Κατέβασμα παρουσίασης
Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε
ΔημοσίευσεAdara Logo Τροποποιήθηκε πριν 9 χρόνια
1
ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΕΙΔΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Σαλάμι αέρος Λευκάδας Εργασία μαθητή Α’ Λυκείου Σούρδη Ευάγγελου Σχολ. Έτος 2011 - 2012
2
Σαλάμι αέρος Λευκάδας Στη Λευκάδα παράγεται το πολύ γνωστό σαλάμι αέρος. Η Λευκάδα είναι γνωστή για το σαλάμι αέρος σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.
3
Σαλάμι αέρος Λευκάδας 1.Η παραγωγή του ανάγεται στα τέλη του 19 ου αιώνα στα Ιόνια νησιά. 2.Γινόταν συνήθως το χειμώνα και καταναλώνονταν το καλοκαίρι, εξ ου και το παραδοσιακό του όνομα, «σαλάμι θέρους».
4
Σαλάμι αέρος Λευκάδας – Τρόπος παρασκευής Η διαδικασία ξεκινά με την αποστέωση του φρέσκου χοιρινού κρέατος και με την παραδοσιακή απονεύρωση και απολίπωση «με το χέρι». Με αυτό τον τρόπο το κρέας γίνεται κιμάς οπότε ξεκινά η ζύμωση με κυβάκια λίπους, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ζάχαρη και νιτρικά άλατα και στη συνέχεια με το μείγμα που δημιουργείται γεμίζονται τα έντερα. Το σαλάμι είναι φυσικής ωρίμανσης οπότε στη συνέχεια τα έντερα κρεμιούνται για να ωριμάσουν για διάστημα 8 έως 18 ημερών, ανάλογα τη διάμετρο και τις καιρικές συνθήκες.
5
Σαλάμι αέρος Λευκάδας – Συστατικά 1.Συστατικά : Νωπό χοιρινό κρέας 80 %, λίπος χοιρινό, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, ζάχαρη. 2.Αντιοξειδωτικό : ερυθορβικό νάτριο. 3.Ενισχυτικό γεύσης : γλουταμινικό μονονάτριο. 4.Συντηρητικά : νιτρώδες νάτριο, νιτρικό νάτριο.
6
Σαλάμι αέρος Λευκάδας – Συντήρηση Το σαλάμι διατηρείται στους 4 – 15ºC της συντήρησης για 4 μήνες όταν είναι συσκευασμένο αεροστεγώς και για 3 μήνες σε μορφή χύμα (όχι σε αεροστεγή συσκευασία) τυλιγμένο με χαρτί κουζίνας και αλουμινόχαρτο. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να συντηρηθεί στην κατάψυξη για 1 έτος.
7
Ευχαριστώ πολύ!
Παρόμοιες παρουσιάσεις
© 2024 SlidePlayer.gr Inc.
All rights reserved.