Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 Ενορία Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου «Το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας» Από τις μαθήτριες: Κουτσουρνά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 Ενορία Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου «Το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας» Από τις μαθήτριες: Κουτσουρνά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 Ενορία Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου «Το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας» Από τις μαθήτριες: Κουτσουρνά Ιφιγένεια Μαρκοπούλου Δάφνη Παναγιωτίδου Μαρίνα Υπ. καθηγήτρια: Χατζηιορδάνου Αρίστη

2 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Ο Ιησούς με την παραβολή του σπλαχνικού Σαμαρείτη ανέτρεψε τις διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και μας δίδαξε πώς πρέπει να βλέπουμε με ευαισθησία τον συνάνθρωπό μας και να του προσφέρουμε έμπρακτα την αγάπη μας, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε ανάγκη. Η ενορία μας, όπως και οι άλλες ενορίες της εκκλησίας μας, κάνοντας πράξη τα λόγια του Ιησού και ακολουθώντας γενικότερα το πνεύμα της Βασιλείας του Θεού, προσπαθεί να χτίσει μια κοινωνία έμπρακτης αγάπης από όλους προς όλους, χωρίς διακρίσεις, μεταφέροντας τα λόγια του Ευαγγελίου προς τους πιστούς προτρέποντάς τους να ακολουθήσουν το δρόμο της έμπρακτης αγάπης, αλλά και παράλληλα εκπονώντας το δικό της φιλανθρωπικό έργο. Ποιο είναι όμως το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας; Ο καταλλη- λότερος για να μας απαντήσει σ’ αυτήν την ερώτηση δεν είναι κανένας άλλος εκτός από τον ιερέα της ενορίας μας, τον πατέρα Εμμανουήλ Κοντάκη, γνωστότερο σε μας ως «παπα-Μανώλη». Έτσι λοιπόν με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας, ζητήσαμε από το παπα-Μανώλη να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη και να απαντήσει σε ορισμένα από τα ερωτήματά μας. Μας δέχτηκε με μεγάλη χαρά και ακούστε τι μας είπε:

3 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Τον ρωτήσαμε αν η ενορία μας δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλανθρωπίας και με ποιες δράσεις και μας είπε: Φυσικά η ενορία μας δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλανθρωπίας, όπως οι περισσότερες ενορίες της ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως,… σε σίτιση, σε φαγητό δηλαδή και ρουχισμό και οικονομική βοήθεια, όσο μπορούμε. Επίσης τον ρωτήσαμε αν σ’ αυτές τις δράσεις δείχνουν ανταπόκριση οι πιστοί… Βεβαίως!... Όλο το ποσοστό!... Δεν έχουμε άλλη βοήθεια… Έχουμε τον λαό μας που έχει ευλάβεια, που είναι ευσεβής,… κι εκείνος είναι ο οποίος στηρίζει τις προσπάθειές μας, τις χρηματοδοτεί, φέρνει τρόφιμα φέρνει ρούχα κι έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας!

4 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 Στη συνέχεια τον ρωτήσαμε με ποιους τρόπους εμείς τα παιδιά μπορούμε να βοηθήσουμε τις δράσεις της εκκλησίας μας… Όλοι μπορούν να βοηθήσουν τις δράσεις της εκκλησίας,…Νομίζω ήδη από το σχολείο σας με τρόφιμα… Μάζεψαν το Πάσχα ή κάθε Πάσχα το σχολειό σας μαζεύει τρόφιμα και μας φέρνει. Στον έρανο της αγάπης !... Βοήθησαν τα παιδιά και βγήκαν στα μαγαζιά για να ενισχύσουν τα συνεργεία του εράνου της αγάπης της ενορίας. Μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο με την οικονομική προσφορά, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να έχει οικονομική άνεση !... Έτσι;… Είναι μαθητής… δεν εργάζεται, δεν έχει εισόδημα! Κι όμως παρά ταύτα πολλά παιδιά ακόμα και το χαρτζιλίκι τους διαθέτουν για να βοηθούν το έργο τη εκκλησίας, της φιλανθρωπίας, γιατί έχουν αγάπη για τον άλλον, αλλά μπορούν περισσότερο τα παιδιά να βοηθήσουν όπως αναφέραμε ήδη με την προσωπική τους, έτσι, διακονία, μπορούνε να ‘ρθούνε ας πούμε να βοηθήσουν στην κατανομή των τροφίμων,… στο ξεχώρισμα των ρούχων και την κατανομή τους ανάλογα με ηλικίες κτλ… Μπορούν να μεταφέρουν το μήνυμα ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρω- ποι που έχουν ανάγκη και μπορούμε να τους στηρίξουμε κι ότι υπάρχει αυτή η προσπάθεια που γίνεται από την ενορία, ώστε κι άλλοι να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθάει ο καθένας με τον δικό του τρόπο αυτό το έργο. «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας»

5 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Συνεχίζοντας ζητήσαμε από τον παπα-Μανώλη να μας αναφέρει αν γνωρίζει κι άλλους τρόπους συνεισφοράς και μας απάντησε: Για την φιλανθρωπία…το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Η φιλανθρωπία τι είναι; Είναι η αγάπη προς τον άνθρωπο. Είμαστε «φίλα προσκείμενοι προς τους ανθρώπους». Ο θεός είναι φιλάνθρωπος δηλαδή αγαπάει τους ανθρώπους. Κι εμείς θα πρέπει να είμαστε «οικτίρμονες» όπως λέει ο Χρήστος καθώς κι ο Πατήρ ημών… «Οικτίρμονες» τι;…Να είμαστε δηλαδή φιλάνθρωποι, ν’ αγαπάμε τους ανθρώπους που είναι σαν και εμάς άνθρωποι. Και όταν αγαπάς τον άλλον του προσφέρεις τον εαυτό σου. Ο Χριστός πέθανε για να ζήσουμε εμείς. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε ένα κομμάτι στον αδερφό μας ψωμί, ένα ρούχο ένα ευρώ, ότι μπορούμε;… Δεν μπορούμε να τον διακονήσουμε όταν είναι ασθενής; Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ασθενείς και δεν έχουν άλλους να τους διακονήσει στο νοσοκομείο. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι κατάκοιτοι, υπάρχουν άνθρωποι που διακονούν τους άλλους, κυρίες, δηλαδή που πάνε στα νοσοκομεία, και επισκέπτονται και μιλούν και παρηγορούν …. Υπάρχουν άνθρωποι που πλένουν τα ρούχα, φροντίζουν, αναλαμβάνουν ασθενείς.

6 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Η εκκλησία φροντίζει για όλα αυτά… φροντίζει για τις επισκέψεις των ασθενών στα νοσοκομεία… Εμείς βέβαια δεν έχουμε ακόμα κάποιο… όμως ετοιμάζομαι έτσι να κάνουμε ένα δίκτυο που θα κάνει εξορμήσεις σε νοσοκομεία, σε ιδρύματα για να στηρίζει όπως μπορεί, κυρίως να στηρίζει ηθικά… αυτό είναι το σημαντικότερο μέρος… κι εγώ δεν θέλω να απογοητεύονται και αυτοκτονούν… και τον κόσμο και τους ανθρώπους οι οποίοι περνάν δυσκολίες γιατί όταν κάποιος δεν έχει χρήματα, δεν έχει βοήθεια δεν έχει άνθρωπο να τον βοηθήσει, δηλαδή μπορεί να έχει χρήματα και να μην έχει κανέναν να τον βοηθήσει και τον εκμεταλλεύονται όλοι,..είναι πολύ σημαντικό να βρει έναν άνθρωπο να του δείξει αγάπη άδολη... χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς να περιμένει δηλαδή κάτι από εκείνο που δίνει, να πάρει πίσω.

7 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Η επόμενη ερώτησή μας ήταν «αν η εκκλησία μας, βοηθάει ανθρώπους άλλης εθνικότητας ή διαφορετικής θρησκείας;» … Στην φιλανθρωπία η εκκλησία μας… και άμα ’ρθείτε μια μέρα θα δείτε στην ενορία τι γίνεται, α δ ι α κ ρ ί τ ω ς προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους τη βοήθεια. Όποιος έχει όντως ανάγκη, όντως ανάγκη, χωρίς να εκμεταλλεύεται και δεν είναι πονηρός αυτό το διερευνάει με προσοχή, τον βοηθάει! Όποια εθνικότητα κι αν έχει, όποια θρησκεία κι αν λατρεύει. Δεν είναι ένα φιλανθρωπικό έργο και κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους … που θα μπορούσε να είναι…. Να πει ας πούμε η εκκλησία… ξέρεις εγώ θα βοηθήσω τους ανθρώπους με τους οποίους … οι οποίοι αποτελούν το σώμα μου. Η εκκλησία όμως το ξεπερνάει αυτό, πάει λίγο παραπέρα ακόμα και απλώνει τη φιλανθρωπία της για όλο τον κόσμο, γιατί ο θεός μας λέει όπως βγαίνει ο ήλιος για όλους και η βροχή από τον Θεό… βροχή για τους δίκαιους και αδίκους, έτσι;.. κι ανατέλλει για αγαθούς και πονηρούς ο ήλιος, έτσι κι εμείς βοηθάμε όλους τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

8 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Δεδομένου της κρίσης που διέρχεται σήμερα η χώρα μας είναι λογικό να έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ανάγκη. Τον ρωτήσαμε λοιπόν αν καταφέρνει εκκλησία μας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται σήμερα, και μας είπε: Μέχρι τώρα τα καταφέρνει μια χαρά!.. Μη νομίζετε ότι έχουμε ένα χρηματοκιβώτιο ή μια πελώρια αποθήκη τροφίμων, που έχουμε χρήματα που δεν τελειώνουν, που έχουμε ρούχα που δεν τελειώνουν, που έχουμε τρόφιμα που δεν τελειώνουν!... Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα αισθητό. Πνευματικά υπάρχει. Είναι η Χάρις του Θεού από τη μία πλευρά και η ανταπόκριση των ανθρώπων, η αγάπη των ανθρώπων που την θερμαίνει η Χάρις του Θεού και όταν ενώνεται αγάπη του Θεού και η αγάπη των ανθρώπων γίνονται θαύματα. Τότε κι αποθήκες γεμίζουν… και των ρούχων και των τροφίμων και τα ταμεία. Κι ας μην υπάρχουν πολλά χρήματα σήμερα, γιατί είπαμε εδώ στη Μητρόπολη, όπως λέει κι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ο Βαρνάβας, ο Μητροπολίτης μας… τι λέει;… ότι εδώ γίνεται ένα θαύμα... Οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχότερους και αυτό είναι που έχει πολύ μεγάλη αξία… Οι άνθρωποι προσφέρουν δηλαδή όχι από το περίσσευμά τους άλλα από το υστέρημά τους.

9 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Θέλοντας να μάθουμε τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει ανάγκη και πού πρέπει να απευθυνθεί, τον ρωτήσαμε για την διαδικασία που πρέπει ν΄ ακολουθήσει και μας απάντησε: Στον ιερό ναό -για να τα βάλουμε σε μια σειρά- σε κάθε ενοριακό σταθμό υπάρχει το λεγόμενο ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο. Τι είναι; Δεν είναι ένα κουτί που έχει χρήματα. Το φιλόπτωχο ταμείο είναι ένας οργανισμός της ενορίας, να το πούμε έτσι. Επιμέρους μία επιτροπή που αποτελείται από τέσσερις, από έξι κυρίες… Εμείς έχουμε έξι κυρίες κι όταν κάνουμε το συσσίτιο… οχτώ, οχτώ κυρίες συγνώμη!... Έχουμε οχτώ κυρίες … γιατί έχουμε τη προοπτική του συσσιτίου που θα λειτουργήσει φέτος, γιατί φέτος διορίστηκαν οι κυρίες, οχτώ κυρίες οι οποίες είναι… αποτελούν το Διοικητικό ας το πούμε έτσι Συμβούλιο. Οι οποίες δέχονται τις αιτήσεις ερευνούν… πρέπει να φέρει ένα εκκαθαριστικό σημείωμα… ένα χαρτί Δ.Ε.Η. που να αποδεικνύει ότι είναι κάτοικος της ενορίας… Κάποια στοιχεία τέλος πάντων που να αποδεικνύουν κάποια πράγματα… Την οικονομική κατάσταση αν όντως έχει κυρίως αν έχει όντως ανά την οικονομική κατάσταση του κύριος αν έχει όντως ανάγκη και τέτοια πράγματα.

10 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Όμως παρά ταύτα και επειδή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί να είχαν υψηλό εισόδημα και να πτώχευσαν, πάλι το διερευνούμε και βοηθούμε όλους τους ανθρώπους. Και όχι μόνο από την ενορία. Τέτοιους ανθρώπους που έρχονται εκτός ενορίας που περνάνε υποτίθεται πολλοί και δεν αφήνουμε κανέναν να φύγει έτσι, αλλά και τους άλλους που έρχονται από γειτονικές ενορίες. Μπορεί άλλοι άνθρωποι… να σας πω κάτι άλλο… ας πούμε ότι κάποιος από το Ωραιόκαστρο μπορεί να τροφοδοτείται από την τράπεζα του τμήματος Ωραιοκάστρου. Όταν εγώ όμως ξέρω ότι είναι 6-8 άτομα στην οικογένεια και δεν αρκούν τα τρόφιμα που παίρνουν τους δίνουμε και εμείς. Τους δεχόμαστε αυτούς. Αλλά να ξέρουμε πως έχουν όντως ανάγκη γιατί αυτοί άνθρωποι δεν θα ανταπεξέλθουν. Βέβαια, πρώτα ο Θεός πίσω από το ναό, γνωρίζετε ότι οικοδομούμε το συσσίτιο. Χτίζουμε ένα καινούριο κτίριο, όπου θα προσφέρεται πλέον μαγειρεμένη τροφή. Κι όλο αυτό χτίζεται από την αγάπη των ανθρώπων. Εμείς δεν έχουμε χρήματα, αλλά προχωράει το έργο γιατί ο θεός προχωράει μπροστά. Τυχαίνει πολλές φορές κάθε δεκαπέντε, που έχουμε διανομή να είναι Πέμπτη και να μην έχουμε τίποτα στα ράφια. Το Σάββατο πάντα, μ’ ένα θαυμαστό τρόπο γίνεται διανομή κανονικά. Σ' όλους τους ανθρώπους.

11 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Όταν τον ρωτήσαμε αν μπορεί να κρατηθεί η ανωνυμία κάποιων συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη όμως δεν τολμούν να ζητήσουν βοήθεια γιατί ντρέπονται, μας απάντησε: Βέβαια!.. Μπορεί να κρατηθεί, απλά δεν έχουμε τη δυνατότητα ακόμη να μεταφερθούμε, να πάμε σε σπίτια να κινηθούμε δηλαδή με διαφορετικό τρόπο. Delivery, ξέρω εγώ… Οι άνθρωποι έρχονται εδώ και πρέπει να έρθουν εδώ να τα πάρουνε. Εμείς δε λέμε πουθενά. Με πολλή διάκριση και με πολύ αγάπη βοηθούμε τους ανθρώπους. Βέβαια!.. Μπορεί να κρατηθεί, απλά δεν έχουμε τη δυνατότητα ακόμη να μεταφερθούμε, να πάμε σε σπίτια να κινηθούμε δηλαδή με διαφορετικό τρόπο.

12 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Με την επόμενη ερώτηση θέλαμε να μάθουμε πώς γίνεται ο έλεγχος για το ποιος συνάνθρωπός μας έχει περισσότερη ανάγκη για βοήθεια… Και με επισκέψεις των κυριών… κάνοντας αυτοψία, βλέπουμε μια κατάσταση, καταλαβαίνει κανείς και από τα χαρτιά τα οποία βέβαια δεν είναι πάντοτε αληθινά, μπορεί κάποιος να έχει ένα αυτοκίνητο πολυτελείας και δεν μπορεί να του πουλήσει σήμερα είναι τραγική η κατάσταση. Να έχει ένα πελώριο σπίτι το οποίο δεν μπορεί να πουλήσει για το οποίο πρέπει να πληρώνει πελώριο χαράτσι και να μην έχει να το πληρώσει και να έχει να μην του μένει τίποτα για την τροφή του για το ρεύμα του γι' αυτά, τότε διερευνούμε και με τις μαρτυρίες των ανθρώπων και με τακτικές επισκέψεις να επιβεβαιώσουμε την ανάγκη για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Γιατί δεν νομίζω εύκολα ένας αν δεν έχει σοβαρό πρόβλημα στο μυαλό να σηκωθεί έτσι να πάει να ζητήσει τρόφιμα και βοήθεια από την εκκλησία. Αν αυτός ο άνθρωπος όμως έχει όντως πρόβλημα θα το κάνει. Αναφέρομαι σ’ αυτούς που δεν έχουν πρόβλημα. Η ταπείνωση είναι μεγάλη αρετή, είναι ευλογία. Είναι ο πιο υγιής άνθρωπος, ο πιο υγιής πνευματικά άνθρωπος, για να μην παρεξηγηθεί η δήλωση που έκανα πριν… Ο ταπεινός άνθρωπος είναι πιο υγιείς πνευματικά. Αλλά όταν ο άλλος έχει κι ζητάει, ενώ έχει και περνάει κάτι δεν πάει καλά. Αυτό εννοώ έτσι να μην παρεξηγηθούμε.

13 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Στη συνέχεια τον ρωτήσαμε αν υπάρχουν περιπτώσεις που ζήτησε κάποιος βοήθεια χωρίς να έχει ιδιαίτερη ανάγκη και τι έκαναν στην περίπτωση αυτή και μας απάντησε… Υπάρχουν περιπτώσεις… Έτσι με διάκριση πολλή,… προσπαθήσαμε πάντοτε να τους βοηθούμε, δεν διώξαμε κανέναν καταρχάς. Αλλά όταν είδαμε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση ζήτησης, μεγαλύτερη ανάγκη παροχής τροφίμων και λοιπών ειδών βοηθείας προς στους ανθρώπους, αναγκαστικά συζητήσαμε με κάποιους ανθρώπους και τουλάχιστον για κάποιο διάστημα σταματήσαμε να τους τροφοδοτούμε. Υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις να μην ξεγελαστούμε να μη λέμε ψέματα. Αλλά και αυτοί οι ίδιοι πολλές φορές, όλοι άνθρωποι πολύ αξιοπρεπώς μας λένε τότε δεν είχα δουλειά τώρα έχω δουλειά, ευχαριστώ πάρα πολύ!... Αν χρειαστεί πάλι θα έρθω. Σταματάνε οι άνθρωποι, είναι πεισματάρηδες. Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε αυτήν την τράπεζα να την κλείσουμε, όχι γιατί δεν θα έχουμε τρόφιμα, επειδή δεν θα υπάρχει ανάγκη σε κανέναν άνθρωπο. Η εκκλησία αγωνίζεται και αυτό διακονεί να υπάρχει ισονομία για όλους, να υπάρχει να υπάρχει ισότητα για όλους. Να μην αδικείται κανένας, να μην υπάρχει ανισότητα στον κόσμο. Να μην υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί.

14 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Τελειώνοντας ζητήσαμε να μάθουμε πόσοι περίπου είναι οι εθελοντές που διακονούν στην ενορία σε κάποια πιο μόνιμη βάση και να τι μας απάντησε: Είπαμε ότι οι κυρίες του φιλοπτώχου είναι οχτώ! Αλλά πίσω από τις κυρίες του φιλοπτώχου κρύβονται πολλοί άνθρωποι… Ας πούμε 22 με 24 κυρίες βγήκαν στον έρανο της αγάπης. Δεν αριθμούνται οι άνθρωποι. Δεν μπορείς να μετρήσεις τους ανθρώπους. Δε μετριούνται σε αριθμούς. Υπάρχουν δεκάδες κυριών που διακονούν με κάθε τρόπο. Βοηθούν να πλύνουν, να καθαρίσουν… να βοηθήσουν… Έρχονται στις διακονίες όταν χρειάζεται η εκκλησία φιλανθρωπικά!... Υπάρχουν πολλοί άνδρες οι οποίοι κουβαλούν φέρνουν τρόφιμα, θα τρέξουν να εξυπηρετήσουν, θα πάνε να ψωνίσουν, θα βοηθήσουν!... Οι κύριες βέβαια, να ξέρετε για αυτό που είπα πριν, το κάνουν σε ένα βαθμό, στο να πάνε δηλαδή σε κάποιο σπίτι τρόφιμα. Υπάρχουν κάποιες οικογένειες τις οποίες επειδή δεν μπορούν να ‘ρθούν κατ’ εξαίρεση τα πάνε σε τρία – τέσσερα σπίτια οι κυρίες οι ίδιες. Μπαίνουν στον κόπο δηλαδή… Δεν είναι εύκολο αυτό!... μη νομίζετε! Αν είναι δύσκολο το συσσίτιο κι αυτό είναι δύσκολο!...

15 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Πρέπει να φροντίσεις να βρεις ένα καλό πακέτο που να περιλαμβάνει βασικά πράγματα για 15 ημέρες… Κρέατα ότι μπορούμε!… Μη φανταστείτε ότι θα προσφέρουμε κρέας για 15 ημέρες, για κάθε μέρα δεν μπορούμε!... Θα δώσουμε για 2 μέρες …ξέρω εγώ… Θα δώσουμε όμως τρόφιμα πολλά μακαρόνια ρύζια, γάλατα, τα πάντα… Οι άνθρωποι φεύγουν φορτωμένοι από εδώ… Δόξα τω θεώ προς το παρόν… κι είναι ευχαριστημένοι, έχουν μια πολύ μεγάλη βοήθεια από εμάς! Αν έχει τη βοήθεια κανής από την εκκλησία δεν θα πεθάνει από την πείνα!... Κι αγωνιζόμαστε γι’ αυτό!... Να χτίσουμε το συσσίτιο πρώτα ο Θεός να τελειώσει, για να έρχονται καθημερινά να σιτίζονται μες τη βδομάδα και την Παρασκευή, το Σάββατο να παίρνουν για την Κυριακή! Δηλαδή πόσοι είναι οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή 160 άνθρωποι είναι περίπου! Δεν είναι λίγοι!... Αν σκεφτείτε στην οικογένειά σας, αν είναι 4-5 άτομα… σκεφτείτε τη μάνα σας μόνο!... «Τι θα μαγειρέψω σήμερα;» Αν σκεφτείτε τι χρειάζεται κάθε φορά που πάει ο μπαμπάς, η μαμά στο supermarket να ψωνίσει, για μια μικρή οικογένεια, σκεφτείτε τώρα για τόσα άτομα τι κόπος χρειάζεται … και φροντίδα!...

16 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» Κάπου εδώ, τελείωσε η συνέντευξή μας και αφού πρώτα ευχαριστήσαμε τον παπα-Μανώλη για τον χρόνο που μας διέθεσε και για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε, τον αποχαιρετήσαμε και φύγαμε. Πολλά και όμορφα αυτά που ακούσαμε!... Κάποια λόγια του όμως άγγιξαν λίγο περισσότερο την καρδιά μας… «Η αγάπη για να έχει πραγματική αξία θα πρέπει να είναι άδολη, χωρίς ιδιοτέλεια, να τη δίνει κάποιος χωρίς να περιμένει να πάρει κάτι!» «Όταν αγαπάς τον άλλον αληθινά του προσφέρεις τον ίδιο σου τον εαυτό!» «Η ταπείνωση είναι μεγάλη αρετή, είναι ευλογία! Ο ταπεινός άνθρωπος είναι ο πιο υγιής πνευματικά!» «Στην ενορία μας γίνεται ένα θαύμα!... Οι φτωχοί βοηθούν τους φτωχότερους!» « Όταν ενώνεται η χάρις του Θεού και η αγάπη των ανθρώπων… γίνονται Θαύματα!»

17 3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 «Το φιλανθρωπικό έργο της Ενορίας μας» «… ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου, καὶ τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν·…» ΚΥΡΙΑΚΗ Η' ΛΟΥΚΑ (Λουκά κεφ. ι' στίχοι 25-37)


Κατέβασμα ppt "3 ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου Τάξη β1 Σχ. Έτος 2014-15 Ενορία Αγίου Αθανασίου Παλαιοκάστρου «Το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας μας» Από τις μαθήτριες: Κουτσουρνά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google