Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ & ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΚΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ & ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΚΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ & ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΚΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ & ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Π.Δ.Ε. ΑΤΤΙΚΗΣ- ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕ70

2 Το Παρατηρητήριο της Περιφερειακής Δ/νσης Εκ/σης Αττικής στα δύο χρόνια της λειτουργίας του με τη συνεχή στήριξη και συνεργασία του Περιφερειακού Δ/ντή Αττικής, κ. Γκίνη Δημητρίου, κάνοντας έναν απολογισμό για τα έτη 2013, 2014 έως και σήμερα έχει να επιδείξει το εξής έργο: Το Παρατηρητήριο έστειλε έγγραφο χαιρετισμού προς τα στελέχη της εκπαίδευσης και προς όλους τους συναδέλφους το οποίο συμπεριελάμβανε και ένα αρχικό πλάνο δράσης. Ακολούθησαν προτάσεις και προβληματισμοί για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Αττικής ύστερα από συνάντηση με την τότε ηγεσία του Υπουργείου. Από κει και έπειτα ξεκίνησε η Δράση του. Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται:

3 Δημιουργία ειδικού χώρου για το Παρατηρητήριο στον ιστότοπο της ΠΔΕ Αττικής ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Μάιος –Δεκέμβριος 2013: Έφτασαν 34 περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού από τα οποία τα 12 αφορούσαν την Α΄/θμια και 22 τη Β΄/θμια. Υπήρξε διαχείριση με κάθε ενδεδειγμένο παιδαγωγικό τρόπο και παρέμβαση όλων των υπευθύνων αρμόδιων Σχολικών Συμβούλων Π.Ε., Σχολικών Συμβούλων Παιδαγωγικής Ευθύνης Δ.Ε., υπεύθυνων Αγωγής Υγείας και Υπευθύνων Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων. Συγκέντρωση και αποστολή ανάλογου παιδαγωγικού υλικού προς αξιοποίηση στα σχολεία. Συναντήσεις με γονείς και κηδεμόνες:

4 Συναντήσεις με Σχολικούς Συμβούλους : Πέραν της τηλεφωνικής επικοινωνίας και της αλληλογραφίας με τους Συμβούλους για περιστατικά αυξημένης βαρύτητας, πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες συναντήσεις στην ΠΔΕ Αττικής. Συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΨΥΠΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της Σχολικής Βίας στην Α΄/θμια Εκπαίδευση: Ενημέρωση για συμμετοχή σχολείων Α΄/θμιας Εκπ/σης σε προγράμματα της ΕΨΥΠΕ κατά το σχ.έτος 2013-2014. Παραλαβή σχετικού πονήματος από περυσινές δραστηριότητες

5 Συνάντηση με κ. Κορμά Γεώργιο, Γιατρό/ειδικό Επιστήμονα: Είναι υπεύθυνος της Γραμμής Βοηθείας “ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ” της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ )για θέματα ασφάλειας του διαδικτύου. Είναι Συντονιστής Προγράμματος Κατάρτισης «Αριάδνη» 1000 Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας για το φαινόμενο του «εθισμού» των εφήβων στο Διαδίκτυο καθώς και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι από την ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου, της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος της Επιτροπής Ασφαλούς Διαδικτύου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Ενημέρωση για εκπ/κούς της Περιφέρειας Αττικής που είχαν επιμορφωθεί μέσω του Προγράμματος «Αριάδνη» προς αξιοποίησή τους.

6 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014 : Αναφέρθηκαν 13 περιστατικά,εκ των οποίων τα 10 αφορούν την Α΄/θμια Εκπ/ση και τα 3 τη Β΄/θμια. Υπήρξε διαχείριση με κάθε ενδεδειγμένο παιδαγωγικό τρόπο και παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπευθύνων. Ορισμός Υπεύθυνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. της ΠΔΕ Αττικής και ομάδων υποστήριξης: Με βάση το υπ΄αριθ. 195630/Γ1/19-12-2013 έγγραφο ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. ορίστηκαν Υπεύθυνοι Σχολικοί Σύμβουλοι για Δράσεις Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού όπως και οι Ομάδες Υποστήριξής τους αποτελούμενες από τους Υπεύθυνους των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων και Αγωγής Υγείας. Απεστάλη μήνυμα-χαιρετισμός στα μέλη του Δικτύου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του

7 Έγγραφο του Παρατηρητηρίου σε όλες τις Σχ. Μονάδες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης προκειμένου να αποσταλούν-προαιρετικά- εισηγήσεις και άρθρα από τους συναδέλφους σχετικά με τη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Σχεδιάζεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου της ΠΔΕ Αττικής ως αξιοποιήσιμο παιδαγωγικό υλικό. Πρώτη συνάντηση εργασίας με τους Υπεύθυνους και τις Ομάδες Υποστήριξης Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με θέματα: Προτάσεις για την περαιτέρω διαδικασία συνεργασίας Δημιουργία Δικτύου Συνεργαζόμενων Φορέων Ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο Δ/νσεων

8 Καθορισμός Πλαισίου Λειτουργίας των Υπεύθυνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. της Περιφέρειας Αττικής και των ομάδων υποστήριξης. Επικαιροποίηση των ονομάτων Υπεύθυνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού των Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας Αττικής. Έγγραφο προς Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του ανθρώπου-Ειδική Επιτροπή Μελέτης των Ομάδων Ενδοσχολικής Βίας( ΕΕΜΟΕΒ): Πρόσκληση για συνεργασία και αποστολή παιδαγωγικού υλικού. Δημιουργία Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την υποστήριξη δράσεων πρόληψης στις Σχολικές Μονάδες από θεσμικούς, κοινωνικούς, τοπικούς φορείς και οργανισμούς:

9 Συνεργασία για περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού με: Ιερά Μητρόπολη Πειραιά Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς-Νομική Βοήθεια για Νέους Δήμος Πειραιά-Δ/νση Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης- Τμήμα Κοινωνικής Υποστήριξης των Σχολείων και Συλλόγων Γονέων. Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά-Τομέας Ψυχιατρικού- Παιδοψυχιατρικό Εξεταστικό Κέντρο. ΚΕΘΕΑ-Νόστος/Εξάντας, Τομέας Εκπ/σης Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. ΚΕΘΕΑ Πειραιά.

10 Διοργάνωση Ημερίδας σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Κορυδαλλού με θέμα: «Πρόληψη της ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού» Στην εκδήλωση συμμετείχαν: το Τμήμα Δίωξης Ηλ/κού Εγκλήματος-Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων ειδικοί επιστήμονες των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορυδαλλού. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, Υπεύθυνοι Δράσεων Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού των Δ/νσεων Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπ/σης Πειραιά. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Πειραιά.

11 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Μάρτιος- Ιούνιος 2014: Αναφέρθηκαν 26 περιστατικά εκ των οποίων τα 19 αφορούσαν την Α΄/θμια Εκπ/ση και τα 7 τη Β΄/θμια Εκπ/ση. Υπήρξε διαχείριση με κάθε ενδεδειγμένο παιδαγωγικό τρόπο και παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπευθύνων. Πραγματοποίηση ενημερωτικών συναντήσεων των Υπεύθυνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. της Περιφέρειας Αττικής. Επικαιροποίηση των ονομάτων Υπεύθυνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού των Σχολικών Μονάδων της Περιφέρειας Αττικής. Επιμόρφωση Υπεύθυνων Σχολικών Μονάδων από τους Υπεύθυνους Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. της Περιφέρειας Αττικής

12 Συμμετοχή Σχολικών Μονάδων Π.Ε. της Περιφέρειας Αττικής στην εκδήλωση του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο Διαδίκτυο. Ορισμός Περιφερειακών Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (ΠΟΔΠ) της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. της ΠΔΕ Αττικής, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4077/28-4-2014 Εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. Συμμετοχή του Συντονιστή του Παρατηρητηρίου της ΠΔΕ Αττικής στο 1 ο Επιστημονικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, με τίτλο: «Το Φαινόμενο του Εκφοβισμού στο σχολικό και διαδικτυακό περιβάλλον: Με το βλέμμα στην Ευρώπη». Συμμετοχή των ομάδων ΠΟΔΠ της ΠΔΕ Αττικής στην Ημερίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τίτλο: «Σχολική Βία: Πρόδρομη δράση για την Αθήνα». Αντικατάσταση του μέλους ΠΟΔΠ της ΔΔΕ Β΄ Αθήνας κ. Καυκά Γεωργίας από τον κ. Λαγουδάκο Μιχάλη (με το υπ’ αρ. 9769/20-8-2014 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής)

13 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2014: Αναφέρθηκαν 17 περιστατικά εκ των οποίων τα 11 αφορούσαν την Α΄/θμια Εκπ/ση και τα 6 τη Β΄/θμια Εκπ/ση. Υπήρξε διαχείριση με κάθε ενδεδειγμένο παιδαγωγικό τρόπο και παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπευθύνων Επικαιροποίηση ονομάτων των εκπαιδευτικών, Υπεύθυνων Σχολικών Μονάδων για την πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (με το υπ’ αρ.Φ.49/12502/19-9-2014 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής) Εφαρμογή της εγκυκλίου υλοποίησης των πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης φαινομένων της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (ΣΒΕ) στους άξονες προτεραιότητας1,2 και 3»του ΕΠ «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», σχολικού έτους 2014-2015(με το υπ’ αρ. 9103/03-10-2014 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ.)

14 Αντικατάσταση του μέλους ΠΟΔΠ της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας κ. Μαυροειδή Νικολάου από τον κ. Λεωνίδα Μάντζο (με το υπ’ αρ. 13840/6- 10-2014 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής) Επικαιροποίηση της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου και Δημιουργία φόρμας καταχώρισης περιστατικών ΣΒΕ (με το υπ’ αρ. Φ.49/16760/19-11-2014 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής) Ανάρτηση σχετικού ηλεκτρονικού υλικού Ανακοίνωση υλοποίησης Δράσεων Πρόληψης και Αντιμετώπισης ΣΒΕ Κοινοποίηση Δράσεων

15 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Ιανουάριος -Φεβρουάριος 2015: Αναφέρθηκαν 10 περιστατικά εκ των οποίων τα 7 αφορούσαν την Α΄/θμια Εκπ/ση και τα 3 τη Β΄/θμια Εκπ/ση. Υπήρξε διαχείριση με κάθε ενδεδειγμένο παιδαγωγικό τρόπο και παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπευθύνων Αποστολή πρακτικών της ΕΣΥΔΠ Αττικής (με το υπ’ αρ. Φ.49/1149/02-02-2015 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής) Αντικατάσταση της Υπεύθυνης Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της ΔΠΕ Πειραιά κ. Καρυδά Ελένης από την κ. Μίλεση Χριστίνα (με το υπ’ αρ. Φ.49./1359/06-02-2015 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής) Ενημέρωση μελών ΠΟΔΠ και ΟΔΠ της ΠΔΕ Αττικής για την επικείμενη επιμόρφωση του Υ.ΠΟ.ΠΑΙΘ. και την 6 η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας (με το υπ’ αρ. Φ.49. 2320/02-03-2015 έγγραφο της ΠΔΕ Αττικής)

16 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2014 : Αναφέρθηκαν 13 περιστατικά,εκ των οποίων τα 10 αφορούν την Α΄/θμια Εκπ/ση και τα 3 τη Β΄/θμια. Υπήρξε διαχείριση με κάθε ενδεδειγμένο παιδαγωγικό τρόπο και παρέμβαση όλων των αρμόδιων υπευθύνων. Ορισμός Υπεύθυνων Δράσεων Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. της ΠΔΕ Αττικής και ομάδων υποστήριξης: Με βάση το υπ΄αριθ. 195630/Γ1/19-12-2013 έγγραφο ανά Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. ορίστηκαν Υπεύθυνοι Σχολικοί Σύμβουλοι για Δράσεις Πρόληψης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού όπως και οι Ομάδες Υποστήριξής τους αποτελούμενες από τους Υπεύθυνους των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων και Αγωγής Υγείας. Απεστάλη μήνυμα-χαιρετισμός στα μέλη του Δικτύου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του


Κατέβασμα ppt "Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ & ΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΚΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google