Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)

2 2 Ημερολόγιο Πάσχα 2014 Σάββατο του Λαζάρου Κυριακή των Βαΐων Μ. Δευτέρα Μ. Τρίτη Μ. Τετάρτη Μ. Πέμπτη Μ. Παρασκευή Μ.Σαββατο Μ.Κυριακη

3 3 Σάββατο του Λαζάρου Το Σάββατο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζουμε το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό. Ο Λάζαρος ήταν καλός φίλος του Χριστού. « » Ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του έφυγε στην Κύπρο, όπου και έγινε επίσκοπος και έζησε άλλα 30 χρόνια.

4 4 Η Κυριακή των Βαΐων Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο κόσμος τον υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων. «Ωσαννά! Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου» φωνάζει το πλήθος.

5 5 Ακολουθία του Νυμφίου Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη ψάλλεται η ακολουθία του Νυμφίου. Δύο υπέροχοι ύμνοι της Εκκλησίας μας που ψάλλονται αυτές τις μέρες είναι: « …»

6 6 Μ. Δευτέρα Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, της Παλαιάς Διαθήκης που πουλήθηκε από τα αδέρφια του οι οποίοι τον ζήλευαν στους Αιγύπτιους. Σήμερα μνημονεύουμε την ξηρανθείσα συκιά. Ο Χριστός πείνασε και βρήκε στο δρόμο του μια συκιά.

7 7 Μ. Τρίτη Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Η παραβολή αυτή συμβολίζει την πίστη και την προνοητικότητα. Οι 5 φρόνιμες παρθένες ήταν έτοιμες και περίμεναν το Νυμφίο (Χριστό) αφού είχαν γεμάτες τις λυχνίες τους με λάδι. Οι 5 μωρές παρθένες κλείστηκαν έξω από τους γάμους γιατί ήταν απροετοίμαστες.

8 8 Μ. Τετάρτη Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Ο Χριστός διδάσκει τη ΜΕΤΑΝΟΙΑ. Επίσης έχουμε την ακολουθία του Νιπτήρος. Ο Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών, ο Πέτρος αντιδρά, ο Κύριος διδάσκει την ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.

9 9 Μ. Πέμπτη Η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στο Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στη Γεσθημανή, στην προδοσία του Ιούδα, στη σύλληψη του Ιησού, στην ανάκριση από τον Άννα, στην Άρνηση του Πέτρου και στην καταδίκη του Χριστού από τον Καϊάφα.

10 10 Ο Μυστικός Δείπνος Ο Χριστός και οι μαθητές του είναι μαζεμένοι για το τελευταίο, το Μυστικό Δείπνο. Ευλόγησε το ψωμί και το κρασί και είπε: «Λάβετε, φάγετε, τούτο εστί το σώμα μου.» «Πίετε εξ΄αυτού πάντες, τούτο εστί το αίμα μου.» Τελέστηκε για πρώτη φορά το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Από τότε και κάθε Κυριακή πρωί στη Θεία Λειτουργία τελείται το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

11 11 Μεγάλη Παρασκευή Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση του Χριστού. Γίνεται η περιφορά του Επιταφίου και ακούμε τους υπέροχους πένθιμους ύμνους που λέγονται Εγκώμια: «Η Ζωή εν Τάφω…» « »

12 12 Μ. Σάββατο – Κυριακή του Πάσχα Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε την Ανάσταση του Χριστού. «Χριστός ανέστη» - «Αληθώς ανέστη» Τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά… Τρώμε μαγειρίτσα… Ψήνουμε τον παραδοσιακό οβελία…


Κατέβασμα ppt "1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google