Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η φυσιογνωμία της πόλης του Ναυπλίου. 9/18/2016copyright 2006 All Rights Reserved. 2 Προσδιορισμός της έννοιας της φυσιογνωμίας Η.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η φυσιογνωμία της πόλης του Ναυπλίου. 9/18/2016copyright 2006 All Rights Reserved. 2 Προσδιορισμός της έννοιας της φυσιογνωμίας Η."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η φυσιογνωμία της πόλης του Ναυπλίου

2 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 2 Προσδιορισμός της έννοιας της φυσιογνωμίας Η έννοια της φυσιογνωμίας: Η φυσιογνωμία της ελληνικής πόλης διαμορφώνεται μέσα από μια πολύ μεγάλη ποικιλία στοιχείων, διαφόρου προέλευσης. Κάποια από αυτά είναι το φυσικό ανάγλυφο και η τοπογραφία του εδάφους, η παρουσία του φυσικού στοιχείου, το κλίμα, η ηλιοφάνεια κλπ. η πολιτιστικήη αρχιτεκτονική κληρονομιά Εκτός όμως από αυτά που καθορίζονται από τη γεωφυσική θέση, σημαντικό ρόλο παίζει και η πολιτιστική και ιδιαίτερα η αρχιτεκτονική κληρονομιά, αλλά και ο λόγος και ο μύθος μιας πόλης, ως έκφραση της συλλογικής συνείδησης των πολιτών, δηλαδή ο ίδιος ο πολιτισμός. Επηρεάζεται επίσης από τα πολιτικο – κοινωνικο - οικονομικά συστήματα, από το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει, αλλά και από την ανθρώπινη αλυσίδα, δηλαδή από τη γενικότερη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων. Επιπλέον, με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργείται ένας νέος προσανατολισμός στο σχεδιασμό και την οργάνωση των ελληνικών πόλεων με βάση τα Ευρωπαϊκά δρώμενα και νέα δεδομένα προστίθενται για μελέτη.

3 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 3 Γεωγραφικός και γεωφυσικός ορισμός Ο νομός Αργολίδας καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και συνορεύει : Ο νομός Αργολίδας καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο της Πελοποννήσου και συνορεύει : προς Β. με το νομό Κορινθίας προς Ν. με τον Αργολικό κόλπο προς Α. με τμήμα της νομαρχίας Πειραιά (περιοχή Τροιζηνίας) και το Σαρωνικό κόλπο προς Δ. με το νομό Αρκαδίας Είναι ο μικρότερος Νομός της Πελοποννήσου και έχει έκταση 2.154,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα η οποία αντιστοιχεί στο 13,51% της έκτασης της Περιφέρειας και στο 1,63% της Χώρας.

4 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 4 Δήμος Ναυπλιέων & πληθυσμός Πρωτεύουσα του Νομού είναι το Ναύπλιο.Πρωτεύουσα του Νομού είναι το Ναύπλιο. Ο Καλλικρατικός Δήμος Ναυπλιέων αποτελείται από: 4 Δημοτικές Ενότητες (Ναυπλίου, Ασίνης, Μιδέας, Νέας Τίρυνθας) οι οποίοι συνολικά απαρτίζονται από 20 συνολικά δημοτικές και τοπικές κοινότητες) Δήμος Ναυπλιέων τα ¾ του πληθυσμού κατοικούν στην πόλη του Ναυπλίου.ο διευρυμένος πλέον Δήμος Ναυπλιέων φαίνεται να αγγίζει τις 33.260 κατοίκους εκ των οποίων τα ¾ του πληθυσμού κατοικούν στην πόλη του Ναυπλίου.

5 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 5 Η πόλη πήρε το όνομά της από τον Ναύπλιο, γιό του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Κατά την αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Ναυπλία ( Ηρόδοτος- ” Ναυπλιή χώρη”, στα υστεροβυζαντινά χρόνια Ναύπλιον, Ἀ νάπλιον, Ἀ νάπλιν Ἀ νάπλι, οι Ιταλοί την ονόμασαν Napoli di Romania και οι Τούρκοι Mora Yenişehri. Αγωνιστές, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, με καταγωγή ή μη από το Ναύπλιο, συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορία της πόλης και η προσφορά τους αναγνωρίζεται από όλους και είναι ανεκτίμητη.

6 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 6 Η γεωφυσική κατάσταση To έδαφος της νομού είναι κυρίως ορεινό με μόνη εξαίρεση την κλειστή πεδιάδα του Άργους, μερικές παράκτιες πεδινές λωρίδες στην περιοχή Κρανιδίου και Ερμιόνης και την κοιλάδα του Λιγουριού. Το ανάγλυφο της περιοχής διαμορφώνουν τα λεγόμενα Αργολιδοαρκαδικά όρη, που αρχίζουν από την περιοχή της Κυλλήνης.Το μεγαλύτερό του μέρος βρίσκεται στην Αρκαδία, η ψηλότερη όμως κορυφή του, το Κουρούμπαλο, 1.808 μ., είναι στην Αργολίδα. Το καθαυτό όμως αργολικό βουνό είναι το Αραχναίο(1.199 μ., Προφήτης Ηλίας) με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Τα κυριότερα ποτάμια της αργολικής πεδιάδας είναι χείμαρροι, όπως ο Ίναχος, που πηγάζει από το Αρτεμίσιο, και ο Χάραδρος. Υπάρχουν επίσης πολλές παράκτιες και υποθαλάσσιες πηγές, όπως της περιοχής Αγίου Γεωργίου Κυβερίου. Οι ακτές της Aργολίδας εμφανίζουν μεγάλο διαμελισμό, ιδιαίτερα μετά τη χερσόνησο των Μεθάνων και προς την πλευρά του Μυρτώου πελάγους, του οποίου βαθιά κόλπωση αποτελεί ο Αργολικός κόλπος. Η ακτογραμμή έχει μήκος 230 χιλιόμετρα και συμπεριλαμβάνει 50 γνωστές παραλίες για κολύμβηση πολλές από τις οποίες είναι αναγνωρισμένες για την καθαρότητά τους από την Ελληνική Κυβέρνηση

7 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 7 Στον αργολικό κάμπο που πλαισιώνει το Ναύπλιο ευδοκιμούν εσπεριδοειδή δέντρα και στις ημιορεινές πλαγιές φύονται άγρια χόρτα, βότανα όπως θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα κ.α. και στις ρεματιές φραγκοσυκιές. Στην πόλη αναρριχόνται και ανθίζουν βουκαμβίλιες & γιασεμιά, στις γλάστρες βασιλικοί, γαρδένιες και άλλα φυτά. Σημαντικές φυτοκοινωνίες από αξιόλογα φυτά όπως είναι τα Campanula andrewsii andrewsii, Erysimum corinthium, Stachys swainsonii argolica συναντάμε στο Παλαμήδι και την Ακροναυπλία. Campanula andrewsii andrewsiiErysimum corinthium Stachys swainsonii argolica Διαθέτει αναγνωρισμένα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΤΙΦΚ), αρχαιολογικούς τόπους και βιότοπους που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα προστασίας, στο Δίκτυο CORINE- Biotopes και στο Δίκτυο NATURA-2000.Δίκτυο CORINE- BiotopesΔίκτυο NATURA-2000 (Παλαμήδι, Ακροναυπλία,Υγρότοποι Τολού και Νέας Κίου, Λιμνοθάλασσα Δρεπάνου, Έλος Κάντιας κ.ά) Η πόλη διάθετει 2 παραλίες (Καραθώνα, Αρβανιτιά) και πολύ γρήγορη πρόσβαση σε αρκετές ακόμη πολύ κοντινές. Η γεωφυσική κατάσταση

8 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 8 Αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά Η Αργολίδα διαθέτει πολλά μνημεία από ποικίλες ιστορικές περιόδους, της προϊστορικής, αρχαϊκής, κλασικής, φραγκοκρατίας, ενετοκρατίας, τουρκοκρατίας, βυζαντινής και μεταβυζαντινής. Παράλληλα, το Ναύπλιο έχει μια ισχυρή παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες, και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η οποία συντηρείται μέχρι σήμερα.

9 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 9 Αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά Τα γραφικά καλντερίμια με τα γοητευτικά κτίρια φιλοξενούν τα βήματά μας. Τα χρώματα στα ανθισμένα μπαλκόνια και οι γεύσεις τα καθοδηγούν. Η Ιστορία διαγράφεται σε κάθε γωνία της παλιάς πόλης, σε κάθε κομψή πλατεία, σε κάθε ένα από τα φρούρια που κλείνουν μέσα τους την ομορφιά της νεότερης Ελλάδας. Όλες οι περιπλανήσεις στο Ναύπλιο ξεκινούν από τα καλντερίμια της παλιάς πόλης και καταλήγουν εκεί. Η πλατεία Συντάγματος, περιστοιχισμένη από σημαντικά κτίρια της ιστορίας μας, όπως η πρώτη ελληνική βουλή, το ανάκτορο Ιωάννης Καποδίστριας, το αρχαιολογικό μουσείο και το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αποτελεί αφετηρία για τις περισσότερες ‘πεζοπορίες’ μας στο ιστορικό κέντρο.

10 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 10 Αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά Προσπερνώντας τα ελαφρώς τουριστικά café της πλατείας και ανηφορίζοντας προς τον επιβλητικό και ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά ναό του Αγίου Γεωργίου, γρήγορα μπορεί κανείς να χαθεί οικειοθελώς στα πανέμορφα σοκάκια. Τα ίδια σοκάκια στα οποία κάποτε δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, και που πλέον φιλοξενούνται χαριτωμένα μαγαζάκια, ζωντανά café και ήσυχες γωνιές κάτω από λουλουδιασμένα μπαλκόνια και αναπαλαιωμένα αρχοντικά κτίρια.

11 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 11 Τα σπίτια του ψαρομαχαλά παρουσιάζουν εξοχή του πάνω ορόφου με ιδιαίτερη μέθοδο στήριξης. Έχουν μαρμάρινα (άλλα ξύλινα, μεταλλικά) υποστηλώματα μπαλκονιών (φουρούσια), καμπυλοειδή με κεντήματα και φυτικά σχέδια. Οι πόρτες είναι δίφυλλες, ξύλινες με μπρούτζινα ρόπτρα. Οι στέγες έχουν κεραμίδια βυζαντινού τύπου (λούκια). Σε μερικά κτήρια στο γείσο υπάρχουν ζωγραφικές συνθέσεις (φυτικά θέματα κυρίως). Στα νεοκλασικά η απόληξη της στέγης είναι διακοσμημένη με ακροκέραμο. Στα σοκάκια συναντάς πολλές οθωμανικές κρήνες με ενετικά στοιχεία, τούρκικα χαμάμ, λουτρά και τζαμιά με διαφορετική χρήση σήμερα.

12 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 12 Αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά Όταν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από την παλιά πόλη, το βλέμμα ‘ανοίγει’ είτε προς τη θάλασσα είτε προς τις κορυφές με τα ενετικά κάστρα. Από τη μία, το Μπούρτζι και η καθιερωμένη ‘βαρκάδα’ από το λιμάνι προς το φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων και από την άλλη το Παλαμήδι με την πρόκληση των χιλίων (μείον ενός) σκαλιών και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του, καθώς και η Ακροναυπλία, όπου φυλακίστηκε ο Γέρος του Μοριά. Τρία κομμάτια της ιστορίας του τόπου ‘χτίζουν’ το επιβλητικό φόντο της ‘ναυτικής πολιτείας’

13 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 13 Μουσεία & Χώροι Πολιτισμού Αρχαιολογικό Μουσείο Πολεμικό Μουσείο Λαογραφικό Μουσείο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός» Εθνική Πινακοθήκη (παρ/μα Ναυπλίου) Μουσείο Ποτοποιίας Μουσείο Αυτοκίνησης Εκκλησιαστικό Μουσείο Μουσείο Κομπολογιού Δημοτικές βιβλιοθήκες Ιδιωτικές βιβλιοθήκες

14 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 14 Υποδομές πόλης Εκπαιδευτικά ιδρύματα (α/θμια- γ/βαθμια) Μουσεία δημόσια & ιδιωτικά Αίθουσες τέχνης Νοσοκομείο Βιβλιοθήκες Κινηματογράφους Γήπεδα,κολυμβητήριο Γηροκομεία Στρατόπεδο (Μ.ΜΗΧ.)

15 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 15 Οικονομική εξέλιξη-Ευρωπαϊκή Ενοποίηση Τα επιτεύγματα και οι επιτυχίες της περιφέρειας της Αργολίδος στον Αγροτικό τομέα είναι αξιοπρόσεχτα, χωρίς να παραβλέπουμε την σημαντική ανάπτυξη του Βιομηχανικού τομέα καθώς και του τουρισμού. Ο Αγροτικός τομέας συμβάλλει κατά 33,5 % στο ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα της περιφέρειας. Οι τοπικές κτηνοτροφικές μονάδες παράγουν 30.000 τόνους γάλακτος κατά μέσο όρο, 3.200 τόνους τυρί και 6.500 τόνους φρέσκου κρέατος. Ο Βιομηχανικός τομέας συμβάλλει κατά 18 % στο ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα της περιφέρειας. Η Αργολίδα κατέχει το 3% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, μέσω 104 εξαγωγικών εταιριών κατέχοντας την 5η θέση μεταξύ των Ελληνικών περιφερειών και 1η μεταξύ των περιφερειών που δεν γειτονεύουν με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Η παροχή υπηρεσιών αποτελεί το 48,5 % του ακαθάριστου κατά κεφαλήν εισοδήματος της περιφέρειας και αποτελείται κυρίως από τον τομέα του τουρισμού.

16 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 16 Οικονομική εξέλιξη-Ευρωπαϊκή Ενοποίηση Έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ Σχέδιο αστικών αναπλάσεων (παρεμβάσεις/έργα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, αλλά και στην περιοχή μεταξύ παλιάς πόλης και κόμβου ενδεκάτης (οδοί Μπουμπουλίνας -Σιδηράς Μεραρχίας-Βασιλέως Κων/νου-Θεσσαλονίκης ) Αποκατάστασης της ύδρευσης του Ναυπλίου και του αποχετευτικού δικτύου. (2 έργα ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ για το Δήμο Ναυπλιέων με 95% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση) Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (2006) Υδρευτικό έργο Αναβάλου ( 2011-13, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ) Πρόσφατη πρόθεση κατάθεσης πρότασης με θέμα «Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού 2012- 2014»

17 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 17 Έρευνα και αποτελέσματα Χαρακτηριστικότερο ζώο της περιοχής

18 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 18 Έρευνα και αποτελέσματα

19 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 19 Έρευνα και αποτελέσματα

20 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 20 Έρευνα και αποτελέσματα

21 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 21 Έρευνα και αποτελέσματα Φαινόμενα παγκοσμιοποίησης

22 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 22 Έρευνα και αποτελέσματα Οικονομική/ Επιχειρηματική δραστηριοποίηση

23 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 23 Έρευνα και αποτελέσματα Για τις επιχειρήσεις η Δημοτική Αρχή Ναυπλίου… Δημοτική οικονομική ενίσχυση – Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

24 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 24 Οι απόψεις κατοίκων και επισκεπτών μαρτυρούν ως θετικά χαρακτηριστικά του Ναυπλίου…. Την ιστορία της πόλης και τα πολλά αξιοθέατα Τον παραδοσιακό χαρακτήρα και τη γραφικότητα της παλιάς πόλης Τις πολλές κοντινές και καθαρές παραλίες Την ομορφιά του φυσικού τοπίου Την ατμόσφαιρα αλλοτινής εποχής που αναδύει Τη φιλοξενία των κατοίκων Τη γρήγορη και άνετη οδική πρόσβαση Τον τουρισμό Έρευνα και αποτελέσματα

25 9/18/2016copyright 2006 www.brainybetty.com; All Rights Reserved. 25 Μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες παραδέχονται ως αρνητικά στοιχεία της πόλης… Την άναρχη δόμηση της νέας πόλης του Ναυπλίου που δεν έχει κανένα χαρακτήρα Την κακή εκμετάλλευση του λιμανιού Την πολυκοσμία και το δύσκολο παρκάρισμα σε μέρες αργίας Την ακρίβεια των προϊόντων Την εμπορευματοποίηση των πάντων Έρευνα και αποτελέσματα


Κατέβασμα ppt "Η φυσιογνωμία της πόλης του Ναυπλίου. 9/18/2016copyright 2006 All Rights Reserved. 2 Προσδιορισμός της έννοιας της φυσιογνωμίας Η."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google