Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΞΕ ΜΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΞΕ ΜΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΞΕ ΜΟΥ
 Δένδρο με βαθυπράσινο φύλλωμα, μέτριας ζωηρότητας και νόστιμους καρπούς. Ιδιαίτερα ευαίσθητο σε παγετούς και ανέμους. Χρησιμοποιείται ως καρποφόρο αλλά και ως καλλωπιστικό δένδρο.

2

3 Το πορτοκάλι ανά τους αιώνες
Η πορτοκαλιάείναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, αειθαλές φυτό που ανήκει στην τάξη των Σαπινδωδών και στην οικογένεια των Ρυτοειδών (Rutaceae) (= Εσπεριδοειδών (Hesperidaceae)). Από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή έχει καταγωγή από την Ινδία και την Κίνα. Γνωστή από τα αρχαία χρόνια όμως η εντατική της καλλιέργεια άρχισε από το 10 μ.Χ. αιώνα στη βόρεια Αφρική. Γύρω στο 1490 έφτασε στις μεσογειακές περιοχές από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και πιθανολογείται ότι σε αυτούς οφείλει το όνομα της. Στη συνέχεια από την Ελλάδα διαδόθηκε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και Ισπανοί ιεραπόστολοι την μετέφεραν στη βόρεια Αμερική.

4 Παρουσίαση πορτοκαλιάς
Η πορτοκαλιά δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , το πολύ μέχρι και 4 βαθμούς υπό το μηδέν για το λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι μικρό δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 8 μέτρα και σπάνια τα ξεπερνά. Ο κορμός της είναι λείος και ίσιος, οι ρίζες της πλούσιες , θυσανωτές που δεν φτάνουν όμως σε μεγάλο βάθος. Τα κλαδιά της πορτοκαλιάς σχηματίζουν γωνίες και απλώνουν, είναι κυλινδρικά και έχουν ελαστικότητα έτσι μπορούν να αντέχουν αρκετά μεγάλο βάρος καρπών αν και λυγίζουν. Τα φύλλα της είναι μετρίου μεγέθους, πλατιά, λεία, στιλπνά και φέρουν μίσχους με πτερύγια. Κατά το μήνα Απρίλιο κάποια από τα παλιά φύλλα πέφτουν και αντικαθίστανται από καινούργια.

5 Τα άνθη της είναι λευκά, αρκετά μεγάλα και εύοσμα , βγαίνουν δε την άνοιξη μεμονωμένα από τους βλαστούς. Λίγο αργότερα από τους οφθαλμούς των φύλλων βγαίνουν νέοι βλαστοί που ανθοφορούν κατά ομάδες. Από τα άνθη αυτά δένονται καρποί σε μικρό ποσοστό ενώ τα περισσότερα πέφτουν. Όταν από τα 10 άνθη δέσει 1 καρπός τότε η καρποφορία του δέντρου κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

6 Στοιχεία για την παραγωγή των πορτοκαλιών
Η πορτοκαλιά ανθίζει μία φορά το χρόνο και η ανθοφορία της κρατάει 5-7 εβδομάδες. Ο καρπός της πορτοκαλιάς είναι τοπορτοκάλι ή εσπερίδιο. Το δέντρο ευδοκιμεί σε μία μεγάλη εδαφική ποικιλία, όμως προτιμά τα αμμοπηλώδη εδάφη. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με εμβολιασμό συνήθως δέντρων που αναπτύσσονται από σπορά καλής ποιότητας πορτοκαλιών. Χρησιμοποιούνται επίσης δέντρα νεραντζιάς και μανταρινιάς. Οι πορτοκαλιές δίνουν καλή καρποφορία για 80 περίπου χρόνια ενώ υπάρχουν και δέντρα που καρποφορούν και μετά από 100 ή περισσότερα χρόνια. Οι πρώιμες ποικιλίες ωριμάζουν τους καρπούς τους από το μήνα Οκτώβριο ενώ οι όψιμες τους καλοκαιρινούς μήνες.

7 Είδη πορτοκαλιών Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς, οι πιο σημαντικές που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι: 1.-Βαλέντσια. Ξενική ποικιλία που ωριμάζει από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και έτσι επιτρέπει στους παραγωγούς να εφοδιάζουν την αγορά με πορτοκάλια και τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ποικιλία αυτή είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και προσαρμόζεται εύκολα σε πολλούς τύπους εδαφών , δίνει δε εύγευστα πορτοκάλια πολύ καλής ποιότητας. 2.-Χίου. Δίνει μικρούς καρπούς και ωριμάζει από τα μέσα Νοεμβρίου.Ο καρπός της έχει πολλά σπόρια , δίνει λίγο χυμό και είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στη μεταφορά. 3.-Άρτας. Οι καρποί της ποικιλίας αυτής είναι σφαιρικοί , έχουν λεπτό περικάρπιο υπόξινη γεύση και είναι εξαιρετικά αρωματικοί. Η ωρίμανση τους γίνεται κατά τον Ιανουάριο. 4.Σουλτανί του Φόδελε. Δίνει μεγάλους ωοειδείς καρπούς με φλούδα που αφαιρείται εύκολα , πολύ νόστιμη σάρκα με πλούσιο χυμό. 5.-Μέρλιν. Γνωστή ποικιλία με πολύ εύγευστους καρπούς και χυμώδεις ,καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. 6.-Σαγκουίνι. Λέγεται και αιματόσαρκος ποικιλία εξαιτίας της κόκκινης σάρκας των καρπών της.Είναι ξενικής προέλευσης.

8

9 Γιατί καταναλώνουμε τα πορτοκαλια?
Πολύ εύγευστοι και χυμώδεις καρποί δίνουν χυμούς πλούσιους σε βιταμίνες. Παρόλο που το πορτοκάλι και ο χυμός του έχουν ταυτιστεί κυρίως με τη βιταμίνη C, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εμπεριέχει και δεκάδες άλλες πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό, οι οποίες αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ας τις δούμε λοιπόν! Ξεκινώντας από τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στοιχεία του πορτοκαλιού, βλέπουμε πως στο αγαπημένο φρούτο υπάρχουν πάνω από 170 ουσίες με εξέχουσες αντιοξειδωτικές επιδράσεις, προσφέροντας μέγιστη προστασία έναντι της υπέρμετρης παραγωγής των ελευθέρων ριζών, μορίων με ιδιαίτερα βλαπτική επίδραση στο κύτταρο. Οι ουσίες αυτές ανήκουν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Φλαβονοειδή, τα λιμονοειδή και τα καροτενοειδή.

10 1. Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που υπάρχουν μόνο στις φυτικές τροφές και σωρεία αναλύσεων και μελετών, κυρίως σε πειραματόζωα, έχουν δώσει ενδείξεις για μια σειρά θετικών επιδράσεών τους στην υγεία, όπως η καταπολέμηση φλεγμονών και η ανακοπή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.  2. Περίπου 38 διαφορετικά λιμονοειδή εμπεριέχονται στο πορτοκάλι και κυρίως στη σάρκα του. Τα πολύτιμα αυτά στοιχεία φαίνεται να συμβάλλουν στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου  3. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως αν και η περιεκτικότητα του πορτοκαλιού σε β-καροτίνη είναι χαμηλή, εμπεριέχει σε αξιοσημείωτα ποσά άλλα «μέλη» της οικογένειας των καροτενοειδών, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.  4. Ένα από τα σημαντικότατης αξίας για τον παιδικό οργανισμό συστατικά, που εμπεριέχει το πορτοκάλι, είναι και το φυλλικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Το φυλλικό οξύ παρεμβαίνει ουσιαστικά στην πορεία της κυτταρικής διαίρεσης και ειδικότερα στην αιμοποίηση. Επίσης, η επάρκεια σε φυλλικό οξύ, μειώνει το ρίσκο που διατρέχει η έγκυος να γεννήσει παιδί με προβλήματα νευρολογικής φύσεως, ενώ παράλληλα κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.  5. Το πορτοκάλι είναι πλούσια πηγή πηκτίνης, μιας διαλυτής φυτικής ίνας με εξέχουσες ιδιότητες στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε κορυφαίες επιστημονικές εφημερίδες, έδειξαν πως η αυξημένη κατανάλωση πηκτίνης από εσπεριδοειδή, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» LDL-χοληστερόλης.  6. Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο πορτοκάλι, αξίζει να αναφερθούμε και σε μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις, που αφορά την κατανάλωσή του. Πολλοί πιστεύουν πως τόσο το πορτοκάλι όσο και ο χυμός του, δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Το πορτοκάλι όμως είναι, συν τοις άλλοις, πολύ πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε νάτριο, γεγονός που καθιστά την κατανάλωσή του ευεργετική σε περιπτώσεις υπέρτασης. Εμπλουτίστε, λοιπόν, καθημερινά το διαιτολόγιο του παιδιού σας με πορτοκάλια ώστε να απομυζήσει μέγιστα οφέλη, που ξεκινούν από την αύξηση στην απορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών και επεκτείνονται στην προστασία του καρδιαγγειακού του συστήματος!

11 Έθιμα με πορτοκάλια               Ανήμερα των Θεοφανείων μοίραζαν το πορτοκάλι με ένα κλαδί κυπαρίσσι ή πεύκο. Το έθιμο αυτό συμβολίζει την μπομπονιέρα της βάπτισης του Χριστού, σύμφωνα με άλλους τη συγχώρεση που ζητούν οι πιστοί μεταξύ τους. Μια παράδοση, εξάλλου, αναφέρει πως τα πορτοκάλια τα έφεραν οι ξενιτεμένοι «ασβεστάδες» από τη Γιάφα, όπου είχαν φτάσει κατά τις περιπλανήσεις τους για εξεύρεση εργασίας. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι Ασβεστοχωρίτες από τη γενέτειρα του ίδιου του Ιησού.              Όταν τελείωνε η λειτουργία του αγιασμού, τα παλικάρια του χωριού καβάλα στα άλογα πήγαιναν να ποτίσουν τα ζώα τους με τον υπόλοιπο αγιασμό για την καλή τους υγεία

12 Στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου κάθε χρόνο αναβιώνει το έθιμο με τα πορτοκάλια.. Στη μέση της εκκλησίας  του Αγίου Γεωργίου θα τοποθετηθεί ένα τραπέζι στολισμένο με κλαδιά κυπαρισσιού και πορτοκάλια. Καθώς θα ψάλλεται η θεία λειτουργία, το τραπέζι θα περιστοιχίσουν μικρά παιδιά, που θα κρατούν κεριά στολισμένα με πορτοκάλια .Μετά την απόλυση της θείας λειτουργίας οι εκκλησιαζόμενοι θα πάρουν από ένα κλωνάρι κυπαρισσιού και ένα πορτοκάλι, τα οποία θα τοποθετήσουν στο σπίτι τους.

13 Συνταγές με πορτοκάλι Κέικ με πορτοκάλι
Για το κέικ: 1 φλ. καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο 4 αυγά 1 φλ. ζάχαρη 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 πορτοκάλι ζουμερό ολόκληρο με την φλούδα 3 κ.γ μπέικιν πάουντερ Για το σιρόπι – καραμέλα: 1 νεροπότηρο χυμό από πορτοκάλια 1 νεροπότηρο ζάχαρη 70 γρ. βούτυρο (μαργαρίνη) Grand-Marnier ή άλλο λικέρ (2-3 κουταλιές σούπας)

14 Τρόπος παρασκευής Σιρόπι-καραμέλα πορτοκάλι:
Βάζουμε τη ζάχαρη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να φτιάξουμε την καραμέλα-σιρόπι.  Όταν αρχίζει να καραμελώνει η ζάχαρη προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι η καραμέλα μας να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και αφού λιώσει, ρίχνουμε και το λικέρ. Αφήνουμε για λίγο να ενωθούν οι γεύσεις.   Στη συνέχεια με αυτή την καραμέλα-σιρόπι αλείφουμε τη φόρμα που θα ψήσουμε το κέικ μας (προτιμότερη η φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι)  Έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες τα πορτοκάλια μας που τα «κολλάμε» στα τοιχώματα της φόρμας. Το κέικ (ένα απλό κέικ πορτοκαλιού): Βάζουμε στο μούλτι το ολόκληρο πορτοκάλι (χωρίς τα κουκούτσια φυσικά) μέχρι να γίνει πολτός. Στο μίξερ βάζουμε το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι και τα κτυπάμε. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα που έχει ετοιμαστεί με τα πορτοκάλια ροδέλες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για λεπτά περίπου. Αφού περάσουν 30 λεπτά μπορούμε να δοκιμάσουμε με μαχαίρι να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί..

15 Εγώ με την οικογένεια μου καταναλώνουμε τα πορτοκάλια, αφού τα προμηθευόμαστε από τους μπαξέδες του παππού μου. Τα καταναλώνουμε επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες και απωθούν πολλές αρρώστιες.

16 Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΞΕ ΜΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google