Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή

2 Θεωρητικές Γνώσεις Στο μόριο των αμινοξέων υπάρχει μια όξινη (-COOH) και μία βασική ομάδα (-NH2). Τα αμινοξέα σε υδατικά διαλύματα σχηματίζουν εσωτερικά άλατα με θετικά και αρνητικά φορτισμένες ομάδες στο ίδιο μόριο, Η3Ν+CH(R)COO--.Ένα τέτοιο μόριο λέγεται διπολικό ιόν ή αμφολύτης. αμινοξέα Η δομή αυτή εξηγεί και την απουσία όξινης και βασικής συμπεριφοράς του καρβοξυλίου και της αμινομάδας,αντίστοιχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καρβοξύλιο των αμινοξέων δεν μπορεί να ογκομετρηθεί με αλκάλι όπως τα οργανικά οξέα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καρβοξύλιο των αμινοξέων δεν μπορεί να ογκομετρηθεί με αλκάλι όπως τα οργανικά οξέα.

3 Αρχή της μεθόδου Η μέθοδος προσδιορισμού τους βασίζεται στη δέσμευση της αμινομάδας με περίσσεια ουδέτερου διαλύματος φορμαλδεΰδης, οπότε σχηματίζονται οι "βάσεις του Schiff" (οι οποίες είναι πολύ ασθενείς). Η μέθοδος προσδιορισμού τους βασίζεται στη δέσμευση της αμινομάδας με περίσσεια ουδέτερου διαλύματος φορμαλδεΰδης, οπότε σχηματίζονται οι "βάσεις του Schiff" (οι οποίες είναι πολύ ασθενείς). Η ισχύς των όξινων ιδιοτήτων των αμινοξέων αυξάνεται 1000 περίπου φορές. Η ισχύς των όξινων ιδιοτήτων των αμινοξέων αυξάνεται 1000 περίπου φορές. Έτσι είναι δυνατή η τιτλοδότηση τους με πρότυπα διαλύματα βάσεων. Έτσι είναι δυνατή η τιτλοδότηση τους με πρότυπα διαλύματα βάσεων.

4 Εξουδετέρωση διαλύματος φορμαλδεΰδης Το διάλυμα της φορμαλδεΰδης μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες μυρμηκικού οξέος. Για να απομακρύνουμε το μυρμηκικό οξύ από το διάλυμα το εξουδετερώνουμε με διάλυμα ΝαΟΗ 0,1Ν παρουσία φαινολοφθαλεΐνης μέχρι να πάρει ροζ χρώμα (pΗ  10). Για να απομακρύνουμε το μυρμηκικό οξύ από το διάλυμα το εξουδετερώνουμε με διάλυμα ΝαΟΗ 0,1Ν παρουσία φαινολοφθαλεΐνης μέχρι να πάρει ροζ χρώμα (pΗ  10).

5 Εξουδετέρωση ογκομετρούμενου διαλύματος Εξουδετέρωση ογκομετρούμενου διαλύματος Εξουδετερώνεται το διάλυμα του χυμού αρχικά με 1Ν ΝαΟΗ και μετά με 0,1Ν μέχρι pΗ 8.3 ή με δείκτη φαινοφθαλεϊνη Εξουδετερώνεται το διάλυμα του χυμού αρχικά με 1Ν ΝαΟΗ και μετά με 0,1Ν μέχρι pΗ 8.3 ή με δείκτη φαινοφθαλεϊνη

6 Πειραματική πορεία Στο εξουδετερωμένο διάλυμα προσθέτουμε διάλυμα φορμαλδεΰδης 40% (η οποία έχει εξουδετερωθεί) και Η2Ο. Αναμιγνύουμε καλά το διάλυμα και τα οξέα που ελευθερώνονται ογκομετρούνται με 0,1Ν ΝαΟΗ. Τα ml του ΝαΟΗ 0,1Ν που καταναλώθηκαν για να εξουδετερώσουν τα οξέα που σχηματίστηκαν μετά την προσθήκη της φορμαλδεΰδης μας δίνουν τον αριθμό φορμόλης.

7 Παρατήρηση για τον προσδιορισμό σε δείγμα γάλατος Προσθέτουμε κορεσμένο διάλυμα οξαλικού καλίου. Αναμιγνύουμε το διάλυμα και το αφήνουμε σε ηρεμία για 2 min. Αναμιγνύουμε το διάλυμα και το αφήνουμε σε ηρεμία για 2 min. Το οξαλικό κάλιο απομακρύνει τα διαλυτά άλατα του ασβεστίου που παρεμποδίζουν τον προσδιορισμό.

8 ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ Το επί τοις % ποσοστό της πρωτεΐνης του γάλατος δίνεται από τη σχέση: % Πρωτεΐνη = αριθμός αλδεΰδης x 0.17 % Πρωτεΐνη = αριθμός αλδεΰδης x 0.17 Ο αριθμός αλδεΰδης είναι ίσος με τον αριθμό των ml του διαλύματος NaOH 0.1 N που απαιτούνται για να εξουδετερώσουν τα οξέα που σχηματίσθηκαν μετά την προσθήκη της φορμαλδεΰδης σε 100 ml γάλατος.


Κατέβασμα ppt "ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ΣΕ ΧΥΜΟΥΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ Δρ. Όλγα Γκορτζή."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google