Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

3 Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις και τους αγώνες για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναβιώνουν φαινόμενα ρατσισμού, που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας και τον γυρνούν πολλά χρόνια πίσω

4 Ορισμος της εννοιας Ρατσισμός είναι το δόγμα το ιδεολόγημα σύμφωνα με το οποίο μια φυλή μια ομάδα είναι ανώτερη από μια άλλη και επομένως η κυριαρχία της είναι δεδομένη.

5 ΜΟΡΦΕΣ (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ) ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Ο ρατσισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και εμφανίζεται σε διάφορες περιπτώσεις. Ρατσισμός για παράδειγμα είναι να εκμεταλλεύεσαι έναν Αλβανό στη δουλειά σου και να τον πληρώνεις χαμηλότερο μεροκάματο τόσο από αυτό που προβλέπει ο νόμος όσο και από αυτό που πληρώνεις στους άλλους – Έλληνες όμως – που εκτελούν την ίδια εργασία.

6 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ

7 ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΤΑ ΘΎΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
περιθωριοποίηση και απομόνωση αποκλεισμός από ορισμένα επαγγέλματα εκμετάλλευση, στέρηση δικαιωμάτων π. χ. πολιτικών βιαιοπραγίες τελικά κοινωνικός αποκλεισμός

8 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ
Η άποψη ότι, για τα οικονομικά προβλήματα θεωρούνται υπεύθυνοι οι μετανάστες. Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, το πρόβλημα της ανεργίας, της στέγης, της εγκληματικότητας. Η εθνικιστική προπαγάνδα, για απειλή της πολιτιστικής καθαρότητας. Προκαταλήψεις ριζωμένες στη συνείδηση των ανθρώπων. Έλλειψη κατάλληλης παιδείας και αγωγής. Κρίση αξιών και δημοκρατικών θεσμών. Ο ρατσισμός είναι ιδεολόγημα των κυρίαρχων οικονομικά και πολιτικά τάξεων. Η συντήρηση και ενίσχυση του από τα ΜΜΕ.

9 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Παραβιάζονται θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα
Παραβιάζονται θεμελιώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα Καταργούνται ανθρωπιστικές αξίες και αρχές Εκτείνεται η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους ισχυρούς Σπάει η κοινωνική συνοχή Υπονομεύονται οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών

10 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Με θεσμική κατοχύρωση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Με ευαισθησία σε θέματα δικαιοσύνης και δημοκρατίας Με το σεβασμό της ιδιαιτερότητας του άλλου Με τη θεωρητική, αλλά και έμπρακτη απόκρουση ρατσιστικών αντιλήψεων Με την παιδεία, την απόκτηση γνώσεων

11 Κατακλείδα/ συμπέρασμα
Χρειάζεται συνειδητός και συνεχής αγώνας αλλά και έντιμη αυτοανάλυση και παραδοχή αμαρτημάτων για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτή την φοβερή κοινωνική μάστιγα που δηλητηριάζει όχι μόνο την κοινωνική ζωή μας αλλά και την ψυχής μας.

12 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόλογος Παρά την ανάπτυξη της επιστήμης, παρά τη διάδοση της γνώσης και τη ορθολογική οργάνωση των λαών. Παρά τις διακηρύξεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google