Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Οι στοχασμοί σου πρέπει να είναι αγχίνοες και οι λόγοι σου ευφραδείς» «Διά ζηλοτυπίαν ή φθόνον μη το καλόν αφίνης ανεγκωμίαστον.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Οι στοχασμοί σου πρέπει να είναι αγχίνοες και οι λόγοι σου ευφραδείς» «Διά ζηλοτυπίαν ή φθόνον μη το καλόν αφίνης ανεγκωμίαστον."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14 «Οι στοχασμοί σου πρέπει να είναι αγχίνοες και οι λόγοι σου ευφραδείς» «Διά ζηλοτυπίαν ή φθόνον μη το καλόν αφίνης ανεγκωμίαστον ή αβράβευτον» «Διότι οι Έλληνες πριν διαφθαρώσιν ώσπερ ημείς, ήξευρον να τιμώσι κάλλιστα τα καλά και την αρετήν και να βραβεύωσι τας ελευθερίους τέχνας και τας επιστήμας φιλοτιμότατα» ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΥΛΛΑΝΤΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΗΤΟΣ

15 «Είναι πραγματικά τόση η φθορά που έκανε η υλιστική εποχή μας στις ηθικές αξίες της ζωής, ώστε για να μην κυλήσει ο κόσμος στο χάος του άγχους και της καταστροφής, να είναι ανάγκη όλοι μας, στον τομέα τους, στην πατρίδα τους, στον ιδιαίτερο τόπο όπου ο καθένας ζει, να συμβάλουμε στην διατήρηση των πνευματικών αξιών και στην ανύψωση της ανθρώπινης ζωής». Νικόλαος Πορφυρογένης

16 « Ας φιλοδοξήσει ο κάθε Έλληνας να βάνει όπου ταχθεί, από ένα λιθαράκι στο μεγάλο αυτό ζωντανό μνημείο. Ας δόση το παν για να γίνει η Κρήτη, η ανίκητη Κρήτη, το γρανιτένιο θεμέλιο, όπου θα σπάσει η Χιτλερική θύελλα και όπου θα οικοδομηθεί αύριο το μεγάλο οικοδόμημα της λεύτερης και ευτυχισμένης Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτού του ιερού καθήκοντος, είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική εθνική ενότητα από όλους τους Έλληνες, που τίμια και ειλικρινά ήλθαν να συμμετάσχουν στον αγώνα, ανεξάρτητα από καταγωγή ή πολιτικά φρονήματα. Υποχρέωση όλων μας ντόπιων και ξένων είναι να συμβάλλουμε γι' αυτό παραμερίζοντας διαφορές, πικρίες ή μνησικακίες. Ενωμένοι όλοι σε μια τέτοια ιερή ένωση και με τη βοήθεια των μεγάλων Δημοκρατιών της γης θα διατηρήσουμε ακλόνητα την πίστη μας στον τελικό θρίαμβο του δίκαιου και ωραίου αγώνα μας. Ας μην ξεχνούμε πως όλοι οι υπόδουλοι Έλληνες με κρυφά σφιγμένες τις γροθιές και με υγρά από τον πόνο μάτια ατενίζουν σε μας με ελπίδες και με εμπιστοσύνη. Ας γίνουμε άξιοι της εμπιστοσύνης, τους και ας δικαιώσουμε τις ελπίδες τους.» Μιλτιάδης Πορφυρογένης

17 «Η επιστημονική γνώσις, όταν δεν έχει έκτασιν και ευρύτητα, αλλά μόνον βάθος ειδικότητος, καταλήγει εις μυωπικές αντιλήψεις και εις δασκαλισμούς» Νικόλαος Πορφυρογένης

18 «Ο Μίλτος (Πορφυρογένης) είναι η μεγάλη κατάχτηση του κόμματός μας, που αν τον είχαν οι αστοί, 10 φορές θα τον κάνανε Πρωθυπουργό» Νίκος Ζαχαριάδης «Ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης είναι από τους λίγους κομμουνιστές που η ιδεολογία και ο φανατισμός δεν έχει καταπνίξει τον ανθρωπισμό του» Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

19 Σε δύσκολες οικονομικά εποχές αρκετοί είναι οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους προς αναζήτηση καλύτερου μέλλοντος στο εξωτερικό. Εκεί εργάστηκαν με ζήλο, υπέμειναν τις κακουχίες και κατόρθωσαν να αποκτήσουν πλούτο. Πολλοί από αυτούς δεν απέκτησαν οικογένεια. Η νοσταλγία για τις ιδιαίτερές τους πατρίδες ήταν μεγάλη, καθώς ζούσαν μακριά από την Ελλάδα, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Οι Έλληνες του εξωτερικού για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, επειδή τους λυπούσε, αποφάσισαν να ενεργήσουν ώστε το όνομά τους να φωλιάσει στις καρδιές και στις μνήμες των συμπατριωτών τους. Έτσι προσπάθησαν με χορηγίες να αναγείρουν Σχολεία, Εκκλησίες Κέντρα Επιμόρφωσης και είχαν το ρόλο του ευεργέτη στον τόπο τους που τόσο πολύ αγαπούσαν και νοσταλγούσαν. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ν. Πορφυρογένης, που αν και η Ελλάδα τoν πλήγωσε με την αχαριστία της προς το πρόσωπο και το έργο του, συνέβαλε σημαντικά στην πολιτιστική ανάπτυξη της ιδιαίτερής του πατρίδας, Αγριάς ιδρύοντας το Κοινωφελές Ίδρυμα.

20

21 Ενίσχυση μέσω χορήγησης υποτροφιών για σπουδές σε νέους και στήριξη των οικογενειών τους. Βοήθεια στην ανταλλαγή γνώσεων Ελλάδας- Λωζάνης. Επιχορήγηση ταξιδιών Ελβετών φοιτητών στην Ελλάδα Προώθηση και διευκόλυνση της έκδοσης επιστημονικών εντύπων πάσης φύσεως. Διατήρηση των πνευματικών αξιών και ανύψωση της ανθρώπινης ζωής.

22

23 Το 1995 η έκθεση ζωγραφικής του Giorgio de Chiriko. To 1996 βράβευση μαθητών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το 1996 φεστιβάλ κλασσικής κιθάρας 1996-2001. Το 1997 Έκθεση ζωγραφικής Κοντογιάννης – Σουλικιάς. Το 1998 Συναυλία κλασσικού τραγουδιού. Το 1999 Βραδιά παραδοσιακού τραγουδιού. Το 2000 Αφιέρωμα στο Σεφέρη, ελληνόφωνη Ιταλία.

24 Το 2002 Μέρες της Τσεχίας στην Αγριά (Σεπτέμβριος). Το 2003 Έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής Δημήτρης Μοράρος. Το 2004 Βασίλης Αγλαϊνης (Οκτώβριος), ημερίδα Ν. Πορφυρογένης ‘Το φως του ανθρώπου’, Δέσποινα Καφενταράκη (Φεβρουάριος). Το 2005 Συνέδριο Αρχιτεκτονικής (Ιούνιος). Το 2006 Θεατρική παράσταση Νίκος Βλάχος (Απρίλιος), Μίμης Γεντάκος (Μάρτιος). Το 2005-2006 Ανοιχτές συζητήσεις ‘Επίκαιρα Θέματα’. Τον Ιούνιο του 2007 Συνέδριο: Σύγχρονη Δημοκρατία.

25 Τον Δεκέμβριο του 2007 ποιητική βραδιά Αφή Σκιών, Έλενα Ψαραλίδου- Φιλιππιτζή, αφιέρωμα στο Νίκο Καζατζάκη,Μουσική εκδήλωση Petr Saidl, Bohuslav Matousek. Petr Saidl, Bohuslav Matousek Το 2008 Adolf Born (γκαλερί), έκθεση Διάνοιξη επικοινωνίας, Αλέξης Ψυχούλης, ημερίδα – 17 Οκτωβρίου, παρουσίαση βιβλίου Μ. Μπέγζου. Το 2009 Μουσική παράσταση Λυραυλός (Απρίλιος). Το 2010 ‘Συναυλία κλασικής μουσικής’ (Φεβρουάριος), ‘ποίησης έργα’, ‘Το ταξίδι του Ιάσονα’, ‘Παιδική Ζωγραφική με θέμα το βιβλίο’, Συναυλία Μάνου Αβαράκη, ‘Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο’, Θεατρική παράσταση ‘Ένα παράξενο απόγευμα’.

26 Ομάδες επικοινωνίας και προσωπικού ανάπτυξης γυναικών. Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011. Έγιναν 12 συναντήσεις. Συντονισμός Ομάδας από τη Γεωργία Τσιάρα,ψυχολόγο ΑΠΘ. Θέατρο. Σάββατο 15/2/2011 ‘Ένα παράξενο απόγευμα’ του Αντώνη Δωριάδη,σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγορά. Παγκόσμια ημέρα μουσείων. 22/05/2011. Τα νεότερα αποκτήματα από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου και Μουσικό πρόγραμμα από το Ωδείο Ν.Ιωνίας. Σάββατο 25/06/2011. Εδώ Λιλιλούπολη. Παιδική παράσταση από το εργαστήρι κουκλοθέατρου με υπεύθυνη τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

27 Κυριακή 28/08/2011. Νυχτερινοί αφηγητές. Βιτσέντζου Κορνάρου -Ερωτόκριτος. Μουσικο-θεατρική παράσταση. Σάββατο 26/11/2011. Συναισθηματική αγωγή, ενοχή-συμπτώματα. Παρουσίαση βιβλίων Μάριου Μπέγζου και Τρύφωνα Ζαχαρίδη 12/12/2011. Έκθεση ζωγραφικής του Jossef Lada. Η μαγεία της Τσέχικης παράδοσης. Κυριακή 18/12/2011. Στο Χριστό στο Κάστρο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θεατρική παράσταση ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Σκηνοθεσία Δημήτρη Δακτυλά. Τετάρτη 21/12/2011. ¨Χριστούγεννα στον κόσμο¨ Χριστουγεννιάτικη Συναυλία και Έκθεση Κούκλας. Τραγούδι-Κατερίνα Αποστολοπούλου. Soptano Τζένη Χατζηδήμου Mezzo Soptano, Συνοδεία πιάνου Νίκος Νεύρας.

28 Πέμπτη 29/12/2011.Χριστούγεννα σε πνεύμα ¨Μπαρόκ¨ Συναυλία με Σύνολο Δωματίου ΄΄Πλειάδες΄΄ σε έργα των J.S. Bach και A.Cotelli. Και το 2012 κορυφώθηκε η διαδικασία των εκδηλώσεων με τη φιλοξενία του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ ‘Ευμέλεια’. Σε αυτό συμμετείχαν διεθνούς επιπέδου, καταξιωμένοι στο χώρο τους μουσικοί τιμώντας με την παρουσία τους το Ίδρυμα.

29

30 www.porphyrogenisfoundation.or g www.porphyrogenisfoundation.or g el.wikipedia.org www.esethessalonikis.gr www.diki.gr laiki-suspeiwsi-d- zm.blogspot.com agrolikivivliothiki.gr (Ελένης Ν. Πορφυρογέννη) Νίκος πορφυρογέννης (Η σταδιοδρομία και η φιλοσοφία ενός τραπεζίτη) Αθήνα 1988 Μεγάλη ιστορία τις Ελλάδας (Γ. Κορδάτου) Ελευθεροτυπία (Ευάγγελου Χεικιμόγλου)1893-1912 Από την χρεοκοπία στην Ανάκαμψη (Το βήμα βιβλιοθήκη) Μακεδονικό ζήτημα (Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος) (1856-1913) Sitalkisking.blogspot.com Αρχείο οικογένειας Πορφυρογένη «Πολιτικός και Θεολογικός Φάρος»


Κατέβασμα ppt "«Οι στοχασμοί σου πρέπει να είναι αγχίνοες και οι λόγοι σου ευφραδείς» «Διά ζηλοτυπίαν ή φθόνον μη το καλόν αφίνης ανεγκωμίαστον."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google