Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Η Φράσιερη βρίσκεται στην Αλβανία(Οι Αρβανιτόβλαχοι αποκαλούνται Φαρσεριώτες)  Κοντινές τοποθεσίες : E πισκοπή, Kreshove, Alipostivan ( έντονη μεικτή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Η Φράσιερη βρίσκεται στην Αλβανία(Οι Αρβανιτόβλαχοι αποκαλούνται Φαρσεριώτες)  Κοντινές τοποθεσίες : E πισκοπή, Kreshove, Alipostivan ( έντονη μεικτή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Η Φράσιερη βρίσκεται στην Αλβανία(Οι Αρβανιτόβλαχοι αποκαλούνται Φαρσεριώτες)  Κοντινές τοποθεσίες : E πισκοπή, Kreshove, Alipostivan ( έντονη μεικτή θρησκευτική ταυτότητα), Εθνικό Πάρκο της Η otove.  http://www.citymaphq.com/albania/qarku_i_gjir okastres/frasheri.html http://www.citymaphq.com/albania/qarku_i_gjir okastres/frasheri.html

3

4  Είναι διαχωρισμένη στον μουσουλμανικό και χριστιανικό κόσμο.  Σημαντικά μνημεία : α) o τεκές του χωριού,όπου έγινε η ιστορική συνάντηση αγωνιστών,στην αλβανική αναγέννηση και β) η οικία-μουσείο των αδελφών Frasheri (έχει υποστεί πλήρη ερείπωση) στο προαύλιο της οποίας δεσπόζουν οι προτομές των τριών αδελφών Abdul, Naim και Sami.  Σήμερα κατοικούνται λιγότερα από δέκα σπίτια της κωμόπολης.

5  Γίνεται 5 Σεπτεμβρίου.Κόσμος από τα γύρω χωριά σπεύδει για προσκύνημα στους ιερούς τάφους των baba.  Οι κάτοικοι γδέρνουν,σφάζουν ζώα και τα ψήνουν κάτω από δέντρα, αφού κάθε χρόνο τέτοια μέρα βρέχει «για να ξεπλένεται το αίμα»  Έξω από τον τεκέ υπάρχει καντίνα ενώ δέος προκαλεί η ύπαρξη δύο σημαιών,της αλβανικής και της μπεκτασίδικης  Το ερειπωμένο καφενείο ανοίγει εκείνη τη μέρα,στο οποίο πωλείται και τυρί  Τα τραγούδια είναι ιστορικά και περιέχουν τα ονόματα του Κολοκτρώνη,της Μπουμπουλίνας και του Αλή Πασά,που θεωρείται κυβερνήτης της Νότιας Αλβανίας

6  Η αλλαγή του ονόματους των μουσουλμάνων και της βάπτισης τους σε χριστιανούς : α) ασπάζονται όποια θρησκεία τους επιτρέπει την οπλοφορία και αλλαξοπιστούν συχνά για να συμπληρώνουν τις παλιές δοξασίες β) το διπλό όνομα εξυπηρετεί τη μετακίνηση τους από τη μία θρησκεία στην άλλη,ανάλογα με τα συμφέροντα που έχουν. Αποτελεί δηλαδή όπλο των αδυνάτων.  Σύμφωνα με τον Ν. Malholm “Myths of Albanian national identity”: η αλβανική εθνότητα αδιαφορούσε για τη θρησκεία(απο το 19 ο και μετά). Σε όλα τα κείμενα κυκλοφορούσε η άποψη οτι “ η πίστη των Αλβανών είναι ο αλβανισμός ”. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός οτι και οι τρεις εκπρόσωποι της αλβανικής εθνικής κίνησης άνηκαν σε διαφορετικές θρησκείες.Τους ένωνε η πίστη στην αναγέννηση του αλβανικού έθνους.Επιπλέον τονίζεται οτι οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι οι πιο γνήσιοι Αλβανοί.

7  Ο συγγραφέας αναφέρεται και στον Σκεντέρμπεη ή αλλιώς Gjergj Kastrioti Skanderberg : καταγόταν από χριστιανική φεουδαρχική οικογένεια,τον πήραν όμηρο οι Οθωμανοί,το 1443 επέστρεψε στην πατρίδα του(σημερινή Β.Δ.Αλβανία) και αλλαξοπίστησε πολλές φορές,γ΄αυτό και θεωρείται γνήσιος Αλβανός(σύμφωνα με τον Fan Noli). Τον συνέδεσαν επίσης και με το κίνημα των κομμουνιστών.Στο βιβλίο των Pollo και Puto «Ιστορία της Αλβανίας» παρουσιάζεται σαν Αλβανός πατριώτης.  Το 1991 δόθηκαν τρεις απόψεις σχετικά με τη θρησκεία του αλβανικού έθνους α)ο καθολικισμός αναδείχθηκε η καλύτερη θρησκεία(ευρωκεντρική) β) υποστηρίζεται ο πλουραλισμός και η ανεξιθρησκεία γ) ο εξισλαμισμός θεωρείται εθνική στρατηγική(λιγότερο διαδεδομένη)

8  Σύμφωνα με τον R.Elsie “A dictionary of Albanian religion, mythology and folk culture”, το τάγμα τους ιδρύθηκε από τον Haji Bektash Veli και εδραιώθηκε στην Αλβανία στα τέλη του 16 ου αιώνα.Γνώρισε μεγάλη άνθηση στα χρόνια του Αλή Πασά και πρωταγωνίστησε στην «Εθνική αναγέννηση».Τον 20 ο αιώνα,το 15% των Αλβανών ήταν μπεκτασήδες ενώ χρησιμοποιούσαν τους τεκέδες ως κέντρα προώθησης της αλβανικής εκπαίδευσης.Το 1922 κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τους Τούρκους και το κέντρο του παγκόσμιου μπεκτασισμού μεταφέρθηκε στα Τίρανα.  Πολύτιμες πληροφορίες για το τάγμα αυτό μας δίνει ο Naim Frasheri o οποίος πίστευε οτι ο φιλευθερισμός ήταν η βάση της αλβανικής θρησκείας.Η Ν. Clayer έγραψε επίσης οτι ο εθνικισμός μεταξύ των Αλβανών δεν υφίστατο εκείνη την εποχή.  Τέλος συμπεραίνοντας ο Β.Νιτσιάκος,τονίζει οτι ο μπεκτασισμός αναγνωρίστηκε ως επίσημη αλβανική θρησκεία και οτι η Φράσιερη έγινε συμβολικός τόπος εθνικής μνήμης.Απάντηση στο ερώτημα λοιπόν είναι οτι η Φράσιερη,σύμφωνα με την επίσημη αλβανική ιστορία είναι των μπεκτασήδων ενώ σύμφωνα με τη συλλογική συνείδηση των Αρβανιτόβλαχων είναι ο τόπος καταγωγής τους.


Κατέβασμα ppt " Η Φράσιερη βρίσκεται στην Αλβανία(Οι Αρβανιτόβλαχοι αποκαλούνται Φαρσεριώτες)  Κοντινές τοποθεσίες : E πισκοπή, Kreshove, Alipostivan ( έντονη μεικτή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google