Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φανατισμός, βία, οπαδοποίηση. Όρος χουλιγκανισμού  Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φανατισμός, βία, οπαδοποίηση. Όρος χουλιγκανισμού  Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φανατισμός, βία, οπαδοποίηση

2

3

4 Όρος χουλιγκανισμού  Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί στη διατάραξη της τάξης. Εκφάνσεις χουλιγκανισμού συνήθως θεωρούνται πράξεις όπως η υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων πολλές φορές με ρατσιστική διάθεση, η επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, οι εισβολές οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πολλές φορές με βίαιες διαθέσεις, οι ομαδικές συγκρούσεις οπαδών εντός και εκτός γηπέδων καθώς και δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων.

5

6 Ετυμολογία χουλιγκανισμού Ο χουλιγκανισμός ονομάστηκε έτσι από τον όρο "hooliganism" που χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1890 για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά συμμοριών των δρόμων. Η χρήση του όρου εμφανίζεται σε μια αναφορά της Αστυνομίας του Λονδίνου το 1898, αλλά ενδεχομένως δεν είναι η πρώτη. Μια θεωρία που έχει επικρατήσει αναφέρει πως ο όρος πάρθηκε από το όνομα του Πάτρικ Χούλιχαν ο οποίος ήταν Ιρλανδός βάνδαλος που έμενε στο Λονδίνο Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως ο όρος προέρχεται από τον απολίτιστο τρόπο ζωής μιας ιρλανδικής αγροτικής οικογένειας. Άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι ο όρος πάρθηκε από μια συμμορία του δρόμου στο Ίσλινγτον του Λονδίνου που είχε το όνομα "Χούλι". Τέλος, υπάρχει και μια θεωρία που υποστηρίζει ότι ο όρος βασίζεται στην ιρλανδική λέξη "houlie" που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει ένα έκλυτο πάρτι.

7 Ιστορική Αναδρομή Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία προήλθε από παραδοσιακές εκδηλώσεις που περιλάμβαναν παιχνίδι με μια μπάλα που είχαν συνήθως μαζική συμμετοχή από τους κατοίκους της περιοχής όπου λάμβανε χώρα. Γενικά σκοπός ήταν συνήθως η μεταφορά της μπάλας από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο ή η κατοχή της μπάλας από έναν συμμετέχοντα μέχρι κάποια προκαθορισμένη διάρκεια. Η μαζική συμμετοχή υποδηλώνει τις βίαιες συγκρούσεις που ξεσπούσαν πολλές φορές σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Από το 1314 ακόμη, ο Εδουάρδος Β' της Αγγλίας, απαγόρευσε τέτοιου είδους εκδηλώσεις διότι όπως αναφέρει μπορεί να προκαλούσαν κοινωνικές αναταραχές ή και προδοσία. Στην ίδια χώρα και αφού οι πρώτοι κανόνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου είχαν εδραιωθεί, σημειώθηκαν μεγάλες αναταραχές μετά τον αγώνα της Πρέστον Νορθ Εντ με τηνΆστον Βίλα. Οι δύο ομάδες λιθοβολήθηκαν και χτυπήθηκαν άσχημα με ξύλα και αναφέρεται ότι ένας παίκτης της Πρέστον έμεινε αναίσθητος.

8 Τον επόμενο χρόνο καταγράφηκαν συμπλοκές μεταξύ οπαδών της Πρέστον με οπαδούς της Κουινς Παρκ Ρέιντζερς καθώς το 1905 κάποιοι υποστηρικτές της Πρέστον δικάστηκαν για χουλιγκανισμό μετά τον αγώνα της ομάδας με την Μπλάκμπερν. Μεταξύ τους ήταν και μια "μεθυσμένη και εκτός τάξης" 70χρονη γυναίκα. Στο διάστημα του μεσοπολέμου δεν καταγράφηκαν αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά κατά τη δεκαετία του 1950 εμφανίστηκε η μόδα των Μοντς και των Ρόκερς που όπως αναφέρεται ομάδες κάθε παράταξης είχαν συγκρούσεις μεταξύ τους, με αφορμή διαφορές στην ιδεολογία και στον τρόπο εμφάνισης.Τέτοιου είδους αντιθέσεις όξυναν το κλίμα μεταξύ των οπαδών αντιπάλων ομάδων και εμφανίστηκε ένα νέο κύμα χουλιγκανισμού.

9 Αίτια χουλιγκανισμού  Η κρίση της οικογένειας και του σχολείου με αποτέλεσμα τα άτομα να μην λαμβάνουν ανθρωπιστική παιδεία, σφαιρική μόρφωση, για να αμύνονται σε φαινόμενα συρμού όπως χουλιγκανισμός.  Τα αρνητικά πρότυπα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενισχύουν το φανατισμό και την επιθετικότητα.  Ηρωποίηση χουλιγκανισμού και οι υπερβολικές σκηνές βίας μπροστά σε παιδιά μικρής ηλικίας του δίνουν λανθασμένα ερεθίσματα που θα τα παρουσιάσουν και αυτά με την σειρά τους στο μέλλον.

10 Επιπτώσεις χουλιγκανισμού Οι χούλιγκανς είναι ίδιοι σε όλο τον κόσμο. Οι κώδικες επικοινωνίας τους είναι κοινοί και μόνον αυτοί τους καταλαβαίνουν. Δεν είναι τυχαίο, την εικόνα του Ιβάν την έχουμε δει πάμπολλες φορές στο παρελθόν. Σκινάρι, με τατού σε όλο το σώμα και την κοιλιά να κρέμεται από την αμέτρητη κατανάλωση μπύρας... Μα, αυτή είναι η εικόνα Άγγλων χούλιγκανς! Αυτοί την έχουν καθιερώσει στα πέρατα της γης, οι γνήσιοι, τα παιδιά που η Θάτσερ εξαφάνισε μετά το Χέιζελ και τώρα ο Ζεπ Μπλάτερ και ο Μισέλ Πλατινί καυχιούνται πως δεν υπάρχουν στο Νησί.

11 Βία Βία είναι η χρησιμοποίηση σωματικής, υλικής και πνευματικής δύναμης, που αποβλέπει στην επιβολή της θέλησης ενός ατόμου σε ένα άλλο μ' εξαναγκασμό. Η βία εκδηλώνεται σε διάφορα επίπεδα: διακρατικό, κοινωνικό, διαπροσωπικό, ατομικό, φυλετικό κ.α. και με διάφορες μορφές: επίσημη κρατική βία, ψυχολογική βία, επαναστατική βία, που είναι αποτέλεσμα στη βία που ασκεί το κράτος, αστυνομική και στρατιωτική βία, κοινωνική βία: ληστείες, απαγωγές, απάτες, εγκλήματα, διεθνής τρομοκρατία, αεροπειρατείες, ομηρίες, βομβιστικές ενέργειες, κατάληψη πρεσβειών κ.α. Βία στα γήπεδα  Τα φαινόμενα εξωκοινωνικής συμπεριφοράς είναι γνωστά, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ως “βία στα γήπεδα”. Βέβαια, με τον όρο “βία” δεν εννοούμε μόνο τη σωματική, αλλά και τη φραστική βία, πράγμα πολύ οικείο στα περισσότερα γήπεδα του κόσμου.  Είναι γεγονός ότι ο αθλητισμός σαν σωματική δραστηριότητα και σαν θέαμα προσελκύει μεγάλες μάζες ανθρώπων, κυρίως στο ποδόσφαιρο. Όμως στα επεισόδια που γίνονται μέσα κι έξω από το γήπεδο δεν υπάρχει συμμετοχή από όλους, αλλά μόνο από ένα μέρος.  Λόγω του μεγάλου όγκου ανθρώπων που υπάρχει στο γήπεδο, είναι λογικό να ποικίλουν οι χαρακτήρες και η ψυχολογική κατάσταση του καθενός. Κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο άλλος.

12

13

14 Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΙΛΑΘΛΩΝ-ΟΠΑΔΩΝ Αρχικά θα αναπτύξουμε τη διαφορά μεταξύ φιλάθλων και οπαδών. Ο φίλαθλος ορίζετε κάποιος ο οποίος αγαπά να παίζει και να παρακολουθεί αθλήματα. Από την άλλη οπαδός είναι αυτός ο οποίος υποστηρίζει μια ομάδα, στη περίπτωση του αθλητισμού. Με λίγα λόγια ο φίλαθλος ενδιαφέρεται για το άθλημα ενώ ο οπαδός ενδιαφέρεται για την ομάδα την οποία υποστηρίζει. Οι οπαδοί ανά τον κόσμο βρίσκονται σε συνδέσμους όπου και οργανώνουν την κερκίδα του επόμενου αγώνα και τα ταξίδια για τα εκτός έδρας παιχνίδια, όπου αυτό επιτρέπεται. Συχνό φαινόμενο είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών με τα λάφυρα να είναι πολλές φορές κάποια πανό τα οποία εκθέτουν οι οπαδοί με τη πρώτη ευκαιρία δείχνοντας την οπαδική τους νίκη κρεμόντας τα, συνήθως, ανάποδα. Στην Ελλάδα πρόσφατα έχει παρθεί μια απόφαση η οποία απαγορεύει τις οργανωμένες εκδρομές στα εκτός έδρας παιχνίδια με σκοπό να μειωθεί η βία μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα. Σε πολλές χώρες, όπως π.χ. στην Αγγλία οι οπαδοί έχουν σταματήσει να συναντιούνται καθώς τα club όπως λεγότανε τα μέρη που συνήθιζαν να συχνάζουν οι οπαδοί έχουνε κλείσει. Σε αυτές τις χώρες το γήπεδο πλέον είναι ένα μέρος όπου πάνε οικογένειες με μικρά παιδιά χωρίς να έχουν λόγους ανησυχίας. Σε κάποιες άλλες όμως χώρες το φαινόμενο του οπαδισμού έχει πάρει προεκτάσεις μαφίας. Στην Αργεντινή λόγου χάρη υπάρχει πόλεμος μεταξύ των ηγετικών μελών των συνδέσμων των ομάδων για τη διαχείριση των οικονομικών κάτι που συνεπάγεται και στη διαχείριση των εσόδων.

15 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!  Ντορίσα Χύσα  Νικολοπούλου Πάτυ  Σεφερλή Αγγελική  Σεληνιωτάκη Αφροδίτη

16


Κατέβασμα ppt "Φανατισμός, βία, οπαδοποίηση. Όρος χουλιγκανισμού  Ως χουλιγκανισμός αναφέρεται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά οπαδών αθλητικών ομάδων που οδηγεί."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google