Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2013/2014

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2013/2014"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2013/2014

2 Διατυπώστε μια δομημένη προσέγγιση για την ανάλυση της κίνησης
Χρησιμοποιήστε τη σωστή ορολογία για την ανάλυση κίνηση Περιγράψτε τις διαφορές που εμφανίζονται στην κίνηση των ατόμων Είδη διατάσεων

3 Επανάληψη σε ορολογία και κίνηση

4 Εύρος κίνησης

5 Από όρθια σε καθιστή θέση  
Τι κίνηση συμβαίνει σε κάθε άρθρωση; Ποιά μυϊκή ομάδα των κάτω άκρων είναι βασική στην παραγωγή της κίνησης; Πώς θα περιγράφατε τη μυϊκή συστολή σε αυτή την ομάδα μυών; Ποιά είναι η λειτουργία της μυϊκής ομάδας; Σε ποιο εύρος τροχιάς συσπώνται οι μύες στην αρχή της κίνησης;

6 Στάσου στο δεξί κάτω άκρο και κάνε κάμψη στο αριστερό γόνατο:
Τι κίνηση συμβαίνει σε κάθε άρθρωση; Ποια μυϊκή ομάδα κάνει την κάμψη στο γόνατο; Ποιο είδος συστολής περιγράφει τη δραστηριότητα του δεξιού λαγονοψοίτη; Πώς ταξινομείς τη λειτουργία του λαγονοψοίτη σε αυτή την περίπτωση; Σε ποιό εύρος κίνησης δουλευουν οι μύες;

7 Σε όρθια θέση ανέβασε το δεξί σου πόδι σε ένα μικρο σκαλοπάτι
Τι κίνηση συμβαίνει σε κάθε άρθρωση; Ποιά μυϊκή ομάδα παράγει την κίνηση; Σε ποιο εύρος τροχιάς δουλεύει ο τετρακέφαλος στο γόνατο; Ποιες μυϊκές ομάδες δουλεύουν ως σταθεροποιητές;

8 Κατά τη διάρκεια ενός κύκλου της βάδισης, παρατηρήσετε τη ραχιαία κάμψη της ποδοκνημικής
Σε πιο εύρος τροχιάς συσπώνται σύγκεντρα οι ραχιαίοι καμπτήρες; Ταξινομήστε τον τύπο της συστολής και της λειτουργίας των ραχιαίων καμπτήρων στον κύκλο της βάδισης

9 Οδηγίες Παρατηρήστε τη συνολική ποιότητα της κίνησης
Παρατηρήστε τη συνολική ποιότητα της κίνησης Δούλεψε από τις εγγύς αρθρώσεις προς την περιφέρεια Ξεκινήστε από το κεφάλι σε μια ουριαία κατεύθυνση στην περίπτωση πλήρους κίνησης του σώματος Μην κινηθείτε προς άλλο μέρος του σώματος μέχρι να ολοκληρώσετε την ανάλυση από πάνω Γίνε συστηματικός

10 checklist: Την κίνηση που αφορά την κάθε άρθρωση
Τη μυϊκη ομάδα υπεύθυνη για την κάθε κίνηση Τον τύπο της μυϊκής συστολής Την τροχιά Τα επίπεδα και τους άξονες

11 Περιγράψτε τι μπορείτε πραγματικά να δείτε και όχι αυτό που νομίζετε ότι θα πρέπει να δείτε
Να θυμάστε ότι όλοι κινούνται με διαφορετικό τρόπο

12 Ελαστικότητα – διάταση
Με τον όρο διάταση εννοούμε κάθε άσκηση η οποία αυξάνει το εύρος κίνησης των αρθρώσεών μας και συμβάλλει στην απόκτηση ευλυγισίας. Ελαστικότητα: ικανότητα ενός μυός να υποχωρεί σε μια διατατική δύναμη και να μπορεί να επιστρέφει στο αρχικό του μήκος, μετά την απομάκρυνση της δύναμης Ως ευλυγισία ορίζεται το απόλυτο εύρος κίνησης μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων που επιτυγχάνεται σε μια προσπάθεια που κάνει το άτομο μόνο του ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου ή εξοπλισμού.

13 Ελαστικότητα – διάταση
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα ζώα «τεντώνονται» πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Η φύση ξέρει καλύτερα από εμάς!

14 ΕΦΤΑ διαφορετικοί τύποι μυϊκών διατάσεων
Στατικές Ενεργητικές Παθητικές Βαλλιστικές Δυναμικές Ισομετρικές PNF

15 Στατικές διατάσεις Στατικές διατάσεις είναι αυτές που περιλαμβάνουν την διάταση ενός μυός (ή μιας ομάδας μυών) στο πιο απομακρυσμένο σημείο του και στη συνέχεια την διατήρηση αυτής της θέσης. Η τοποθέτηση στις ειδικές αυτές θέσεις μπορεί να γίνει από τον ασκούμενο μόνο (ενεργητικά), ή με την βοήθεια από συνασκούμενο-προπονητή (παθητικά). Οι στατικού τύπου διατάσεις είναι αυτές που συνήθως συστήνονται αφού σπάνια προκαλούν τραυματισμούς.

16 Ενεργητικές Στις ενεργητικές διατάσεις ο ασκούμενος μόνος του, παίρνει την κατάλληλη θέση για τη διάταση της μυϊκής ομάδας που θέλει χρησιμοποιώντας τη δυναμη των αγωνιστων μυών. π.χ. κάνεις άρση του ποδιού σου και το κρατας εκεί χρησιμοποιώντας τη μυϊκη σου δύναμη. Η τάση των αγωνιστών βοηθά στη χάλαση των μυών που διατεινονται (ανταγωνιστες) Αυξάνει την ευλυγισία και δυναμώνει τους αγωνιστες μύες. Διατηρούνται περίπου δευτερόλεπτα.

17 Παθητικές Ο ασκούμενος διατείνει τις μυϊκές ομάδες που θέλει με την βοήθεια κάποιου μέσου, συνασκούμενου ή προπονητή. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει μεγαλύτερη διάταση από ότι εάν την πραγματοποιούσε μόνος του. Η αργή διάταση βοηθά να χαλαρωσει μυϊκούς σπασμούς.

18 Βαλλιστικές Οι βαλλιστικές διατάσεις περιλαμβάνουν την επιμήκυνση του μυός με κίνηση ή σε όλο το εύρος της κίνησης ή με ρυθμικές βαλλιστικές διατάσεις στα ακραία σημεία της διάτασης ή με βίαιες και απότομες κινήσεις στα όρια του φυσιολογικού εύρους διάτασης. Συνήθως εκτελούνται με ρυθμικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως οι διπλώσεις, οι ταλαντεύσεις. Μειονέκτημα: οι περισσότεροι τις εκτελούν λάθος με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς. Οι βαλλιστικές διατάσεις πρέπει να εκτελούνται από άτομα έμπειρα ή υπό την καθοδήγηση ατόμων που γνωρίζουν αυτού του είδους διατάσεις. Πλεονέκτημα: εφόσον γίνουν σωστά αυξάνουν το δυναμικό ROM και είναι ο ιδανικότερος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην προθέρμανση και την κυρίως προπόνηση.

19 Δυναμικές διατάσεις Εκτελούνται καθώς ο ασκούμενος κινείται σε ένα οριακό, αλλά άνετο ROM επαναλαμβανόμενα ( φορες). Σταδιακά αυξάνει το ROM και την ταχυτητα της κίνησης. Απαιτει συντονισμό Βελτιώνει το λειτουργικό ROM ΔΕΝ ειναι ίδια με τη βαλλιστική. Είναι ελεγχόμενη, ομαλή κίνηση. Σταματαμε όταν αισθανθούμε κούραση. Η κόπωση θέτει τους μύες σε κίνδυνο. O μυς κινείται σταδιακά σε περιορισμένο ROM.

20 Ισομετρικές διατασεις
Είδος στατικής διάτασης που περιλαμβάνει την αντίσταση των μυΪκών ομάδων μεσω ισομετρικής συστολής των διατεινόμενων μυών Θεωρείται πιο αποτελεσματική από τη στατική ή την ενεργητική. Αυξάνεται η δύναμη στο μυ που διατείνουμε και φαίνεται να μειώνει τον πόνο κατά τη διάταση. Η αντίσταση είναι χειρός ή χρησιμοποιούνται βοηθήματα (π.χ. έδαφος, τοίχος) Δε συνιστάται σε παιδιά που είναι ακόμα σε ανάπτυξη. Είναι αρκετα ευλύγιστα και οι ισχυρές διατάσεις μέσω ισομετρικής συστολής μπορεί να τραυματίσουν συνδέσμους και συνδετικό ιστο. Μια πλήρης συνεδρία με ισομετρικές διατάσεις είναι αρκετά επίπονη για τους μύες και δε θα πρέπει να επαναλαμβάνεται πάνω από 1 φορά τη μέρα, ιδανικά να μεσολαβούν 36 ώρες.

21 Ισομετρικές διατασεις
'Οταν ένας μυς συσπάται, κάποιες ίνες του συσπώνται και κάποιες παραμένουν σε ηρεμία (αν χρειαστει θα έχουμε συστράτευση). -->Όταν ένας μυς διατείνεται κάποιες ίνες διατείνονται και κάποιες μένουν σε ηρεμία. Σε μια ισομετρική διάταση, κάποιες από τις εν ηρεμία ίνες τραβώνται από τα δύο άκρα τους από τους μύες που συσπώνται. Έτσι επέρχεται και σε αυτές η διάταση. Όταν ο μυς βρίσκεται ήδη σε διάταση κατά την ισομετρικη σύστολή, η διάταση ειναι πιο αποτελεσμαμτική.

22 Διατάσεις P.N.F. (proprioceptive neuromuscular facilitation) Ιδιοδεκτική Νευρομυϊκή Προπόνηση
Περιλαμβάνουν παθητικη διάταση που ακολουθείται από ενεργό συστολή ενάντια σε αντίσταση, ενώ διατηρείται η θέση διάτασης. Ακολουθεί παθητική διάταση ξανά. Χρειάζεται βοηθός. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν γίνονται συχνά και δεν χρησιμοποιούνται σε ομαδικά προγράμματα Διάφορες τεχνικές the hold-relax Μετα την αρχική παθητική διάταση ο διατεινόμενος μυς συσπάται ισομετρικά. Ακολυθεί χαλάρωση και αμέσως παθητική διάταση σε μεγαλύτερο εύρος από πριν. Δε συνιστάται για παιδιά σε ανάπτυξη. Βοηθά στην ενδυνάμωση των διατεινόμενων μυών. Είναι κουραστική (μέχρι 1 φορά τη μέρα. Ιδανικά να μεσολαβούν 36 ώρες)


Κατέβασμα ppt "ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 2013/2014"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google