Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αντισεισμική προστασία. Είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αντισεισμική προστασία. Είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αντισεισμική προστασία. Είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών;
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

2 Επιλογή θέματος Επιλέξαμε το θέμα αυτό λόγω της έντονης σεισμικότητας της χώρας μας και της περιοχής μας. Η πρόσφατη έντονη σεισμικότητα στην Κρήτη αλλά και η δραστηριότητα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης ήταν ένας ακόμη παράγοντας επιλογής

3 Στο χώρο του σχολείου είναι εγκατεστημένο ένα σεισμόμετρο, που σε συνεργασία με το δίκτυο σεισμομέτρων του Παν/μίου του Stanford, μεταδίδει τις δονήσεις που καταγράφει Δείτε στην ιστοσελίδα:

4 Η περιβαλλοντική μας ομάδα ασχολήθηκε με την εκπόνηση ενός σχεδίου αποχώρησης από το σχολείο μετά από σεισμό Μελέτησε επίσης τις αδυναμίες σεισμικής ασφάλειας του κτιρίου και έκανε σχετικές προτάσεις βελτίωσης στη διεύθυνση του σχολείου. Μαρία Λυδία Μαυράκη,Μαρία Σαμαριτάκη– Γιώργος Βενέρης Β3

5 Η ομάδα μας επεξεργάστηκε την υπάρχουσα από την περσινή χρονιά μετάφραση του βιβλίου «Greek Seismology» και σχολίασε σημεία του συσχετίζοντας τις προσεγγίσεις των αρχαίων Ελλήνων με τις σύγχρονες. Γιώργος Δρακάκης, Θωμάς Λοπινέ, Μαρία Μήτρογλου Β1,Β2

6 Πρόβλεψη και Ανάλυση Σεισμών (υποομάδα ΠΑΣ)
Μανδόλα Χρύσα Παπαδάκη Ραφαέλα Β’2

7 Σεισμοί Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Η ένταση του μετριέται στην κλίμακα Richter.

8 Είδη Σεισμών Τεκτονικοί Ηφαιστειακοί Εγκατακρημνισιγενείς Κρυογενείς
Τεχνητοί Σεισμοί (Είναι οι σεισμοί που οφείλονται σε καταπόνηση της λιθόσφαιρας εξαιτίας κινήσεων των λιθοσφαιρικών πλακών. Το 90% του συνόλου των σεισμών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τεκτονικοί.) (Ονομάζονται οι σεισμοί που είναι αποτέλεσμα αλλαγής της πίεσης στο εσωτερικό της γης, λόγω της εισροής ή εκροής μάγματος.) (Οφείλονται στην εγκατακρήμνιση οροφών υπογείων κοιλωμάτων λόγω διάβρωσης. Είναι σεισμοί συνήθως μικρού μεγέθους και τοπικού χαρακτήρα. ) Σεισμοί (Υπάρχουν περιπτώσεις σεισμών που συμβαίνουν με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας και αυτοί ονομάζονται Κρυογενείς σεισμοί.)

9 Πρόβλεψη Σεισμών Πρόγνωση σεισμού είναι η πρόβλεψη με σιγουριά ενός συγκεκριμένου μεγέθους που πρόκειται να συμβεί σε συγκεκριμένο τόπο και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

10 Μέθοδος ΒΑΝ Η Μέθοδος ΒΑΝ είναι πειραματική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την πρόγνωση σεισμών. Η πρόβλεψη των σεισμών σύμφωνα με την μέθοδο ΒΑΝ βασίζεται στη ανίχνευση των σεισμικών ηλεκτρικών σημάτων. Το όνομα ΒΑΝ είναι ακρωνύμιο που σχηματίζεται από τα αρχικά των ονομάτων των τριών Ελλήνων επιστημόνων Παναγιώτης Βαρώτσος, Καίσαρ Αλεξόπουλος και Κωνσταντίνος Νομικός.

11 Μέθοδος ΒΑΝ ΙΙ Τα σεισμικά ηλεκτρικά σήματα ανιχνεύονται από σταθμούς οι οποίοι αποτελούνται από ηλεκτρόδια βυθισμένα στη γή, ενισχυτές και φίλτρα, μεταδίδονται τηλεμετρικά μέσω τηλεφωνικών γραμμών και καταγράφονται στην έδρα της ομάδας ΒΑΝ. Οι σταθμοί ΒΑΝ παρουσιάζουν αξιοσημείωτη χωρική επιλεκτικότητα, που αποκρίνεται σε σεισμικά ηλεκτρικά σήματα. Με γνώση των πετρωμάτων, της έντασης των ηλεκτρικών σημάτων και κυρίως της επιλεκτικότητας των σταθμών μπορεί να εκτιμηθεί η περιοχή, ο χρόνος και το μέγεθος ενός επερχόμενου σεισμού.

12 Εγκυρότητα Η μέθοδος ΒΑΝ αντιμετωπίσθηκε σχεδόν εξ αρχής επικριτικά από τους Έλληνες σεισμολόγους. Η αξιοπιστία, ακρίβεια και χρησιμότητα της μεθόδου ΒΑΝ έγιναν αντικείμενο έντονων επιστημονικών συζητήσεων από τα μέλη της διεθνούς σεισμολογικής κοινότητας στα μέσα της δεκαετίας 1990, και οι οποίες καταγράφηκαν και συνοψίσθηκαν στο βιβλίο "A Critical Review of VAN" από τον Sir James Lighthill. Έντονα αρνητική θέση έλαβαν ο R. J. Geller, ο οποίος πιστεύει ότι η πρόγνωση των σεισμών είναι εγγενώς αδύνατη. Την άποψη ότι η πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη διατύπωσε επίσης αργότερα ο Y. Y. Kagan.

13 Η δική μας έρευνα υπέδειξε ότι ισχυροί σεισμοί συμβαίνουν κοντά στην ημέρα της Νέας Σελήνης καθώς και της Πανσελήνου. Επιπλέον είναι πιθανότεροι κατά την ανατολή ή τη δύση της Σελήνης. Ειρήνη Δασκαλάκη Β1

14 Αντιδράσεις από τα Ζώα Οι αλλαγές τις συμπεριφοράς των ζώων όταν έρχεται σεισμός, παρατηρούνται λίγα λεπτά πριν από τον σεισμό. Φαίνεται να «πιάνουν»  κάποια ηλεκτρομαγνητικά  κύματα. Σε περίπτωση που ακολουθεί μετασεισμός, όλα τα ζώα παραμένουν έξω από τις φωλιές τους ή μέσα στις κρυψώνες τους. Αν κάποιο ζώο τύχει να βγει από τη κρυψώνα του, τότε περπατά αργά, προσεχτικά και σχεδόν «έρπει».

15 Παραδείγματα αντιδράσεων ζώων
Τα Τζιτζίκια σταματούν ξαφνικά να τραγουδούν. Τα Κουνούπια δεν τσιμπούν. Όλα τα έντομα που ζουν κάτω από την γη καθώς τα φίδια και τα ποντικιά, βγαίνουν ξαφνικά και ξέφρενα στην επιφάνεια της γης.  Η Γάτα τινάζεται ξαφνικά από την θέση της και τρέχει αλαφιασμένη να κρυφτεί.  Οι Σκύλοι ουρλιάζουν όλοι μαζί και ξαφνικά.  Τα Πουλιά τινάζονται ξαφνικά όλα μαζί από εκεί που κάθονται και πετούν ψηλά αλαφιασμένα αλλά χωρίς θόρυβο. 

16 Παραδείγματα αντιδράσεων ζώων ΙΙ
Τα Ψάρια κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια και μερικά πηδούν συνέχεια πάνω από αυτή. Μέλισσες & Σφίγγες βγαίνουν ξαφνικά όλες μαζί έξω από την φωλιά τους. Άλογα συνήθως  ήρεμα αρχίζουν να χλιμιντρίζουν και να τρέχουν. Την ίδια ώρα τα νερά που είναι καθαρά θολώνουν. Το επίπεδο του νερού των  πηγαδιών  ανεβαίνει και αυξάνεται η θερμοκρασία του.  

17 Ανάλυση Σεισμών Στη συνέχεια θα πρέπει κάποιος να επεξεργαστεί την καταγραφή της κίνησης του εδάφους και να υπολογίσει το επίκεντρο, το βάθος, τον χρόνο γένεσης και το μέγεθος του σεισμού. Γίνεται η παραδοχή πως ο αναλυτής κάνει κάτι ενδιάμεσο, δηλαδή χρησιμοποιεί όσα δεδομένα είναι απαραίτητα για να υπολογισθεί ένα σχετικά αξιόπιστο επίκεντρο, βάθος και μέγεθος, σε όσο γίνεται μικρότερο χρονικό διάστημα.

18 Η ανάλυση ενός σεισμού η εστία ή υπόκεντρο του σεισμού, η υπόγεια δηλ. έκταση, στην οποία γεννιέται ο σεισμός. το επίκεντρο του σεισμού , δηλ. η περιοχή της επιφάνειας της γης που βρίσκεται κάθετα πάνω από την εστία. Έπειτα πρέπει να διακρίνουν τα διάφορα σεισμικά κύματα, καθώς και τα αποτελέσματα των σεισμών (καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, ανθρώπινα θύματα). Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες (αντοχή υπέδαφους, κατασκευή σπιτιών, πυκνότητα πληθυσμού, τοπική ώρα, συνήθειες πληθυσμού). 

19 σεισμοί Ερείπια από μεγάλους σεισμούς κινήσεις σεισμού

20 Πρόβλεψη

21 σεισμός μιλαέι για τη μέθοδο ΒΑΝ θεωρίες της ΒΑΝ

22 Ανάλυση

23 επίκεντρο Επιμήκη και εγκάρσια κύματα βάθος εστία

24 Συμπεριφορές των ζώων

25

26 Ερωτήσεις;;;;!!!

27 Ευχαριστούμε Για Την Προσοχή Σας!!


Κατέβασμα ppt "Αντισεισμική προστασία. Είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google