Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία 1ου τετραμήνου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία 1ου τετραμήνου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία 1ου τετραμήνου
Οι Μελένιες Ονόματα μαθητριών: Βάρου Ειρήνη Γκαλιούρη Χριστίνα Δελλή Βασιλική Καζάνα Βάσω Ερευνητική εργασία 1ου τετραμήνου Μύρινα, Ιανουάριος 2014

2 Η ομάδα μας ασχολήθηκε με το μέλι και τις μέλισσες στην αρχαιότητα ,στη σύγχρονη Ελλάδα, καθώς και με την σπουδαιότητά τους και με την επίδραση τους σε όλους τους οργανισμούς πάνω στη Γη. Επιπρόσθετα μελετήσαμε και ψάξαμε πληροφορίες σχετικά με την επικονίαση και τη βιολογική μελισσοκομία. Τέλος αναζητήσαμε παροιμίες και έθιμα του αρραβώνα και του γάμου σχετικά πάντα με το μέλι

3 Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία στην οποία γίνεται η γονιμοποίηση στα φυτά. Για να γίνει η γονιμοποίηση θα πρέπει να μεταφερθούν οι γυρεόκοκκοι από τους ανθήρες στο στίγμα του υπέρου. Η διαδικασία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα.

4 Επικονίαση και οι μέλισσες:
Η συμβολή των μελισσών στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, δεν περιορίζεται μόνο στα πολύ ωφέλιμα προϊόντα που παράγουν αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών (επικονίαση). Οι μέλισσες προκειμένου να τραφούν, πλάθουν τη γύρη και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Πετώντας από άνθος σε άνθος, βοηθούν στην επικονίαση των φυτών, μεταφέροντας ασυναίσθητα την γύρη από τους ανθήρες στο στίγμα του άνθους.

5 Ζωτικής σημασίας η παγκόσμια κρίση της μέλισσας.

6 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε κάποτε ότι «αν οι μέλισσες εκλείψουν, το ανθρώπινο είδος δε θα αργήσει να τις ακολουθήσει». Το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ μικρής σημασίας όταν συγκρίνονται με τις ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση που επιτελεί στις διάφορες καλλιέργειες και στην άγρια βλάστηση.

7 Την σημερινή εποχή που παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των φυτών παγκοσμίως λόγω πυρκαγιών, δόμησης και άλλων αρνητικών συνεπειών της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο επικονιαστικός ρόλος της μέλισσας είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Σε πολλές χώρες οι καλλιεργητές καταφεύγουν στην ενοικίαση μελισσιών, προκειμένου να πετύχουν ικανοποιητική επικονίαση και να αυξήσουν την παραγωγή τους.

8 ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Από τους προϊστορικούς χρόνους, οι άνθρωποι έπαιρναν το μέλι για να το χρησιμοποιήσουν στη διατροφή τους. Επί αιώνες το μέλι ήταν η μόνη γνωστή γλυκαντική ουσία. Οι θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με νέκταρ και αμβροσία. Ο Αρισταίος ήταν ο εισηγητής της καλλιέργειας των μελισσών. Ο ίδιος πήγε στην Κέα όπου δίδαξε στους κατοίκους του νησιού και την μελισσοκομία.

9 μελισσοκόμοι στην αρχαία Ελλάδα

10 Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το μέλι αντιγηραντικό και αναφέρεται ότι είχαν τοποθετήσει μέλι μέσα στον τάφο του Μ.Αλέξανδρου για να διατηρηθεί το σώμα του. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει τα λεγόμενα σπουδαίων γιατρών όπως του Ιπποκράτη, δηλαδή ότι το μέλι είναι προϊόν υψηλής πρακτικής αξίας .Από την αρχαιότητα, η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται στο μέλι.

11 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ Οι Αιγύπτιοι προσέφεραν στους θεούς κηρύθρες με μέλι ως πολύτιμο δώρο, αφοσίωσης και εξαγνισμού. Η βασίλισσα Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο μέσα σε γάλα και μέλι . Στη μινωική εποχή προσέφεραν κρασί και μέλι στις θυσίες. Με μέλι ανατράφηκε ο Δίας από την νύμφη μέλισσα στο Δικταίο Άντρο. Η θεά Ήρα προσέφερε μέλι στους θεούς για να μην γεράσουν. Οι θνητοί σε διάφορα μυστήρια προσέφεραν μελόπιτες στον Άδη για να τους χαρίσει υγεία και ευεξία.

12 Το μέλι στην Ελλάδα Δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός πως η Ελλάδα παράγει το καλύτερο μέλι στον κόσμο. Η απίστευτη πλούσια χλωρίδα της χώρας προσφέρει στις μέλισσες τεράστια ποικιλία από άγρια ανθοφόρα φυτά, με τα οποία τρέφονται. Στην ελληνική κουζίνα, το μέλι είναι το πιο αρχαίο γλυκαντικό και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα με αυτήν την ιδιότητα, σε ευρύ φάσμα παραδοσιακών και μοντέρνων γλυκισμάτων. Χαρίζει επίσης βάθος και ισορροπία σε πολλά αλμυρά πιάτα.

13 ΚΟΣΤΟΣ-ΕΣΟΔΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ
ΚΟΣΤΟΣ-ΕΣΟΔΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ Η μέση μελισσοκομική εκμετάλλευση στη χώρα μας απαιτεί 7,2 ώρες ανά κυψέλη και 327 €/κυψέλη περίπου συνολικό κεφάλαιο, Οι ανάγκες σε εργασία και σε κεφάλαιο μειώνονται με την αύξηση του μεγέθους της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης.

14 Σε γενικές γραμμές, η μελισσοκομία παρουσιάζεται ως μία κερδοφόρος απασχόληση, με35 € κέρδος ανά κυψέλη περίπου, ενώ το γεωργικό εισόδημα υπολογίζεται σε περίπου 64 €/κυψέλη.

15 Το κόστος για την παραγωγή μελιού διαμορφώνεται στα 4,4 €/χλγ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα έσοδα των παραγωγών κατά 86% προέρχονται από την αξία του μελιού, ενώ μικρότερη από 10% είναι η συμμετοχή της αξίας των λοιπών προϊόντων της κυψέλης. Ωστόσο, η απασχόληση του μελισσοκόμου και με αυτά τα προϊόντα θα μπορούσε να βελτιώσει την οικονομική του θέση, να σταθεροποιήσει τα εισοδήματά του και να του δώσει την δυνατότητα να παράγει φθηνότερο μέλι που σε συνάρτηση με τη βελτίωση των δικτύων προώθησης να ανταγωνίζεται το φθηνό εισαγόμενο μέλι.

16 ΕΘΙΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙ Αρραβώνας:
Όταν πάει η νύφη με τους γονείς της στο σπίτι του γαμπρού, στην πόρτα περιμένουνε οι συμπέθεροι με ένα βαζάκι μέλι και κερνάνε τη νύφη ένα κουταλάκι μέλι με μια λίρα μέσα. Έπειτα δίνουν σε όλους από μια κουταλιά συνοδευμένη από καρύδια. Γάμος: Το μέλι το χρησιμοποιούσανε στους γάμους ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια και παστέλια προσέφεραν στους καλεσμένους και στους νεόνυμφους. Τηγανίτες και ομελέτες με μέλι προσφέρονταν στα κοιμητήρια μετά το Πάσχα για την ανάπαυση των ψυχών. Για το καλό του χρόνου νοικοκυρές τοποθετούσαν στο τραπέζι ξηρού καρπούς, ένα κλαδί ελιάς και μια κούπα μέλι. Τα γλυκά των Χριστουγέννων και τις Πρωτοχρονιάς είναι με μέλι: μελομακάρονα, δίπλες ακόμη και γλυκά ψωμάκια.

17 Στην Κρήτη γλυκό του γάμου είναι ένα τηγανητό ζυμάρι με μέλι (ξεροτήγανο).
Στη Ρόδο την παραμονή του γάμου φτιάχνουν μελεκάνια ένα γλυκό ψωμί με μέλι, σουσάμι και ανθόνερο. Όταν οι φίλες της νύφης, την ετοιμάζουν για το γάμο της, κρατούν από ένα κόκκινο πανί πάνω από το κεφάλι της και η μητέρα της κόβει σταυρωτά το μελόψωμο πάνω από το πανί. Μετά το γάμο: Οι νεόνυμφοι μαζί με τους καλεσμένους μεταφέρουνε τις λαμπάδες από την εκκλησία στο νέο σπίτι του ζευγαριού. Ο γαμπρός και η νύφη πίνουν από ένα μικρό ποτήρι κρασί με μια μικρή κουταλιά μέλι μέσα, αφού πρώτα έχουνε σβήσει τις λαμπάδες μέσα σε αυτό.

18 Υπάρχουν πολλές παροιμίες, εκφράσεις, αινίγματα και μαντινάδες σε σχέση με το μέλι και τη μέλισσα, που δημιουργήθηκαν από απλούς ανθρώπους, μεταφέρθηκαν με τον προφορικό λόγο από γενιά σε γενιά και θέλουν να εκφράσουν αλληγορικά ή σκωπτικά μια αλήθεια η οποία προέρχεται από την πείρα και την μακρόχρονη εμπειρία τους . Λέγονται για να παραδειγματίσουν, να διδάξουν, να σχολιάσουν, να διασκεδάσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Σε αυτές τις απλές διαχρονικές φράσεις είναι μαζεμένη η σοφία του λαού μας.

19 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ : Αγάλι – αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι.   –    Κάθε τι που ωριμάζει σιγά-σιγά και όχι απότομα, η επιτυχία ενός στόχου απαιτεί υπομονή. Να σε κάψω Γιάννη, να σ΄ αλείψω μέλι.   –   Για κάποιον που προσπαθεί να φερθεί καλά ή να παρηγορήσει αυτόν στον οποίον ο ίδιος έχει προκαλέσει κάποιο κακό. Έμαθε η γριά στο μέλι σώνει και καλά το θέλει.   –    Όταν κάποιος καλομαθαίνει σε κάτι που είναι πιο εύκολο και ευχάριστο. Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι.   –   Τα λίγα λόγια είναι καλά, αλλά κάποιες φορές η σιωπή είναι ακόμα καλύτερη. Τσάμπα ξίδι, γλυκό σαν μέλι.   –   Το δώρο όσο μικρό και αν είναι ευχαριστεί αυτόν που το δέχεται. Το ΄να χέρι στο μέλι τ” άλλο στο λάδι.   –    Η απληστία του ανθρώπου τον οδηγεί να θέλει γρήγορα μεγάλο κέρδος. Κεντρίζει η μέλισσα, αλλά το μέλι είναι γλυκό.   –   Τα αγαθά χρειάζονται κόπο και αγώνα για να αποκτηθούν.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία 1ου τετραμήνου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google