Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαρίνα Βλαχογιάννη Ξένια Ζήση Μάρθα Γεωργίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαρίνα Βλαχογιάννη Ξένια Ζήση Μάρθα Γεωργίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαρίνα Βλαχογιάννη Ξένια Ζήση Μάρθα Γεωργίου
ΣΩΚΡΑΤΗΣ Μαρίνα Βλαχογιάννη Ξένια Ζήση Μάρθα Γεωργίου

2 Εισαγωγή Ο Σωκράτης έζησε στην Αθήνα περίπου την περίοδο του π.Χ. ή 469 π.Χ π.Χ. Ήταν Έλληνας Αθηναίος φιλόσοφος και μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ελληνικού και παγκόσμιου πνεύματος και πολιτισμού Ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δυτικής φιλοσοφίας.

3 Η ζωή του Ο Πορφύριος μας πληροφορεί ότι ο Σωκράτης ασχολήθηκε αρχικά με τη γλυπτική τέχνη. Στα 17 του χρόνια γνώρισε το φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ' αυτήν. Στις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που ένιωθαν ευχαρίστηση ακούγοντας τον να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά.

4 Η ζωή του Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.

5 Αποφθέγματα του Σωκράτη
Εν οίδα ότι ουδέν οίδα. Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ᾿ ανθρώποις τοις νουν έχουσι. Όν η τύχη προπηλακίζει ούτος και παρά των πράων μάστιγας ευρίσκει.

6

7 Αποφθέγματα για την παιδεία
Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει Άνθρωπος παιδεία κεκοσμημένος των ζώων κάλλιστον. Κρείττον οψιμαθή είναι ή αμαθή.

8 Αποφθέγματα για την θρησκεία
«Το θείον τοσούτον και τοιούτον εστί , ώσθ’ άμα πάντα ορά και πάντα ακούειν και πανταχού παρείναι και άμα πάντων επιμελείσθαι». (Στην Χριστιανική πίστη έχουμε «ο Θεός πανταχού παρών και τα πάντα πληρών»)

9 Πηγές E%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82 uth=3 Εικόνες Google eg=2110 m


Κατέβασμα ppt "Μαρίνα Βλαχογιάννη Ξένια Ζήση Μάρθα Γεωργίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google