Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ

2 Πανοραμική φωτογραφία της Ακρόπολης (ποια ΜΝΗΜΕΙΑ βλέπεις;)
Πανοραμική φωτογραφία της Ακρόπολης (ποια ΜΝΗΜΕΙΑ βλέπεις;)

3 Τα προπύλαια

4 Τα προπύλαια

5 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

6 Στοιχεία που αφορούν τον Παρθενώνα
Ο 5ος αιώνας έχει επιδείξει πολλά δημιουργήματα υψηλής αισθητικής και μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Ο Παρθενώνας, όμως, αποτελεί  το τελειότερο δημιούργημα  του κλασικού πνέυματος. Βρίσκεται πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών  και είναι το σημαντικότερο από τα μνημεία της. Το χτίσιμό του άρχισε το 447π.Χ. και τελείωσε το 438π.Χ. Είναι έργο των αρχιτεκτόνων  Ικτίνου και Καλλικράτη και του γλύπτη Φειδία και των συνεργατών του. Εκτός από το κρηπίδωμα, όλος ο ναός είναι κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο.    Το ανατολικό αέτωμα απεικονίζει την γέννηση της θεάς Αθηνάς από το κεφάλι του Δία.  Το δυτικό αέτωμα παρουσιάζει τον διαγωνισμό των θεών, Αθηνάς και Ποσειδώνος, για την ανάδειξη προστάτη της Αττικής. 

7 Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη
Ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη

8 Στοιχεία όψεων

9 Παρθενώνας

10 Κοιτάζοντας στο εσωτερικό του Παρθενώνα

11 Τομή Παρθενώνα

12 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Νίκης (σκίτσο)

13 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Νίκης (πίσω άποψη)

14 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Νίκης (αναπαράσταση)
Εμπρός από το άγαλμα διακρίνεται η δεξαμενή νερού, που είχε κατασκευασθεί με σκοπό την προστασία των ελεφαντοστέινωνν μερών του αγάλματος από την φθοροποιό γι’ αυτά ξηρασία της Αττικής.

15 Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Νίκης (αντίγραφο)

16 …και τώρα που είδατε το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς… μήπως θυμάστε ΠΟΙΟΣ γλύπτης το σχεδίασε;

17 ΕΓΩ!!! ……ο……… ΦΕΙΔΙΑΣ!!!

18 Ο Παρθενώνας φωτισμένος το βράδυ
Ο Παρθενώνας φωτισμένος το βράδυ

19 Ποια σκηνή της μυθολογίας αναπαρίσταται στον πίνακα;

20 Η διαμάχη Αθηνάς – Ποσειδώνα για την κυριαρχία της Αθήνας!

21 Ερέχθειον

22 Ερέχθειον- Καρυάτιδες

23 Καρυάτιδες

24 Καρυάτιδες

25 Ναός Αθηνάς Νίκης Ο Ναός της Αθηνάς Νίκης. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνος Καλλικράτη, κτίστηκε πιθανόν το 427 π.Χ. σε Ιωνικό ρυθμό από Πεντελικό μάρμαρο. Λόγω ελλείψεως χρημάτων, τον Πελοποννησιακό πόλεμο και τις εσωτερικές πολιτικές αναταραχές, ο ναός χτίστηκε κατά διαστήματα.

26 Αρχαία Αγορά – Γιατί πήγαιναν εκεί οι Αθηναίοι;

27 Ακρόπολη

28 Η Ακρόπολη όταν ο ήλιος δύει

29 Ακρόπολη

30 Πολύκλειτος: Δορυφόρος ή «Κανών»
Ο Πολύκλειτος έφτιαξε αυτό το άγαλμα ειδικά για να υποστηρίξει την θεωρητική εργασία του "Κανών", στην οποία ανέφερε με μαθηματικούς όρους τις αναλογίες των διαφορετικών μελών του ανθρωπίνου σώματος με το σύνολο, π.χ. την αναλογία του δακτύλου με τα υπόλοιπα δάκτυλα, αυτά με την παλάμη, την παλάμη με τον καρπό της χειρός, τον καρπό της χειρός με τον αγκώνα, τον αγκώνα με τον βραχίονα, κλπ.  Κάνει το σώμα να στηρίζεται σταθερά στο ένα πόδι και το άλλο να κλίνει ελαφρά σε απόλυτη αρμονία, η επονομαζόμενη "Χιαστική" στάση.  Ο αντικειμενικός σκοπός του είναι "Συμμετρία", αρμονική αναλογία.

31 Πολύκλειτος : Πληγωμένη Αμαζόνα

32 Σωκράτης Τις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που ένιωθαν ευχαρίστηση ακούγοντας τον να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δε δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.

33 Θάνατος Σωκράτη Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων τότε καταδικάστηκε σε θάνατο. Ως σκοπιμότητα της κατηγορίας θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο όμως υπήρξε η αντιζηλία του με σημαντικούς άνδρες της εποχής. Στη διάρκεια της δίκης ο Σωκράτης έδειξε θάρρος, ενώ η αναγγελία της ποινής δεν κατάφερε να τον βγάλει από τη θεϊκή του αταραξία. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε στο δεσμωτήριο 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε την εκτέλεση της θανατικής ποινής πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου από τις γιορτές της Δήλου. Από το διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί αν ήθελε, αφού οι φίλοι του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε το θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο όπως πρόσταζε ο νόμος.

34 Θάνατος Σωκράτη

35 Ηρόδοτος Ο Ηρόδοτος έγραψε μια «παγκόσμια» ιστορία.
Ο Ηρόδοτος έγραψε μια «παγκόσμια» ιστορία. Σκοπός του έργου του ήταν να καταγραφεί η μεγάλη σύγκρουση των Ελλήνων με τους Πέρσες, στην πραγματικά γιγαντιαία αναμέτρηση των περσικών πολέμων. Και όπως ο ίδιος γράφει για να μην λησμονηθούν με την πάροδο του χρόνου τα έργα των ανθρώπων και να μην μείνουν αμνημόνευτα τα μεγάλα και θαυμαστά κατορθώματα των Ελλήνων και των βαρβάρων.

36 Θουκυδίδης Ο Θουκυδίδης (περίπου π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός, παγκοσμίως γνωστός για τη συγγραφή της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πρόκειται για ένα κλασικό ιστορικό έργο, το πρώτο στο είδος του, που αφηγείται τα γεγονότα του πολέμου μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης(Πελοποννησιακός Πόλεμος, π.Χ.). Ο Θουκυδίδης συμβουλευόταν επίμονα και σε μεγάλο βαθμό γραπτά ντοκουμέντα και συνομιλούσε με ανθρώπους που συμμετείχαν ή και πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα τα οποία περιέγραφε. υπήρξε ο πρώτος ιστορικός που προσπάθησε πραγματικά να είναι πλήρως αντικειμενικός.

37 Αισχύλος Ο Αισχύλος θεωρείται και δίκαια, ο πατέρας της τραγωδίας και για την μοναδικότητα της ποίησης του αλλά και για τις καινοτομίες που έφερε στην σκηνική παρουσίαση των έργων του. Είναι ο πρώτος που πρόσθεσε πολύπλοκα σκηνικά και σκηνικές μηχανές στο θέατρο και πρόσθεσε και δεύτερο ηθοποιό. Κέρδισε το πρώτο βραβείο 28 φορές . Το 472 π. Χ. θριάμβευσε με τους “Πέρσες.” 

38 Σοφοκλής Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 468 π.Χ., όταν νίκησε τον Αισχύλο και στεφανώθηκε από τον Κίμωνα, που μόλις είχε επιστρέψει από τη νικηφόρα εκστρατεία εναντίον των Περσών. Έλαβε μέρος σε τριάντα περίπου δραματικούς αγώνες, παίρνοντας πάνω από είκοσι πρώτα βραβεία και τα υπόλοιπα δεύτερα.

39 Ευριπίδης Ο Ευριπίδης, ο νεώτερος από τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 485/4. Στα δράματα του ύμνησε με φλογερή αγάπη την πόλη του και σε όλο το έργο του φαίνεται το μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτικά γεγονότα και τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τους Αθηναίους.

40 Αριστοφάνης Με το όνομα του Αριστοφάνη σώζονται μέχρι τις μέρες μας 11 κωμωδίες, ενώ υπολογίζεται ότι είχε γράψει τις τετραπλάσιες. α έργα του Αριστοφάνη αποτελούν διδακτέα ύλη στα σχολεία από τον 10ο μ.Χ. αιώνα, πράγμα παράδοξο, καθώς χρησιμοποιεί σε αυτά πολλές βωμολοχίες και έντονη πολιτική κριτική. Ο Αριστοφάνης έζησε και δημιούργησε στην Αθήνα του 5ου π.Χ. αιώνα. Γαλουχήθηκε με τις αρχές της Δημοκρατίας και έζησε τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

41 Περικλής Ο Περικλής, (490 - 429 π.Χ.), Αθηναίος πολιτικός της κλασικής εποχής, γεννήθηκε στο Δήμο Χολαργού της Αττικής. Πατέρας του ήταν οΞάνθιππος, υπό την αρχηγία του οποίου οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Μυκάλης το 479 π.Χ.


Κατέβασμα ppt "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google