Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

2 Ερευνητική εργασία τμήματος: «Ποδόσφαιρο: από το άθλημα στο πρωτάθλημα» Eρευνητικό ερώτημα ομάδας: «Από πού προέρχεται η διαφθορά στο ποδόσφαιρο και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;».

3  σύνταξη της προβληματικής μας  καλύτερη κατανόηση του θέματος  προσδιορισμός των αποριών σχετικά με τη διαφθορά  διερεύνηση του θέματος

4  πολύωρη αναζήτηση πηγών και συλλογή δεδομένων  συστηματικός έλεγχος της ποιότητας, εγκυρότητας και αξιοπιστίας τους  εκτενής ανάλυση και μελέτη των ευρημάτων  ερμηνεία αποτελεσμάτων  εξαγωγή συμπερασμάτων

5 στο πεδίο βιβλιογραφική δικτυογραφική

6  συνεντεύξεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από δυο ειδικούς αθλητικούς δημοσιογράφους (Κ.Θωμαΐδης και Θ.Μπλούνας)  αναζήτηση σχετικών βιβλίων («Ποδόσφαιρο: μια θρησκεία χωρίς άπιστους»), άρθρων και δημοσιευμάτων στον τύπο και στο διαδίκτυο  συζήτηση με υπευθύνους πρακτορείων ΟΠΑΠ

7

8 Συστατικό της στοιχείο είναι ο προσπορισμός ωφελημάτων με άμεσο, ή έμμεσο τρόπο ο οποίος είναι, άμεσα ή έμμεσα, επιβλαβής για το κοινωνικό σύνολο.

9  αυθαιρεσίες παραγόντων  δωροδοκίες και στημένα παιχνίδια  σκάνδαλα διαιτησίας  έκτροπα φιλάθλων  ξέπλυμα χρήματος στις μεταγραφές παικτών  οικονομικά σκάνδαλα προέδρων  αμφιλεγόμενες αθλητικές αποφάσεις  πλαστογραφία εγγράφων  διεφθαρμένες πρακτικές για αποφυγή πτώχευσης ομάδων

10  «Στον Πανιώνιο, σύμφωνα με το κομμένο από την ΕΡΤ ντοκουμέντο, πάντα υπήρχαν παίκτες που τα παίρνανε. Εγώ έχω παίξει με πολλούς που το έχουν παραδεχτεί ότι δωροδοκήθηκαν σε πολλά παιχνίδια» (Δημήτρης Μαυρίκης, ποδοσφαιριστής- «σημαία» του Πανιώνιου τη δεκαετία του '70).  «Το καλοκαίρι του 1986, στη διάρκεια του ημιχρόνου, μπήκε γονατιστός στα δικά μας αποδυτήρια ο πρόεδρος της Δόξας, ο κ. Χαραλαμπίδης και έκλαιγε σαν μικρό παιδί για να του δώσουμε το παιχνίδι» (Μιχάλης Ζιώγας, επιθετικός της μεγάλης ομάδας της Λάρισας).  «Ήταν ένα παιχνίδι πρωταθλήματος (Παναθηναϊκού-Πανιώνιου) το οποίο ήταν συνεννοημένο να τελειώσει ισοπαλία, αλλά τελικά κέρδισε η ομάδα μου, από αστάθμητους παράγοντες. Για την ακρίβεια, κάτι στράβωσε κάπου στη διάρκεια του παιχνιδιού» (Γιάννης Κυράστας).

11

12 Συμπέρασμα Συνεντεύξεων στα Πρακτορεία ΟΠΑΠ  Όχι μείωση αριθμού παικτών του στοιχήματος, εξαιτίας των σκανδάλων.  Αντίθετα, μάλλον αύξηση λόγω της δημοσιότητας από την αρνητική διαφήμιση.  (Είναι γεγονός το ότι πολλοί βασίζονται πλέον στις φήμες για τα στημένα για να παίξουν. Δέχονται ότι υπάρχει διαφθορά και προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή.)

13  Ο μηχανισμός της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο περιλαμβάνει παίκτες, προπονητές, διαιτητές, δημοσιογράφους και κυρίως παράγοντες, αλλά και άτομα με μεγάλη δύναμη και προσβάσεις ώστε να παρεμβαίνουν και να επηρεάζουν τα κέντρα αποφάσεων.  Διαμορφώνει αποτελέσματα κυρίως για στοιχηματικούς λόγους, αλλά και για να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες.  Τα οικονομικά μεγέθη είναι τεράστια.

14  Κερδίζουν αυτοί που προσδοκούν από το ποδόσφαιρο παράνομα έσοδα και χάνουν οι φίλαθλοι και οι παίκτες του στοιχήματος.  Oι φορείς του ποδοσφαίρου δείχνουν απρόθυμοι και ενδεχομένως ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα της διαφθοράς.  Η πολιτεία λόγω του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου έχει περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης,αλλά δεν φαίνεται ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση για «κάθαρση».

15

16 Πίσω από τους αγώνες «ζωής και θανάτου», από τα «ντέρμπι», από τα «μυθικά ποσά» των μεταγραφών, υπάρχει πάντα ο ίδιος παρονομαστής: κέρδη, ισχύς, εξουσία! Έτσι, το ποδόσφαιρο αντανακλά τη σαπίλα της ίδιας της οικονομικής βάσης πάνω στην οποία διεξάγεται. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο η αναξιοπιστία και οι ψίθυροι που συνοδεύουν το πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι το γεγονός ότι τις δεκαετίες του '50, του '60 και μέχρι τα μέσα του '70 γίνονταν εισαγωγές διαιτητών από την αλλοδαπή, οι οποίοι και διεύθυναν τα περισσότερα παιχνίδια του πρωταθλήματος, αφού οι Έλληνες θεωρούνταν επιρρεπείς σε «δωράκια».

17  Οι λόγοι, πάντως, της εμπλοκής των λεγόμενων «παραγόντων» στην ποδοσφαιρική πιάτσα δεν κρύβονται. Κάποιοι, μάλιστα, όταν θέλουν, γίνονται ειλικρινείς, όπως ο Γιώργος Λούβαρης, γνωστός και για τις εξωγηπεδικές του δραστηριότητες, ταμίας της ΕΠΟ το 1987 και αντιπρόεδρος επί Κόκκαλη του Ολυμπιακού: «Ανακατεύτηκα με το ποδόσφαιρο γιατί κάπου κερδίζεις. Είναι αυτή η δημοσιότητα, αυτό το πρεστίζ που αποκτάς με το να είσαι πρόεδρος σε κάποια ομάδα οπωσδήποτε όλοι μας κάτι κερδίζουμε από το ποδόσφαιρο»...  Στην Ελλάδα, που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, υπάρχουν, βασικά, καταχρεωμένες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Κρατιούνται στη ζωή επειδή αποτελούν ασπίδα για τους παράγοντες που τις ξεζούμισαν απέναντι στη δικαιοσύνη και γιατί η εφαρμογή του νόμου, που θα οδηγούσε στη διάλυση τους, συνεπάγεται σοβαρό πολιτικό κόστος.

18

19 Ριζικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις υπό την εποπτεία μιας ομάδας ανθρώπων που θα προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου. Η θέσπιση καινοτόμων διαδικασιών που θα εδραιώνουν τη διαφάνεια και τη χρηστή (έντιμη) διακυβέρνηση, όπως το χρονικό περιορισμό της θητείας για τις υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, την εφαρμογή. Αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα στο κομμάτι των ποινών για τις ομάδες που οι οπαδοί τους δημιουργούν επεισόδια.

20 Νέοι αθλητικοί νόμοι και συγκεκριμένα οι διατάξεις που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας, του ντόπινγκ και των στημένων αγώνων. Να δοθεί ένα τέλος στα κακώς πεπραγμένα και το ποδόσφαιρο να επαναπροσδιοριστεί. Τιμωρία των πραγματικών ενόχων, αλλά και οριστική καταστολή αυτού του φαινομένου που ταλανίζει το ποδόσφαιρο. Πολιτική βούληση και αψήφηση πολιτικού κόστους.

21

22

23 ΒΙΟΛΕΤΑ ΖΑΡΑΝΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΝΑΤΑΛΙΑ ΦΑΛΙΔΕΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google