, σε 8 χρονοθυρίδες και καθεμιά εξυπηρετεί αποκλειστικά έναν και μόνο συνδρομητή. Κάθε κινητό, για να βρίσκεται σε αμφίδρομη επαφή με το δίκτυο, χρειάζεται δύο συχνότητες, μία για να "στέλνει" και μία για να "λαμβάνει". Έτσι, πρακτικά, ανά κυψέλη, υπάρχουν 20 διαθέσιμα ζεύγη συχνοτήτων ή 100 κανάλια. Για αύξηση της χωρητικότητας του δικτύου, κάθε κανάλι χωρίζεται, με την τεχνική της πολυπλεξίας, σε 8 χρονοθυρίδες και καθεμιά εξυπηρετεί αποκλειστικά έναν και μόνο συνδρομητή.

13 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΑΚΟΥΣΤΟ H Daizi Zheng, μια νεαρή Κινέζα που αποφοίτησε από το κολλέγιο St Martins του Λονδίνου, παρουσίασε ως πτυχιακή της εργασία ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί με Coca-Cola. Το τηλέφωνο αυτό έχει ένα βιδωτό καπάκι. Ξεβιδώνοντάς το, ρίχνουμε μέσα το αναψυκτικό. Τότε, θεωρητικά, η βιομπαταρία του τηλεφώνου εκλύει ενέργεια, καθώς τα μόρια γλυκόζης στο αναψυκτικό απορροφώνται από ένζυμα, απελευθερώνοντας μόρια υδρογόνου. H Daizi Zheng, μια νεαρή Κινέζα που αποφοίτησε από το κολλέγιο St Martins του Λονδίνου, παρουσίασε ως πτυχιακή της εργασία ένα κινητό τηλέφωνο που λειτουργεί με Coca-Cola. Το τηλέφωνο αυτό έχει ένα βιδωτό καπάκι. Ξεβιδώνοντάς το, ρίχνουμε μέσα το αναψυκτικό. Τότε, θεωρητικά, η βιομπαταρία του τηλεφώνου εκλύει ενέργεια, καθώς τα μόρια γλυκόζης στο αναψυκτικό απορροφώνται από ένζυμα, απελευθερώνοντας μόρια υδρογόνου. Η ιδέα, όπως ανέφερε και το site 3G.co.uk, δείχνει πολύ καλή. Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, και δεν είναι σίγουρο ότι η βιομπαταρία αυτή θα είχε αρκετή δύναμη γιά να επιτρέψει τηλεφωνήματα. Η ιδέα, όπως ανέφερε και το site 3G.co.uk, δείχνει πολύ καλή. Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη, και δεν είναι σίγουρο ότι η βιομπαταρία αυτή θα είχε αρκετή δύναμη γιά να επιτρέψει τηλεφωνήματα. Η Daizi Zheng, όμως, είναι αισιόδοξη: ‘’H τεχνολογία κάνει άλματα στην εποχή μας’’, είπε. ‘’Ένα κινητό που θα δουλεύει με Coca-Cola θα μπορούσε να βρίσκεται στην αγορά σε πέντε χρόνια’’. Η Daizi Zheng, όμως, είναι αισιόδοξη: ‘’H τεχνολογία κάνει άλματα στην εποχή μας’’, είπε. ‘’Ένα κινητό που θα δουλεύει με Coca-Cola θα μπορούσε να βρίσκεται στην αγορά σε πέντε χρόνια’’.

14

15 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ……. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ……. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ…… ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ……


Κατέβασμα ppt "J-ohN Gerakos Γκίνης Κωνσταντίνος. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ Η περιπέτεια της κινητής τηλεφωνίας ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google