Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αναμόρφωση Αιθρίου Χασιώτη. Από την παρατήρηση στη διαχείρηση Από τη διαχείρηση στην παρέμβαση Από την παρέμβαση στην κατασκευή Από την κατασκευή στη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αναμόρφωση Αιθρίου Χασιώτη. Από την παρατήρηση στη διαχείρηση Από τη διαχείρηση στην παρέμβαση Από την παρέμβαση στην κατασκευή Από την κατασκευή στη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αναμόρφωση Αιθρίου Χασιώτη

2 Από την παρατήρηση στη διαχείρηση Από τη διαχείρηση στην παρέμβαση Από την παρέμβαση στην κατασκευή Από την κατασκευή στη συντήρηση

3 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ  Έλεγχος υφιστάμενης κατάστασης  Αξιολόγηση των δυνατοτήτων του υπάρχοντα χλοοτάπητα  Αξιολόγηση του αυτόματου ποτιστικού συστήματος και καταγραφή ελλείψεων- ζημιών  Καταγραφή των γενικών ελλείψεων του χώρου  Επίδειξη popup όλων των τύπων και θεωρητική εγκατάσταση τους

4 ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ  Παρουσίαση χλοοκοπτικών μηχανημάτων- κριτήρια επιλογής  Ύψος κοπής τάπητα  Παράμετροι ανά ποικιλία και εποχή  Χρόνος κοπής χλοοτάπητα  Κούρεμα χλοοτάπητα

5 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Ζιζανιοκτονία Είδη ζιζανιοκτόνων Χρόνος εφαρμογής Λίπανση Είδη λιπασμάτων Κριτήρια λίπανσης Εποχή λίπανσης Εφαρμογή λίπανσης Λίπανση χλοοτάπητα  Φυτοπροστασία Αναφορά σε ασθένειες και εχθρούς του χλοοτάπητα Τρόποι αντιμετώπισης

6 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  Σπορά τμημάτων χλοοτάπητα ανά ποικιλία  Προετοιμασία χώρου  Ζιζανιοκτονία  Φρεζάρισμα με μοτοσκαπτικό  Έλεγχος αυτόματου ποτιστικού συστήματος  Προσθήκη εδαφοβελτιωτικών  Φρεζάρισμα με μονοαξονική συρλομενη φρέζα  Διάστρωση όλου του χώρου  Επανέλεγχος λειτουργίας αυτόματου ποτιστικού συστήματος  Σπορά τμημάτων  Φύτευση τάπητα  Πότισμα  Πρώτο κούρεμα

7 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  Κοπή χλοοτάπητα- κούρεμα  Πότισμα  Λίπανση  φυτοπροστασία

8  ¨Πτυχιακή Μελέτη με θέμα την αξιολόγηση των συνθηκών θερμικής άνεσης σε φυσικό και σε τεχνητό αίθριο με την εφαρμογή γεωστατικής μεθόδου και τη χρήση του λογισμικού-μοντέλου RayMan¨

9 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Στην εργασία αυτή έγινε διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της θερμικής άνεσης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου. Εκτιμήθηκε ο βιοκλιματικός δείκτης Physiological Equivalent Temperature (PET) στο αίθριο του κτηρίου Χασιώτη μέσα στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιλογή του χώρου έγινε με βάση το είδος και το ποσοστό της εδαφοκάλυψης καθώς και τη μορφή και το είδος της φυτοκάλυψης τους.

10 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Για την αξιολόγηση της βιομετεωρολογικής απόδοσης του χώρου ελήφθησαν μετεωρολογικά δεδομένα (θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, ταχύτητας ανέμου) και δεδομένα της γεωμετρικής διαμόρφωσης του χώρου. Για την καταγραφή της θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας του αέρα χρησιμοποιήθηκαν μικροκαταγραφικά Ηobo του τύπου Η08-032-08.

11 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ  Τα δεδομένα της ταχύτητας του ανέμου που απαιτήθηκαν για αυτή την εργασία ελήφθησαν από τον αυτόματο τηλεμετρικό μετεωρολογικό σταθμό του Εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μετεωρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.Για την εκτίμηση του δείκτη PET και την περιγραφή της γεωμετρικής διαμόρφωσης του χώρου έγινε χρήση του μοντέλου-λογισμικού RayMan και στη συνέχεια έγινε γεωστατική ανάλυση μέσω του προγράμματος Surfer.

12 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ  Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε ότι η φυτοκάλυψη δρα θετικά επί της θερμικής άνεσης και πιο συγκεκριμένα ότι όταν η φυτοκάλυψη αποτελείται από δενδρώδη βλάστηση επικρατούν οι βέλτιστες συνθήκες θερμικής αίσθησης. Επίσης βρέθηκε ότι το φυτικό υλικό έχει καλύτερη βιομετεωρολογική συμπεριφορά σε σχέση με τα δομικά υλικά (τεχνητό αίθριο).

13 ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΧΑΣΙΩΤΗ Το σημείο αυτό βρίσκεται εντός του κτηρίου Χασίωτη. Η οροφή του είναι ανοικτή και δεν καλύπτεται σε κανένα σημείο από οποιοδήποτε υλικό. Το αίθριο καταλαμβάνει έκταση περίπου 570 m² και έχει ύψος 13 m. Ο χώρος αυτός καλύπτεται κυρίως από χώμα, ένα μικρό ποσοστό καταλαμβάνει η ποώδης βλάστηση και ένα μικρότερο τμήμα καλύπτεται από τσιμέντο. Στο χώρο υπάρχουν επίσης 2 μεγάλα αυτοφυή δένδρα (περίπου 10m ύψος).

14 Απεικόνιση του τεχνητού αίθριου (α) και η θέση του στο χώρο του ΓΠΑ (β)

15 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ

16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ  Κατά την 6η ώρα ο ήλιος μόλις έχει ανατείλει και η άμεση ηλιακή ακτινοβολία δεν προσβάλει το χώρο του αίθριου με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο σύνολο του υπό καθεστώς σκιάς. Οι ηλιακές ακτίνες όμως προσπίπτουν στο ανατολικό τμήμα του αίθριου, στο οποίο επικρατούν γυάλινες επιφάνειες με μεγάλη ανακλαστική δράση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η διάχυτη ακτινοβολία και να επηρεάζει σε μικρό βέβαια ποσοστό το θερμικό καθεστώς του αίθριου. Έτσι η διαφορά που παρατηρείται στις τιμές του PET είναι πολύ μικρή 0.5 °C.

17 Χωρική κατανομή των τιμών του δείκτη PET σε τεχνητό κλειστό αίθριο κτηρίου στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 01/07/2003 ώρα 06:00 (Γ) σε συνάρτηση με την θέση του ήλιου (Α) κα τη σκίαση που παρατηρείται (Β)

18  Την 9η ώρα της ημέρας ο ήλιος βρίσκεται νοτιοανατολικά και η σκίαση σημειώνεται στο βορειοδυτικό μέρος του αίθριου. Ωστόσο οι χαμηλότερες τιμές του PET σημειώνονται στο ανατολικό τμήμα του αίθριου. Πιο συγκεκριμένα καταγραφήκαν τιμές του PET 35.7 έως 37.2°C σε αυτές τις περιοχές ενώ στο δυτικό μέρος του αίθριου είχαμε άνοδο των τιμών του PET μέχρι και 42.2°C. Αυτό σημαίνει πως αν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του αίθριου θα αισθάνεται ζέστη και ένα μέτριο θερμικό στρες ενώ όσο θα κατευθύνεται προς τα δυτικά το θερμικό στρες θα γίνεται εντονότερο και ο άνθρωπος θα νιώθει ‘πολύ ζέστη’. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ

19 Χωρική κατανομή των τιμών του δείκτη PET σε τεχνητό κλειστό αίθριο κτηρίου στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 01/07/2003 ώρα 09:00 (Γ) σε συνάρτηση με την θέση του ήλιου (Α) κα τη σκίαση που παρατηρείται (Β)

20  Κατά την 12η ώρα ο ήλιος βρίσκεται νότια, σχεδόν ακριβώς πάνω από το αίθριο. Η σκίαση είναι πολύ μικρή και έχει βόρια κατεύθυνση. Έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές του PET σε όλο το κλειστό αίθριο, ενώ παράλληλα υπάρχει αύξηση της θερμικής επιβάρυνσης όσο προχωράμε από νοτιοανατολικά προς δυτικά. Η χαμηλότερη τιμή PET που έχει καταγραφεί είναι 43.7°C ενώ η υψηλότερη 46.7°C, καταλαμβάνοντας την υψηλότερη κλίμακα του θερμικού στρες. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ

21 Χωρική κατανομή των τιμών του δείκτη PET σε κλειστό τεχνητό αίθριο στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 01/07/2003, ώρα 12:00 (Γ) σε συνάρτηση με την θέση του ήλιου (Α) και τη σκίαση που παρατηρείται (Β)

22 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ   Ο ήλιος κατά την 15η ώρα βρίσκεται σε νοτιοδυτική θέση και η σκίαση του κτηρίου μεταφέρεται νοτιοανατολικά και βορειοανατολικά. Σε όλη την έκταση του αίθριου καταμετρήθηκαν υψηλές τιμές του PET. Οι χαμηλότερες τιμές που παρατηρήθηκαν ήταν 41.2–42.2°C και καταγράφηκαν στο νοτιοδυτικό μέρος του αίθριου, στην θέση δηλαδή που βρίσκεται και ο ήλιος. Αν ένα άτομο βρεθεί σε αυτές τις θέσεις θα αισθανθεί ένα έντονο θερμικό στρες και προχωρώντας ανατολικά το θερμικό στρες θα γίνεται εντονότερο με τη τιμή του PET φτάνει 46.2°C.

23 Χωρική κατανομή των τιμών του δείκτη PET σε κλειστό τεχνητό αίθριο στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 01/07/2003, ώρα 15:00 (Γ) σε συνάρτηση με την θέση του ήλιου (Α) και τη σκίαση που παρατηρείται (Β)

24 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ  Κατά την 18η ώρα ο ήλιος βρίσκεται δυτικά και αποτέλεσμα της θέσης του είναι η σκίαση να μετακινείται ανατολικά. Οι τιμές του PET που καταγράφηκαν ήταν εμφανώς χαμηλότερες από την 15η ώρα. Οι μικρότερες τιμές σημειώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του αίθριου 27.8 έως 28.3°C, πράγμα που σημαίνει ότι αν ένα άτομο βρεθεί σε αυτές τις θέσεις θα αισθανθεί ένα ελαφρύ θερμικό στρες και θα νιώσει μια ελαφριά ζέστη ενώ προχωρώντας προς το νότιο τμήμα του αίθριου το θερμικό στρες θα γίνεται σταδιακά εντονότερο.

25 Χωρική κατανομή των τιμών του δείκτη PET σε κλειστό τεχνητό αίθριο στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 01/07/2003, ώρα18:00 (Γ) σε συνάρτηση με την θέση του ήλιου (Α) και τη σκίαση που παρατηρείται (Β)

26 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ  Την 21η ώρα της ημέρας ο ήλιος έχει δύσει και δεν βρίσκεται σε θέση που μπορεί να επηρεάσει άμεσα το αίθριο. Παρατηρείται δηλαδή ολική σκίαση του αίθριου. Στο κέντρο του αίθριου έχουν καταγραφεί οι χαμηλότερες τιμές PET. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται ένα κυκλικό τμήμα στο αίθριο με τιμή 25.4°C. Αυτό αποδίδεται στη μειωμένη θερμική απόδοση του κέντρου του αίθριου σε σύγκριση με το περιβάλλοντα χώρο γεγονός που οφείλεται στο γεγονός ότι ο ακάλυπτος χώρος δεν έχει απορροφήσει το ίδιο ποσοστό ακτινοβολίας με το κτήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

27 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΘΡΙΟΥ ΧΑΣΙΩΤΗ Περιφερειακά μέσα στο αίθριο διαπιστώθηκε μια αύξηση κατά 0.5°C δηλαδή καταγράφηκε 25.9°C. Έξω από το αίθριο η τιμή του PET είναι ακόμα μεγαλύτερη 26.4°C. Αυτή η αύξηση οφείλεται στην αθροιστική θερμική απόδοση των δομικών υλικών του κτηρίου του αίθριου και των παρακείμενων κτηριακών εγκαταστάσεων της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου.

28 Χωρική κατανομή των τιμών του δείκτη PET σε κλειστό τεχνητό αίθριο στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών 01/07/2003, ώρα 21:00 (Γ) σε συνάρτηση με την θέση του ήλιου (Α) και τη σκίαση που παρατηρείται (Β)

29 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Με την ανατολή του ήλιου (06:00) οι τιμές του PET στο τεχνητό αίθριο κτηρίου ανήκουν στην κλάση της θερμικής άνεσης και ένα άτομο που θα βρεθεί σε οποιαδήποτε θέση μέσα σ’ αυτά θα νιώθει ικανοποίηση στο θερμικό του περιβάλλον και θα αισθάνεται απόλυτη φυσική και πνευματική ευφορία. Την ώρα αυτή η μόνη παράμετρος που επιδρά στις θερμοϋγρομετρικές συνθήκες είναι η διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία.

30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Όσο προχωράει η μέρα (09:00) παρατηρείται αύξηση στις τιμές του PET και μεταβολή της θερμικής αίσθησης. Οι ηλιακές ακτίνες εισχωρούν στο εσωτερικό του αιθρίου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του αέρα.Επακόλουθο της αύξησης της θερμοκρασίας είναι η αύξηση της εξατμισοδιαπνοής, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της σχετικής υγρασίας. Στο υπό μελέτη αίθριο επικρατούν συνθήκες μέτριου θερμικού στρες στο ανατολικό του τμήμα και η θερμική αίσθηση είναι ‘μέτρια ζεστή’.

31 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Αντίθετα στο δυτικό μέρος του αίθριου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές PET και δημιουργείται ένα θερμικό περιβάλλον έντονου θερμικού στρες.Το μεσημέρι (12:00) καταγράφηκαν πολύ υψηλές τιμές του PEΤ. Ο ήλιος βρίσκεται σχεδόν σε κατακόρυφη θέση πάνω το χώρο και επηρεάζει με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία τη θερμική αίσθηση του ανθρώπου σε όλα τα σημεία του αίθριου δημιουργώντας συνθήκες έντονου θερμικού στρες και μια αίσθηση ‘έντονης ζεστής’.

32 Οι υψηλότερες τιμές έχουν σημειωθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στο κέντρο του αίθριου που ο χώρος είναι ακάλυπτος.Κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες (15:00) στο τεχνητό αίθριο εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες έντονης θερμικής επιβάρυνσης. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

33  Στο τεχνητό αίθριο η σκίαση είναι έντονη και προκαλείται τόσο από το νοτιοδυτικό μέρος του κτηρίου όσο και από το παρακείμενο κτήριο της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το εσωτερικό του αίθριου.Αργά το απόγευμα (18:00) οι τιμές του PET είναι εμφανώς χαμηλότερες. Επικρατούν συνθήκες ελαφρού θερμικού στρες προκαλώντας αίσθηση ‘ελαφράς ζέστης’.Μετά τη δύση του ήλιου (21:00) στο τεχνητό αίθριο συνεχίζουν να παρατηρούνται συνθήκες ελαφρού θερμικού στρες.

34 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  Η διαφοροποίηση της θερμικής αίσθησης μπορεί να αποδοθεί στη θερμική απόδοση των υλικών (δομικά υλικά, φυτομάζα). Το κύριο χαρακτηριστικό του τεχνητού αίθριου του κτηρίου Χασίωτη, έχει υψηλή θερμοχωρητικότητα και αποθηκεύει θερμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και την αποδίδει κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών με αποτέλεσμα οι συνθήκες στο τεχνητό αίθριο να είναι επιβαρυμένες.

35 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΛΥΣΕΙΣ  Για την βελτίωση των θερμικών συνθηκών του αιθρίου κρίνεται σκόπιμο η ενίσχυση της δεντροφύτευσης και η δημιουργία σκίασης στο κέντρο των αιθρίου με την εγκατάσταση πέργκολας η οποία θα καλυφθεί με αναρριχώμενα φυλλοβόλα είδη. Στο τεχνητό αίθριο για την βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης θα μπορούσαν να φυτευτούν δένδρα περιμετρικά του κτηρίου που θα συνέβαλαν στο δροσισμό του και ταυτόχρονα θα βελτίωναν τις θερμικές συνθήκες μέσα στο αίθριο. Μπορούν να φυτευτούν τόσο αειθαλή δένδρα όσο και φυλλοβόλα.

36 Προτεινόμενα δένδρα:Acacia farnesiana (γαζία), Brachychiton acererifolium (Βραχυχιτων), Populus alba (Λεύκη), Robinia pseudoacacia (Ακακία άσπρη). Επίσης εντός του αίθριου για άμεση επίδραση στο θερμικό περιβάλλον θα μπορούσαν να φυτευτούν φυλλοβόλα δένδρα. Τέλος προτείνεται η δημιουργία και σε αυτό το χώρο ενός εξωτερικού καθιστικό με τη χρήση πέργκολας και τη κάλυψη της με φυλλοβόλο αναρριχώμενο. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ- ΛΥΣΕΙΣ

37 Acacia farnesiana – Leguminosae - Γαζία

38 Populus alba – Salicaceae - Λεύκη

39 Robinia pseudoacacia – Fabaceae – Ακακία άσπρη

40 Wisteria sinensis - Leguminosae -Γλυτσίνια


Κατέβασμα ppt "Αναμόρφωση Αιθρίου Χασιώτη. Από την παρατήρηση στη διαχείρηση Από τη διαχείρηση στην παρέμβαση Από την παρέμβαση στην κατασκευή Από την κατασκευή στη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google