Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Δημοπούλου Ιωάννα Β1. Χριστούγεννα στην Ήπειρο Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Δημοπούλου Ιωάννα Β1. Χριστούγεννα στην Ήπειρο Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Δημοπούλου Ιωάννα Β1

2 Χριστούγεννα στην Ήπειρο Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Αποτελείται από τους νομούς Άρτας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Στην Ήπειρο οι άνθρωποι περνούν τα χριστούγεννα οικογενειακά περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη και τα δώρα του με λαχτάρα!!γεωγραφικό διαμέρισμαΕλλάδαςΆρτας ΙωαννίνωνΠρέβεζας Θεσπρωτίας

3 Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΧΗ Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη. Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ’ αφήσουν τ’ όνομα το πατρικό να σβήσει!!!!

4 Τα καρύδια είναι ένα παραδοσιακό ομαδικό παιγνίδι που παίζουν τα παιδιά στην HΠΕΙΡΟ. Κάποιο παιδί χαράζει στο χώμα μια ευθεία γραμμή. Πάνω σ' αυτή, κάθε παίκτης βάζει κι από ένα καρύδι στη σειρά. Μετά, ο κάθε παίκτης με τη σειρά του και από κάθετη απόσταση ενός με δύο μέτρα από τη γραμμή των καρυδιών, σημαδεύει σκυφτός, και με το μεγαλύτερο και το πιο στρογγυλό καρύδι του, κάποιο άλλο καρύδι. Όποιο καρύδι πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή το κερδίζει και δοκιμάζει ξανά σημαδεύοντας κάποιο άλλο καρύδι. Αν αστοχήσει, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να βγουν από τη γραμμή όλα τα καρύδια.

5 ΚΑΛΑΝΤΑ «Φιλέορτοι Χριστιανοί» «Φιλέορτοι Χριστιανοί, εκ τρυφεράς καρδίας, γεννήσεως ακούσατε, ωδήν εκφερομένην εν τω σπηλαίω τίκτεται, εν φάτνη των αλόγων ο Βασιλεύς των ουρανών και ποιητής των όλων Εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα Αστήρ λαμπρός τους οδηγεί χωρίς να λείψει ώρα Χρόνους πολλούς να χαίρεστε, πάντα ευτυχισμένοι Σωματικά ψυχικά να είσθε πλουτισμένοι»

6 Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου,στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου,στο ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ Το χριστουγεννιάτικο χωριό πλαισιώνουν χριστουγεννιάτι κες φιγούρες,παιχνίδια,παιδότοπο ι,χριστουγεννιάτικες παραμυθένιες κατασκευές, ενώ κατά την διάρκεια των γιορτών λάνβάνουν χώρα πολλά δρώμενα. Παράλληλα συμμετέχουν οι τοπικοί παραγωγοί και έμποροι με χριστουγεννιάτικα εδέσματα και τοπικά προϊόντα.

7 ΦΑΓΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Την ημέρα των χριστουγέννων το τραπεζι των Ηπειρώτων γεμίζει με χοιρινό πρασοσέλινο που είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό φαγητό της περιοχής,με μοσχάρι στιφάδο ή κοκκινιστό αλλα και με κοτόπουλα της περιοχής τα οποία τα γεμίζουν με ρύζι,κάστανα και σταφίδες.

8 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ Από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι δυνατόν να λείπουν οι πίτες για τις οποίες φημίζεται η περιοχή! Οι νοικοκυρές στολίζουν το τραπέζι τους με τις ηπειρώτικες αλευρόπιτα και πίτα χωρίς φύλο αλλα και τις γιαννιώτικες ζυμαρόπιτα και κιμαδόπιτα!

9 ΤΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙ Στην Ήπειρο έχουν μια ωραία συνήθεια που τη βασίζουν σε μια παλιά παράδοση. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήτανε νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους.

10 ΤΟ ΠΟΥΡΝΑΡΙ Από τότε, λοιπόν, έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.

11 Το Πουρνάρι και στα Γιάννενα Ακόμη και στα Γιάννενα το ίδιο κάνουν. Μόνο που εκεί δεν κρατούν ολόκληρο το κλαρί το πουρνάρι αναμμένο στο χέρι τους – είναι μεγάλη πολιτεία τα Γιάννενα – αλλά κρατούν στη χούφτα τους μια χεριά δαφνόφυλλα και πουρναρόφυλλα, που τα πετούν στο τζάκι, μόλις μπούνε και καλημερίζουν. Κι όταν τα φύλλα τα ξερά πιάσουν φωτιά κι αρχίσουν να τρίζουν και να πετάνε σπίθες, δίνουν ευχές στον νοικοκύρη!

12 ΚΑΛΑΝΤΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Ελάτε εδώ γειτόνισσες, και εσείς γειτονοπούλες, τα σπάργανα να φτιάξουμε, και το Χριστό ν’ αλλάξουμε. Τα σπάργανα για τον Χριστό, ελάτε όλες σας εδώ. (δις) Να πάμε να γυρίσουμε, και βάγια να σκορπίσουμε, να βρούμε και την Παναγιά, που μας φέρνει την χαρά.

13 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ!


Κατέβασμα ppt "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Δημοπούλου Ιωάννα Β1. Χριστούγεννα στην Ήπειρο Η Ήπειρος είναι το γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας που εκτείνεται στο βορειοδυτικό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google