Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ

2 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις και επιτρέπουν να γίνεται η κίνηση της κεφαλής μέσα στην κοτύλη. και επιτρέπουν να γίνεται η κίνηση της κεφαλής μέσα στην κοτύλη. Είναι ένας από τους συνδέσμους του σώματος μας που αντέχει τόση μεγάλη πίεση και βάρος. Είναι ένας από τους συνδέσμους του σώματος μας που αντέχει τόση μεγάλη πίεση και βάρος.. Επιτρέπει την βάδιση, τα βαθιά καθίσματα, και την στροφή χωρίς πόνο.. Επιτρέπει την βάδιση, τα βαθιά καθίσματα, και την στροφή χωρίς πόνο. Προβλήματα στον σύνδεσμο του ισχίου μπορεί να προκληθούν από: Προβλήματα στον σύνδεσμο του ισχίου μπορεί να προκληθούν από:  Οστεοαρθρίτιδα  Ρευματοειδή αρθρίτιδα  Αγγειακή νέκρωση  Τραύμα

3 Για πιο λόγο χρειάζεται η επέμβαση

4 ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Η άρθρωση του ισχίου περιλαμβάνει την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της λεκάνης που περιβάλλονται από χόνδρο ο οποίος βοηθά στις κινήσεις προσφέροντας μια λεία ολισθηρή επιφάνεια Η άρθρωση του ισχίου περιλαμβάνει την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη της λεκάνης που περιβάλλονται από χόνδρο ο οποίος βοηθά στις κινήσεις προσφέροντας μια λεία ολισθηρή επιφάνεια Η κοτύλη σχηματίζει ένα κύπελλο μέσα στο οποίο βρίσκεται και κινείται η κεφαλή του μηριαίου. Η κοτύλη σχηματίζει ένα κύπελλο μέσα στο οποίο βρίσκεται και κινείται η κεφαλή του μηριαίου. Την άρθρωση σταθεροποιούν ισχυροί σύνδεσμοι και την κινούν οι ισχυροί μύες που βρίσκονται στην περιοχή Την άρθρωση σταθεροποιούν ισχυροί σύνδεσμοι και την κινούν οι ισχυροί μύες που βρίσκονται στην περιοχή

5 Ο χόνδρος που φυσιολογικά καλύπτει τις επιφάνειες των οστών που έρχονται σε επαφή στην άρθρωση του ισχίου, παθαίνει βλάβη σαν αποτέλεσμα της μακρόχρονης χρήσης και της τριβής. Η διαδικασία της εκφύλιση αρχίζει με οίδημα, μαλάκυνση του χόνδρου και αργότερα παρουσιάζονται διαβρώσεις. Καθώς η νόσος προχωράει αναπτύσσονται οστεόφυτα τα οποία είναι ανώμαλες οστικές προεκβολές στα περιφερικά συνήθως όρια της άρθρωσης, που όταν μεγαλώσουν αρκετά μπορούν να περιορίσουν τις κινήσεις. Στο τελικό στάδιο της νόσου συμβαίνει ολοκληρωτική καταστροφή του αρθρικού χόνδρου με αποτέλεσμα τις ανώμαλες επιφάνειες προστριβής των οστών και τα εκτεταμένα οστεόφυτα στα χείλη της άρθρωσης.

6 Η επέμβαση για ολική αρθροπλαστική ισχίου συνήθως γίνεται σε ασθενείς που υποφέρουν από σοβαρή αρθροπάθεια ή άλλες πιο σπάνιες παθήσεις που προσβάλουν το ισχίο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται η άρθρωση του ισχίου και αντικαθιστάται από τεχνητή άρθρωση.

7 Ενδείξεις Ενδείξεις Αγγειακή νέκρωση Αγγειακή νέκρωση  Δυσπλασία ισχίου  Κάταγμα  Οστεοαρθρίτιδα  Οστεονέκρωση  Ρευματοειδής αρθρίτιδα Όταν αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε σοβαρό πόνο, σε απώλεια κίνησης και λειτουργικότητας, ενδείκνυται η Ο\Α. Όταν αυτές οι καταστάσεις οδηγούν σε σοβαρό πόνο, σε απώλεια κίνησης και λειτουργικότητας, ενδείκνυται η Ο\Α.

8 ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΠΩΣ: ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΖΕΣΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΠΩΣ: ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΖΕΣΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑ ΕΠΙΘΕΜΑΤΑ ΧΑΣΙΜΟ ΒΑΡΟΥΣ, ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ Οι ασθενείς παραπονούνται για αδυναμία να κάνουν καθημερινές ασχολίες, όπως να βάζουν τις κάλτσες τους, να δέσουν τα παπούτσια τους κα να σταυρώσουν τα πόδια τους. Αυτός ο πόνος πρέπει να διαχωριστεί από τον πόνο που οφείλεται στην οσφυϊκή μοίρα ή στο ιερό οστό, περιοχές που βρίσκονται πιο χαμηλά και ο πόνος φτάνει ως το ύψος του γόνατος. Για να γίνει διάγνωση ο γιατρός ελέγχει το βάδισμα του ασθενούς, την λειτουργία του ισχίου, την κίνηση, καθώς και ακτινογραφίες της πυέλου.

9 Η κεφαλή του μηριαίου κόβεται και αφαιρείται ενώ στη θέση της τοποθετείται ένα μεταλλικό στέλεχος (στειλεός) στο οποίο προσαρμόζεται μια μεταλλική κεφαλή.

10 Ένα άσπρο πλαστικό κυπέλλιο από πολυαιθυλένιο, περιβάλλεται από μεταλλικό κέλυφος που εφαρμόζει στην κοτύλη και ένα μεταλλικό στέλεχος (στειλεός) που εφαρμόζει στο μηριαίο και έχει στην άκρη του μια μεταλλική κεφαλή.

11 Η κατεστραμμένη κοτύλη αντικαθίσταται από ένα άσπρο κυπέλλιο από ειδικό πλαστικό που περιβάλλεται από μεταλλικό κέλυφος το οποίο εφαρμόζει στην κοτύλη. Η χρησιμοποίηση του πλαστικού γίνεται διότι προσφέρει μικρότερο συντελεστή τριβής με την μεταλλική κεφαλή.

12 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Έτσι δίνονται πληροφορίες για  Ασκήσεις για πριν και μετά την χειρ.επέμβαση  Την διαμονή στο νοσοκομείο  Για τις προθέσεις που θα χρησιμοποιηθούν  Για τις απαραίτητες νοσηλείες κατά την διαμονή στο νοσοκομείο όπως καθετηριασμό, χορήγηση οξυγόνου, κάλτσες κατά των εμβολών.  Προφυλάξεις και τυχών επιπλοκές  Οδηγίες για μετά την έξοδο από το νοσοκομείο Πριν την επέμβαση γίνεται γενική αίματος και ούρων, ΗΚΓ, βιοχημικές εξετάσεις, χρόνος προθρομβίνης και θρομβοπλαστίνης. Πριν την επέμβαση γίνεται γενική αίματος και ούρων, ΗΚΓ, βιοχημικές εξετάσεις, χρόνος προθρομβίνης και θρομβοπλαστίνης. Συμβουλεύονται να σταματήσουν 14 μέρες πριν, κάθε φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αιμοπετάλια. Συμβουλεύονται να σταματήσουν 14 μέρες πριν, κάθε φαρμακευτική αγωγή και συμπληρώματα διατροφής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αιμοπετάλια.

13 Μία βδομάδα πριν, ζητείται από τον ασθενή να κάνει καθημερινά μπάνιο με αντισηπτικό σκεύασμα γύρω από το ισχίο και την γύρω περιοχή, για να εμποδίσουν την ανάπτυξη βακτηριδίων. Χρειάζεται να υπάρχουν τουλάχιστον 2 μονάδες αίματος, αφού θα υπάρξει απώλεια αίματος 1000-1500 ml. Συνιστάται η χορήγηση σιδήρου από το στόμα 1 μήνα πριν το χειρουργείο.

14 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ 1 η ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Η νοσηλευτική φροντίδα στην ανάληψη περιλαμβάνει  Έλεγχο αναπνευστικού  Οξυγονοθεραπεία  Θεραπεία πόνου  Παρεντερική θεραπεία  Έλεγχο ζωτικών σημείων  Παρακολούθηση από monitor  Συμπτώματα υπέρτασης ή υπότασης  Τυχόν καρδιολογικές ανωμαλίες  Πνευματική υποστήριξη Ακολουθεί ακτινολογικός έλεγχος κατά την διάρκεια της διαμονής του στην ανάνηψη, για να διαπιστωθεί αν δημιουργήθηκε κάποια επιπλοκή κατά την διάρκεια της μεταφοράς. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την μετεγχειρητική φροντίδα. Στις προτεραιότητες του πρώτου 24ώρου μετά το χειρουργείο περιλαμβάνεται  Έλεγχος του πόνου με φάρμακα, μέσω ενός επισκληρίδιου καθετήρα, ενδοφλεβίως ή από το στόμα.  Αντιθρομβωτική προφύλαξη  Ενυδάτωση  Προστασία από μολύνσεις

15 ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η φυσιοθεραπεία από εξειδικευμένο προσωπικό, ξεκινάει βοηθώντας τον ασθενή να καθίσει σε μία καρέκλα. Η χρήση ναρκωτικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου, μπορεί να προκαλέσει παραλυτικό ειλεό ή κατάθλιψη, επιπλοκές που μπορούν να γίνουν απειλητικές για την ζωή του ασθενούς. Η νοσηλεύτρια θα πρέπει να ελέγχει  αν ο ασθενής παραπονιέται για πόνο στο στομάχι  τους εντερικούς ήχους,  αν παίρνει την αγωγή του σωστά από το στόμα ή ενδοφλεβίως, καθώς  και για πιθανή αταλεκτασία των πνευμόνων

16 Ο ασθενής όταν παίρνει εξιτήριο οδηγείται σε χώρους εκτεταμένης φροντίδας όπου γίνονται μαθήματα προσαρμογής, ή στο σπίτι του, εφόσον μπορεί να βρει υποστήριξη από τα μέλη της οικογένειας του. Η εφαρμογή στις οδηγίες που δίνονται διαφέρουν ανάλογα με την ικανότητα του ασθενούς να τις εμπεδώσει και να τις κάνει πράξη. Συμβουλεύονται  Να κοιμούνται σε ύπτια θέση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα  Να αποφεύγουν την έκταση του ισχίου πάνω από 90 ο όπως και να σταυρώνουν τα πόδια τους  Παρακολουθούνται από φυσιοθεραπευτές οι οποίοι τους διδάσκουν τον σωστό τρόπο για να φορούν τα παπούτσια καθώς και πως μπορούν να σηκώσουν αντικείμενα από το πάτωμα Οι ασθενείς που δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι, προτιμούν τους χώρους εκτεταμένης βοήθειας οι οποίοι καλύπτονται από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Οι ασθενείς που δεν έχουν βοήθεια στο σπίτι, προτιμούν τους χώρους εκτεταμένης βοήθειας οι οποίοι καλύπτονται από τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

17 Τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο ασθενής επιστρέφει στο νοσοκομείο για να γίνει περιποίηση του τραύματος και να αφαιρεθούν τα ράμματα. Μια απλή ακτινογραφία θα πιστοποιήσει την σωστή ανάταξη του μηριαίου. Αν κριθεί απαραίτητο γίνεται αλλαγή στην θεραπευτική αγωγή και διακοπή της αντιθρομβωτικής αγωγής, αν ο ασθενής κινητοποιείται κανονικά. Σε αυτήν την επίσκεψη δίνονται οι ειδικές ταξιδιωτικές ταυτότητες που αναγράφουν την ύπαρξη μεταλλικής πρόθεσης στον ασθενή, σε περίπτωση ελέγχου σε αεροδρόμιο. Ενημερώνεται ότι θα πρέπει να πάρει προληπτικά αντιβίωση σε περίπτωση χειρουργικής ή οδοντιατρικής επέμβασης για τα επόμενα 2 χρόνια. Στις 6 εβδομάδες γίνεται ολοκληρωμένος κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος και ενημερώνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιεί και τις δυο πλευρές του όταν κοιμάται. Στις 12 εβδομάδες γίνεται πάλι πλήρης έλεγχος. Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους δεν έχουν πλέον πόνους, οι πληγές τους έχουν θεραπευτεί και τα οιδήματα έχουν υποχωρήσει. Αν λοιπόν έχει καλή μετεγχειρητική εξέλιξη, τότε η επόμενη επίσκεψη θα γίνει μετά 1 χρόνο και φυσικά μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αν όμως εξακολουθεί να πονάει, τότε πρέπει να δει τον γιατρό του μετά από 6 μήνες. Σε αυτό τι διάστημα η στένωση της σπονδυλικής στήλης ή η ισχιαλγία λόγω οστεοαρθρίτιδας εμπλέκονται μετά από συσσώρευση διαδοχικών προβλημάτων.

18 ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Στις μετεγχειρητικές επιπλοκές περιλαμβάνονται  Ψευδάρθρωση  Θρόμβωση  Αστάθεια  Νευρομυικός τραυματισμός  Μόλυνση  Εξάρθρωση του stem, της κοτύλης και του πολυαιθυλενίου Τόσο η πνευμονική όσο και εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση είναι ίσου απειλητικές για την ζωή του ασθενούς. Η φλεβική θρόμβωση είναι πιο συχνή εντός 14 ημερών από την ημέρα του χειρουργείου. Η θρομβοπροφύλαξη περιλαμβάνεται στην κύρια μετεγχειρητική φροντίδα μετά από Ο/Α ισχίου και πετυχαίνεται,  Αντιεμβολισμικό stock  Αντισυμπιεστική μηχανική υποστήριξη  Κινητοποίηση  Φαρμακευτικά παράγωγα

19 Έχει αναφερθεί ότι η πνευμονική εμβολή μπορεί να προσβάλλει το 2% του μετεγχειρητικού πληθυσμού. Η Ο/Α σχετίζεται με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης και αυτό γιατί το μηριαίο πρέπει να εξαρθρωθεί και να κάνει στροφή στην προσπάθεια να προετοιμαστεί για την πρόθεση. Κατά συνέπεια και οι φλέβες. Επιπλέον, η χρήση εξωλκέα για την αφαίρεση της κεφαλής του μηριαίου, έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί έκταση στην μηριαία αρτηρία και συνεπώς θρόμβο. Τα μέτρα προφύλαξης διαφέρουν ανάμεσα στους χειρουργούς και βασίζεται στην προσωπική τους εμπειρία και τα πρωτόκολλα κάθε περιφέρειας.


Κατέβασμα ppt "ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΙΣΧΙΟΥ Οι επιφάνειες της κεφαλής του μηριαίου καθώς και της κοτύλης απορροφούν τις πιέσεις Οι επιφάνειες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google