Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ Είμαστε η ομάδα με την ονομασία «οι όμηροι του νοικοκυριού» και ασχοληθήκαμε με το κομμάτι της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, στο θέμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ Είμαστε η ομάδα με την ονομασία «οι όμηροι του νοικοκυριού» και ασχοληθήκαμε με το κομμάτι της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, στο θέμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ Είμαστε η ομάδα με την ονομασία «οι όμηροι του νοικοκυριού» και ασχοληθήκαμε με το κομμάτι της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, στο θέμα « Η κατανάλωση ενέργειας στο νοικοκυριό και πως αυτή συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη». Επίσης η ομάδα μας αποτελείται από τους: Σοφία Κότσαρη Αντώνης Ζυγόπουλος Ευαγγελία Καρτελιά Μαρία Καγκέλη Σπύρος Ρουμελιώτης

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η ενέργεια είναι πολύ σημαντική και έχει καθοριστικό ρόλο στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Το να καταναλώνει και να παράγει ενέργεια δημιουργεί πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά πολλές φορές μπορεί να παραχθεί ενέργεια και με φιλικούς τρόπους προς το περιβάλλον. Ακόμα ο άνθρωπος σπαταλά απερίσκεπτα μεγάλες ποσότητες ενέργειας, χωρίς να δίνει βάρος στις συνέπειες της χρήσης αυτής της ενέργειας. ΣΤΟΧΟΙ:  Πως παράγεται η ενέργεια που καταναλώνουν τα νοικοκυριά.  Ποίες μορφές ενέργειας είναι φιλικές για το περιβάλλον.  Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ενεργοβόρο συμπεριφορά;  Τι συνέπειες έχει αυτή η συμπεριφορά του; ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ:  Γραπτές πηγές  Οι καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις  Έρευνα πεδίου

3 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Κάθε πολίτης των αναπτυγμένων κρατών καταναλώνει ημερησίως τόση ενέργεια όση παράγουν οι μύες 100 μεγαλόσωμων ανδρών ή 12 δυνατών αλόγων.  Η ενέργεια εκδηλώνεται με πολλές μορφές ( π.χ. θερμότητα, κίνηση  Η ενέργεια προέρχεται από αρχικά υλικά όπως φως, φυσικό αέριο, άνθρακας, πετρέλαιο (πρωτογενής τομέας).  Μετατρέπεται κυρίως σε βενζίνη και ηλεκτρισμό ώστε να καταναλωθεί. Μέσω εξοπλισμού ή διαφόρων συσκευών μετατρέπεται τελική ενέργεια σε χρήσιμη ενέργεια παρέχοντας πολλές υπηρεσίες. Από την πρωτογενή έως τη χρήσιμη ενέργεια μεσολαβούν πολλά ενδιάμεσα στάδια ανάλογα με τη μορφή ενέργειας.  Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας για την παράγωγη και τη απόκτηση γνώσεων πάνω στην τεχνολογία είναι η ηλιακή, η αιολική και η ενέργεια που προέρχεται από τη βιομάζα.

4 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκπέμπουν περιορισμένα έως και καθόλου «δυσάρεστα» αέρια έτσι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες τις ανανεώσιμες, τις μη ανανεώσιμες και στην κατηγορία «υπόλοιπα». Στην κατηγορία ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση ενέργειας φτάνει στα 10 δις τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου. Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα καλύπτουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης. Πλεονεκτήματα ενανεώσιμης ενέργειας Είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αποτελεί πηγή νέων θέσεων ενέργειας. Διασφαλίζει την ασφαλή παροχή ενέργειας σε προσιτή τιμή και συνεχή διαθεσιμότητα αφού είναι ανεξάντλητη.

5 Γνωστές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι εξής  Η ηλιακή ενέργεια. Μέρος της ηλιακής ενέργειας είναι μια άλλη πηγή ενέργειας, η φωτεινή.  Η βιοενέργεια η οποία μπορεί να βρεθεί σε οποιαδήποτε οργανική ύλη (Βιομάζα).  Η αιολική την οποία έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια  Υδάτινη ενέργεια που προέρχεται από την κίνηση του νερού (υδροηλεκτρικά).  Η γεωθερμική ενέργεια.

6 Έρευνα Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μιας ομάδας μαθητών του Λυκείου στην Εύβοια με θέμα την ενεργοβόρο συμπεριφορά των ανθρώπων, έκαναν ένα ερωτηματολόγιο σε 20 περίπου άτομα με τα παρακάτω αποτελέσματα: Μέσω αυτού του ερωτηματολογίου διαπιστώσαμε ότι τη σήμερα οι άνθρωποι ακόμα συνεχίζουν να καταναλώνουν άσκοπα ενέργεια παρόλες τις ενημερώσεις από διάφορους φορείς. Αυτό μπορεί να φανεί από τα εξής :  ενώ ο πιο οικονομικός και γρήγορος τρόπος του να ζεστάνουμε το φαγητό είναι με το φούρνο μικροκυμάτων,η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιούν τον φούρνο της κουζίνας και έτσι σπαταλούν άσκοπα ενέργεια η οποία θα μπορούσε εύκολα να εξοικονομηθεί,

7  Ακόμα πολλοί άνθρωποι άθελα η εσκεμμένα αφήνουν τα φώτα ανοιχτά σε χώρους που θα χρησιμοποιήσουν αργότερα, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σπαταλάμε ενέργεια που δεν μας χρειάζεται.  Επίσης φαίνεται χάρη στο ερωτηματολόγιο ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων χρησιμοποιούν το καλοριφέρ και σε υψηλή θερμοκρασία και ας σπαταλούν άσκοπα ενέργεια την οποία και πληρώνουν. Μπορούμε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι με μεγαλύτερη καμπάνια για την εξοικονόμηση ενέργειας και περισσότερη παρέμβαση της πολιτείας στην εκπαίδευση των ανθρώπων γι αυτό το θέμα ο μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να βελτιωθεί στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργεια σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

8 Βλέπουμε ενδεικτικά κάποιες ερωτήσεις που στηρίζουν τα συμπεράσματά μας

9

10 Συμπεράσματα Χάρη στην εργασία την οποία ολοκληρώσαμε σαν ομάδα καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες οι οποίες αποδεδείχθηκαν εξαιρετικά σημαντικές για την βελτίωση του τρόπου ζωής μας. Με αφορμή αυτή την εργασία μας δόθηκε η ευκαιρία να μάθουμε πράγματα που εν μέρει εμείς δεν γνωρίζαμε και να καταφέρουμε να παρακινήσουμε περισσότερους ανθρώπους διαβάζοντας τη ώστε να καταλάβουν πόσο καθοριστικό και σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή.

11  Έτσι καταλάβαμε ότι η ενέργεια είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του τρόπου ζωής μας.  Ακόμα, η ενέργεια παράγεται και καταναλώνεται σε διαφορές μορφές που δημιουργούν πολλές φόρες μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον π.χ. καύσεις, παράγωγη διοξειδίου του άνθρακα και πυρηνική ενέργεια η οποία αποβάλει ραδιενεργά απόβλητα.  Επομένως, θα πρέπει να προτάξουν την παράγωγη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ώστε να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάψουν να σπαταλούν άσκοπα μεγάλα ποσά ενέργειας.

12 Αυτοαξιολόγηση Η ένταξη ενός καινούργιου μαθήματος, του Project, στην σχολική μας πορεία ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας. Αν και η πρώτη μας εντύπωση για το μάθημα αυτό, ήταν θετική, καθώς μας φάνηκε εύκολο και διασκεδαστικό, αποδεδείχθηκε εν τέλει πως δεν ήταν ένα παιχνιδάκι για εμάς εφόσον υπήρξαν εμπόδια όσον αφόρα την συνεργασία της ομάδας, την εύρεση και επεξεργασία των πληροφοριών μας. Ωστόσο, τα εμπόδια αυτά τα ξεπεράσαμε διότι είχαμε μεγάλη θέληση. Θέσαμε ένα σκοπό, να παραδώσουμε μια καλή και αξιοπρεπή εργασία. Αυτό σήμαινε πως έπρεπε να διαθέσουμε πολλές ώρες απασχόλησης με το θέμα μας, έως ότου καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε το θέμα απασχόλησης μας, το όποιο ήταν αρκετά δύσκολο αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρον και δημιουργικό, διότι είχε να κάνει με την ενέργεια η οποία έχει μπει εδώ και παρά πολλά χρόνια στην καθημερινότητα μας.

13 Με τη βοήθεια των ατόμων τα οποία αποτελούσαν την ομάδα μας, καταφέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν και στην αρχή δεν είχαμε τόσο καλή συνεννόηση το όποιο ευτυχώς μόλις μετά την δεύτερη συνάντηση επιλύθηκε. Εκτός από το θέμα της συνεννόησης που είχαμε στην αρχή, πρόεκυψαν και αλλά μικροπροβλήματα τα οποία με ήρεμο τρόπο αντιμετωπίσαμε μαζί με τη βοήθεια των καθηγητών μας.

14 Ακόμα, το ότι δεν υπήρχε ηλεκτρονική υποστήριξη από κάθε παιδί της ομάδας μας, έκανε την πραγματοποίηση της διαμόρφωσης της εργασίας μας πιο δύσκολη και χρονοβόρο, δεδομένου ότι ζούμε σε διαφορετικά χωριά, ακόμα είχαμε και άλλες σχολικές υποχρεώσεις εκτός του Project. Όσον αφόρα τους καθηγητές μας ήταν αρκετά βοηθητικοί, μας καθοδήγησαν γενικά σωστά τα προβλήματα που υπήρξαν, αλλά δεν υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος επίλυσης αποριών και η κακή συνεννόηση μεταξύ τους, μας χρονοτριβούσε. Κατά τα αλλά, ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο τετράμηνο, το όποιο μας βοήθησε να μάθουμε πολλά πράγματα γύρο από το θέμα της ενέργειας και ελπίζουμε να γίνουμε καλύτεροι και να εξοικειωθούμε με αυτό το μάθημα…!!!!

15 Βιβλιογραφία http://1gym-ag-parask.att.sch.gr/enviroment/iliako/energy/iliaki/index.htm http://el.wikipedia.org/wiki/ http://www.allaboutenergy.gr Βιβλίο Πηγές Ενέργειας στο μέλλον (Ο κόσμος του σήμερα ) Βιβλίο Ενέργεια και Φώς (Ο κόσμος του σήμερα )


Κατέβασμα ppt "ΟΜΗΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ Είμαστε η ομάδα με την ονομασία «οι όμηροι του νοικοκυριού» και ασχοληθήκαμε με το κομμάτι της κατανάλωσης στα νοικοκυριά, στο θέμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google