Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ” ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ” ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ” ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

2 Προκείμενου να βρούμε απάντηση στο ερώτημα που μας απασχολούσε, οργανώσαμε την έρευνα μας. Αυτή αποτελείτο από δύο κεντρικούς άξονες : τη βιβλιογραφική - δικτυογραφική έρευνα καθώς και την έρευνα στο πεδίο. Δηλαδή αναζητήσαμε σχετικά βιβλία (« Ποδόσφαιρο : μια θρησκεία χωρίς άπιστους ») και άρθρα και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο. Ακολούθησαν δύο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους του χώρου ( Κ. Θωμαΐδης και Θ. Μπλούνας ) και επισκέψεις σε τρία διαφορετικά πρακτορεία του ΟΠΑΠ και συζητήσεις με τους υπεύθυνούς τους.

3 Η διαφθορά μπορεί να οριστεί με πολλούς τρόπους. Σίγουρα πάντως συστατικό της στοιχείο είναι ο προσπορισμός ωφελημάτων με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ο οποίος είναι, άμεσα ή έμμεσα, επιβλαβής για το κοινωνικό σύνολο. Η ιστορία είναι γεμάτη από κρούσματα παραβατικότητας πάσης μορφής, σε διάφορες χώρες και σε ανύποπτους χρόνους. Στη χώρα μας ο χώρος του ποδοσφαίρου όχι μόνο δεν είναι ανέγγιχτος από φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας, τουναντίον, σε βάθος χρόνου έχουν βρεθεί κρούσματα ποικίλων μορφών διαφθοράς ( όπως αυθαιρεσίες παραγόντων, δωροδοκίες και στημένα παιχνίδια, σκάνδαλα διαιτησίας, έκτροπα φιλάθλων, ξέπλυμα χρήματος στις μεταγραφές παικτών, οικονομικά σκάνδαλα προέδρων, αμφιλεγόμενες αθλητικές αποφάσεις, πλαστογραφία εγγράφων καθώς και διεφθαρμένες πρακτικές για αποφυγή πτώχευσης ομάδων ).

4

5 Πίσω από τους αγώνες « ζωής και θανάτου », από τα « ντέρμπι », από τα « μυθικά πο ­ σά » των μεταγραφών, υπάρχει πάντα ο ίδιος παρονομαστής : κέρ ­ δη, ισχύς, εξουσία ! Έτσι, το ποδόσφαιρο αντανακλά τη σαπίλα της ίδιας της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία διεξάγεται. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο η αναξιο ­ πιστία και οι ψίθυροι που συνοδεύουν το πρωτάθλημα. Χαρα ­ κτηριστικότερο όλων είναι το γεγονός ότι τις δεκαετίες του '50, του '60 και μέχρι τα μέσα του '70 γίνονταν εισαγωγές διαιτητών από την αλλοδαπή, οι οποίοι και διεύθυναν τα περισσότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος, αφού οι Έλληνες θεωρούνταν επιρρεπείς σε « δωράκια ». Οι λόγοι, πάντως, της εμπλοκής των λεγόμενων « παραγόντων » στην ποδοσφαιρική πιάτσα δεν κρύβονται. Κάποιοι, μάλιστα, όταν θέλουν, γίνονται ειλικρινείς, όπως ο Γιώργος Λούβαρης, γνωστός και για τις εξωγηπεδικές του δραστηριότητες, ταμίας της ΕΠΟ το 1987

6 Ξυλοδαρμοί και πιστολιές, άλλωστε, δεν είναι άγνωστα πράγ ­ ματα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ανάλογο το θέαμα με τον κουμπουροφόρο πρόεδρο του Παναθηναϊκού, που το 1979 « περιποιήθηκε » τους οπαδούς του Ατρόμητου Αθηνών οι οποίοι, διαμαρτυρόμενοι για τη δύναμη του σιο χώρο της διαιτησίας, τον περικύκλωσαν για να τον γιουχάρουν, αλλά εξαφανίστηκαν τρέ ­ χοντας προς κάθε κατεύθυνση, όταν ξαφνικά στο χέρι του προέ ­ δρου εμφανίστηκε το πιστόλι του... Στην Ελλάδα, που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πο - δοσφαίρου, υπάρχουν, βασικά, καταχρεωμένες ποδοσφαιρικε ' ς εταιρείες. Κρατιούνται στη ζωή επειδή αποτελούν ασπίδα για τους παράγοντες που τις ξεζούμισαν απέναντι στη δικαιοσύνη και γιατί η εφαρμογή του νόμου, που θα οδηγούσε στη διάλυση τους, συνεπάγεται σοβαρό πολιτικό κόστος.

7

8 Μέσα από τις συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους αλλά και στα πρακτορία του ΟΠΑΠ συλλέξαμε πολλές πληροφορίες μέσα από της οποίες βγάλαμε το εξής συμπαίρασμα … Ο αριθμός των παικτών του στοιχήματος δεν έχει μειωθεί καθόλου εξαιτίας των σκανδάλων. Αντιθέτως, μάλλον έχει αυξηθεί λόγω της δημοσιότητας από την αρνητική διαφήμιση. Είναι γεγονός το ότι πολλοί βασίζονται πλέον στις φήμες για τα στημένα για να παίξουν. Ο παίκτης δέχεται ότι υπάρχει διαφθορά, ότι μπορεί και αυτός να μάθει κάποια πράγματα ως προς τα παιχνίδια που θα στηθούν και σκέφτεται ότι μπορεί και αυτός να κερδίσει από τέτοια παιχνίδια. Πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρουν πλέον, όχι τη φόρμα των ομάδων, τις απουσίες βασικών παικτών, το κίνητρο που έχουν οι ομάδες, αλλά πώς κινούνται οι αγορές σε συγκεκριμένα παιχνίδια, κυρίως στο στοιχηματισμό στο διαδίκτυο, και παίζουν παιχνίδια που έχουν « ύποπτα » χτυπήματα, θεωρώντας ότι αυτοί που ποντάρουν στα συγκεκριμένα παιχνίδια « κάτι ξέρουν ».

9 Ριζικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις υπό την εποπτεία μιας ομάδας ανθρώπων που θα προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου. Η θέσπιση καινοτόμων διαδικασιών που θα εδραιώνουν τη διαφάνεια και τη χρηστή ( έντιμη ) διακυβέρνηση, όπως το χρονικό περιορισμό της θητείας για τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, την εφαρμογή. Αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα στο κομμάτι των ποινών για τις ομάδες που οι οπαδοί τους δημιουργούν επεισόδια. Νέοι αθλητικοί νόμοι και συγκεκριμένα οι διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας, του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων.

10 Να δοθεί ένα τέλος στα κακώς πεπραγμένα και το ποδόσφαιρο να επαναπροσδιοριστεί. Τιμωρία των πραγματικών ενόχων, αλλά και την οριστική καταστολή αυτού του φαινομένου που ταλανίζει το ποδόσφαιρο.

11

12

13

14 ΒΙΟΛΕΤΑ ΖΑΡΑΝΗ ΝΑΤΑΛΙΑ ΦΑΛΙΔΕΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ


Κατέβασμα ppt "“ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ” ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google