Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
1
Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών
Η τροποποίηση του γενετικού κώδικα (DNA)ενός οργανισμού με την: Εισαγωγή/προσθήκη νέου γονιδίου συνήθως από ΜΗ συγγενικό είδος οργανισμού Αφαίρεση γονιδίου Μεταβολή της λειτουργίας γονιδίου (σίγηση/αύξηση έκφρασης/τροποποίηση έκφρασης) επιφέρουμε ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό
2
Εικ. 1
3
Εισαγωγή στους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς
Τι είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί; Τι είναι τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα; Υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση τους;
4
Τι είναι οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Γ.Τ.Ο)
Οδηγία 2001/18/ΕΕ «Οργανισμοί (φυτά, μικροοργανισμοί, ζώα, ψάρια), εξαιρουμένου του ανθρώπου, των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί (στο εργαστήριο) με τρόπο που δε συμβαίνει φυσιολογικά με τη σύζευξη ή/και το φυσιολογικό ανασυνδυασμό δε συμβαίνει στη φύση) Γιατί; Να εκδηλώσουν ένα νέο, επιθυμητό χαρακτηριστικό/ιδιότητα που δεν είναι χαρακτηριστικό του είδους τους
5
Η συνεχής αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού στη Γη απαιτεί συνεχώς μεγαλύτερες ποσότητες διαθέσιμων τροφίμων. Η Γενετική Μηχανική υπόσχεται: Μεγαλύτερη σοδειά Λιγότερες απώλειες Λιγότερα φυτοφάρμακα
6
Υφιστάμενες γενετικές τροποποιήσεις
Η πιο κοινή: Φυτά ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα Παραδείγματα: τομάτα: ανθεκτική σε αντιβιοτικά Ελαιοκράμβη: ανθεκτική στο ζιζανιοκτόνο Basta Φράουλες: ανθεκτικές στον παγετό
7
Εικ. 2 Πηγή: 1
8
Εικ. 3 Πηγή:1.
9
Ποια η γνώμη της Greenpeace
Οι επιπτώσεις: Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον, διότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι, ενώ η απειλή για τη βιοποικιλότητα, την οικολογική ισορροπία και τη διατροφική ασφάλεια είναι άμεση. Κίνδυνοι για την υγεία: • Εμφάνιση νέων αλλεργιών • Αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά • Τοξική δράση Κίνδυνοι για το περιβάλλον: • Αλλοίωση βοιοποικιλότητας • Αύξηση χρήσης φυτοφαρμάκων • Αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα • Μεταφορά γονιδίων και γενετική επιμόλυνση σε συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.
10
Πηγές: Βιβλιογραφία ΥΠΕΠΘ (1999). Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου, σελ Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Ηλεκτρονικές πηγές Τελευταία επίσκεψη στον ιστότοπο στις 07/01/2015. Τελευταία επίσκεψη στον ιστότοπο στις 07/01/2015 Βαρνάβα – Τέλλο Α. (2009). Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα. Γ.Χ.Κ Κύπρου Ανακτήθηκε από στις 07/01/2015. Ελευθεριάδου Μ. Εισαγωγή στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ανακτήθηκε από στις 07/01/2015.
11
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.