Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα
Η Διατροφή στη Ζωή μας Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα

2 Η Διατροφή στη Ζωή μας Παράδοση είναι όλα όσα μεταδόθηκαν από τους παλιότερους σε εμάς και τα συνεχίζουμε, όπως τα έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί, η λαϊκή τέχνη, οι μύθοι, οι θρύλοι, οι παροιμίες, τα αινίγματα, τα παραμύθια.

3 Η Διατροφή στη Ζωή μας Οι παροιμίες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων της Κρήτης. Εκφραζόντουσαν πάμπολλες φορές με παροιμίες αν ήθελαν να διδάξουν τους νεότερους , να συμβουλεύσουν , να επαινέσουν ή να σχολιάζουν.

4 Η Διατροφή στη Ζωή μας Η αρχαιοελληνική σοφία είχε επακριβώς καθορίσει την αξία που έχουν οι παροιμίες και τα αινίγματα. «Η ιδιοφυΐα, η εξυπνάδα και το πνεύμα ενός έθνους φανερώνονται στις παροιμίες του»

5 Η Διατροφή στη Ζωή μας Αίνιγμα : Η αναφορά των ιδιοτήτων και των γνωρισμάτων ενός αντικείμενου, χωρίς να αναφέρεται το ίδιο το αντικείμενο. Η περιγραφή είναι τέτοια, ώστε οδηγεί τον ακροατή ή τον αναγνώστη στην ανακάλυψη του αντικείμενου. Τα αινίγματα αποτελούν ιδιαίτερο κλάδο λαογραφίας στους περισσότερους λαούς.

6 Συνήθως καταλήγει στο ερώτημα "τι είναι;"
Η Διατροφή στη ζωή μας Στη χώρα μας το αίνιγμα είναι καρπός της λαϊκής δημιουργίας και στοιχείο της φιλοσοφίας του λαού μας. Έτσι αίνιγμα μπορεί να είναι κάθε ερώτηση που διατυπώνεται συνήθως σε έμμετρο λόγο, μεταφορικά ή με παρομοιώσεις, με στόχο να διασκεδάσει και να ασκήσει τη σκέψη και τη φαντασία κατά την αποκρυπτογράφηση του κρυμμένου νοήματος. Συνήθως καταλήγει στο ερώτημα "τι είναι;"

7 Η Διατροφή στη ζωή μας Στην Κρήτη τις μεγάλες χειμωνιάτικες βεγγέρες ιδίως τα παλιά χρόνια οι παροιμίες και τα αινίγματα δίδανε και παίρνανε στην ψυχαγωγία του κουρασμένου από τις αγροτικές δουλειές πληθυσμού . Οι γεωργοί , οι αμπελουργοί, οι λιομαζώχτρες μαζί με τους γερόντηδες και τα παιδόγγονα τους μαζευόταν καθ’ αργά σε κάποιο συγγενικό σπίτι και ακόνιζαν το κουρασμένο μυαλό τους με αινίγματα ή διασκέδαζαν με παροιμίες. Όμορφες στιγμές, όμορφες ώρες, όμορφες μέρες, όμορφα χρόνια , μα που δυστυχώς με τα σημερινά μοντέρνα τηλεοπτικά μέσα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί από τα περισσότερα χωριά της όμορφης Κρήτης μας.

8 Η Διατροφή στη Ζωή μας Το 1ο Τμήμα της Πέμπτης τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Νέας Αλικαρνασσού στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης δούλεψε ώστε να παρακολουθήσετε μια παρουσίαση για την διατροφή μέσα από τις παροιμίες και τα αινίγματα του λαού μας .

9 Η Διατροφή στη Ζωή μας Στις επόμενες διαφάνειες σας παρουσιάζουμε μερικές παροιμίες και αινίγματα που αναφέρονται στη διατροφή μας.


Κατέβασμα ppt "Η Διατροφή μας στη λαϊκή μας Παράδοση Παροιμίες και αινίγματα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google