Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αγγέλα Καλκούνη. Επένδυση ονομάζουμε μία μη φέρουσα κατασκευή, τοποθετούμενη στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά επιφάνειας, που κατασκευάζεται με διάφορα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αγγέλα Καλκούνη. Επένδυση ονομάζουμε μία μη φέρουσα κατασκευή, τοποθετούμενη στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά επιφάνειας, που κατασκευάζεται με διάφορα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αγγέλα Καλκούνη

2 Επένδυση ονομάζουμε μία μη φέρουσα κατασκευή, τοποθετούμενη στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά επιφάνειας, που κατασκευάζεται με διάφορα υλικά και πολλές μορφές. Σκοπό έχει: Προστασία κτιρίου από καιρικές συνθήκες Την ολοκλήρωσή του με αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα Την αποκατάσταση των ανώμαλων επιφανειών του κτιρίου

3 Αγγέλα Καλκούνη Τρόποι επένδυσης Με ανάρτηση σε σκελετό συνδυάζοντας θερμομόνωση Κτιστά σε επαφή ή σε απόσταση από το κτίριο Με επικόλληση με ειδικό κονίαμα ή κόλλα. Πλεονεκτήματα αεριζόμενης όψης Δεν εμφανίζονται ρηγματώσεις Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση Δεν προσβάλλονται από μύκητες Προσφέρουν θερμική προστασία Μικρό βάρος κατασκευής Ποσοστό υγρασίας στο διάκενο πολύ χαμηλό

4 Αγγέλα Καλκούνη Επένδυση με πλάκες μαρμάρου  Το μάρμαρο, σε αντίθεση με τις άλλες φυσικές πλάκες, είναι δυνατό να κοπεί και μέχρι 1 εκ πάχος. Λόγω της σκληρότητας, της ποικιλίας των χρωματισμών, της δυνατότητας στίλβωσης και λείανσης, καθώς και της ποικιλίας τιμών, θεωρείται το πιο διαδεδομένο υλικό που διακοσμεί επιφάνειες.  Η επένδυση (ορθομαρμάρωση) γίνεται είτε με ανάρτηση είτε με επικόλληση.  Το σύστημα στήριξης, με μηχανικό τρόπο πρέπει να είναι: απλό ανθεκτικό ευέλικτο για προσαρμογή σε δύσκολα σημεία

5 Αγγέλα Καλκούνη Σημεία που απαιτούν προσοχή στη σωστή ορθομαρμάρωση Υλικό ανάρτησης είναι ανοξείδωτος χάλυβας Το πάχος της πλάκας, ανάλογα με τις διαστάσεις της είναι 2-3 εκ, για να αντέχει σε θραύση. Μάρμαρο καλής ποιότητας και αντοχής Κάθε πλάκα φέρει το δικό της βάρος, δεν φορτίζει τις διπλανές, αλλά το φέροντα οργανισμό. Αρμοί 2-3 χλστ ώστε να μην έρχονται σε επαφή σε περιπτώσεις θερμικών μεταβολών, ανεμοφορτίσεων, σεισμών. Υλικά σφράγισης αρμών ελαστομερή και όχι μαρμαροκονίες. Οι αγκυρώσεις στηρίζονται μόνο στον φέροντα οργανισμό Απαιτείται Μελέτη συστήματος στήριξης

6 Αγγέλα Καλκούνη Ορθομαρμαρώσεις με μηχανική στήριξη. Τα συστήματα στήριξης αποτελούνται από ράγες, γωνίες, βίδες, ροδέλες κλπ Η επένδυση επιτρέπει τον αερισμό από την πίσω πλευρά. Στ ο κενό τοποθετείται μόνωση. Οι όψεις πρέπει να είναι επίπεδες και κατακόρυφες. Οι μικρές αποκλίσεις καλύπτονται με την χρήση ρυθμιζόμενων αγκυρώσεων. Οι διαστάσεις των εξαρτημάτων καθορίζονται από : το βάρος και τις διαστάσεις της πλάκας την αντοχή της επένδυσης σε ανεμοφορτίσεις και σεισμικές καταπονήσεις. Τα ελάσματα στερεώνονται με κοχλίες, στα δομικά στοιχεία και ενσωματώνονται στο σκελετό από σκυρόδεμα με τσιμεντοκονία και ειδική κόλλα. Η στερέωση των ελασμάτων στο μάρμαρο γίνεται με καμβίλιες που εισχωρούν στη μάζα του. Οι αρμοί μεταξύ των πλακών (3-4 χλστ) σφραγίζονται με ελαστικό υλικό. Οι θερμομονωτικές πλάκες στερεώνονται με επικόλληση ή με βύσματα.

7 Αγγέλα Καλκούνη

8 Στήριξη με επικόλληση Γίνεται επικόλληση των πλακών σε καθαρές, σταθερές και κατακόρυφες επιφάνειες με ειδικές κόλλες ή κονιάματα. Αντί νερό, στα κονιάματα χρησιμοποιείται συνθετικό υλικό με βάση το καουτσούκ. Με οδοντωτή σπάτουλα επιστρώνεται κόλλα στην επιφάνεια της όψης και στις πλάκες. Οι πλάκες τοποθετούνται σε διάστημα 20 – 30 λεπτών. Τοποθετείται κάθε πλάκα στη θέση της, ευθυγραμμίζεται και χτυπιέται ελαφρά για εφαρμογή. Οι αρμοί πρέπει να είναι ομοιόμορφοι και συνδέονται με ειδικό κονίαμα, το υγρό συστατικό του οποίου είναι η εποξεική κόλλα. Η επικόλληση με τσιμεντοκονίαμα γίνεται σε σοβαντισμένες επιφάνειες, με τρόπο ανάλογο με την κόλλα. Σε επιφάνειες από σκυρόδεμα, τούβλα, λιθοδομές εφαρμόζεται αρχικά μια στρώση κονιάματος με παρεμβολή λεπτού πλέγματος. Η στρώση αφήνεται να σταθεροποιηθεί και ακολουθεί η επόμενη.

9 Αγγέλα Καλκούνη

10

11 Γυάλινες όψεις Οι γυάλινες όψεις αποτελούνται από : πλάκες γυαλιού, το σκελετό, τα εξαρτήματα στερέωσης Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα λόγω συστολής – διαστολής. Χρησιμοποιούνται διπλά ή περισσότερα τζάμια τοποθετημένα παράλληλα σε σταθερή απόσταση, με τη βοήθεια περιμετρικής διατομής. Το κενό αέρα ή με αφυδατωμένο, μεταξύ των τζαμιών λειτουργεί μονωτικά. Τα κρύσταλλα είναι ανθεκτικά και πυράντοχα, και ανθεκτικά σε κάμψεις, θερμοκρασιακές μεταβολές και στη θραύση. Όταν σπάσουν τα κομμάτια γίνονται θρύμματα μικρά και κοκκοειδή. Η επιφάνειά τους λεία και χωρίς πόρους προστατεύεται από καυσαέρια και οξέα.

12 Αγγέλα Καλκούνη Τρόποι κατασκευής γυάλινης πρόσοψης. Κλασική κατασκευή από γυαλί Κολλητή όψη Αναρτημένη όψη

13 Αγγέλα Καλκούνη Κλασική κατασκευή από γυαλί

14 Αγγέλα Καλκούνη Το γυαλί είναι τοποθετημένο σε κάνναβο. Ο μεταλλικός σκελετός είναι εμφανής Τα γυαλιά στερεώνονται με την ίδια λογική των κουφωμάτων. Κάποια από αυτά ανοίγουν για αερισμό του κτιρίου. Κλασική κατασκευή από γυαλί

15 Αγγέλα Καλκούνη Κολλητή όψη

16 Αγγέλα Καλκούνη Κολλητή όψη Τα γυάλινα πανό κολλιούνται εξωτερικά πάνω στο πλαίσιο. Το πλαίσιο δεν είναι ορατό από την πρόσοψη. Δίνει εντύπωση ενιαίας κατασκευής από γυαλί. Το υλικό επικόλλησης πρέπει να έχει χρόνο ζωής ίσο με το χρόνο ζωής του κτιρίου. Τα γυάλινα στοιχεία δεν φορτίζουν το ένα το άλλο αλλά τον σκελετό, με αρμούς. Οι τυχόν μετακινήσεις του σκελετού δεν μεταφέρονται στο γυαλί.

17 Αγγέλα Καλκούνη Αναρτημένη όψη Τα γυάλινα πανό συνδέονται μεταξύ τους με μεταλλικές πλάκες ή κοχλίες και αναρτώνται από κάποιο δομικό στοιχείο. Αναρτώνται επίσης σε σύστημα καλωδίων υπό ένταση, που στερεώνεται σε μεταλλικό σκελετό. Ο σκελετός δεν είναι ορατός. Το γυαλί είναι ενισχυμένο. Στις γυάλινες επιφάνειες όταν συνδέονται με κοχλίες, παρεμβάλλονται ελαστικά υλικά. Μεταξύ των τζαμιών τοποθετείται σιλικόνη. Συχνά χρησιμοποιούμε πολλαπλά κρύσταλλα. Υπάρχει δυνατότητα κατασκευής όψεων με κλίση.

18 Αγγέλα Καλκούνη Επένδυση με εμφανή τούβλα Υπάρχει ποικιλία διαστάσεων και χρωματισμών στα τούβλα. Η τεχνολογία παραγωγής τα καθιστά ισχυρά στα καιρικά φαινόμενα και σε ρύπους ή οξέα. Η επένδυση γίνεται είτε σε επαφή είτε σε απόσταση. Εδράζονται ή σε δομικά στοιχεία που εξέχουν ή σε μεταλλικά εξαρτήματα. Η σύνδεση γίνεται με μεταλλικές αγκυρώσεις ανοξείδωτες, ανά 60 εκ. περίπου. Όταν υπάρχει θερμομόνωση, πρέπει να αποτελείται από υδατοαπωθητικές πλάκες. Μεταξύ της θερμομόνωσης και της πίσω πλευράς της επένδυσης πρέπει να αφήνεται κενό 4 εκ. Πρέπει να είναι καθαρό σε όλη του την έκταση. Στη βάση και στην κορυφή του αφήνονται ανοίγματα αερισμού για διαφυγή των υδρατμών.

19 Αγγέλα Καλκούνη Η αρμολόγηση γίνεται με αρμοκονίαμα, που πρέπει να φτάνει στην έξω επιφάνεια. Η όψη μπορεί να είναι επίπεδη, καμπύλη ή τεθλασμένη και να αποτρέπει την είσοδο υγρασίας. Στο αρμοκονίαμα προσθέτουμε χρωστικές και στεγανωτικά. Για την αρμολόγηση χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία. Ο αρμός μεγαλώνει σε βάθος 10 – 15 χλστ., εξομαλύνεται, διαβρέχεται, τοποθετείται κονίαμα και συμπιέζεται, με μεταλλικό εργαλείο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρμόστοκοι για αρμολόγηση. Οι αρμοί αλείφονται με στεγανωτικά υλικά, με εξασφάλιση της δυνατότητας διαπνοής.

20 Αγγέλα Καλκούνη Σημεία που απαιτούν προσοχή στην επένδυση με τούβλα Εμβάπτιση σε νερό των τούβλων Προστασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής για λίγο χρονικό διάστημα Καλά στερεωμένη και επίπεδη θερμομόνωση Στο σημείο της στέγης και στην βάση κατασκευή τέτοια ώστε να αποτρέπεται η δίοδος υγρασίας Σενάζ κατασκευάζεται σε αντίστοιχη θέση με αυτήν του τοίχου που επενδύεται Αρμοί διαστολής σε αντίστοιχη θέση με αυτήν του τοίχου που επενδύεται Σε κυκλικά ανοίγματα κλπ χρησιμοποιούνται ειδικά τούβλα

21 Αγγέλα Καλκούνη Πλεονεκτήματα επενδύσεων : Πολλές δυνατότητες για αισθητικό αποτέλεσμα, αποτελεσματική προστασία, θερμομόνωση και ηχομόνωση του κτιρίου, κάλυψη ανώμαλων επιφανειών, δεν απαιτούν συντήρηση. Μειονεκτήματα επενδύσεων : Υψηλό κόστος κατασκευής, εξειδικευμένο προσωπικό εργασίας, σε περίπτωση φθοράς δύσκολη επέμβαση, λόγω βαριάς κατασκευής ισχυρό υπόβαθρο.


Κατέβασμα ppt "Αγγέλα Καλκούνη. Επένδυση ονομάζουμε μία μη φέρουσα κατασκευή, τοποθετούμενη στην εσωτερική ή εξωτερική πλευρά επιφάνειας, που κατασκευάζεται με διάφορα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google