Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Αγωγή υγείας Ενότητα 2.1 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Ιουλία Νησιώτου Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής

2 Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας

3 Γονιμοποίηση Η ένωση ωαρίου- σπερματοζωαρίου, από την οποία προκύπτει ο ζυγώτης που σε 8-9 θα εμφυτευθεί στη μήτρα, όπου θα φιλοξενηθεί επί 9 μήνες.

4 To αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα

5 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
Ευρύτερα διαδομένα: ανθρώπινος παπιλλομα-ιός (HPV) έρπης γεννητικών οργάνων ηπατίτιδα Β AIDS Συνέπειες: εξωμήτρια κύηση, υπογονιμότητα, πρόωρος τοκετός, νευρολογικές διαταραχές, αρθρίτιδα, καρκίνος, ακόμα και θάνατος.

6 Οι μισές γυναίκες “κολλάνε” ένα ή περισσότερα ΣΜΝ κατά την διάρκεια των αναπαραγωγικών τους χρόνων.
Σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων, αλλαγή των συνηθειών, χαλαρά ήθη, πολλαπλοί σύντροφοι, πορνεία. Υπό ανάπτυξη χώρες.

7 Συνέπειες: Εξωμήτρια κύηση, υπογονιμότητα, πρόωρος τοκετός, νευρολογικές διαταραχές, αρθρίτιδα, καρκίνος, ακόμα και θάνατος. Παρόλο που προσβάλλουν και τα δύο φύλα, οι συνέπειες τους είναι δυσανάλογα βαρύτερες στις γυναίκες και στις εφήβους.

8 Εξωμήτρια κύηση

9 Τρόποι μετάδοσης των ΣΜΝ
Ομάδα – πυρήνας: άτομα που μεταδίδουν τις νόσους με μεγάλη συχνότητα: άτομα που επιδίδονται σε αγοραίο έρωτα – πελάτες, άντρας και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με πολλαπλούς συντρόφους χωρίς προστασία. Κάθετη μετάδοση: Μητέρα –> βρέφος (κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή τη γαλουχία). Αιματογενής μετάδοση σε ορισμένα νοσήματα

10

11 Γονόρροια ή βλενόρροια

12 Γονόρροια- Συμπτώματα 1/2
Γυναίκες Κιτρινωπή ή πράσινη έκκριση από τον κόλπο Φαγούρα ή πόνος κατά την ούρηση Πόνος κατά την περίοδο ή κατά τη συνουσία Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς Πόνος σε αρθρώσεις

13 Γονόρροια- Συμπτώματα 2/2
Άνδρες Γαλακτώδης ή πυώδης έκκριση από το πέος Πόνος ή φαγούρα κατά την ούρηση Πόνος σε αρθρώσεις

14 Οφθαλμία των νεογνών

15 Γονοκοκκική αρθρίτιδα

16 Θεραπεία: Πενικιλλίνη

17

18 Σύφιλη

19 Νεογνική σύφιλη

20

21 Χλαμύδια 1/2

22 Χλαμύδια 2/2 Το συχνότερο, «σιωπηλό» ΣΜΝ
Χλαμύδια 2/2 Το συχνότερο, «σιωπηλό» ΣΜΝ 2,8 εκατομμύρια ανθρώπων προσβάλλονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ Σεξουαλική και κάθετη μετάδοση

23 Χλαμύδια- συμπτώματα Γυναίκες Επώδυνη ούρηση Πόνος κατά τη συνουσία
Κολπικά υγρά Υπογονιμότητα Άνδρες Επώδυνη ούρηση και «κάψιμο» Καθόλου συμπτώματα

24 Τρόπος μετάδοσης: Άμεση επαφή με τις εκκρίσεις μολυσμένου ατόμου, σχεδόν πάντα μετά από σεξουαλική επαφή. Στα παιδιά, λοίμωξη με γονόκοκκο είναι ένδειξη σεξουαλικής κακοποίησης. Θεραπεία: Πενικιλλίνη.

25

26 Έρπης γεννητικών οργάνων

27 Νεογνικός έρπης

28

29 Κονδυλώματα

30 Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962)
Θεμελιωτής ενός νέου επιστημονικού κλάδου, της Κυτταρολογίας, που βασίζεται στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων, δηλαδή των κυττάρων που «ξεκολλάνε» στο εσωτερικό των οργάνων. Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία Μέθοδος Παπανικολάου ή Τεστ Παπανικολάου ή «Pap test» άνοιξε νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στην Ενδοκρινολογία και τη διάγνωση του καρκίνου.

31 Ιός της Ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (Human Immunodeficiency Virus)
HIV – 1 (κυρίως) και HIV – 2 1981. Πρώτα κρούσματα του Συνδρόμου Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (ΣΕΑ ή AIDS) στις ΗΠΑ. 1983. Ανακάλυψη του ιού HIV & σε βάθος μελέτη της παθογένειας της νόσου. Ρετροιός. Περιέχει RNA, πρωτεΐνες του πυρήνα (Ρ24 & Ρ18), πρωτεΐνες της μεμβράνης (GP41 & GP120), και το ένζυμο αντίστροφη μεταγραφάση, η οποία του επιτρέπει να ενσωματώνει το RNA του στο DNA του κυττάρου το οποίο προσβάλλει.

32

33

34

35 Ο HIV παρουσιάζει τροπισμό (προτίμηση) για τα λεμφοκύτταρα που έχουν στην επιφάνεια τους την πρωτεΐνη CD4 που δρα σαν υποδοχέας του ιού …..>μείωση του αριθμού και της λειτουργικότητας των CD4 λεμφοκυττάρων……>υπολειτουργία ολόκληρου του αμυντικού συστήματος……..> λοιμώξεις από διάφορους μικροοργανισμούς και κακοήθειες (κυρίως σάρκωμα Kaposi). Ο HIV προσβάλλει τα CD4 λεμφοκύτταρα, τα οποία παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσιακού μηχανισμού.

36 Το ανοσοποιητικό σύστημα βασίζεται στα λευκοκύτταρα ή λευκά αιμοσφαίρια. Αυτά διακρίνονται σε δύο ομάδες κυττάρων, τη μυελική σειρά και τη λεμφική σειρά.

37 Ο φορέας ανιχνεύεται από τα αντισώματα που αναπτύσσει, 4 – 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνσή του από τον ιό, τα οποία όμως ΔΕΝ είναι προστατευτικά. Είναι υγιής, μέχρι να φθάσει στο στάδιο του AIDS, αλλά μεταδίδει τον ιό (φορέας).

38 AIDS Τελικό στάδιο: AIDS=Acquired Immunodeficiency Syndrome
Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (πολλαπλές λοιμώξεις, κακοήθεις νεοπλασίες, θάνατος)

39

40 Θνητότητα: 80 – 90% σε διάστημα 3 – 5 ετών από την εμφάνιση του ΣΕΑ .
Τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν νωρίτερα το ΣΕΑ. Σήμερα, η συστηματική θεραπεία με ΑΝΤΙΙΚΑ (ΑΝΤΙΡΕΤΡΟΪΚΑ) φάρμακα έχει παρατείνει την επιβίωση. ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ!!!

41 Εξωγενείς παράγοντες & πολλαπλασιασμός του ιού
Ο πολλαπλασιασμός του HIV γίνεται πιο αποτελεσματικά σε “ενεργοποιημένα” κύτταρα. Η διέγερση του ανοσοποιητικού με αντιγόνο, π.χ. εμβολιασμός, φυματίωση, άλλες λοιμώξεις, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της HIV λοίμωξης. (Αφρική: παράσιτα και άλλες χρόνιες λοιμώξεις). Η παρουσία άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων φαίνεται ότι αυξάνει και το κίνδυνο μετάδοσης του HIV: οκταπλάσιο ιικό φορτίο στο σπέρμα ασθενών με γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, μείωση κατά το 1/3 μετά τη λήψη αντιβιοτικού.

42 Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση του HIV
Όλοι οι φορείς του HIV είναι σήμερα υποψήφιοι για θεραπεία με συνδυασμό 3 φαρμάκων, εκτός από αυτούς με φυσιολογικά CD4+ και πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Η εξέλιξη σε AIDS είναι σαν το τρένο που πρόκειται να πέσει στο γκρεμό. Το ιικό φορτίο δείχνει την ταχύτητα με την οποία τρέχει προς το γκρεμό, ενώ ο αριθμός των CD4 πόσο απέχει από το γκρεμό.

43 Έχουμε πλέον σήμερα τα μέσα για να επιβραδύνουμε την ταχύτητα του τρένου (αντιικά φάρμακα), αλλά οι τρόποι για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την πορεία του πρέπει να βρεθούν. Σ’ αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει η πολύπλευρη μελέτη του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να βρεθούν μέσα ενίσχυσης του.

44

45 Μία παγκόσμια θεώρηση της μόλυνσης με τον ιό ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
THE LANCET , 24 Ιουνίου 2014

46 Ο επιπολασμός του HIV αυξάνεται παγκοσμίως επειδή τα άτομα που υποβάλλονται σε αντιρετροϊική θεραπεία ζουν περισσότερο, παρότι ο αριθμός των νέων περιστατικών μόλυνσης μειώθηκε από τα 3,3 εκατομμύρια το 2002, σε 2,3 εκατομμύρια το 2012.

47 Σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των θανάτων λόγω AIDS (Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) κορυφώθηκε στα 2,3 εκατομμύρια το 2005 και μειώθηκε στα 1,6 εκατομμύρια μέχρι το 2012. Ένας εκτιμώμενος αριθμός 9,7 εκατομμυρίων ατόμων χαμηλού έως μέσου εισοδήματος άρχισε να υποβάλλεται σε αντιρετροϊική θεραπεία μέχρι το 2012.

48 Οι σημαντικές για τη δημόσια υγεία ανακαλύψεις αναφορικά με την πρόληψη του HIV περιλαμβάνουν ιατρική περιτομή ανδρών, αντιρετροϊκή θεραπεία για πρόληψη της μετάδοσης του ιού από μητέρα σε παιδί, χορήγηση αντιρετροϊκής θεραπείας σε άτομα που έχουν προσβληθεί από HIV για την πρόληψη μετάδοσης και αντιρετροϊικά σκευάσματα για προφύλαξη πριν από την έκθεση. Έρευνες σχετικά με άλλες παρεμβάσεις πρόληψης, ειδικά όπως τα εμβόλια και τα κολπικά μικροβιοκτόνα, βρίσκονται σε εξέλιξη.

49 Τρόποι πρόληψης α) Αποχή
β) Φυσικά εμπόδια: Προφυλακτικά (ανδρικό και γυναικείο). Δεν προφυλάσσουν από τον HPV. γ) Εμβόλια Σήμερα διαθέτουμε 2 εμβόλια: ηπατίτιδα Β και HPV.

50

51

52 Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αρκεί να διαγνωσθεί έγκαιρα.

53 Η προληπτική εξέταση περιλαμβάνει τη γυναικολογική εξέταση και το τεστ Παπανικολάου. Το τεστ Παπανικολάου είναι ανώδυνο, εύκολο, απλό και γρήγορο. Πρέπει να αρχίζει με την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και να γίνεται μια φορά το χρόνο. Επίσης το τεστ επιβάλλεται να γίνεται κατά την κύηση καθώς και κατά τη διάρκεια αντισυλληπτικής αγωγής.

54 Για τη σωστή εκτέλεση του τεστ Παπανικολάου η γυναίκα πρέπει να αποφεύγει πριν από τη λήψη του τραχηλικού επιχρίσματος τις κολπικές πλύσεις, κολπικά υπόθετα ή αλοιφές, και σεξουαλικές επαφές για δυο ημέρες πριν. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται μετά τη 10η ημέρα του κύκλου. Η εξέταση κατά Παπανικολάου δεν ελέγχει άλλους καρκίνους (ενδομήτριο και ωοθήκες).  

55

56 Τέλος Ενότητας

57 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

58 Σημείωμα Αδειοδότησης
Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

59 Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων
Το Έργο αυτό κάνει χρήση των ακόλουθων έργων: Εικόνες/Φωτογραφίες Τα εν λόγω έργα έχουν ανακτηθεί από το διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς σκοπούς Πηγές: Διαφάνεια 3: Διαφάνεια 8: Διαφάνεια 10: Διαφάνεια 14: Διαφάνεια 16: Διαφάνεια 19: Διαφάνεια 20: Διαφάνεια 21: Διαφάνεια 26: Διαφάνεια 27: Διαφάνεια 29:


Κατέβασμα ppt "Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google