Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εσωτερική Εκπαίδευση Ιατρών Διαχείριση απόβλητων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εσωτερική Εκπαίδευση Ιατρών Διαχείριση απόβλητων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εσωτερική Εκπαίδευση Ιατρών Διαχείριση απόβλητων

2 «οι 10 κυριότερες αιτίες πρόκλησης των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι τα 10 δάκτυλα των χεριών μας».

3 Οι ευκαιρίες για υγιεινή των χεριών» είναι οι εξής Πριν από την επαφή με ασθενή. Πριν από καθαρό ή άσηπτο χειρισμό (π.χ. πριν από το χειρισμό επεμβατικών συσκευών ανεξάρτητα εάν χρησιμοποιούνται γάντια ή όχι, κατά τη μετακίνηση από μολυσμένη σε άλλη περιοχή του σώματος κατά τη διάρκεια παροχής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας). Μετά από έκθεση σε σωματικά υγρά (π.χ. μετά από επαφή με εκκρίσεις, βλεννογόνους ή μη άθικτο δέρμα, μετά από αφαίρεση ιατρικών γαντιών). Μετά από επαφή με τον ασθενή. Μετά από επαφή με το άψυχο περιβάλλον του ασθενή (π.χ. μετά από επαφή με επιφάνειες και αντικείμενα (συμπεριλαμβανόμενου του ιατρικού εξοπλισμού) που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον ασθενή.

4

5

6

7 Αντιγριπικός εμβολιασμός προσωπικού

8 Γενικά μέτρα για την πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Βασικές προφυλάξεις: από όλο το προσωπικό κατά τον χειρισμό όλων των ασθενών, όλων των δυνητικά μολυσμένων αντικειμένων καθώς και όταν υπάρχει κίνδυνος επαφής με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά

9 1. Υγιεινή των χεριών 2. Χρήση γαντιών 3. Χρήση προστατευτικής ενδυμασίας 4. Χρήση μάσκας 5. Οφθαλμική προστασία 6. Αιχμηρά αντικείμενα Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Μην επανατοποθετείτε το κάλυμμα σε βελόνες. Οι βελόνες μίας χρήσης, αμπούλες, μαχαιρίδια, νυστέρια, πρέπει μετά τη χρήση τους να τοποθετούνται στα ειδικά κίτρινα δοχεία απόρριψης αιχμηρών αντικειμένων. Μην απορρίπτετε μη αιχμηρά (σύριγγες, γάζες, γάντια) στα ειδικά δοχεία. Τα ειδικά δοχεία απόρριψης πρέπει να αντικαθίστανται μόλις η στάθμη τους φτάσει τα ¾. Μην σπρώχνετε τα αιχμηρά αντικείμενα μέσα στο δοχείο για να «χωρέσουν».

10 Μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με ουροκαθετήρα Α. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ 1.Επιβεβαίωση ανάγκης τοποθέτησης. 2. Χρήση αποστειρωμένου υλικού (γάντια, πεδίο, γάζες). 3. Εφαρμογή άσηπτης τεχνικής. 4.Καθαρισμός του στομίου της ουρήθρας με αποστειρωμένο φυσιολογικό ορό πριν την τοποθέτηση. 5.Χρήση αποστειρωμένου λιπαντικού ή αναισθητικής γέλης μιας χρήσης. 6.Ορθή στερέωση του ουροκαθετήρα μετά την τοποθέτηση για την αποτροπή μετακίνησης/έλξης και τραυματισμού της ουρήθρας. 7. Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την κάθε επαφή με τον ασθενή. Β. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 1. Χρήση αποστειρωμένου συστήματος κλειστού κυκλώματος. 2. Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και χρήση μη αποστειρωμένων γαντιών πριν τον οποιοδήποτε χειρισμό στο σύστημα του ουροκαθετήρα. 3. Τοποθέτηση του ουροσυλλέκτη πάνω από το επίπεδο του πατώματος και κάτω από την ουροδόχο κύστη για την αποφυγή επιμόλυνσης και παλινδρόμησης των ούρων. 4. Αποφυγή έκπλυσης του ουροκαθετήρα και της ουροδόχου κύστης με αντιμικροβιακά ή αποστειρωμένο ορό. 5.Αποφυγή χρήσης ουροκαθετήρων με αντιμικροβιακή επένδυση ως διαδικασία ρουτίνας. 6. Κένωση του ουροσυλλέκτη σε τακτά χρονικά διαστήματα αποφεύγοντας την επαφή του σημείου αποστράγγισης με το δοχείο. 7. Διατήρηση πάντοτε ανεμπόδιστης της ροής των ούρων (αποφυγή clamping). 8.Καθημερινός καθαρισμός του στομίου της ουρήθρας με σαπούνι και νερό. 9. Αποφυγή συνεχούς κλειστής έκπλυσης του ουροκαθετήρα και της ουροδόχου κύστης ως διαδικασία ρουτίνας εκτός εάν αναμένεται απόφραξη (π.χ. αιματουρία μετά από ουρολογικές επεμβάσεις). 10. Αφαίρεση του ουροκαθετήρα το συντομότερο δυνατό.

11 Μέτρα Ατομικής Προστασίας Προστατευτική ενδυμασία μίας χρήσεως (ρόμπα ή ποδιά)

12

13

14

15 Επίπεδο απολύμανσης/καθαριότητας Το επίπεδο απολύμανσης/καθαριότητας των αντικειμένων εξαρτάται από την ταξινόμησή τους κατά Spaulding και σχετίζεται με τον κίνδυνο μετάδοσης λοίμωξης ανάλογα της χρήσης τους (CDC, 2008, Guidelines for Disinfection and Sterilization in Healthcare Facilities): Κατάταξη αντικειμένων κατά Spaulding (1968) Χρήση Επίπεδο απαιτούμενης μικροβιοκτόνου δράσης Μέθοδος Κρίσιμα (critical items) εισέρχονται σε στείρους ιστούς και το κυκλοφορικό (χειρουργικά εργαλεία, καρδιακοί καθετήρες, εμφυτεύματα). καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, περιλαμβανομένων και των σπόρων τους Αποστείρωση: Κλίβανος ατμού, αερίου, υπεροξειδίου του υδρογόνου, χημική αποστείρωση Ημι – κρίσιμα (semi – critical items) έρχονται σε επαφή με βλεννογόνους και δέρμα όχι ακέραιο (ενδοσκόπια, εξοπλισμός αναπνευστικής θεραπείας, εξοπλισμός αναισθησίας, τονόμετρα) καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, εκτός των βακτηριακών σπόρων Υψηλού βαθμού απολύμανση Μη - κρίσιμα (non – critical items) δεν θα έρθουν σε επαφή με βλεννογόνο ή με μη ακέραιο δέρμα (άψυχο περιβάλλον: κλίνες, τραπέζια, κουμπιά κλήσης, έπιπλα, πατώματα, εξοπλισμό: περιχειρίδες, στηθοσκόπια, σκωραμίδες, κομπιούτερ, πληκρολόγια συσκευών monitoring) καταστροφή των βλαστικών μορφών των βακτηρίων, μυκήτων, λιπιδιακών ιών Χαμηλού βαθμού απολύμανση, καθαριότητα με απορρυπαντικό

16 Η συχνότητα της συλλογής των περιεκτών είναι τουλάχιστον 1 φορά ημερησίως ή και συχνότερα ανάλογα με τις ανάγκες, με την προϋπόθεση ότι η πλήρωση τους δεν ξεπερνάει τα 3/4 της συνολικής τους χωρητικότητας. Μετά την απομάκρυνσή τους αντικαθίστανται άμεσα με νέους. Όταν τα απόβλητα προορίζονται για αποτέφρωση οι περιέκτες είναι κόκκινοι, φιλικοί για το περιβάλλον, κατάλληλου υλικού ώστε κατά την αποτέφρωση να μην παράγονται επικίνδυνα αέρια καθώς και κατάλληλου βάρους και όγκου για την εύκολη μεταφορά τους. Τα απόβλητα τοποθετούνται σε κόκκινες σακούλες και οι σακούλες σε ειδικούς περιέκτες (τύπου hospital box) ίδιου χρώματος, χωρητικότητας 40-60 l. Όταν τα επικίνδυνα απόβλητα προορίζονται για αποτέφρωση σε ειδικές συνθήκες, η οποία πραγματοποιείται σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις, όπως στην περίπτωση που περιέχουν >1% αλογονούχες ενώσεις, χρησιμοποιούνται συσκευασίες πράσινου χρώματος. Όταν τα απόβλητα προορίζονται για αποστείρωση (δηλαδή αμιγώς μολυσματικών-ΕΑΑΜ) είναι κίτρινοι, αδιαφανείς, μιας χρήσεως, φιλικοί για το περιβάλλον, κατάλληλου πάχους και υλικού.

17 Αιχμηρά αντικείμενα (σύριγγες μιας χρήσεως με ενσωματωμένη τη βελόνη, βελόνες, μαχαιρίδια, λάμες, νυστέρια κ.α.): Συλλέγονται μαζί, ανεξάρτητα αν είναι μολυσμένα ή όχι (θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα απόβλητα λόγω της δημιουργίας οδού προσβολής από παθογόνα μέσω τραυματισμού). Συλλέγονται σε ανθεκτικούς αδιάτρητους αποθηκευτικούς περιέκτες, κατασκευασμένους από υψηλής πυκνότητας πλαστικό (πλην PVC), με καπάκι ειδικού τύπου που κλείνει με ασφάλεια. Οι περιέκτες είναι άκαμπτοι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να τρυπηθεί κανείς και αδιαπέραστοι από την υγρασία ώστε εκτός των αιχμηρών αντικειμένων να μπορούν να αποθηκεύσουν ασφαλώς τυχόν περιεχόμενα υγρά. Αντέχουν σε μηχανικές καταπονήσεις, δεν παραμορφώνονται εύκολα, είναι κατάλληλοι κατά UN και φέρουν αντίστοιχη σήμανση. Το χρώμα τους είναι κίτρινο όταν προορίζονται για αποστείρωση και κόκκινο για αποτέφρωση. Οι περιέκτες των αιχμηρών απομακρύνονται όταν έχουν γεμίσει κατά τα 3/4 του συνόλου τους.

18 Οι περιέκτες (π.χ. δοχεία), μετά την πλήρωσή τους, τοποθετούνται σε δεύτερο περιέκτη (ενδεικτικά τύπου hospital box), το χρώμα του οποίου είναι ανάλογο με τη μέθοδο επεξεργασίας των αποβλήτων, δηλαδή όπως και για τον εσωτερικό περιέκτη, κίτρινο όταν προορίζεται για αποστείρωση και κόκκινο για αποτέφρωση Απόβλητα από την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και μικροβιολογικών – βιοχημικών εξετάσεων (πλάκες, τριβλία καλλιέργειας και άλλα μέσα που έχουν μολυνθεί από παθογόνους παράγοντες): Συλλέγονται σε κόκκινες ή κίτρινες σακούλες ανάλογα με την επεξεργασία που πρόκειται να υποστούν (αποτέφρωση ή αποστείρωση, αντίστοιχα) αρκεί να περιέχουν μόνο μολυσματικό παράγοντα και να μην περιέχουν κάποιο χημικό αντιδραστήριο ή διαλύτη. Εάν περιέχουν κάποιο χημικό αντιδραστήριο ή διαλύτη τότε συλλέγονται υποχρεωτικά σε κόκκινες σακούλες (οδηγούνται για αποτέφρωση).

19 Γ) Ανθρώπινοι ιστοί Συλλέγονται σε κόκκινες σακούλες – περιέκτες και αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι να οδηγηθούν προς αποτέφρωση. Δ) Ληγμένα/άχρηστα φάρμακα Τα ληγμένα/άχρηστα φάρμακα όλων των κατηγοριών, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί σε μολυσματικό παράγοντα τοποθετούνται σε ειδικό περιέκτη και παραδίδονται σε αδειοδοτημένους συλλέκτες- μεταφορείς επικίνδυνων αποβλήτων για περαιτέρω διαχείριση. Τα απόβλητα φαρμάκων που έχουν εκτεθεί σε μολυσματικό παράγοντα ή άλλο επικίνδυνο παράγοντα τοποθετούνται σε κατάλληλες συσκευασίες (κόκκινες ή πράσινες).


Κατέβασμα ppt "Εσωτερική Εκπαίδευση Ιατρών Διαχείριση απόβλητων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google