Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΑΝΑΣΗ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!!!.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΑΝΑΣΗ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!!!."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΑΝΑΣΗ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!!!

2 ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ
Ο 55χρονος έλληνας εθελοντής Αθανάσιος Λερούνης εργαζόταν για την ΜΚΟ «Ελληνες Εθελοντές» στην παραμεθόρια περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν-Αφγανιστάν. Ο Θανάσης από το 1994 που επισκέφθηκε την οροσειρά του Ινδικού Καυκάσου αφιέρωσε τη ζωή του στη φυλή των Καλάς τα τελευταία εννέα χρόνια ζει στις κοιλάδες τους στα υψόμετρο. Το έργο του Θανάση Λερούνη είναι μεγάλο και αξιόλογο. Μαζί με τα μέλη της οργάνωσης κατασκεύασαν σπίτια μητρότητας, δεξαμενές πόσιμου νερού, συστήματα ύδρευσης, και για τις δύο μειονότητες της περιοχής: καλασική και μουσουλμανική. Πριν από έξι χρόνια ολοκλήρωσαν το πολιτιστικό κέντρο του Καλλασαντούρ, που περιλαμβάνει εκτός από το εθνολογικό λαογραφικό μουσείο, σταθμό πρώτων βοηθειών, αίθουσες σεμιναρίων για παραδοσιακά και τεχνικά επαγγέλματα, βιβλιοθήκη, παραδοσιακό καλασιακό σχολείο, με μαθητές που διδάσκονται την κλασική γραφή, στηριζόμενοι από ανάδοχες ελληνικές οικογένειες για τη φοίτησή τους.

3 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
Ο Αθανάσιος Λερούνης απήχθη στις 8 Σεπτεμβρίου, από κουκουλοφόρους Ταλιμπάν, ύστερα από επίθεση στο σπίτι όπου διέμενε, στο χωριό Μπρουν. Τον απήγαγαν έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό των αστυνομικών και του ίδιου, το περιστατικό ήταν συγκλονιστικό και απρόσμενο. Ο φρουρός του μετά τον ξυλοδαρμό έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε αμέσως. Από τη στιγμή που απήχθη ο Λερούνης από το χωριό Μπρουν, όπου διέμενε και δίδασκε εθελοντικά, η κοινωνία των Καλάς ξεκίνησε έναν αγώνα για την απελευθέρωσή του. Τα αρχικά αιτήματα των Ταλιμπάν ήταν η καταβολή λύτρων δύο εκατομμυρίων δολαρίων και η απελευθέρωση ηγετών τους που κρατούνται στις φυλακές του Πακιστάν.

4 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
Οι Ταλιμπάν όμως έχουν υπαναχωρήσει από τα αρχικά τους αιτήματα, μετά την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της κοινότητας των Καλάς για τη σωτηρία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον Σεπτέμβριο, Καλάς και μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Ναζίμ. Ηταν η πρώτη φορά που οι Καλάς προχωρούσαν σε οποιοδήποτε είδος κινητοποιήσεων και μάλιστα με τη συμμετοχή γυναικών. Η διαδήλωση κατέληξε έξω από το κυβερνητικό κτίριο της πόλης, όπου η ομάδα των Καλάς μίλησαν με δάκρυα στα μάτια για τον Λερούνη και τη συνεισφορά του στην πρόοδο της μικρής απομονωμένης κοινωνίας τους. Μάλιστα, οι πρόκριτοι του χωριού προσφέρθηκαν να πουλήσουν τα σπίτια τους προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταβολή λύτρων.

5 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
Σύμφωνα με πηγές (όπως το blog antipolon. blogspot. com), εξαμελής επιτροπή πολιτών που αποτελείται από μουσουλμάνους της κοινότητας Σιχ και μέλη της φυλής των Καλάς και των Ταλιμπάν έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την κοιλάδα του Νουριστάν, όπου κρατείται ο Λερούνης, για διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής επικοινώνησε με τον Λερούνη και παρέλαβε τρία γράμματα που έγραψε ο ίδιος. Τα τρία γράμματα του Έλληνα εθελοντή τα μετέφερε: ένα προς την πακιστανική κυβέρνηση, ένα προς τον Έλληνα πρεσβευτή στο Πακιστάν κι ένα προς τη μη κυβερνητική οργάνωση «Έλληνες Εθελοντές», με την οποία συνεργαζόταν ο Λερούνης, έως την απαγωγή του. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα, στις επιστολές του προς την οργάνωση των «Ελλήνων Εθελοντών» και προς την ελληνική πρεσβεία, ο Αθανάσιος Λερούνης, αναφέρει ότι είναι καλά στην υγεία του (σ.σ. τουλάχιστον έως την ημέρα που έγραψε το γράμμα) και ότι παραμένει με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τους όρους που θέτουν για την απελευθέρωσή του.

6 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
Στην επιστολή του, που είναι γραμμένη στις 2 Οκτωβρίου, στην αγγλική γλώσσα και φέρει την ιδιόχειρη υπογραφή του, αναφέρει ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο και ζητά να γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτουν οι απαγωγείς για την απελευθέρωσή του, δηλαδή η καταβολή λύτρων δολαρίων και η απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές. «Εάν τα παραπάνω αιτήματα δεν υλοποιηθούν, με ενημέρωσε (ο διοικητής των Ταλιμπάν) ότι θα έχω μεγάλα προβλήματα και ότι η ζωή μου θα τεθεί σε κίνδυνο», γράφει χαρακτηριστικά Αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διαπραγματευσεων των ντόπιων είναι οι Ταλιμπάν να αποσύρουν το αίτημα καταβολής λύτρων δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι απαγωγείς εμμένουν στο αίτημά τους για απελευθέρωση ηγετών τους που κρατούνται στις φυλακές του Πακιστάν.

7 ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ «Και οι ίδιοι, αν δεν μας δουν μια χρονιά όχι μόνο θα στενοχωρηθούν, αλλά και θα φανταστούν ότι κάτι κακό μας συνέβη. Μας έχουν μάθει, τους έχουμε μάθει, αισθάνονται ότι έχουν ένα στήριγμα στη ζωή τους. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου, να αρχίσει αυτή η γέφυρα επικοινωνίας που κάναμε με τη φυλή τους να αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον τους. Θα αισθανθούν μεγάλη απογοήτευση αν σταματήσουμε. Θα συγχωρούσαν κάποιον ξένο, αλλά όχι ένα γιουνάνι, έναν Ελληνα. Έχουμε δεσμούς αίματος! Δεν περίμενα ότι θα κολλούσα σε ένα μέρος, από το 1994 εστίασα την προσοχή μου, το είναι μου, σε αυτούς τους ανθρώπους είμαι. δικός τους. Είναι χρέος μου να συνεχίσω μαζί τους!» ο Θανάσης μιλάει στην Ελευθεροτυπία

8 ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ Από ότι φαίνεται οι Καλάς δυστυχώς έχουν μια λάθος άποψη για τους εν Ελλάδι «γιουνάνι». Όχι, μόνο δεν ενδιαφερόμαστε για τους μακρινούς μας ξαδέρφους τους Καλάς (η ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές» είναι μάλλον η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα), αλλά ούτε καν και για τους δίκους μας ανθρώπους, όπως τον Θανάση μας. Ο καθένας το τομάρι του!!!

9 ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ Για τον Θανάση γίνεται συλλογή υπογραφών από δύο site: Στο petitiononline.com όπου συλλεγονται υπογραφές για διαφορα θέματα (μόλις 300 υπογραφές): Στο site των ελλήνων «γιατρών χωρίς σύνορα» (εδώ είναι καλύτερα τα πράγματα 8825):

10 YOU TUBE Ο Θανάσης μιλάει για το έργο που γίνεται: Ο Θανάσης μιλάει σε εκπομπή της ΕΡΤ: Στιγμιότυπα από την διαμαρτυρία των Καλας για την απαγωγή του Θανάση:

11

12

13

14

15

16

17

18


Κατέβασμα ppt "ΘΑΝΑΣΗ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΑΣΑΜΕ!!!."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google