Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΑΞΗΣ: Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2007-2008.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΑΞΗΣ: Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2007-2008."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΑΞΗΣ: Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2007-2008

2 ΘΕΜΑ:Η ΣΙΦΝΟΣ

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ  Γενικές Πληροφορίες του Νησιού Γενικές Πληροφορίες του Νησιού Γενικές Πληροφορίες του Νησιού  Παραλίες Παραλίες  Συγκοινωνίες Συγκοινωνίες  Ψυχαγωγία Ψυχαγωγία  Μουσεία Μουσεία  Ιστορία Νησιού Ιστορία Νησιού Ιστορία Νησιού  Εκκλησίες Εκκλησίες  Χάρτες Χάρτες

4 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Κίμωλο (10 ν.μ.), Σέριφο (12 ν.μ.) Πάρο (14 ν.μ.) και Μήλο (20 ν.μ.). Έχει σχήμα σφηνοειδές, στο οποίο οφείλει και μία από τις αρχαίες ονομασίες της "Ακίς" το μήκος της από Β. προς Ν. 18χμ. και το πλάτος της από Δ. προς Α. 8χμ. Η έκταση της είναι 74 τ.χμ., η περίμετρός της είναι 28 ναυτικά μίλια και απέχει από τον Πειραιά 75 ναυτικά μίλια.

5 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  Κατά την επικρατέστερη εκδοχή το γεωγραφικό όνομα Σίφνος,από το ανθρωπονύμιο, δηλαδή από το όνομα Σίφνος του οικιστή του νησιού, που ήταν γιος του ήρωα της Αττικής Σουνίου. Το έδαφος της είναι ανάγλυφο και σχηματίζει απαλόγραμμους λόφους με ψηλότερο βουνό τον Προφήτη Ηλία, ή Άη Νηγιά (680μ.). Η θάλασσα εισχωρεί στην ξηρά και σχηματίζει γραφικούς κόλπους, αλλού με ευρύχωρες αμμουδερές παραλίες και αλλού μικρές όπως οι Καμάρες, ο Πλατύς Γιαλός, το Βαθύ, ο Φάρος, το Βλυχό η Φυκιάδα κ.α. Στη Σίφνο ανήκει και η ιδιόκτητη σήμερα ερημόνησος Κιτριανή με μοναδικό κτίσμα το εκκλησάκι της Κυπριανής στα Ν.Α. και σε μικρή απόσταση από τον Πλατύ Γιαλό.

6 ΠΑΡΑΛΙΕΣ Από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού Είναι:  Καμάρες Καμάρες  Πλατύς Γιαλός Πλατύς Γιαλός Πλατύς Γιαλός  Βαθύ Βαθύ  Φάρος Φάρος  Χρυσοπηγή Χρυσοπηγή

7 ΚΑΜΑΡΕΣ  Το τοπωνύμιο Καμάρα ή Καμάρες (αρχ. καμάρα "τοξωτή αψίδα, θολωτή στέγη") προήλθε από τις πολλές σπηλιές που υπήρχαν παλαιότερα στη βραχώδη νότια ακτή του όρμου. Τη θέση των καμαρών αυτών έχουν καταλάβει σήμερα σπίτια, μαγαζιά και "σύρματα", υπόγειες αποθήκες, όπου σύρονται οι βάρκες το χειμώνα, για να προστατεύονται από τις κακοκαιρίες. Οι Καμάρες είναι το μεγαλύτερο παραλιακό χωριό και το λιμάνι της Σίφνου από τα τέλη του περασμένου αιώνα

8 ΚΑΜΑΡΕΣ  Ο κεντρικός οικισμός απλώνεται στη δεξιά πλευρά της αγκάλης που σχηματίζει ο όρμος των Καμαρών. Εδώ είναι η αποβάθρα του λιμανιού, πρακτορεία πλοίων καταστήματα, παντοπωλεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αγγειοπλαστικής, ενοικιαζόμενα δωμάτια γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, πρακτορείο εφημερίδων, περίπτερο, ιδιωτικός χώρος κατασκήνωσης (camping) και στις δυτικές παρυφές του οικισμού οι επαύλεις των εύπορων Σιφνιών. Λίγο μετά το τέλος της προκυμαίας στα δεξιά ανεβαίνοντας προς την Απολλωνία

9 KAMAΡΕΣ  Η παραλία των Καμαρών βραβεύτηκε για πρώτη φορά το 2002 με την γαλάζια σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή τηρεί τα κριτήρια του προγράμματος: (Οργάνωση Ακτής, Καθαριότητα, Ασφάλεια Λουόμενων).

10 ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ  Ο Πλατύς Γιαλός  Ο Πλατύς Γιαλός  Το τοπωνύμιο στην τοπική λαλιά προφέρεται Πγιατ' γιαλός (Πγιατ' Γιαλός - Πλατ' γιαλός - Πλατύς Αιγιαλός) και σημαίνει ακρογιάλι που έχει σχετικά μεγάλο πλάτος, ευρύχωρη ακροθαλασσιά.  Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, δημοτικός οργανωμένος χώρος κατασκήνωσης (camping), παντοπωλεία, εστιατόρια, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου μπορεί να βρει ο επισκέπτης προϊόντα σιφναίικης κεραμικής και να γνωρίσει τον τρόπο παραγωγής τους.

11 ΒΑΘΥ  Το Βαθύ  Το Βαθύ  Το τοπωνύμιο Βαθύ είναι ουσιαστικοποιημένο ουδέτερο του επιθέτου βαθύς και σημαίνει ότι το λιμάνι βρίσκεται σε βαθύτερο, σε χαμηλότερο σημείο σε σχέση με τη γύρω περιοχή ή ότι η θάλασσα έχει μεγάλο βάθος κοντά στην ξηρά για να προσεγγίζουν τα πλοία.

12 ΦΑΡΟΣ  Το τοπωνύμιο Φάρος οφείλεται προφανώς στην εγκατάσταση φάρου, μεγάλου παράκτιου φανού στην είσοδο του λιμανιού για τη ναυσιπλοΐα  Ο Φάρος βρίσκεται στα Ν.Α της Σίφνου και θεωρείται το ασφαλέστερο λιμάνι του νησιού, του οποίου ήταν το επίσημο λιμάνι ως το 1883

13 ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ  Στην είσοδο του λιμανιού εκτείνεται η "πετρογολέτα" της Χρυσοπηγής βραχώδης νησίδα αποκομμένη από τη στεριά, πάνω στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής (1650), της πολιούχου της Σίφνου.

14 Συγκοινωνίες  Κατά τη θερινή περίοδο το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά και με τα νησιά της γραμμής Μήλου καθημερινά. Η διάρκεια του ταξιδιού με τα παραδοσιακά οχηματαγωγά πλοία της γραμμής είναι πέντε ώρες και με τα υδροπτέρυγα και τα ταχύπλοα καταμαράν δυόμισι έως τρεις ώρες περίπου.

15 Συγκοινωνίες  Συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με πολλά νησιά των Κυκλάδων: Πάρο, Νάξο, Μύκονο Τήνο Σύρο, Φολέγανδρο, Ίο Σαντορίνη κ.ά. καθώς και με την Κρήτη απ' ευθείας ή μέσου Μήλου ή πολλές φορές και Σίφνου. Κατά το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του έτους η πυκνότητα των δρομολογίων στη θαλάσσία συγκοινωνία διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Γι αυτό είναι σκόπιμο πριν να ταξιδέψει ο ενδιαφερόμενος από και προς το νησί να επικοινωνεί με τα αρμόδια λιμεναρχεία ή τα πρακτορεία των πλοίων. λιμεναρχεία ή τα πρακτορεία των πλοίωνλιμεναρχεία ή τα πρακτορεία των πλοίων

16 Συγκοινωνίες  Τα πλησιέστερα στη Σίφνο αεροδρόμια είναι της Μήλου και της Πάρου. Για έκτακτες ανάγκες λειτουργεί οργανωμένο ελικοδρόμιο πλησιόχωρα της μονής της Παναγίας της Βρυσιανής, Ν. των Εξαμπέλων.  Τα δώδεκα χωριά του νησιού συνδέονται μεταξύ τους τακτικά κατά τη θερινή περίοδο με πυκνά δρομολόγια που εκτελούν τα τέσσερα λεωφορεία, ενώ τη συγκοινωνία εξυπηρετούν και δέκα αγοραία (ταξί).

17 Ψυχαγωγία Η Σίφνος διαθέτει πολλά εστιατόρια που θα σας μαγεύσουν!!!!!!! Η Σίφνος διαθέτει πολλά εστιατόρια που θα σας μαγεύσουν!!!!!!! Στην πλατεία του Αρτεμώνα πλάϊ στον Άγιο Κων/τίνο σας περιμένει το γνωστό Εστιατόριο- Ζαχαροπλαστείο "Το λιοτρίβι του Μαγγανά"για να γευτείτε την αυθεντική παραδοσιακή σιφνέϊκη κουζίνα. Εποχιακά γλυκά κουταλιού και γλυκά ταψιού, σπιτικά λικέρ και τα ντόπια ονομαστά κρασιά "Λιοτρίβι". Η Σίφνος διαθέτει επίσης 5 ολοκαίνουργα και ανακαινισμένα μπαρ όπου τηρούν όλεςτις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκές Ένωσης,για ξενύχτι μέχρι τελικής πτώσεως!!!!!!!!!!!!!

18 Μουσεία 1) Αρχαιολογικό μουσείο 1) Αρχαιολογικό μουσείο Στο Κάστρο λειτουργεί Αρχαιολογικό μουσείο με έκθεση συλλογής αρχαϊκών και ελληνιστικών γλυπτών. Αναπαλαιώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από το 1986 λειτουργεί κανονικά.

19 Μουσεία 2) Μουσείο λαογραφικό και λαϊκής τέχνης Στην Απολλωνία (στην κεντρική πλατεία-πλατεία Ηρώων) υπάρχει λαογραφικό μουσείο ιδιοκτησίας του Συνδέσμου Σιφνίων και περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή του νησιού όπως αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης, τοπικές ενδυμασίες, κλπ.

20 Μουσεία 3) Μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης Βρίσκεται στη Μονή της Βρυσιανής. Στο χώρο του εκτίθενται χειρόγραφα, περγαμηνές με κώδικες, έντυπα παλαιών εκδόσεων, Ευαγγέλιο του 1796, λειψανοθήκες, εξαπτέρυγα, ιερά σκεύη, άμφια, εικόνες, το κεντητό φελόνι της Κασσιανής

21 Ιστορία νησιού Στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας η Σίφνος μπήκε ενεργά από 15 Απριλίου 1821. Η προσφορά των Σιφνίων, τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο και σε χρήματα για τον αγώνα,,ήταν ανεκτίμητη. Στον κατάλογο των ορκισμένων φιλικών αναφέρονται και οι Σιφνιοί: Νικόλαος Γρυπάρης, Δημήτριος Λαγός και Γεώργιος Μπάος. Το 1821 ο σχολάρχης Νικόλαος Χρυσόγελος (1780-1857) ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στη σχολή της Σίφνου και αφού τέθηκε επικεφαλής 150 Σιφνιών πολεμιστών αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο, όπου ανέπτυξε πολύμορφη αγωνιστική δράση. Διετέλεσε υπουργός Παιδείας επί Καποδίστρια και υπήρξε ο θεμελιωτής της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Στον αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας η Σίφνος μπήκε ενεργά από 15 Απριλίου 1821. Η προσφορά των Σιφνίων, τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο και σε χρήματα για τον αγώνα,,ήταν ανεκτίμητη. Στον κατάλογο των ορκισμένων φιλικών αναφέρονται και οι Σιφνιοί: Νικόλαος Γρυπάρης, Δημήτριος Λαγός και Γεώργιος Μπάος. Το 1821 ο σχολάρχης Νικόλαος Χρυσόγελος (1780-1857) ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στη σχολή της Σίφνου και αφού τέθηκε επικεφαλής 150 Σιφνιών πολεμιστών αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο, όπου ανέπτυξε πολύμορφη αγωνιστική δράση. Διετέλεσε υπουργός Παιδείας επί Καποδίστρια και υπήρξε ο θεμελιωτής της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

22 Ιστορία νησιού Κατά την αντιβασιλεία του Όθωνα το 1833 η Σίφνος διαιρείται σε δύο δήμους, της Απολλωνίας και του Αρτεμώνος – Κάστρου και οι Καμάρες καθιερώθηκαν ως το επίσημο λιμάνι του νησιού. Το 1836 οι δύο δήμοι συγχωνεύονται σε έναν και η πρωτεύουσα μεταφέρεται από το Κάστρο στην Απολλωνία. Παράλληλα πολλοί κάτοικοι αποδημούν και η οικονομία του νησιού διέρχεται δύσκολη περίοδο. Πολλοί Σιφνιοί μεταναστεύουν και σημειώνουν μεγάλες επιτυχίες σε διάφορους τομείς των επιστημών και των τεχνών ενώ δεν ξεχνούν ποτέ το νησί στους το οποίο και ενισχύουν οικονομικά. Το 1914 ο ενιαίος Δήμος Σιφνίων που ιδρύθηκε το 1836 διαιρέθηκε σε δύο Κοινότητες της Απολλωνίας και του Αρτεμώνα. Οι Σιφνιοί έλαβαν μέρος και στα μεγάλα πολεμικά γεγονότα του 20ού αιώνα όπου και όταν τους κάλεσε η πατρίδα υπηρέτησαν πιστά και με όλες τους τις δυνάμεις σε όλους τους αγώνες που έδωσε αυτός ο τόπος για την ελευθερία του.  Το 1999 οι δύο Κοινότητες της Σίφνου ενώθηκαν και αποτελούν πλέον τον ενιαίο Δήμο Σίφνου.

23 Εκκλησίες-Μοναστήρια Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς η εκκλησία της Χρυσοπηγής, Παναγίας Βρύσης, Μονή Πανάγιας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής, Άγιος Σώζων, Παναγιά η Κόχη, Παναγία τα Γουρνιά, Παναγία η Άμμο, Άγιος Γεώργιος Αφέντης, Άγιος Λουκάς, Άγιος Κωνσταντίνος. Στο νησί υπάρχουν συνολικά 227 εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όλες οι εκκλησίες του Κάστρου, καθώς η εκκλησία της Χρυσοπηγής, Παναγίας Βρύσης, Μονή Πανάγιας Βουνού, Αγγελόκτιστη Καταβατής, Άγιος Σώζων, Παναγιά η Κόχη, Παναγία τα Γουρνιά, Παναγία η Άμμο, Άγιος Γεώργιος Αφέντης, Άγιος Λουκάς, Άγιος Κωνσταντίνος.

24 Χάρτες


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ» ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΤΑΞΗΣ: Β ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2007-2008."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google