Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παραδοσιακά Επαγγέλματα b Αγγειοπλάστης Αγγειοπλάστης b Καλαθάς Καλαθάς b Καρεκλάς Καρεκλάς b Ταλιαδώρος Ταλιαδώρος b Τσαγκάρης Τσαγκάρης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παραδοσιακά Επαγγέλματα b Αγγειοπλάστης Αγγειοπλάστης b Καλαθάς Καλαθάς b Καρεκλάς Καρεκλάς b Ταλιαδώρος Ταλιαδώρος b Τσαγκάρης Τσαγκάρης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Παραδοσιακά Επαγγέλματα b Αγγειοπλάστης Αγγειοπλάστης b Καλαθάς Καλαθάς b Καρεκλάς Καρεκλάς b Ταλιαδώρος Ταλιαδώρος b Τσαγκάρης Τσαγκάρης

3 Αγγειοπλάστης (1) Αγγειοπλάστης (1) b Η αγγειοπλαστική είναι μια παλιά τέχνη στην Κύπρο που ξεκίνησε από τη νεολιθική εποχή. Οι άνθρωποι κατασκεύαζαν αγγεία και αντικείμενα που ικανοποιούσαν τις καθαρά πρακτικές ανάγκες τους όπως αποθήκευση, μεταφορά και διατήρηση των προϊόντων τους. b Η Λάπηθος ήταν το κέντρο της κατασκευής αλειφτών δοχείων για την αποθήκευση και διατήρηση λαδιού, λίπους, χαλουμιών κ.α.. Η Αμμόχωστος διατηρούσε την παραδοσιακή αγγειοπλαστική των άσπρων αγγείων για την καθημερινή χρήση.

4 ΑΑΑΑ γγγγ γγγγ εεεε ιιιι οοοο ππππ λλλλ άάάά σσσσ ττττ ηηηη ςςςς ( ( ( ( 2222 )))) b Ο τροχός της αγγειοπλαστικής αποτελούνταν από ξύλινο κυκλικό δίσκο που περιστρεφόταν οριζόντια πάνω σε κάθετο σιδερένιο άξονα. Καθώς γύριζε ο τεχνίτης τον πηλό πατώντας το δίσκο, τον έπλαθε με τα χέρια του, δίνοντας του στην αρχή κυλινδρική μορφή και διαμορφώνοντας την τελική του μορφή στη συνέχεια. b Τα αγγεία ψήνονταν σε καμίνια κτισμένα πάνω σε τούβλα.

5 Ψάξε να το βρεις... Κάμηλος γονατιστός τζιαιτο στόμαν τ΄ανοικτόν. Τι είναι;  Κάμηλος Κάμηλος  Φούρνος Φούρνος  Στόμα Στόμα

6 ΚΚΚΚ αααα λλλλ αααα θθθθ άάάά ςςςς ( ( 1111 )))) b Η b Η καλαθοπλεκτική είναι μια από τις πιο παλιές τέχνες. Πριν να παρουσιαστεί η αγγειοπλαστική, οι άνθρωποι κατασκεύαζαν τα καλάθια. Κύπρος έχει πολλές πρώτες ύλες για την καλαθοπλεχτική όπως καλάμια, λεπτά κλαδιά αγριοτριμυθιάς, σχοινιάς, λυγαριάς, αγριοελιάς, αγνιάς κ.α..

7 ΚΚΚΚ αααα λλλλ αααα θθθθ άάάά ςςςς ( ( ( ( 2222 )))) b Με b Με τα καλάμια γίνονταν ποικιλία καλαθιών που το σχήμα και μέγεθος τους καθορίζονταν από τη χρήση για την οποία προορίζονταν. b Πριν b Πριν πλεχτούν τα καλάμια σχίζονται και βρέχονται, για να μαλακώσουν. Με καλάμια πλέκονται και οι «ψαθαρκές» που τοποθετούνταν παλιά στις οροφές των σπιτιών πάνω από τα βολίτζια.

8 Τι να είναι άραγε; b Τούρτζισσα σεντονιασμένη, μες στην σκλινιτζιάν χωσμένη. Τι είναι;  Σεντόνι Σεντόνι  Κοπέλα Κοπέλα  Ταλάρι  Ταλάρι Ταλάρι αναρής

9 Καρεκλάς (1) b Ο b Ο «τσαεράς» (καρεκλάς) είναι ο τεχνίτης που κατασκευάζει τσαέρες. Παλιά ο τρόπος κατασκευής των καρεκλών στην πόλη ήταν διαφορετικός από αυτόν στις αγροτικές περιοχές. b Στην b Στην πόλη ο καρεκλάς κατασκεύαζε δύο τύπους καρεκλών. Ο ένας τύπος γινόταν με σκελετό από τορνεμένα ξύλα στρογγυλά και ο άλλος με ξύλα ορθογώνια. Τα ξύλα που χρησιμοποιούσε ήταν κυπαρισσιού, οξιάς, πλάτανου, συκαμιάς και μαυρομάτας.

10 ΚΚΚΚ αααα ρρρρ εεεε κκκκ λλλλ άάάά ςςςς ( ( ( ( 2222 )))) b Το b Το κάθισμα της καρέκλας γινόταν με δέσιμο του τόνου που ήταν φυτικό σχοινί από βούρλα τα οποία πλέκονταν από τους χωρικούς της περιοχής. b Η b Η διακόσμηση των ξύλων γινόταν με ξέβαθους χαραγμένους κύκλους με αρίδα. Πιο σπάνια γίνονταν γεωμετρικές διακοσμήσεις με εργαλεία ξυλογλυπτικής.

11 Μάντεψε τι είναι... Μακρύς μακρύςκαλόηρος τα ρούχα του συλλούρκα. Τι είναι;  Καλόηρος Καλόηρος  Ρούχα Ρούχα  Καλάμι Καλάμι

12 Ταλιαδώρος b Η τέχνη του ταλιαδώρου (ξυλογλύπτη) ήταν πολύ παλιά. Οι αρχαίοι κατασκεύαζαν το «σάνδυκα» (σεντούκι), αντικείμενο που μέχρι σήμερα διατηρείται σε μερικά μέρη για το φύλαγμα των ασπρόρουχων. b Το σεντούκι ήταν το κυριότερο έπιπλο κάθε νέου ζευγαριού. Μέσα φυλάγονταν τα προικιά της νύφης. Η πρόσοψη του ήταν σκαλισμένη με διακοσμητικά μοτίβα, πουλιά άνθη, δέντρα κ.α.. b

13 Τσαγκάρης b Ο b Ο «τσαγκάρης» κατασκεύαζε από επεξεργασμένα δέρματα τράγου και κατσίκας, τις «ποδίνες» που μπορούσαν να φορεθούν και στο δεξί και στο αριστερό πόδι.


Κατέβασμα ppt "Παραδοσιακά Επαγγέλματα b Αγγειοπλάστης Αγγειοπλάστης b Καλαθάς Καλαθάς b Καρεκλάς Καρεκλάς b Ταλιαδώρος Ταλιαδώρος b Τσαγκάρης Τσαγκάρης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google