Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:2015-2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:2015-2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:2015-2016

3  Εγκυμοσύνη είναι η διαδικασία κατά την οποία μία γυναίκα φέρει ένα γονιμοποιημένο ωάριο, το οποίο αναπτύσσεται κι εξελίσσεται μέσα της και διαρκεί μέχρι και τη γέννηση του βρέφους. Ο ιατρικός όρος για την κυοφορούσα γυναίκα είναι "έγκυος" και για το μωρό πριν τη γέννησή του "έμβρυο".γυναίκαωάριοέμβρυο

4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ  Από την στιγμή που μια γυναίκα μείνει έγκυος, στο σώμα της αρχίζουν να γίνονται διάφορες αλλαγές, ώστε αυτό να είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε αυτό που συντελείται μέσα της. Το σώμα της, πρέπει να προετοιμαστεί να αντέξει με τα οστά και τους μύες το αυξανόμενο βάρος καθώς και να είναι σε θέση να παρέχει στο έμβρυο όλες τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο που θα του είναι αναγκαίο για την ανάπτυξή του.

5

6 ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ 1) Κάπνισμα. 2) Αλκοόλ. 3) Καφές. 4) Γυμναστική. 5) Να μην σηκώνουν βάρη. 6) Αναψυκτικά. 7) Τα γλυκά με μέτρο.

7

8 ΤΙ ΡΟΥΧΑ ΦΟΡΑΕΙ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ  Στην εγκυμοσύνη ανάλογα βέβαια και την εποχή του χρόνου θα πρέπει οι γυναίκες να φορούν όσο το δυνατόν πιο ελαφριά ρούχα.  Τα ρούχα και τα εσώρουχα που πρέπει να φοράει μία έγκυος καλό είναι να έχουν βαμβακερή σύνθεση. Μάλιστα χάρη σε αυτά τα ρούχα δε θα πάθουν δερματικούς ερεθισμούς, πράγμα που παθαίνουν αρκετές γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης τους.

9

10 1) Όταν το σπερματοζωάριο καταφέρει να διαπεράσει το ωάριο και να το γονιμοποιήσει, το γενετικό υλικό είναι ήδη έτοιμο, και έχει επίσης καθοριστεί το φύλο του εμβρύου. Τρεις μέρες περίπου μετά, το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να διαιρείται σε πολλά κύτταρα. Περνάει από την σάλπιγγα στη μήτρα, όπου προσκολλάται στο τοίχωμα. Ο πλακούντας, που θα τρέφει το έμβρυο, αρχίζει να σχηματίζεται. 2) Στις 4 εβδομάδες : Αρχίζουν να δημιουργούνται οι δομές που θα αποτελέσουν το πρόσωπο και τον λαιμό. Τα αιμοφόρα αγγεία και τα αγγεία της καρδιάς εξακολουθούν να αναπτύσσονται, όπως και οι πνεύμονες, το στομάχι και το συκώτι. Είναι, επίσης, η περίοδος που θα αρχίσετε να βιώνετε τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης. 3) Στις 8 εβδομαδες :Με μέγεθος μικρότερο από 2 εκατοστά, το έμβρυο αρχίζει να σχηματίζει βλέφαρα και αυτιά, και η άκρη της μύτης γίνεται ορατή. Έχουν ήδη σχηματιστεί χέρια και πόδια, και τα δάχτυλα αρχίζουν να μεγαλώνουν. 4) Στις 12 εβδομαδες: το μέγεθος του εμβρύου έχει φτάσει τα 5 εκατοστά, και αρχίζει να κινείται. Ο ήχος της καρδιάς μπορεί να ακροαστεί με ειδικά όργανα από τον γυναικολόγο σας. Μετά αρχίζε να γίνεται ξεκάθαρο το φύλο του. 5) Στις 16 εβδομαδες :Το έμβρυο πλέον είναι γύρω στα 10 εκατοστά, και ζυγίζει 100 γραμμάρια. Θα μπορείτε να νιώθετε πλέον την κορυφή της μήτρας σας λίγο πιο κάτω από τον αφαλό. Τα μάτια του εμβρύου ανοιγοκλείνουν, και τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος είναι πλέον σχηματισμένα. Έχουν ήδη σχηματιστεί τα δακτυλικά αποτυπώματα.

11 1) Στις 20 εβδομαδες: Το έμβρυο πλέον ζυγίζει γύρω στα 280 γραμμάρια, και είναι κάτι παραπάνω από 15 εκατοστά. Η μήτρα έχει πλέον ανέβει στο επίπεδο του αφαλού. Το έμβρυο μπορεί να πιπιλίζει τον αντίχειρά του, να χασμουριέται, να τεντώνεται και έχει αποκτήσει διάφορες εκφράσεις προσώπου. Σύντομα, αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει, θα το αισθάνεστε όποτε κινείται. Γύρω στις 20 εβδομάδες, έρχεται η ώρα για υπέρηχο. Ο γιατρός θα ελέγξει αν ο πλακούντας είναι υγιής και στη σωστή θέση και αν το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά. Πλέον, μπορείτε με σιγουριά να ανακαλύψετε το φύλο του μωρού. 2) Στις 24 εβδομαδες: Το έμβρυο ζυγίζει πλέον 600 γραμμάρια και αντιδρά σε ηχητικά ερεθίσματα, είτε κάνοντας κινήσεις, είτε αυξάνοντας τον παλμό της καρδιάς του. Μπορεί να παρατηρήσετε μικρές κινήσεις αν έχει λόξιγκα. Καθώς το εσωτερικό του αυτιού είναι πλήρως σχηματισμένο, το μωρό μπορεί να καταλάβει αν βρίσκεται ανάποδα στη μήτρα. 3) Στις 28 εβδομαδες: Το μωρό ζυγίζει πλέον κάτι παραπάνω από ένα κιλό, και αλλάζει συχνά θέση. Αν ήταν αναγκαίο να το γεννήσετε πρόωρα, υπάρχουν αρκετά μεγάλες πιθανότητες να επιβιώσει. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι θα χρειαστεί πρόωρη γέννα. 4) Στις 32 εβδομαδες: Το μωρό ζυγίζει σχεδόν 2 κιλά και κινείται πολύ συχνά. Το δέρμα του έχει λιγότερες ρυτίδες, καθώς έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα στρώμα υποδόριου λίπους. Από αυτή την στιγμή μέχρι και τον τοκετό, το μωρό σας θα πάρει το μισό βάρος που θα έχει μόλις γεννηθεί. Ζητήστε από τον γιατρό να καταγράφει τις κινήσεις του. ίσως παρατηρήσετε ένα κιτρινωπό υγρό να στάζει από το στήθος σας. Αυτό ονομάζεται πρωτόγαλα, και ετοιμάζει το στήθος για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

12 1) Στις 36 εβδομάδες: Το μέγεθος των μωρών διαφέρει ανάλογα με το φύλο και τη σωματική μάζα των γονιών. Κατά μέσο όρο, το μωρό θα έχει ύψος 46 εκατοστά και θα ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται γοργά, και οι πνεύμονες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σχηματισμένοι. Το κεφάλι βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη σε αυτό το στάδιο. Το μωρό σύντομα θα είναι έτοιμο να γεννηθεί. Θα θεωρείται ελαφρώς πρόωρο αν γεννηθεί στις 37-39 εβδομάδες, αλλά υπάρχει και η πιθανότητα να γεννηθεί αργότερα, στις 41-42 εβδομάδες.

13


Κατέβασμα ppt "ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Ειρήνη – Σπυριδούλα Παπαγεωργοπούλου. ΕΤΟΣ:2015-2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google