Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e

2

3 Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά συμπαγής, συγκολλητική πρωτείνη

4 2.Κτηνοτροφή - καρπός, θρεπτικός αλλά δύσπεπτος - άχυρο υστερεί ως προς το κριθάρι /βρώμη) 3. Βιομηχανικές χρήσεις (στελέχη) (κυτταρίνη, λιγνίνη) πολτός

5 Αναπαραγωγική ανάπτυξη  Διαμόρφωση του στάχυ (Διαφοροποίηση του μεριστώματος) - εαρινοποίηση * Αριθμός ανθέων / σταχύδιο - επάρκεια νερού – θρεπτικών στοιχείων  Γέμισμα σπόρων - επάρκεια νερού -συνθήκες περιβάλλοντος (Θ 0, άνεμος)

6 Καθορισμός των τελικών αποδόσεων -συνιστώσες της τελικής απόδοσης- Y= D. N. n. W D πυκνότητα φυτείας (αριθμός φυτών /τετρ.μέτρο) N γόνιμα στελέχη / φυτό n καρποί / στάχυ W μέσο βάρος καρπού [ διάρκεια γεμίσματος* ]

7 Τάσεις βελτίωσης Επιθυμητά χαρακτηριστικά Αποδοτικότητα Ποιότητα …… …… % πρωτεϊνη (γλουτένη) συμπαγής πρωτεϊνη Πρωιμότητα Αντοχή στο πλάγιασμα Αντοχή στις ασθένειες / εχθρούς Αντοχή στις καταπονήσεις του περιβάλλοντος

8 Νάνες /ημινανες ποικιλίες Norin-10

9 Αξιόλογες ιδιότητες των νάνων / ημινάνων ποικιλιών Χαμηλό ύψος (αντοχή στο πλάγιασμα) Αυξημένο αδέλφωμα Αυξημένη σχέση ριζών / βλαστό Αποδοτικότητα Αντοχή στις ασθένειες

10 Hordeum vulgare – Κριθάρι

11 Hordeum vulgare var. distichum var. hestastichum

12

13

14

15 Σκοπός καλλιέργειας 1. Παραγωγή καρπού - αλεύρι στη βιομηχανία τροφίμων - κτηνοτροφή ( % πρωτεϊνη) - Βυνοζυθοποιϊα

16 2. Παραγωγή βιομάζας  Βόσκηση  Παραγωγή σανού

17 3. Λειτουργικό προϊόν (νιφάδες δημητριακών )

18 Βυνοζυθοποιϊα

19 1. Βυνοποίηση  διαβροχή καρπών (45-65 ω. στους 12-16 0 C)  βλάστηση 5- 7 ημ. 18 0 C  διακοπή του φυτρώματος δίοδος θερμού / ξηρού αέρα για 48-72 ω. μετατροπή αμύλου σε σάκχαρα

20 * Ιδιαίτερη απαίτηση για ομοιόμορφη και υψηλή βλαστητική ικανότητα

21 2. Ζυθοποιϊα  Πολτοποίηση της βύνης  Ολοκλήρωση της υδρόλυσης του αμύλου - διαβροχή του πολτού σε 63-67 0 C - διήθηση  Βρασμός του διηθήματος + (λυκίσκος) ψύξη -//-  Ζύμωση Saccharomyces

22 μετρατροπή σακχάρων σε αλκοόλη

23

24 Επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά της κριθής για βυνοζυθοποιϊα  Βλαστική ικανότητα  Αλευρώδες ενδοσπέρμιο  Χαμηλή % πρωτεϊνης στο καρπό ανταγωνιστική των υδατανθράκων  Μεγάλο μέγεθος καρπών

25 2. Παραγωγή βιομάζας  Βόσκηση  Παραγωγή σανού

26

27 Ποιοτικά χαρακτηριστικά για βιομάζα έντονο αδέλφωμα ικανότητα αναβλάστησης λεία άγανα υψηλή % σε πρωτεϊνη αναβάθμιση της βιολογικής αξίας της πρωτεϊνης

28 Avena sativa – βρώμη Απαιτητική σε νερό

29 Μορφολογία

30

31

32 Χρήσεις 1.Καρπός ( % λυσίνη & λίπη & θειαμίνη) 2. Βιομάζα (κτηνοτροφή)  Ποικιλίες ταχείας ανάπτυξης για χειμερινή βοσκή

33 Επιθυμητά χαρακτηριστικά -για βελτιωτικούς σκοπούς- Αυξημένη παραγωγικότητα Πρωϊμότητα Μείωση του τινάγματος καρπών Μείωση του ύψους Αντοχή στο ψύχος


Κατέβασμα ppt "Σιτάρι Triticum durum Tr. aestivum e. Σκοπός καλλιέργειας 1.Παραγωγή καρπού - αλευροποιία (γλιαδίνη / γλουτελίνη ) γλουτένη……. …..αντοχή αλεύρου - ζυμαρικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google