Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΑΛΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1 Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α4 ΜΑΘΗΤΕΣ : ΤΑΣΤΕΜΗΡ ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΜΠΟΥΛΑΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΑΛΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1 Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α4 ΜΑΘΗΤΕΣ : ΤΑΣΤΕΜΗΡ ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΜΠΟΥΛΑΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΑΛΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1 Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α4 ΜΑΘΗΤΕΣ : ΤΑΣΤΕΜΗΡ ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΜΠΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ

2

3 Τι ονομάζουμε Θεία Ευχαριστία και ποιός είναι ο σκοπός της ; >.

4 Γιατί την κατατάσσουμε στα μυστήρια; Η Θεία κοινωνία ή Θεία Ευχαριστία είναι η κορύφωση της Θείας Λειτουργίας, είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων, είναι η καρδιά της Εκκλησίας του Χριστού η οποία μεταγγίζει Θεία ζωή στα μέλη του Σώματος Του. Η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού που αγιάζει αυτούς που μεταλαμβάνουν. Το Άγιο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ονομάζεται Θείο δώρο γιατί μας δίνετε από τον Κύριο εντελώς δωρεάν χωρίς εμείς να έχουμε γίνει άξιοι της δωρεάς από τη δική μας πλευρά.

5 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΣΚΕΥΗ Ιερά σκεύη ονομάζουμε κυρίως τα σκεύη αλλά και τα υφάσματα, που χρησιμοποιεί ο ιερέας (ή ο κληρικός γενικότερα) για την τέλεση της Θείας λειτουργίας. Έτσι ονομάζονται, όμως, και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στις υπόλοιπες ιερές τελετές και λοιπές λειτουργικές ανάγκες. Τα Ιερά σκεύη αυτής της ενότητας, στην αρχή της Θείας Λειτουργίας βρίσκονται στην Αγία Πρόθεση και στην Μεγάλη Είσοδο, μεταφέρονται στην Αγία Τράπεζα.

6 Ιερά σκεύη 1. Άγιο Ποτήριο: Είναι χρυσό ή ασημένιο ποτήρι, με γλυπτές παραστάσεις, στηρίζεται σε πλατιά βάση και χρησιμεύει για τη θεία κοινωνία. Συμβολίζει το ποτήρι του Μυστικού Δείπνου. 2. Άγιος δίσκος ή δισκάριο: Είναι μικρός στρογγυλός ασημένιος δίσκος, πάνω στον οποίο βάζει ο ιερέας τον άρτο κατά την τέλεση της προσκομιδής. Συμβολίζει τη φάτνη ή τον ουρανό. Με το Άγιο Ποτήριο αποτελούν το δισκοπότηρο και σκεπάζονται με τον «αέρα». 3. Αστερίσκος: Είναι μικρό ασημένιο σκεύος, που αποτελείται από δύο κυρτά ελάσματα τα οποία είναι ενωμένα στη μέση και ανοίγουν σταυρωτά. Τοποθετούνται στον άγιο δίσκο, για να μην ακουμπά το κάλυμμα στον άρτο. Συμβολίζει το λαμπρό αστέρι, που οδήγησε τους τρεις μάγους στη Βηθλεέμ.

7 ΕΠΙΣΗΣ 4. Τα Καλύμματα. Είναι δύο ισομεγέθη, σταυροειδή καλύμματα, με τα οποία καλύπτονται ο Δίσκος και το Ποτήριο κατά την Αγία Προσκομιδή. Το Κάλυμμα του Δίσκου συμβολίζει τα βρεφικά σπάργανα του Χριστού, ενώ το Κάλυμμα του Ποτηρίου, τα εντάφια σπάργανά Του. 5. Ο Αήρ ή Αέρας: Είναι Ορθογώνιο Κάλλυμα, μεγαλύτερα από τα δύο προηγούμενα, με το οποίο καλύπτονται τα Τίμια Δώρα τόσο στην Ιερά Πρόθεση, όσο και στην Αγία Τράπεζα, αργότερα. Κατά την Μεγάλη Είσοδο, ο Αέρας φέρεται στην πλάτη του Ιερέα ή του Διακόνου (ή του Επισκόπου αν δεν παρίστανται ιερείς και διάκονοι).

8 Πότε έγινε η σύσταση της Θείας Ευχαριστίας; Θεία Ευχαριστία καθιερώθηκε από τον Κύριο τη Μεγάλη Πέμπτη στο Μυστικό Δείπνο. Το μυστήριο αυτό τελείται μέσα στη Θεία Λειτουργία που κάνουμε κάθε Κυριακή και γιορτές. Πρέπει να συμμετέχουμε τακτικά στο Μυστήριο, να κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων αν έχουμε ευλογία από τον Πνευματικό μας. >. (Ιωάν.6,53.54)

9 Ποια η σημασία της σύστασης της Θείας Ευχαριστίας για τον Χριστό; Το αίμα του Χριστού, ως γνωστόν, όπως αναφέρει ο απόστολος Παύλος στους Χριστιανούς της Κορίνθου, πριν να χυθεί πάνω στο σταυρό, παραδόθηκε στους μαθητές, όταν ο Κύριος τη νύχτα, κατά την οποία παραδινόταν στους σταυρωτές του, πήρε ψωμί στα χέρια του, και αφού ευχαρίστησε, το έκοψε σε κομμάτια και είπε: >.

10 ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ… Επίσης πήρε το ποτήρι, αφού τελείωσε το δείπνο και είπε: >.

11 Τα λόγια του Ιωάννη Χρυσοστόμου Η του στόματος σου καθάπερ χρυσός εκλάμψασα χάρις, την οικουμένην εφώτισεν. Αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο. Το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν. Αλλά σοις λόγοις παιδεύων, Πάτερ Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τω Λόγω Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

12 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΤΟΥ Ι.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Αναγκαίον μαθείν το θαύμα των μυστηρίων τι ποτέ εστί και διατί εδόθη και τις ηωφέλεια του πράγματος.

13 Σ’ ευχαριστώ Κύριε γιατί μου χαρίζεις νέα ζωή κάθε φορά που με δάκρυα μετάνοιας και ευχαριστίας τελώ τη Θεία Λειτουργία και κοινωνώ τα Αχράντα και Ζωοποιά Σου Μυστήρια.


Κατέβασμα ppt "ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΜΠΑΛΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1 Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Α4 ΜΑΘΗΤΕΣ : ΤΑΣΤΕΜΗΡ ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΜΠΟΥΛΑΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google