Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τρόποι επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα & στην Ευρώπη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τρόποι επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα & στην Ευρώπη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τρόποι επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα & στην Ευρώπη

2 Αγγελιοφόροι, πεζοί και έφιπποι
Η πρώτη και πανάρχαια μέθοδος μετάδοσης πληροφοριών και μηνυμάτων στηρίχτηκε στην δύναμη των ανθρώπινων άκρων ή και των αλόγων να διασχίζουν τις αποστάσεις όσο δυνατόν συντομότερα.

3 Τα ταχυδρομικά περιστέρια
Ως φορείς μηνυμάτων σε μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα περιστέρια από πολύ παλιές εποχές. Η ταχύτητα που αναπτύσσει το περιστέρι είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός έφιππου αγγελιοφόρου και, επί πλέον, το περιστέρι πετά σε ευθεία γραμμή χωρίς να είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τους στριφογυριστούς δρόμους των ορέων.

4 Οπτικά σήματα με φωτιά «Φρυκτοί» του Αγαμέμνονα Φρυκτωρίες (Πύργοι αναμετάδοσης οπτικών σημάτων)
Φρυκτωρίες Οι φρυκτωρίες ήταν ένα σύστημα συνεννόησης με σημάδια που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών στις βουνοκορφές κυρίως,στη διάρκεια της νύκτας (φρυκτός=πυρσός και ώρα = φροντίδα).

5 Βυζαντινές καμινοβίγλες
Εξέλιξη και βελτίωση των Φρυκτωριών. υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με τις αρχαίες φρυκτωρίες, που αφορά τόσο τη διοικητική διάταξη όσο και τα ίδια τα κτίσματα.

6 Ωρονόμιο Από τα γνωστότερα συστήματα βυζαντινών καμινοβιγλών είναι αυτό που σχετίζεται με τον μεγάλο φιλόσοφο και μαθηματικό του 9ου αιώνα του Λέοντα. Πρόκειται για ένα τηλεπικοινωνιακό σύστημα που προστάτευε το Βυζάντιο από Αραβικές επιδρομές. Το δίκτυο, εννέα καμινοβίγλες,(σταθμοί με χρήση φωτιάς) ήταν εξαπλωμένο στα βουνά της βυζαντινής Αυτοκρατορίας Όλυμπος, Ταύρος και Αντίσταυρος (σημερινή Τουρκία).

7 Κρυπτογραφία Πρώτη Περίοδος Κρυπτογραφίας (1900 π.Χ. – 1900 μ.Χ.)
Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου αναπτύχθηκε μεγάλο πλήθος μεθόδων και αλγορίθμων κρυπτογράφησης, που βασίζονταν κυρίως σε απλές αντικαταστάσεις γραμμάτων. Η πρώτη στρατιωτική χρήση της κρυπτογραφίας αποδίδεται στους Σπαρτιάτες. Γύρω στον 5ο π.Χ. αιώνα εφηύραν την «σκυτάλη», την πρώτη κρυπτογραφική συσκευή, στην οποία χρησιμοποίησαν για την κρυπτογράφηση την μέθοδο της αντικατάστασης. Όπως αναφέρει

8 Τηλεπικοινωνίες με μηχανισμούς
Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (362 π.χ.) Πυρσεία η οπτικός τηλέγραφος των Κλεοξένη και Δημόκλειτου (150 π.χ.)

9 Ο ακουστικός τηλέγραφος του Μ. Αλεξάνδρου (Κέρας)
Η ανταλλαγή μηνυμάτων με το πασίγνωστο αφρικανικό ταμ-ταμ είναι μια από τις πιο δημοφιλές μεθόδους επικοινωνίας, γνωστή σ’ όλο τον κόσμο. Ο ακουστικός τηλέγραφος του Αλέξανδρους Η  ανάρτηση ήταν τέτοια που επέτρεπε την κυκλική περιστροφή του κέρατος ώστε τη σήμα να πηγαίνει προς όλες τις κατευθύνσεις.

10 Υδραυλικός τηλέγραφος του Αινεία του Τακτικού (362 π.χ.)
Γύρω στα 330 π.χ. ο Αρκάδας στρατηγός Αινείας ο Τακτικός επινόησε ένα έξυπνο σύστημα τηλεγραφίας με τη χρήση του νερού. Το σύστημα αυτό βασίζεται στο συγχρονισμό κινήσεων πομπού και δέκτη.


Κατέβασμα ppt "Τρόποι επικοινωνίας κατά την αρχαιότητα στην Ελλάδα & στην Ευρώπη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google