Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Πρόκειται για περίπτωση που πληροί τα κριτήρια της εξάρτησης όπου όμως πλέον είναι η συνήθης συμπεριφορά για τον χρήστη και υπάρχει σοβαρή βαρύτητα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Πρόκειται για περίπτωση που πληροί τα κριτήρια της εξάρτησης όπου όμως πλέον είναι η συνήθης συμπεριφορά για τον χρήστη και υπάρχει σοβαρή βαρύτητα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3  Πρόκειται για περίπτωση που πληροί τα κριτήρια της εξάρτησης όπου όμως πλέον είναι η συνήθης συμπεριφορά για τον χρήστη και υπάρχει σοβαρή βαρύτητα. Ο εθισμένος λαχταρά να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο με συγκεκριμένους τρόπους, χρονικό διάστημα και συχνότητα τα οποία είναι επικίνδυνα για τον ίδιο και ενδεχόμενα για αυτούς με τους οποίους έχει σχέσεις (π.χ περιπτώσεις ακραίας παραμέλησης των αναγκών του εαυτού ή συγγενικών προσώπων).  Ο εθισμός στο διαδίκτυο (internet addiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως την «ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που ξοδεύουν στο διαδίκτυο για την άντληση αυτού του αισθήματος…  Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ρόλων που παίζουν οι χρήστες μέσω διαδικτύου είναι πολύ πιο εθιστικά από όλα τα άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια που δεν έχουν διαδικτυακό σκέλος.  Τα MMORPG μπορούν να αλλάξουν τη ζωή των χρηστών επιδρώντας στον ύπνο τους ενώ αυξάνουν κατά πολύ το χρόνο που οι χρήστες μένουν συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.Σύμφωνα με έρευνα του Joshua Smyth, καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Syracuse, ένας λόγος για την μεγάλη επιτυχία των παιχνιδιών είναι επειδή εισβάλλουν και μεταλλάσσουν τη ζωή του παίκτη.

4  Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.  Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο (λογισμικά, σκληροί δίσκοι κλπ)  Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.  Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.  Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. Ακόμη, απομονώνεται, από την οικογένεια και τους φίλους του, γίνεται επιθετικός, μπορεί να κλέβει χρήματα από του γονείς για να παίζει. Τέλος, φτάνει σε σημείο να μην τρώει ή και το αντίθετο( να παχαίνει πολύ).

5  Ο εθισμός από το διαδίκτυο αναγνωρίζεται πια από την ψυχιατρική κοινότητα ως ξεχωριστή ψυχοσωματική διαταραχή. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους.  Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε διακόπτεται η χρήση, αλλά ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες.  Σε περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα πέρα από τον εθισμό του, υπάρχει και κατάλληλη φαρμακολογία. Σύμφωνα με μελέτες, το 1/3 από τα παιδιά ανταποκρίνεται πολύ θετικά, ειδικά όταν η εξάρτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

6  Η ενασχόληση με το Διαδίκτυο γίνεται ακαταμάχητη εφόσον το άτομο παρουσιάζει κάποιες ανάγκες που βρίσκουν πρόσκαιρη ικανοποίηση μέσα από αυτήν.  Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με προϋπάρχοντα στοιχεία της προσωπικότητας του, υποκείμενες ψυχικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική φοβία, κ.α.).  Να είναι μία μαθημένη συμπεριφορά που ενισχύθηκε από τον περίγυρο (π.χ. η τάση των γονέων να χρησιμοποιούν τον Η/Υ και το Διαδίκτυο για να αποσπάσουν τη προσοχή των παιδιών τους όπως με την τηλεόραση).  Αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται με άλλο τρόπο ή ικανοποιούνται ευκολότερα με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το Διαδίκτυο προσφέρει ανωνυμία, εύκολη προσβασιμότητα, μικρό κόστος, απομονώνει από τον περίγυρο και είναι γενικά αποδεκτό ως μέσο. Αυτά τα στοιχεία του μπορεί να βοηθήσουν την έκφραση ψυχικών δυσκολιών μέσω της χρήσης του.

7 Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-17 ετών, διαπιστώσαμε τα εξής συμπεράσματα:  Όλοι οι ερωτηθέντες έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Από αυτούς στο 80% ο υπολογιστής βρίσκεται στο δωμάτιό τους, ενώ στο 20% βρίσκεται στο καθιστικό τους.  Συνολικά 95% των παιδιών ηλικίας 12-17 αγόρια και κορίτσια απάντησαν πως έχουν πρόσβαση στο internet.  Στην ερώτηση για το αν θεωρούν επαρκή την ενημέρωση στους νέους από τους κινδύνους του internet,το 15% από κάθε ηλικία και από τα αγόρια και από τα κορίτσια απάντησαν ναι, ενώ το 65% όλων των ηλικιών και από τα δύο φύλα απάντησαν κατηγορηματικά όχι, καθώς το υπόλοιπο 20% όλων των ηλικιών και από τα δύο φύλα απάντησαν πως θεωρούν ελάχιστη την ενημέρωση για τους κινδύνους που τους επιφυλάσσει το διαδίκτυο.  Το 100% όλων των παιδιών θεωρούν απαραίτητη την ενημέρωση για τον εθισμό στο διαδίκτυο δίχως καμία σκέψη.  Στην ερώτηση αν η χρήση του internet σας δημιούργησε εσάς προσωπικά δυσάρεστες συνέπειες το 80% των αγοριών από όλες τις ηλικίες απάντησαν πως τους δημιούργησε πρόβλημα η χρήση του internet.Παράλληλα το 20% των κοριτσιών απάντησαν το ίδιο.

8

9 ΑγόριαΚορίτσια

10

11

12

13  Οι συντελεστές της ομάδας:  Ιγνάτιος Τεκές  Αναστάσης Γιακουμάτος  Τάσος Γωγούλης  Αλέξανδρος Χριστόπουλος  Αλέξανδρος Γαλάνης  Η καθηγήτρια μας: Κυρία Παρασκευή Μάνου

14 Αθλητισμός και διατροφή των νέων.

15 Είναι η σωματική προσπάθεια, που αποβλέπει στην τελειοποίηση του σώματος, στην κραταίωση της δύναμης, στην καλλιέργεια της άμιλλας και του ευγενούς συναγωνισμού, στην ανάταση του πνεύματος, στην ανάπτυξη της επιδεξιότητας και στην εξασφάλιση της υγείας του ανθρώπου.

16  Είτε ως ερασιτεχνικός  είτε ως επαγγελματικός  είτε ως μαζικός αθλητισμός  είτε ως φυσικές δραστηριότητες  είτε με την μορφή των παιχνιδιών.

17 Συμμετέχουν σε φυσικές δραστηριότητες, νιώθουν ευχάριστα, ιδιαίτερα όταν δεν κουράζονται πολύ, όταν η δραστηριότητα τους αρέσει ή όταν γίνεται σε κατάλληλες συνθήκες. Η καλή ψυχική διάθεση και η ευφορία που νιώθουν ύστερα από ένα πρόγραμμα άσκησης διαρκεί από 2 έως 4 ώρες.

18  - να παράγει ρυθμική διαφραγματική αναπνοή,  -να περιλαμβάνει ελάχιστο ανταγωνισμό,  -να είναι ελεγχόμενη και προβλεπόμενη δραστηριότητα και  -να περιέχει ρυθμικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

19  Τα θετικά στοιχεία του αθλητισμού είναι πολλά. Αυτά συνηθίζουμε να τα χωρίζουμε σε ομάδες: -τη σωματική άσκηση -και την άσκηση του πνεύματος και της ψυχής.  Το αρνητικό στοιχείο είναι η εμπορευματοποίηση που σήμερα την συναντούμε συχνά στα γήπεδα ή στους διάφορους αγώνες

20 Σύμφωνα με τα ερωτηματολόγια που δώσαμε στους μαθητές του σχολείου μας παρατηρήσαμε τα εξής:  Όλο το ποσοστό των μαθητών έχει ασχοληθεί με κάποιο άθλημα στην παιδική και εφηβική του ηλικία  Παρότι τα άτομα ηλικίας 13-14 ασχολούνται ακόμα με κάποιο άθλημα οι νέοι από την ηλικία 15-18 έχουν αρχίσει να παραμελούν τον αθλητισμό ή να μην αθλούνται και καθόλου.  Οι μαθητές από 13-16 που ασχολούνται μέχρι σήμερα με τον αθλητισμό καταναλώνουν από 1-6 ώρες σε αυτόν. Από την άλλη μεριά οι μαθητές από 17- 18 έχουν λιγοστέψει τις ώρες ασχολίας τους σε 1-3.  Με βάση τις προτιμήσεις τους ανάμεσα σε ομαδικό-ατομικό άθλημα το 100% των ατόμων ηλικίας 13-14 προτιμούν ομαδικά αθλήματα. Όμως σε ηλικία των 15-16 αρχίζουν να διαφοροποιούνται οι επιθυμίες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών και τα κορίτσια προτιμούν τα ατομικά αθλήματα κυρίως γυμναστήριο. Τέλος στην ηλικία των 17-18 αφού δεν ασχολούνται τόσο πολύ το 50% διαλέγει ατομικό και το άλλο 50% ομαδικό

21  Οι μαθητές από 13-14 ασχολούνται κυρίως για λογούς εκτόνωσης και συνήθειας από την άλλη όσο μεγαλώνουν ηλικία(15-18) ασχολούνται από ανάγκη για άσκηση.  Όλοι οι μαθητές από 13-18 δηλώνουν ότι ο αθλητισμός τους βοηθάει στην φυσική τους κατάσταση, θεωρείται ανάγκη και ότι θα τους βοηθήσει σίγουρα στο μέλλον.  Και όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση τους, τα κορίτσια πιστεύουν πως ο αθλητισμός τους βοηθάει πολύ σε αυτό, ειδικά στην ηλικία 13-14 ενώ τα αγόρια δεν το θεωρούν απαραίτητο για την κοινωνικοποίηση τους.

22

23

24  Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές.  Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενώ περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο εμπόριο, το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.  Με την υγιεινή διατροφή, ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων όπως κάποιες μορφές καρκίνου και διαβήτη  Εκτός από τα θέματα υγείας, βοηθά επίσης να βελτιώσετε την αυτοπεποίθηση και την εμφάνισή σας.

25

26 o Τα τρόφιμα της 1ης ομάδας είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και ίνες και πρέπει να φτάνουν το 50-55% της δίαιτας του ατόμου. Ακόμη αν είναι παρασκευασμένα με ολική άλεση δημητριακών, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες Β, σίδηρο και μαγνήσιο. o Τα τρόφιμα της 2ης ομάδας αποτελούνται από όλα τα λαχανικά πράσινα και φυλλώδη, κίτρινα, αμυλώδη και όσπρια φρέσκα. Περιέχει ανόργανα στοιχεία και ίνες ενώ περιέχουν ελάχιστα λίπη. Ακόμα περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες Α, ασβέστιο, σίδηρο και κάλλιο. o Στην 3η ομάδα δηλαδή τα φρούτα, οι βιταμίνες που περιλαμβάνονται είναι Α και C, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, υδατάνθρακες ακόμη και διαιτητικές ίνες. o Η 4η ομάδα δηλαδή τα γαλακτοκομικά αποτελούν πηγές υδατανθράκων, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, πρωτεϊνών, βιταμίνες Α και Β12. Το πλήρες γάλα και τα προϊόντα πλήρους γάλακτος περιέχουν νάτριο, λίπη και χοληστερόλη. Στο αποβουτυρωμένο γάλα δεν υπάρχει λίπος. o Τα τρόφιμα της 5ης ομάδας περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την επιλογή τροφίμων απ’ αυτήν την ομάδα, ώστε να μην περιέχουν πολύ λίπος και πολύ χοληστερόλη. o Τα τρόφιμα της 6ης ομάδας έχουν μικρή πυκνότητα θρέψης, επίσης χαρακτηρίζονται από υψηλές ενεργειακές >.

27 Νευρική Ανορεξία  Η νευρική ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια ψυχογενής διατροφική διαταραχή, ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας. Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία περιορίζουν με τη θέληση τους την πρόσληψη τροφής καθώς έχουν τον παράλογο φόβο ότι θα παχύνουν. Η νευρική ανορεξία κατατάσσεται στις ψυχικές νόσους με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας καθώς αγγίζει το 20%. Ψυχογενής Ανορεξία  Είναι η άρνηση διατήρησης του ελάχιστου για την ηλικία και το ύψος σωματικού βάρους. Οι περίοδοι άρνησης λήψης τροφής διακόπτονται από επεισόδια υπερφαγείας, δηλαδή το άτομο τρώει ακατάπαυστα και ανεξέλεγκτα. Ως επακόλουθο είναι ο εμετός που το άτομο προκαλεί μόνο του ή με χρησιμοποίηση κλύσματος, με λήψη διουρητικών και καθαρκτικών. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται το βάρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο ασθενής αισθάνεται παχύσαρκος παρά ότι είναι λιποβαρής.

28 Νευρική Βουλιμία  Η βουλιμία έχει να κάνει με συναισθηματικές ανάγκες όπου δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από το φαγητό. Η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από :  υπερφαγίες και εμετό και περιόδους υποσιτισμού  υπερβολική χρήση καθαρκτικών Παχυσαρκία  Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος. Φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα. Στην παχυσαρκία το ποσοστά αυτό μπορεί να φτάσει το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις και το 70% (κακοήθης παχυσαρκία).

29 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ -ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Θέμα: Διατροφή και εφηβεία Φύλο: α) αγόρι β) κορίτσι Ηλικία: α) 13-14 β) 15-16 γ) 17-18 Λαμβάνεται πρωινό στο σπίτι; Α) Ναι:87% Β) Όχι:13%  Σε όλες τις ηλικίες το πρωινό τους περιλαμβάνει σαν βασικό ρόφημα το γάλα Καταναλώνετε δεκατιανό (κολατσιό); Α)Ναι: 77% Β)Όχι: 23%  Αγοράζω από το κυλικείο του σχολείου: 53% Αγοράζω από καταστήματα πλησίον του σχολείου: 18% Προετοιμάζεται από το σπίτι:29%

30  Τρώτε καθημερινά τα απαραίτητα γεύματα ; Ναι: 72% Όχι: 28%  Το γεύμα των περισσότερων μαθητών περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων σε αναλογίες κατάλληλες για μια υγιεινή διατροφή.  Προτιμούν σπιτικό φαγητό: 77% Φαγητό έξω από το σπίτι: 33%  Οι περισσότεροι μαθητές ηλικίας 13-14 τρώνε σε fast food μια φορά την εβδομάδα  Οι μαθητές ηλικίας 15-16 τρώνε 2-3 φορές  Όσον αφορά τις ηλικίες 17-18 τα αγόρια τρώνε σε fast food 1 μέχρι 5 γεύματα την εβδομάδα ή ακόμα και καθημερινά τα κορίτσια τρώνε 2-3 γεύματα την εβδομάδα.

31 Οι συντελεστές της ομάδας: Ελένη Μποροβά Λιλή Μποροβά Σοφία Κωνσταντινίδη Μαρία Μουλά Βάσω Αλαφοστέργιου

32  Σεξουαλική ζωή των εφήβων και η επικοινωνία με τους γονείς και την οικογένεια.

33  Η εφηβεία, αυτή η περίοδος μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή, γεμάτη αλλαγές, αναταράξεις, μεταπτώσεις, απώλειες αλλά και πολύ σημαντικές κατακτήσεις, είναι σίγουρα περίοδος προβληματισμού στις πιο ήπιες περιπτώσεις, εξέγερσης και δυνατής σύγκρουσης στις πιο έντονες. Όπως είναι φυσικό, ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των εφήβων και των γονιών τους αλλάζει ριζικά και όχι πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

34  Στην εποχή μας είναι έντονη η παρουσία του χάσματος των γενεών.Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να τονίσουμε τη διάσταση και την σύγκρουση γονέων και παιδιών η οποία δεν είναι σύγχρονο φαινόμενο όπως πολλοί υποστηρίζουν.  Οι νέοι κατηγορούν τους μεγαλύτερους για υποκρισία, πλαστική ευγένεια,τυπικότητα, υπερβολική ενασχόληση με τα υλικά αγαθά και τα χρήματα Εμείς οι νέοι υποφέρουμε πολλές φορές από την έλλειψη κατανόησης, συμπαράστασης, βοήθειας, από την έντονη κριτική που δεχόμαστε συνεχώς από τους μεγαλύτερους

35  Η εφηβεία θεωρείται η κατεξοχήν ηλικία της σεξουαλικής αφύπνισης, διεκδίκησης και ωρίμανσης του σεξουαλικού ρόλου του ατόμου.  Πρόκειται για μια φάση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες ορμονικές, βιολογικές, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν την ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση.  Oι έφηβοι βλέπουν τις πρώτες αλλαγές στο σώμα τους. Όσον αφορά το σεξουαλικό ενδιαφέρον, ο έφηβος ενδιαφέρεται -σε πλατωνικό επίπεδο- για το άλλο ή πιο σπάνια, για το ίδιο φύλο.

36  Στη μέση εφηβεία, ο έφηβος είναι πιθανό να αποκτήσει ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις, συνήθως με συνομηλίκους του.  Είναι πολύ εύκολο να αναπτύξει συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Κάνει πολλές σχέσεις μικρής διάρκειας, πιστεύοντας ότι η καθεμία είναι ξεχωριστή, ή έρχεται σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς συντρόφους, συχνά χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.  Στην όψιμη εφηβεία, ο έφηβος αποκτά την ικανότητα να έχει μια λειτουργική σχέση τόσο με τους άλλους όσο και με το σύντροφό του.  Σταματά πια να κινείται μόνο με γνώμονα τον αυθορμητισμό, τον εγωισμό και το ναρκισσισμό.  Έχει πιο ρεαλιστικές απαιτήσεις από το σύντροφο, οι σχέσεις του διαρκούν περισσότερο και βασίζονται στη συντροφικότητα..

37  Σύμφωνα με έρευνα που κάναμε στο σχολείο μας παρατηρήσαμε τα εξής συμπεράσματα:  Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έχουν πολλούς φίλους και με αυτό συμπεραίνουμε ότι είναι πολύ κοινωνικά.  Η πλειοψηφία είναι αρκετά ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, ενώ ένα μικρό ποσοστό δεν είναι τόσο.  Τα περισσότερα παιδιά έχουν καλές σχέσεις με τους γονείς τους και συζητούν τα προσωπικά τους προβλήματα. Στην ηλικία 14-15 υπάρχει ένα ποσοστό που τσακώνονται μαζί τους, ενώ στην ηλικία 16-17 αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις.

38  Γνωρίζοντας για την προφύλαξη αποφεύγουν να συζητούν μαζί τους τις σεξουαλικές τους επαφές ενώ παράλληλα οι γονείς γνωρίζουν για τις σχέσεις των παιδιών τους με το αντίθετο φύλο.  Τέλος η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι όλων των ηλικιών είναι αισιόδοξοι αφού η πλειοψηφία πιστεύει ότι θα επιτύχει στα μελλοντικά της σχέδια.  Οι έφηβοι 12-13 ετών δεν διακατέχονται από ένα αίσθημα μετριοφροσύνης καθώς θεωρούν τους ευατούς τους κάτι παραπάνω από εμφανίσιμους, σε αντίθεση με τις ηλικίες 14- 15 και 16-17 που θεωρούν την εξωτερική τους εμφάνιση μέτρια.

39 Οι συντελεστές της ομάδας:  Μαριάνθη Μπουρνάζου  Δήμητρα Κάραλη  Ελισσάβετ Παπαγεωργίου  Σοφία Χριστοπούλου  Αλεξάνδρα Κελαϊδή

40 Eξαρτησιογόνες ουσίες στους εφήβους.

41  Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι χημικές ουσίες που προκαλούν εθισμό, μια κατάσταση δηλαδή, όπου ο χρήστης διακατέχεται από μια μη ελεγχόμενη επιθυμία χρησιμοποίησης των ουσιών αυτών, που οδηγεί σε μια ψυχική και σωματική κατάπτωση και συνοδεύεται από πολύπλοκα συμπτώματα δυσφορίας, πόνου και εξαθλίωσης.  Στις εξαρτησιογόνες ουσίες συγκαταλέγονται το αλκοόλ, η νικοτίνη και οι ναρκωτικές ουσίες.

42  Η μικρή ηλικία 14 έως 20 ετών, όπου το άτομο μεγιστοποιεί τα προβλήματά του, είναι ευκολόπιστο και ψάχνει δυνατές συγκινήσεις.  Τα προβλήματα στη οικογένεια, που πολλές φορές είναι τέτοια που οδηγούν τα παιδιά σε αδιέξοδο, σε απόρριψη και σε φυγή από την καθημερινότητα.  Η ροπή των νέων για μιμητισμό, η ξενομανία και η αναζήτηση «δυνατών» συγκινήσεων μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση ναρκωτικών.  Το φιλικό περιβάλλον, οι παρέες μπορούν να γίνουν αιτία για να δοκιμάσει ένα άτομο το ναρκωτικό, έτσι για «μαγκιά», χωρίς να σκεφτεί ότι εκείνη τη στιγμή αυτοκτονεί.  Οι δόλιοι τρόποι που οι έμποροι ναρκωτικών πλησιάζουν τα υποψήφια θύματά τους.  Οι τάσεις αυτοκαταστροφής πολλών ατόμων ή η θέληση, προκειμένου να πληγώσουν κάποιους άλλους (γονείς, αγαπημένα πρόσωπα), να κάνουν κακό στον εαυτό τους.  Η άγνοια γύρω από το θέμα των ναρκωτικών είναι μια από τις κυριότερες αιτίες της διάδοσής τους.

43 Μετά την έρευνα που πραγματοποιήσαμε στο σχολείο μας καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: Η χρήση παράνομων ουσιών (ναρκωτικών) ξεκινά συνήθως στην εφηβεία και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ψυχοκοινωνική υγεία.  - Κανένας από τους μαθητές ηλικίας 13-14 χρονών δεν έχει δοκιμάσει οποιασδήποτε παράνομη ουσία.  - Στην ηλικία των 15-16, 8 στους 10 έφηβους αναφέρουν εμπειρία χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.  - Στην ηλικία των 17-18, 5 στους 10 εφήβους έχουν κάνει χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών  - Ο αριθμός των αγοριών είναι τριπλάσιος σε σχέση με τα κορίτσια  - Το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών παρατηρείται στις ηλικίες των 15-16 με μεγάλη διαφορά από τις άλλες εφηβικές ηλικίες

44 Στατιστικά στοιχεία

45  Στις μέρες μας ακόμα και αν οι έφηβοι ξέρουν πως το τσιγάρο είναι επιβλαβές για την υγεία συνεχίζουν και καπνίζουν και συνεχώς αυξάνεται το ποσοστό των παιδιών που κάνουν τσιγάρο !  Συμπεράσματα έρευνας Τα αγόρια της ηλικίας 13-14 έχουν δοκιμάσει μία φορά τσιγάρο ενώ το 20% των ερωτηθέντων καπνίζει πλέον τακτικά. Στην ηλικία 15- 16 το 70% των αγοριών καπνίζουνε. Τέλος, στα 17-18 το 60% των αγοριών είναι πλέον συστηματικοί καπνιστές. Τα κορίτσια, στην ηλικία των 13-14 μόνο το 10% έχει δοκιμάσει τσιγάρο. Στα 15-16 το ποσοστό αυξάνεται ραγδαία και φτάνει στο 40% των κοριτσιών που καπνίζουν καθημερινά. Τέλος, στα 17-18 το 50% των κοριτσιών καπνίζουνε!

46 Αλκοολισμός ονομάζεται η παθολογική σχέση που μπορεί να αναπτύξει το άτομο με το αλκοόλ. Ο συγκεκριμένος όρος υποδηλώνει την πλήρη εξάρτηση του ατόμου στο αλκοόλ. Ο αλκοολισμός προκαλεί και σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.  Σωματικές Επιπτώσεις  Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα όπως τη νόσο του μυοκαρδίου καθώς και σε πολλές περιπτώσεις τον αιφνίδιο θάνατο.  Μεταξύ άλλων το αλκοόλ προκαλεί και κίρρωση του ήπατος.  Επίσης έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, γεγονός που σημαίνει ότι καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.  Ψυχικές επιπτώσεις  Ο αλκοολισμός προκαλεί και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Οι αλκοολικοί συχνά εμφανίζουν καταθλιπτικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις.

47  Το αλκοόλ από τα ερωτηματολόγια που δώσαμε στους συμμαθητές μας καθώς και σε παιδιά μικρότερων τάξεων, παρατηρήσαμε ότι ανεξαρτήτως ηλικίας το 20% των αγοριών πίνει τουλάχιστον μια φορά στις δύο εβδομάδες. Το 30% των αγοριών πίνει μια φορά το μήνα. Ενώ το υπόλοιπο 50% δεν έχει καμία εμπειρία από την αιθανόλη.  Στα κορίτσια, παρατηρήσαμε ότι στην ηλικία 13-14 δεν είχαν δοκιμάσει αλκοόλ. Στην ηλικία 15-16 το 40% πίνει ενώ το υπόλοιπο 60% δεν το χρησιμοποιεί. Τέλος στα 17-18 το 50% πίνει μία φορά τη βδομάδα ενώ το άλλο μισό μία φορά το μήνα.

48 Οι συντελεστές της ομάδας: Λάζαρος Παπαγεωργόπουλος Σπύρος Πρέντζας Σωτήρης Καρανταλής

49 Αναλυτικά όλοι οι μαθητές που εργάστηκαν για αυτή την εργασία: Αλέξανδρος Γαλάνης Αναστάσης Γιακουμάτος Τάσος Γωγούλης Αλέξανδρος Χριστόπουλος Ιγνάτιος Τεκές Ελένη Μποροβά Λιλή Μποροβά Μαρία Μουλά Σοφία Κωνσταντινίδη Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Βάσω Αλαφοστέργιου Αλεξάνδρα Κελαϊδή Μάνου Παρασκευή Δήμητρα Κάραλη Ελισσάβετ Παπαγεωργίου Σοφία Χριστοπούλου Μαριάνθη Μπουρνάζου Σπύρος Πρέντζας Σωτήρης Καρανταλής Λάζαρος Παπαγεωργόπουλος


Κατέβασμα ppt " Πρόκειται για περίπτωση που πληροί τα κριτήρια της εξάρτησης όπου όμως πλέον είναι η συνήθης συμπεριφορά για τον χρήστη και υπάρχει σοβαρή βαρύτητα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google